Friday, 1 February 2013

Kota Lama Sarajevo

Soooo many interesting stuff to share about Bosnia, for me.. tempat ni sangat unik dan istimewa. Maybe sebab tak sesak, banyak bangunan2 lama, even as a post-war country, masih kukuh bangunan yang dibina long long time ago, zaman Ottoman lagi. Makanan dorang pun sangat2 best tak banyak mekdi kepci dan tak risau status kehalalalanya lallaala. 


One of the oldest mosque in Sarajevo. I was very excited then.


Tempat wuduk lelaki, kat gate sebelah luar pun ada jugak lagi satu paip, tapi mostly orang ramai singgah minum dan cuci muka even air sangat sejuk... untuk berkat katanya. 


Tapi berkunci bila not "praying time". Punya semangat I nak experience solat kat masjid ni. Yer la solat mana2 pun sama, I know tapi alang2 dah sampai... nak sangat masuk tengok kat dalam nyer. 


Nampak kan banyak menara terpacak2... itu masjid. Ada la jugak few gereja antaranya. Yang I kagum, semua nya sebaris teratur cantik.


Sunset view... nampak umah kecik2 kat bawah sana


This one my favourite



Enjoy the view guys, I kalau boleh nak kurangkan temberang hari ni (*-*)
Salam Jumaat all.


*Recently mereka discover piramid kat BiH. 

62 comments:

  1. salam jumaat....wah kemain lawa2nya pemandangan. Bilalah nak merasa pergi negara2 bersalji ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah... ada la rezeki Yana nnt.

      Delete
  2. ada Dora la...hehe. comel rambut macam tu :D


    indahnya ciptaan Allah. sunset view dengan salji memutihnya. teringin nak main salji...rumah 4 musim kat bukit cerakah tu boleh tengok je..pegang x boleh. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikis ais dari ice box, takpun order abc kosong. hehehe

      Dora datang lagi... bak kata si Bundle :p

      Delete
  3. cantik-cantik view di sana..seronoknya dapat menikmati view sana..sunset tu cantik sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. sunset cantik sbb clear boleh nampak.

      Delete
  4. yang..i wakil suami nak tanya macam mana u boleh kahwin dgn laki over the sea dan sterusnya menghasilkan offspring yg jelita mcm Jelita iteww (keji.petik nama laki sbb takot nak tanya)..muehehe

    kiranya detik2 dan saat2 minit2 pekenalan uolls..masa beli buah dkt cold storage kah..eh panjang pulak tanya..kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa kau hantar wakil lagi. saat2 percintaan kami takder la dramatik sangat pun, tersepak tepi jalan jer, kenyit2 mata tanya nak kawen I tak, terus on. hahahah tipu tipu tipu. nnt I citer yer, get your popcorn ready :p

      Delete
  5. lor kok masjidnya buka time masuk waktu je?maknanya kena solat on time,jgn tangguh2 tak boleh tau.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouchhh. direct tepek ke muka hahahaha. tu la nextime kena on time. nghe ngeh ngeh. no more excuse.

      Delete
  6. Salam Jumaat Dear..
    lawa2 bah view kat sana kan..klu ikut teruk juga dulu2 kena perang.. tapi dpt jg survive..syukur lah..klu kampung, mana2 pun best kan?? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang teruk la... banyak lagi kesan bedilan lubang sana sini, sajer tinggal untuk kenangan.

      Delete
  7. sooooo cantik view kt sn.. dr jauh nmpk padat dgn bangunan, tp bila kata tersusun, boleh bayangkan.. untung uols...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah2 kat sana pinggir2, lereng2 bukit banyak. susunan dia macam unik sangat, so teori I mrngatakan cara dorang bina tu selari untuk mengadap kiblat kot... my teori la.

      Delete
  8. Eloklah tu kurangkan temberang sikit hari-hari Jumaat ni haha...

    Tapi mmg cantik pic yg u suka tu....I pun suka jugak...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe at least, kan.... sebagai permulaan.

      Delete
    2. MJ sekarang dah ramai peminatkan....makin ramai yg komen..huhu..

      Delete
  9. wah..cantiknya pemandangan...sampai tak tahu nak komen apa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jer kak, pemandanagan satu, nak komen mama JJ makin Jelita pun boleh :p

      Delete
  10. oo..masjid sentiasa berkunci kalau bukan time solat eh...kalau tidak boleh merasa solat di situkan...

    cantiklah pmandaangan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la... kat perkarangan tu jer boleh jengah, lelaki boleh la solat kat serambi, perempuan payah sikit nak wuduk sumer tu kat belah dalam.

      Delete
  11. aku dah tau bosnia, sarajevo ni kat mane..baru lepas search kat google earth..haha..jauh gila dari berlin rupenya..takpe, esok aku singgah kejap kat bosnia beli santan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tak perlu aku explain la ni? mmg jauh, dah la takder direct flight dari Berlin, kena stopover Budapest atau Serbia. Alang2 beli santan, jangan lupa lada burung sekali.

      Delete
  12. akak suka sangat baca blog ini tau...heheh

    http://miaduniaku.blogspot.com/2013/02/jom-pergi-berlin.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks so much kak.. appreciate it sooooooooo much, really I do.

      Delete
  13. akak suka sangat baca blog ini tau...heheh

    http://miaduniaku.blogspot.com/2013/02/jom-pergi-berlin.html

    ReplyDelete
  14. Hi Salam Kenal..

    Nanti follow blog kite ye. Thanks

    ReplyDelete
  15. Cantiknya sunset view tu.

    Salam kenal. Drop by dari blog izan mama mia ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dear.
      Thank u singgah, jemput datang lagi :d

      Delete
  16. Salam Ukhwah..
    paling suke sunset view tu.. indahnya.. & sangat cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dear.. terima kasih datang.

      Delete
  17. salam sis..
    what a lovely pic... cantik ukiran2 batu kat entrance masjid tu..

    oh ye..cma nk panggil akak nama ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik kan... kalau tak silap yang ni Turkish style.

      Panggil akak Jelita pun tak per, akak tak kisah hahahhaa.

      Delete
  18. ur favourite is my favourite too.. hehehe...
    bosnia ni kat mne eh? dkat german gak ke? -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe u got good taste.
      Bosnia ni negara Balkan, still europe, agak jauh jugak dari German.

      Delete
  19. Subhanallah cantiknya. Teringin sangat nak pergi tempat2 bersejarah ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah... akan ada rezeki nnt :d

      Delete
  20. Replies
    1. tu la syukur saya berpeluang tengok sendiri tempat2 ni.

      Delete
  21. cantiknya. suka tgk bangunan2 lama.tempat mcm ni la yg best nak jln2 kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Nik, lain dari yg lain.

      Delete
  22. Replies
    1. sila2 jangan malu2 jangan segan2.

      Delete
  23. seronok tengok views kat sana..salam kenal dari blog izan mama mia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Tihara, terima kasih singgah :d
      tu la seronok view cantik, banyak sejarahnya.

      Delete
  24. Replies
    1. memang best kan tempat2 bersejarah.

      Delete
  25. paling suka pict sunset tu. indah sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. kalau boleh nak print besarrrr punya, gantung kat dinding.

      Delete
  26. Wow, saya ingatkan akak duduk rusia. bosnia rupanyaaa. hehehe. up lagi kak pasal bosnia. nak tahuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe Bosnia pun jiran jer ngan russia, tulisan pun sama.

      Delete
  27. saya pun suka gambar last tu... cantekkk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... jarang sangat dapat tengok view macam ni,kat Berlin ni mmg tak harap la.

      Delete
  28. cantiknya negara orang....... thanks sebab sudi berkongsi pengalaman dan cerita disana... kalau tak remy tak tahu....hu3

    ReplyDelete
  29. Seyes cantik. Mmg la dah kat sana sure la teruja nak sembahyang kan... klu akak pun teruja jugak

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...