Thursday, 31 January 2013

Kampung Ibrahimović


Saper tak kenal Zlatan Ibrahimović???? Sila google. Kalau fan dia mesti tau kan asal keturunan dia dari Bosnia, tapi mamat ni lepak Sweden sejak azali kot. Baidewei, I berkesempatan melawat kampung halaman beliau, Bijeljina (pronounced Biyelyina) di SFR Yugoslavia, sila jangan jeles... bukan I bertendang kat rumah dia pun (*o*)



Ni view masa ondewei ke rumah Atan (nama manja I kasi kat Ibrahimovic). Jalan dia berliku2 macam Kerak hiway, with this amazing view mmg tak terasa apa.



No no no ini bukan rumah Atan yer... ini Etno Selo, Kampung Etnik.
Dorang bina tempat ni untuk umum kenal style rumah dulu2, ala Mini Malaysia kat Melaka tu.


Dengan abang tiri Atan aka laki I. Poyo jer.
Gambar ni buat I nampak kentot pasai I berdiri belah yg rendah tu tau. Please pay attention seeker. 


Kegunaan Kincir Air ni untuk proses bijirin segala. Teringat kat kampung kita pakai yang batu tu kan, yang kena pusing2 untuk kisar beras. 
Oh, korang muda2 maybe tak tau kot :p


Perigi bertuah...konon la. Campak syiling sambil pasang hajat, tahyul semua tu hahahah. 
Btw, that girl is mata hijau is single yo! Yang sorang lagi tu... tenguk perut ah. Piika...chu!


Ada mini railways jugak, masa ni tren tengah pam tayar so boleh la gergasi dua ni lintas sesuka hati. And again, I berdiri belah rendah tau ni :p


One of the old house model. Rumah2 yang on exhibit here kesemuanya real house, rumah asal. Depa angkut sebijik sebijik dari serata kampung dan ditempatkan kat sini. Memang etnik asli.


Makanan tempatan sana. Daging salai yang dipotong nipis, roti yg macam jemput2, keju etc. Pinggan ni besar tau, sebesar meja makan 6 seaters, ada lagi few more side effect dishes. Haa... ni untuk 4 orang makan. Harga? Boleh dirunding. Tdmm tssssss.



Para gadis menikmati hidangan... errr semua my gambar jenis pipi kembung, yer la tengah makan kan... I is not gemok. "Poguzia" adalah panggilan untuk orang yg kuat makan like yours truly here.
I was pregnant la :p


*Bijeljina adalah kampung asal papa JJ before family dia pindah ke Sarajevo after war.
*Masa perang dulu, this area yang first kena attack sebab border dengan Serbia.
*Katanya, di zaman Napolean... golongan "bosses" pilih kuda betina untuk tunggangan masa berperang. Sebabnya... kuda jantan nak kencing mesti kena stop. Boleh imagine kan risiko disitu?


Dari Ibrahimović ke kuda.... panjang lak temberang kali ni.
Ciao. 



47 comments:

  1. err, adakah maksud nya kuda betina tiada sopan nya? kencing sambil berlari??? hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. err...begitu la hakikatnya. hahhahaa

      Delete
  2. ehemmmm...xngaku..ehhhh...taklah..u mmg duk kat bahagian rendah kann....hahahaha... ekcelly cam best jer tempat tu..rumah2 etnik tu..menarik sangat =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan tak ngaku.. dah mmg fakta. muahahha
      memang cantik, sebab tu saya share2 banyak gambar. nghe ngeh ngeh.

      Delete
  3. cantik la rumah2 kat situ. mcm citer fairy tales je. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...castle2 sumer tu. and i was the princess nyer hik hik

      Delete
  4. Nas i rasa yg pic tepi perigi iteww u dok belah tinggi ...tp kan kan kan kan...muehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha alemak... macam mana boleh terlepas pandang ni. eh u cer tengok balik, cek betul2. perigi tu senget tu.

      Delete
  5. seronoknya duduk negara orang kan. macam2 boleh belajar and experience :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la orang kata, luas berjalan, banyak pengalaman.(betul ker ayat?)

      Delete
  6. aku syak, masa ni JJ takda lagi kan..ko asik mention bosnia2 je dalam entri ko..bosnia ngan jerman tu sama tempat ke?maaf geografi lemah....kat sana ko ckap bahasa bosnia,jerman ke english?

    ReplyDelete
    Replies
    1. JJ dlam perut time ni. nak aku buat entry khas ajar geography ker? hahaha

      Bosnia ni negara Balkan, tau Montenegro? Kalau kau nak lari, lari pi sana. Bosnia negara europe jugak tapi tak masuk EU.

      Bahasa pulak, aku ckap melayu, english, sikit jerman dan kelate. AKu baru nak belajar utagha jugak ni.

      JJ cakap Russia, german, english, melayu, french, kelate.

      Delete
    2. tertinggal...of course jj cakap bosnia jugak. aku reti mencarut jer dalam semua bahasa. muahahah

      Delete
  7. cntik btl kg si atan tu.. ermmm..ermm..mana gmbr JJ??? hikhikhik..


    hey, cantik la rambut tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak nampak ker jj dalam perut, duk lambai tangan say "hye". hahaha

      itu la rambut Dora. hahaha

      Delete
  8. ahahha..sorry I tak kenal Ibrahim tu..hihi..nti I google ya...sorry! amboi sakan bergambo noo.. JJ duk dalam perut erk time tu?? tengah tendang2 perut time mama dia posing..haha....
    makanan bolat2 itu nampak sodapppp:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. he is a footballer only hihihi..
      a'ah, dalam perut la dia time tu.. best reason untuk makan makan makan.

      Delete
  9. tau ttg ibrahimovic tu. sebab hubby banyak dok citer...

    lawa benor. memang le kalau view cantik jauh mana perjalanan pun tak kan terasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha orang laki confirm la tau kan.. suka gak tengok dia main.

      itu la sepanjang perjalanan saya macam jakun giler tengok view.

      Delete
  10. bestnye dpt melawat kwsn rumah die....tenang je

    ReplyDelete
  11. Lama x singgah sini....byk berubah...minta maaflah kesibukan melampau..hehe cantik view dan rumah2 di sana ala ala cerita dongeng princess

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik, boleh sewa jugak bilik2 kat situ kalau nak bermalam.

      Delete
  12. sungguh kurang sopan itu kuda betina. keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe kan... tapi penuh dedikasi.

      Delete
  13. Hek..hek... nama laki I pun termasuk dalam entri U ni ...glemer le dia haha...

    Ini kisah minah kecik tu tak de lagilah ye...
    Kira masa ni zaman rebonding rambutlah yek... ke memang asli? menyebok betul Okje nikan...haha.. lama juga awak bermastautin yeh MJ....bila nak balik malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibrahimovic ker Atan nama si Arjuna ni? ngeh ngeh.

      Minah kecik masih dalam perut, rambut saya mmg jenis lurus galah, my mom ngan my sister kerinting, vulu mata pun lentik, I sorang tetiba lurus bendul haha.

      Ada balik...insya Allah nnt nak balik sana jugak.

      Delete
  14. wah cantik view kat sana...nak tgk lagi dan lagi..hihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Datang tengok sendiri lagi puas hati Kak ;)

      Delete
  15. cantik la view2 disana..
    seronok pula tengok pic2 ini..rasa teringin pula kesana

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat patut datang sini, mmg view dia sgt cantik.

      Delete
  16. Sy x nmpak la gambar2 tu, line sloww.. nt sy dtg balik..

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. I bukan Morgana. huhuhu tak pasal.

      Delete
  18. cantik pic2 kat tempat tu...tak dpt pi...dpt tgk pun dah bertuah......

    ReplyDelete
  19. ehh..cantiklah..
    damai je nur tgk.. :)

    ReplyDelete
  20. bestnye......................

    ReplyDelete
  21. kita kenal Atan kampung kita je..Atan footballer tu tidak. HAHA. kata tak minat bola...biasala kan.

    Bijeljina (pronounced Biyelyina) J akan berbunyi Y la. so JJ..kena pronounced YeYe la?? hahahaha. just kidding.

    ReplyDelete
  22. view yg sgt cantik n penuh dengan sejarahnya..

    makanan tu nmpk sedap.sy ni bolehlah dipanggil Poguzia.:)

    ReplyDelete
  23. salam sis..
    Zlatan Ibrahimović?? dan2 cma g google..tp sah x kenai dia sapa.. muehehe.. :P
    cantiknye negara org..cuci2 mata je le.. hihihi... :p

    suka dgn rumah yg byk rupe mcm wheels tu.. unik!

    ReplyDelete
  24. bestnya dpt jalan2 tengok kg atan..hehe

    ReplyDelete
  25. Wah2.. Bestnya! jeles~ >_<

    Cantik r pmndgn kat sna..

    ReplyDelete
  26. nampak tenang... aman dan damai je...

    ReplyDelete
  27. Zlatan Ibrahimović?? tak kenal .hehe
    tapi tempat ni mmg menarik. best nyer

    ReplyDelete
  28. nak baca tajuk pun dah tak pandai... apatah lagi nak kenal empunya nama, lagi jauh panggang dari api.. eh dah pandai berperi bahasa pulak...

    ok, noted that you're not kentot.. salahkan bridge ya! hahahha

    ReplyDelete
  29. aik? atan asal bosnia ke? selama ni ingatkan dia pure sweden..apa ek nationality utk sweden? swedes ke swedish? idak ler teman taunye..

    mata hijau tu, tak nampak pun hijaunya..letak gambar yg zoom betul2 kat mata la..hehehe

    ReplyDelete
  30. MJ pandai cakap bahasa sana tak..

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...