Sunday, 6 January 2013

Temberang Ku Bukan Bercili


Itu hari saya jumpa ini dan beli nyer
kendian saya hidang begini, makan nyer




Buat ulam sahaja, bersama cili padi yang super pedas ittewww. 


Skang nak makan pedas kena ala ulam jer la, nak letak time masak kang melalak melolong si Jelita nanti. Tapi memang kaw kaw punya pedas cili ijo tu. Told Papa nya toksah makan la pedas sangat ni, then dia ingat I temberang (kau jaaaaaangan monyet), terus ngap sebijik masuk mulut.

I nampak dia hembus api kuar kut idung. I sendiri pun menangis2, dia apa lagi..... meratap pilu la. 



Ada banyak lagi ni the cilis, and masak ngan apa sedap yerk fresh pepper ni? 


14 comments:

  1. Alahai tak boleh imagine muka papa yg tahan pedas... nasi goreng kampung, mesti sedap letak cili byk2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia ok, cuma diam jer satu hari. Terkedu kot hahaha. Nasi goreng kampung tu fav dia. MMg sedap letak cili banyak2 ni dah meleleh ha.

      Delete
  2. ngagaga..laki kita same la.kalau i telan berair mata..kompem dia da takleh masuk da..nangis2..sebaldi air telan..stakat pedas2 manje boleh lagi..btw iolls tak penah mkn cili bebulat ITTEW..mihihihi..nampak mcm cecomel jek die

    ReplyDelete
    Replies
    1. kennnn.... tu la orang dah cakap pedas tapi nak jugak. yg bebulat itu pedasnya rasa kat tekak jer.

      Delete
  3. Apa ke benda yb bulat-bulat tu MJ? Tak pernah makan, mungkin pernah tengok...ha..ha...

    Cili padi tu OKje suka buat sambal.... sambal ikan ke ataupun sambal ikan bilis pun sedap...letak le bawang besau banyak banyak... sedap jugak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang bulat2 tu lada hitam fresh, tapi hijau jer kaler nyer.. heehe dah kering nnt itam la dia.

      sambal dah prepare yg cili merah, wahhh sambal ikan belah belakang tu kan... mak aiiiii.

      Delete
  4. pedas ni kalau makan mcm tu jea
    tapi pak cik nik relax jea mkn cili. mcm makan biskut pun ada..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cili ijau ni sellau beli takder la pedas sangat, selalu yg kaler merah tu menyinga. tu yg bajet nak wat ulam jer, tapi pedas2 menangis pun habis I sapu, tak leh lawan pakcik Nik la gaya beskut gitu.

      Delete
  5. lada hitam fresh?? ohh tak pernah tgk real.. klu cili tu i pandai masak ayam lemak cili api je lah..lain2 masakan tak reti..ahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lada hitam ni selalu jugak orang letak dalam green curry tu sumer, tapi i tak terasa nak berkari sgt skang. ayam masak lemak mmg berapi, terbaik.

      Delete
  6. teringat lak citer sang kancil dgn monyet tu..hahaha

    jangan monyet jangan..terus berlari berasap telinga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... monyet tu degil dan tamak kan.

      Delete
  7. hmmm saya suka makan nasi dengan cili patah. ala.. patahkan cili pas tu ngap sekali dengan nasi. hubby selalu marah bila tengok kita makan mcm tu.

    memang sejak kecik mkn cam tu . susah nak ubah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh cili patah eh nama glemer dia, nenek i pun marah makan macam ni sebenarnya, kena buasir nnt katanya. touchwood!!!

      Delete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...