Wednesday, 30 January 2013

Berlin Jannowitzbrücke


Jalan2 cari tempe sambil mengirup eh, agi idup agi ngelaban...  MENGHIRUP udara tepu area umah. It was 2 degrees yesterday, so ais pun mula la menyair... ker mencair? (Dan dan nak betulkan tatabahasa). 
Anyway.... here we go.


View from the bridge.
Jannowitzbrücke Train Station yang dekat ngan umah kami. So saper2 nak menyinggah nnt, boleh stop kat stesen ni yer :p Stesen ni bertingkat tau, ada underground tren lagi bawah sungai tu. Ha itu adalah sungai.... ok, adalah sedikit beku.


View from the bridge belah lagi satu.
Banyak cruise yang lalu sini, port dia pun depan tu jer.. belakang Brazil Embassy yg I mention before. Menara yang tinggi tu, TV tower am Alexander Platz. Biasa la macam Menara KL kita... touristic area, ada cafe berputar bla bla bla.. pun ada tren station, even bigger. I prefer station yang this one sebab banyak lift, easier untuk hot mama macam I yg kena usung stroller sana sini.


Yang ni Melayu sesat. Kau kenapa sengih macam tu JJ? 


This what I hate about winter, tu nampak jalan berlopak air? Dah la penuh dengan small stones, melekat kat kasut, tayar vehiculo sumer. Balik umah merata bersepah batu2 api tu even kitorang tak berkasut dalam rumah selain kasut untuk rumah (motif explain sumer ni?) Sebab I fenat berlumba kutip batu2 tersebut dengan si JJ ni. Bukan boleh percaya budak sorang ni, kang dia telan, berak batu nanti. 


Lintas jer bridge ni terdapat Chinese Embassy, belakang ni jer park yang ada beruang tu. And Asian Markt faveret kitorang depan sikit. Banyak Asian shops sekitar ni tapi kami pilih yang ni sebab tokey dia sangat friendly dan selalu offer barang fresh, macam Mak Jah kat kampung offer kain baju latest design... baru la feel like home sweet home kan. 


Ok la, kesekian dulu jalan2 Jannowitzbrücke kali ini. Tschuss!

61 comments:

  1. hehehe..melayu sesat..
    amboii Jelita seronok jalan-jalan..
    dapat bayangkan kesejukan sana..sungai pun nampak berketul-ketul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah mencair tu dah kira tak sejuk sangat dah.

      Delete
  2. sampai sungai pun beku ehh..wawaaa.. bestnya masuk sungai ais batu.. JJ hati riang dpt jln2.. hahaa

    ReplyDelete
  3. wahhh..bestnyer bila la pulak dapat gi jalan2 sana nih..ahakss kena kumpul duit banyak2 la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah kak... lambat laun sampai la.

      Delete
  4. JJ suka dapat jenjalan makan angin itu yg dia sengih:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe memang sangat suka kalau dapat keluar minah ni.

      Delete
  5. Nastyna, dah lama ek stay kat sana? suka sangat tengok doter awak...comel sangat2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takder la lama mana :d
      thank u thank u :D

      Delete
  6. jj beku ke tu?
    sengih lebar je die..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia ni bukan reti sejuk. kerang busuk.

      Delete
  7. bakpe payah nk sebut tu..grrrr...

    eh, dalam sungai tu ada buaya x?? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boyo darat.. kejung2 ekor kalau bermastautin sini wei.

      Delete
  8. eh kak...sengihan JJ bukan menurun dari mama dia ke? HAHA.


    last picture tu..kan ada bangunan2 so akak cakap park yang ada bear2 tu kat belakang je otomatik kita teringat masa kita study dulu pasal Park Management...lecturer kita cakap dekat oversea kebiasaannya di setiap kawasan perumahan ke, bandar ke mesti ada terselit taman2.

    sebabkan....dorang sangat menghargai alam sekitar dan praktikal for leisure xtvt.

    tak macam sini. taman ada tapi macam tersorok sikit selalunya itu yg ada segelintir manusia amek kesempatan berfoya-foya ditaman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul betul. Park mmg penting kat sini, tapi ada jugak barua2 yang pecahkan botol2 kaca merata. But overall... nice. Every pokok kat sini ada nombor siri diorang, tak payah tunggu jadi balak, even yg kecik pun tak blh senang2 potong.

      Delete
  9. wah siap ada asean market..oklah dpt juga mengubat rindu pada tanahair..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sini mostly boleh dapat brg tempatan kita, cuma harga jer la mahal. huuuhu

      Delete
  10. EH! agi idup agi ngelaban..macam tau je ayat tu dr mana..haha..
    cantik view sana.. salji dah nak menyair ya?? haha.. ala2 syair!.. JJ buat muka comel.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehe ha tu la sejuk2 mula la nak menyair bagai.

      Delete
  11. salam sis..
    wah..cantik view..
    Jannowitzbrücke tu ssh benor nk nyebutnye...
    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun samai skang tersasul jer. Selalu tinggal jer brucke tu.

      Delete
  12. wah..tak puas nie..nnt kongsi cerita lagi yer...

    ReplyDelete
  13. menda alah hape la namanya tu berbelit2 saya nak nyebutnya sis oi

    lagi senang kalau saya sebut parit putat ke.. rembau ke.hahaha :D

    esok lusa saya singgah kalau sempat.. tu pon kalau wife saya suh kua beli kicap

    ReplyDelete
    Replies
    1. usaha lagi afzal... sebut betul2, kalau tak...ke parit la kamu. and Evening in Parit. Sini takder kicap yer, budu sahaja :p

      Delete
  14. best baca blog hot mama ney kenapa, sebab dapat tahu dunia luar n walaupon kawin dengan omputih, tapi penulisannya tetap bahasa melayu. keep it up hot mama monster glider

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kang I pakai bahasa jermang, saper pun tak paham, hatta orang jerman sendiri. huhuhu

      Delete
  15. bestnye duduk obesi. tapi musti rindu dgn family kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu sudah pasti Misae.... huhuhu seb baik ada tempe. eh.

      Delete
  16. peeewitt..bestnye :)
    eh sengih si Jj tu mewarisi mommy dia gak kan..heppp jgn nk buat2 xnak ngako hokay..hehehee

    qendu nk ke Regensburg lagii.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mommy dia kalau sengih memang jenis sengih tahan sejuk. Kancing2 gigi. Takyah la ke sana, meh ke Berlin ni.

      Delete
  17. woo best la dekat sungai..bleh mancing tak?..aku dah lama tak mancing ni..tngok air je dah sangap..haha..asal monster tu gedik duk dalam stroller..dah beso jalan sendiri la..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Summer itu hari ada sekumpulan anak muda belia buat terjun bebas kat situ, giler ah. Ko boleh cuba pancing diorang ke arah kebaikan... eh.

      Gila kau nak dia berjalan... memang suka la dia, tu pun meronta2 nak turun. Tapi hazab nyer aku nak kejar dia tu satgi. Dah la laju mencicit dia lari.

      Delete
    2. ooo..tak terpikir lak aku..patut la kene ikat kat stroller tu..kehkehkeh...

      Delete
    3. Takper Bundle... skang kau tau kan...soon kau pun akan mengalami benda ni, hahahha segala umpan kena sedia nak kasi dorang diam2 dlm stroller, especially sejuk2 ni, stroller tu pun kena ada sleeping bag penebat haba hohoho.

      Delete
  18. wah sgt untung dok negara orang..boleh jenjalan sana sini hihihi...btw jelita comel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak larat la nak jalan sejuk2, sesak napas. btw mama jelita pun comel :p:p hahaha

      Delete
  19. susah benor nak sebut nama jambatan tu yer. terkehel kehel lidah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha saya sendiri jarang nama penuh dia...

      Delete
  20. Lagi...lagi...apa yg ada lagi kt situ tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. adaaaAAaa..... reksasa ngan otoman bersilat. hehehe banyak lagi nnt kita citer.

      Delete
  21. waaa bestnya dapat jalan2 jannowitzbrucke. xdpt bayangkan suhu 2 degree. sejukkkk.. bestla si kecik dalam stroller. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 degrees kira dah ok bila berminggu duk minus jer. huhuh

      Delete
  22. Hi Nastyna- wuishhh sejuknya nampak, you have great skills in taking photos,semua gambar pun cantik:) I never been to Berlin tapi pernah sampai Frankfurt and Heidelberg..wahhh ada tempe kat berlin yer:):) bestnya tempe goreng tempoyak bubuh ikan bilis,cilipadi and petai he he:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kak.. snap gambar pun sambil lari2, bukan pakai camera canggih pun, tapi sebab pemandangan dah cantik, tu yg best.

      Tempoyak ni.. ada saya nampak durian kat kedai tu, tapi rumah ni semua tertutup tingkap nyer.. hadoiiii payah la nak bertempoyak. huhuhu tapi rindu la jugak tempoyak tu.

      Delete
  23. best best... dapat pergi tower pun dah ok... lagi la tak sabar nak ke berlin... tapi hubby macam berminat nak ke belgium... kalau dapat pergi dua2 lagi best, uhuks!

    kat sini dah tak de ais semua tu.. semua dah cair dilanda hujan... skrang pun matahari dah menunjukkan diri :)

    suhu dah mula 5, so tak perlu lagi pasang heater.. jimat jimat :)

    ReplyDelete
  24. once dah sampai tower ni, banyak tempat menarik sekitar boleh visit sebab tower ni betul2 centrum.

    Belgium mmg best, if u ask me, Berlin or Belgium, I pick the later ;)

    HHaaa sangat jimat, heater ni mmg parak.

    ReplyDelete
  25. suasana jalan basah dan gelap2 gini la jadi impian i dating dengan my future husband nanti..ala..macam dlm tb tuuuuu...motip bgtau??hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam dalam tuailight ker... hehehe takper bagitau, kot2 ada nak bagi ehsan tiket hanimun pree ;)

      Delete
  26. tempat kat dalam gambar yg no. 2 tu, pernah tengok..!! ada dalam filem "bourne".. (my feveret).. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la I not sure bourne yg keberapa. Area tu mmg selalu pun dorang wat shooting...berlarian kejar mengejar tepi sungai. huhu

      Delete
  27. seronok jelita jenjalan.....sambil2 tgk ais mencair......

    ReplyDelete
  28. baguslah perkenalkan tempat2 menarik kat situ... atleast yg berkunjung ke blog ni tau gak la tempat2 menarik kat situ kan

    ReplyDelete
  29. sengih la sebab Mama bawak jalan2.
    cantiknyer permandangan.

    ReplyDelete
  30. Actually kan..muka JJ takde macam melayu sangat..mama dia yes..melayu asli hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really?? Hahaha u orang pertama in my life cakap muka I Melayu asli hahaha betul, tak tipu. Selalu orang ingat I ni mat salleh.. ha itu tipu. kat malaysia dulu selalu orang ingat I Filipino hahhahaa.

      Delete
  31. nanti kalau i sesat ke jerman
    buleh singgah umah mummy JJ
    makan nasi ngn budu
    hihi

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...