Tuesday, 29 January 2013

Rasukan Jawa



Tak tau la hantu Jawa mana singgah Berlin ni I duk menggila kueh jawa tu semua, ni tetiba nak tempe pulak. 

Dalam sejuk2 tu redah jugak pi cari, seb baik dapat. 


Hihihi eksaited kemain I bukan sekadar dapat tempe, tapi kangkong sekali. Kedai ni bukan selalu ada sayur-semayur ni, tengok nasib la. Later nak subscribe la suh tokey tu sms kalau ada sayur fresh, semangat dok?



Kangkong goreng belacan ngan tempe goreng bilis. Ganah tempe kawe, pandai dia goreng bilis. Cuba goreng jaws tengok... 

Bersungguh Papa JJ makan.... sampai 3 pinggan habis. Esok nak kena gi Ikea beli pinggan baru (*o*)




Muka toya jer budak ni dapat tempe. Dia kutip makan bilis semata, blom familiar kot ngan rasa tempe tu, nak kena keep trying biar dia rasa nikmatnya tempe. 


My mom cakap... kalau nak pandai kena makan tempe. Tdmmm tsssss!



Kenapa peromote tempe tak habis ni huhuhu walhal bukan ada darah jawa pun. Korang teka baper kali I mention "tempe" dalam post ni. 




Pssttt... tak payah la kira.... :p:p


38 comments:

  1. belacan sangat sedaplaa.. tempe pn dh lma x makan.. hehe.. bagus JJ ni, makan apa ja.. toya tu ap? *_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toya tu macam muka JJ kat atas tu, muka takder perasaan. macam La Toya Jackson piweeettt.

      Delete
  2. hahaa,, mmg toye muka JJ. what do expect JJ? fish & chips ? hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha mungkin la kot, sekali tempe daaa.

      Delete
  3. tempe goreng cicah sambal kicap, mabeles..mabeles

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa goreng garim garim... potong cili banyak2. huhu stok banyak lagi ni.

      Delete
  4. sudah jatuh cinta la tengok monster comel tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehheee better than jatuh ditimpa tangga ;) tak nak tempe ker?? :p

      Delete
  5. ganah laki mung..habis 3 pinggan dia makan..aboh monster la katekan..hahaha..rugi la JJ tak makan tempe..takpe..mkn je pinggan tu..hahaha..

    #tetiba aku terliur lak kat tempe ngan kangkung tu..mujur la senang dapat kat sini..kena lah paksa bini aku masak sat lagi ni..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha la abah monster, makang pinggang la jawap nyer. Senang kerja dan hati aku dia ni suka makanan orang kita.

      Ni bukan bini kau yang mengidam, tapi kau. siap nak paksa bini masak pulak tu. Bundle...bundle, apa nak jadi ngan kau nak. hahhaaha

      Delete
  6. sedappp ooh tempe.. kami semua suka..memang ada org ckp klu suka makan Tempe budak jd bijak..ntah betul/tidak..cuba je bagi budak2 makan..hihi:p
    Nas, kangkong goreng belacan tu buat berliurrr..hihi
    Papa JJ makan 3pinggan, mama JJ berapa pinggan?? hehe;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I kena cuba bagi JJ try lagi dan lagi. Pa'e suka tempe jugak ker? hihihi
      Mama JJ hadap periuk terus haha.

      Delete
    2. uiks...ngadap periuk?? dashyat..ahaha
      Pa'e mmg suka mkn tempe..sllu tak habis goreng dia dah mintak nk makan..lagi pun kt Sabah ni mmg senang nk dpt tempe Nas..:)
      bagi JJ test, test & test..:)

      Delete
  7. hahahahaaha ko ni kan..
    Ai baru nk kira tau berapa kali tempe tu tetiba terus sentap bila ada ayat yg last tu.muahahaha
    rsnya si Jj tu takut kot tgk besar2 gedabak sgt tempe tu..cuba potong kecik2 ckit..mesti comel Jj tgk.hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dah kau ni rajin sangat pulak kenapa Ai? Itu la potong nipis tapi lebar, ala bukan besau mana pun potongannya tu, photoshop effect jer tu. Ha kau tempe pun nak potosop. Kalau tau dia takmo makan semalam I dah letak cili banyak2 huhuhu.

      Delete
  8. haahahahah..rasa nak gelak guling2 tgk selamber jer muka jelita tgk tempe tuu..muhahahaha..er,..kiter pun tak suka tempe...kita pun kutip makan ikan bilis juga...wakakakakak...niie..ngidam lain macam jer nih..ada good news ker ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owhhh Jelita ni sesat jer la kat sini kiranya, gang dia sana nun ngan Mama Mia hahaha.

      Eehhhh takder apa2 la kak... saya ni mmg gedik lebih, selalu mengidam itu ini ngalahkan orang ngandung. Time ngandung dulu tak pulak ngidam. hehe

      Delete
  9. baru nak kira.... he3... tempe tu sedap apa... tak jawa pun boleh makan...he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap... kalau tak boleh pun nak makan jugak.

      dah habis kira lom?

      Delete
    2. udah2......nak juga ker jawapan nyer....termasuk yg mention tu 10...... yes!!!! hadiahkan 10 ketul tempe kat remy....he3

      Delete
  10. Replies
    1. Saya pun takder la hantu tempe sangat... tah tetiba. U kenapa tak makan? tak suka atau tak minat?

      Delete
  11. sedap tu tempe..akak dari kecik memang makan tempe ni la,sampai besar mcm ni pun makan lagik..peknen ni lak tak leh nak makan ayam,sudahnya makan nasi,kicap ngan tempe je..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. vegetarian sungguh kak pregnant. Nasib baik tempe boleh makan... still ada jugak sumber protein kan.

      Delete
  12. salam kak..
    hihi..tempe! kangkung greng belacan!
    sedap tuuuu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak toleh kiri kanan. haha

      Delete
  13. gara gara citer P. ramlee pak mat tempe berlanggar lori tu. Amirul dah panggil menda tempe ni dengan panggilan

    " Muhammad tempe" siap suruh akak goreng Muhamad tempe tau. kalau org dengar mesti giler ganas mak budak ni org pun dia goreng.

    Akak ngan Amirul memang hantu tempe. Papanya tak masuk senarai sebab perutnya memenag melayu tulen, sukar benar makanan keturunan lain nak jengah masuk. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhahah Muhammad Tempe... tergelak saya baca ni. ganas anak beranak kanibal hahaha.

      Delete
  14. Walaupun I ni jaws...hehe..tp okje kurang suka Tempe...cuma lately je mcm dah suka sikit sikit...potong nipis goreng garing garing pas tu buat sambal Tunis kering campur bilis pasti sedap MJ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin sebab bosan asyik lauk sama hari2 kot.. saya pun sama la okje..

      Delete
  15. saya belajar makan tempe dan suka tempe sejak masuk matrikulasi kuala pilah..
    makan sambal tempe...sedapnyaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambal tempe.... ngan nasi panas2.

      Delete
  16. suka makan tempe juga..
    kalau digoreng terasa kerangupannya..
    Jelita tak nak pas kat MaMaRey sini hehehe

    ReplyDelete
  17. tempe mmg sedap. sejak kwen ngan org johor ni, tempe dah jadi feveret.hehe

    ReplyDelete
  18. teka ea? 9..

    ni mmg xkira tau..

    kalau betul dpt hadiah apa? O.o

    ReplyDelete
  19. haha hampir nak kira..JJ tempe tu sedap taw..lagi2 kalo dimakan begitu saja

    ReplyDelete
  20. dtg bumi selangor, baru tahu ada makanan bernama tempe
    kt kg x penah jupo

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...