Thursday, 31 January 2013

Jelita Ini


Selalu kalau dia tak dengar cakap, I akan pura2 panggil papa dia konon mengadu. Skang dia dah potong jalan, dia sendiri panggil papa dia sambil pandang I dengan "Haa... haa... ha??" (muka berlagak). I take it  as "what u gonna do now?"


Nak potong rambut depan dia sebab dah cucuk2 mata tak nampak jalan, tapi macam tau2 jer bila kami pegang gunting, lari satu umah sambil dua tangan atas kepala. Mana dia tau? 


Selalu minta sepitkan rambut, tak sampai seminit dia terus tarik. And ask again. And again. Tujuannya just untuk dia tarik2. 


Tonggang terbalik segala yoga time "isi minyak" tu dah tak heran dah. Terbaru suka korek hidung sambil nenen, bersungguh2 pulak tu. Tau pun ter-teee.




I said "your shoes everywhere, how.." belum habis I cakap, dia dah pot pet pot pet explain apa benda for at least thirty four minutes and seven seconds dengan tangan2 gaya Italiano tanpa fullstop risau aku takut dia tak nafas. 


In the end, she did kutip balik kasut2 dia and humban ke satu tempat.


Washing machine (*o*)


Apo nak dikato. Korang bernafas tak ni?


55 comments:

  1. tak bernafas kejap. hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha bertendang... bertendang...

      Delete
  2. sila lah tarik nafas..hembus nafas..senyummmmm sokmo..t tiba masa u will miss this...percayalah...(ala2 tok t nyanyi yer...imagine2x)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa percayyyya lahhhh.... exactly, thats why la saya abadikan detik2 kat sini, esok2 dah pandai baca dia boleh refer blog ni tengok perangai dia nnt. hahahha tu pun kalau dia paham melayu.

      Delete
  3. hahah..semput akak baca nih..
    mcm2 kerenah dia ye,mesti comel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takper... semput2 pun ada ketam. (saya ni macam tak puas hati jer akak makan ketam sorang2) :p

      Delete
  4. tengah tarik nafas dalam2. good job jelita. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ok la masih bernafas...fuhhhh.

      Delete
  5. ha...ha... tu baru sorang tu MJ... cuba tambah 3-4 orang lagi hi...hi..
    Tapi at least dia faham arahan mama dia dan tolong kemas kasi clear ....tak kitalah mana dia humban...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa tu la, baru sorang. Okje buat macam mana ngan ur kids okje?
      mmg dia tolong... satu kerja pulak saya nak kena punggah balik :p

      Delete
    2. hahaha..betul tu..kalau ade adik monster lak pasni lagi kelakar kot entri ko..

      Delete
    3. Aku cerita apa yang berlaku secara jujur ni. takder potosop takder edit. adik monster?? kalau ada rezeki, dan kalau aku survive monster sorang ni.

      Delete
    4. masa zaman anak Okje kecik-kecik, OKje ada maid MJ... masa tu I kan keje hehe...
      Maid layan ajelah kot hehe..dak tu punggah dia kemas...hehe.. Tulah tak bagus sebenarnya sebab dia tak belajar... semua maid buat Sekarang ni pulak OKje pulak jadi maid huhu...

      Tak pe oklah tu.... biar JJ belajar berdikari..pelan-pelan

      Delete
    5. hehhee. saya biar jer dia sepah, kadang2 dia sendiri buat2 terperanjat tengok bersepahnya sambil panggil saya tunjuk2, sambal cakap "papa".

      Delete
  6. wakakaka..gud job Jelita ku sayang.. lenkali humban dlm sink, bg ur mom fingsan namplohpat jam.. baru sorang dh gitu, nt kalau ada patbelas acane ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau berdozen anakku nnt, aku humban pada mu MizzTina. choii hahahhaa
      tak la.. kecit2 dah loyar burok, canner. ni mesti ikut bapak dia ni.

      Delete
  7. Oh My, Jelita!Cute and funny. I wish u can record when she starts babbling.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I wish too dear, but faham2 la budak ni nampak camera jer terus kejar camera.

      Delete
  8. adoiii JJ..auntie gelak guling2 baca Mama awok punya tulisan ni.. sadis juga gaya JJ ni.. tak pernah terfikir nak masuk kan segala shoes dia tu dl mesin basuh.. brutal nya JJ syg.. kalah abg Pa'e ni..haha:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia ni nak kena duduk ngan abg Pa'e ni, kena belajar budi bicara kesopanan kesusilaan.

      Delete
  9. Ligat JJ ni. Janji mummy tak nampak dah semua kasut dia apa dia kira hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la Papa dia cakap, kemas gaya chipmunk katun tu.

      Delete
  10. ahahaha, bagusnya letak kasut dalam mesin basuh. dia ingat mesih basuh tu rak kasut agaknya. hai,perangai budak2 kecik2,kiut miut

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan dia ingat, dia mmg tau. sajer nak cabar jiwa mak dia.

      Delete
  11. nasib baik tak masuk peti sejuk..mihmihmih..mesti pot pet pot pet iteww inherits from mummy dia..khennn

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk peti sejuk beku... haaa pastu orang keluar shopping, dia tinggal rumah muahaha.

      Delete
  12. hahahaha...terbayang si JJ lari2 pegang kepala dia xnk kena potong rambut...comeeeeeeeyyy....dak pompuan memang suka pokpek2 cam mokcik2 kan..tambah2 cute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah mmg sistem perempuan kan pot pet pot pet ahahhaa. tak ahbis kat umah, kat blog pot pet pot pet kah kah kah. I ler tu.

      Delete
  13. Gambar Jelita muka berlagak xd ke? hahaha..mst comel sangat2... diharap bersabar melayan karenah JJ.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena godek godek... rasa nya ada jugak some posted here. OK... baiklah. haha

      Delete
  14. Mesti selalu maen kejar2 ngan dea kan kat umah? Kemaen susah nak guntingkan rambut. Gunting tyme dea tidur :P

    Terbayang dea gelak2 jahat kat belakang bila mama dea mula cekak pinggang pas dea humban kasut tu dalam washing machine. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la perancangan nyer, tapi dia n jenis tak tdo siang hari, malam around 10 tu.. mama dia dah pancit la nak bergunting sumer. hahhaha

      mama dia terkedu tengok kasut2 dlm mesin... baru lepas puji "good girl" sbb dia clear kasut2 dia tu. adoi

      Delete
  15. hehehhe...jelita jelita...
    eh tak bernafas la..huuuuu

    ReplyDelete
  16. oh jelita...jelita sungguh dia...huhuhuhu...seronok time ni dia dah mula nak membebel..jgn lupa rakam aksi dia tau....ish..kalaulah dapat jumpa si jelita ni...(jgn riso..nak kiss kiss jer) hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak cubit2 pun takper kak :D:D mesti dia suka jumpa Mia.

      Delete
  17. hahahaha...adeiiiii..gelak guling2...JJ ohhh JJ...macam2 akal awak eh =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. u tunggu jer nnt adik dah dapat kaki.... hahahaa

      Delete
  18. hahaha... adei. tak boleh balh bila di campak kasut masuk washine machine tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia ni mmg jenis suka clearkan barang. tapi tu la ceruk sana ceruk sini.

      Delete
  19. hahaha..Jelita ni bijak betul..dia tak nak mamanya pot pet
    tu sebab humban dlam tu hehehe

    ReplyDelete
  20. wah...jelita lagi pandai.......tak ikhlas tu..... tu yg dia letak kat situ......

    ReplyDelete
  21. cute sgt..at least dia ada inisiatif nak kemaskan kasut dia yg berselerak tu...good girl!haha..semput..tolong bg nyawa..:)

    ReplyDelete
  22. salam kak..
    alahai. JJ.. hehe..mesti comel bila mulut dia potpet gaya gitewww...
    ahaha... perenggan yg last tu buat cma baca senapas! semput! :p

    kenapa mesti washing machine jj? ^_^

    ReplyDelete
  23. kikiki....pandai jugak dia membebel ye...

    ReplyDelete
  24. hahaha..jelita ni kan. banyak akal tau.
    bosan dengar Mama dia membebel kot. jelita masukkan terus kasut dalam mesin basuh.
    nasib baik dia tak campak kat luar.agak2 Mama Jelita pengsan tak..haha

    ReplyDelete
  25. "Haa.. Haaa.. Haaa.."

    aku teringat kat shinchan pulak..hahaha

    ReplyDelete
  26. pengasan kejap.

    JJ why you so noty ni?? tetiba mcm terbyg2 plak gaya JJ pot pet pot pet.. mesti sgt comel ggrrr

    ReplyDelete
  27. kasut pun masuk washing machine kau MJ...

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...