Sunday, 27 January 2013

Cucur Penyeram


Hye penonton semua, kembali bersua kita dalam rancangannnnnn...masak la kau! Niat di hati nak buat cucur jawo, kome tau kan cucur bertopi tu. Whoaaahahhaa.

Anda nampak gelakan itu? No no no itu bukan gelakan bangga, tapi banggang. Macam mana kueh yang konon senang.... ok, pause dulu. Kita reeeeeewind.


Fisrt masak air gula yer rakan2. Masak punya masak sampai dah mendidih, tinggal kejap nak jenguk Jelita manjat sampai rak tingkat berapa, then when I return, air gula itu kembali kepada rupa gula balik. Haaaa korang pernah dapat pengalaman macam ni? Ok I blame it on the weather, tengah snow lebat kat luar masa tu, so hipotesis saya mengatakan suhu sekitar yang sejuk membuatkan proses evaporasi berlaku lebih pantas. Ok, tambah lagi air, pemeringkatan dua kali kekdahnya.


Ok done the "easy" part. So dah suam2 kuku kaki tu, katanya resepi masukkan dalam tepung campuran tu kan. And kena pukul sampai berbuih. So I pukul pukul pukul, tak berbuih, I pulak yang rasa terpukul. Asal dalam resepi tak cakap pukul sampai mati jer, kan senang kalau I tau awal2.


Ni, siap menaip kat dapur, ambik nafas jap. Ada guest pulak kat luar, terpaksa la I memukul adunan ni pelan2, tapi kacau laju2, bunyi "kecik kecik kecik". Paham tak ni? Nak tercabut dah tangan rasanya.


Gambar ulangan, salji tetap salji


Gambar kueh takdok sebab katanya kena peram sampai lunyai semalaman, esok tengok canner. Kalau tak jadi.... hnss hnssss.


53 comments:

  1. kahkahkahkah..sampai tang pukul sampai mati terus aku tegelak..kahkahkah...

    # seram tak seram, aku tunggu kuih tu..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha kita tengok dia menjelma sebagai apa esok yer. Berasap tulang kipas aku memukul nya.

      Delete
  2. hebat penangan kuih penyeram niiii...

    ReplyDelete
  3. adoi laa..betapa ssh nyer nak membuatnyer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapa pun tak tau la.. ni baru nak buat air gula jer pun.

      Delete
  4. Kuih penyeran jadik kueh seram/menyeram kan plak kah Nas?? hahhaha...
    JJ..auntiee misssss you.. dua hari tak mai.. line tak OK kt rumah..tensen i...hah! hari ni marathon kt sini tgk JJ:):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la we miss u too!!! Ingatkan balik kampung again cuti panjang.

      Delete
  5. Cuba membayangkan seboleh mungkin ni.... pergh!!! rasa nak terkencit pun ada ni nak membayangkan rupa yang hampir sama dgn kuih yg disebut tu... he..he...
    Macamana boleh mengidam kuih tu MJ?

    Rasa macam dah montel pipi dak JJ tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lately ni saya teringin nak makan kueh2 manis2, tu yg godek2 kuh apa boleh buat dgn bahan yg ada. Sebab sejuk kot, perlu gula dalam badan.

      Bdak ni mmg selalu montel, pipi labuh.

      Delete
    2. he..he... ni yang panas pun asyik teringin makan manis... apa kes?he..he..

      Delete
  6. hahaha. kelakar la cara ulas resepi ni...rasa terpukul dibuatnya. pukul sampai mati. ke katok?? katok adunan biar sebati. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katok pah ceroh. hahahahah gitu.

      Delete
  7. Tak sabar nk tengok gambar kuih cucur penyeram tu. hahaha

    ReplyDelete
  8. hahaha..Jelita ni nakal betul..
    mama masak pun tak senang..sy masak pn macam tu kejap2 tinggal..
    ada selingan..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada anak macam ni la kan, berlarian buat kerja.

      Delete
  9. as salam..

    tq sudi memeriahkan suasana.. cik azue polow awak juger.. Good Luck

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala Cik Azue... susah2 jer. jemput minum,makan la kueh yer. hehehe

      Delete
  10. Hihihihi...memang serammmmm...ingat nak try..tapiiiii...hmmm...kita tgk jadi tak kueh tu esok..hahahah..kalau jadi..leh try...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takyah susah2 Mama Ila, nnt saya bagi try yer. hak hak

      Delete
  11. Assalamualaikum...Haha,lawak pulak baca...Saya off course lah tak pernah lagi in that situation sebab tak pernah lah lagi ke dapur sampai buat kuih2 ni,just masak maggie, goreng telur & jerang air je...hahaha...

    btw...cucur jawa tu yg mana satu ye Kak?...hu3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cucur yang dimasak Jawa. heheh tak la, nama lain dia cucur topi, sebab bentuk dia ala topi mexico tu, atay kueh penyaram pun nama dia.

      Reti masak megi kira ok la tu, kitorang kadang2 masak megi pun perang dunia.

      Delete
  12. camana kuih tu? tak penah tau pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupernyer cam topi, ok nnt i tunjuk camner.

      Delete
  13. x penah lagi dgr cucur jawa.. nanti bila dah siap, tunjukla gambarnya. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. siap tu boleh, ruper nyer tu tak jamin camner. hahaha

      Delete
  14. Replies
    1. hahahaha soklan.... kueh yg kena katok sampai mati.

      Delete
  15. hehehe.. bbahaya tu nak pukul smpai mati.. haha.. smalam buat kuih jelita ni buat cucur plak ye.. esok buat ape plak chef?.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. btw, sy dh tkar blog.. ke sini.. http://cakerawalasenja.blogspot.com/ hehe..

      Delete
    2. Misteri nyer kamu hari ni. first akak click2 tak dapat, ni nak copy paste address kamu ni pun tak dapat. misteri... sungguh misteri. gara2 kueh penyeram I kah?

      Delete
  16. seram pula nak tengok kueh penyeram tu..... kena biar semalaman..... he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa seram kan. terpaksa ahkak bermalam ngan penyeram ni.

      Delete
  17. adehhh
    harap2 jadi lah ye kueh peneram ala2 Jelita tu..jgn jd keras cam tepon motorola lah.hahahahahha statement nk kena luku kan =)

    eh tp ai pun suka lah kueh topi tu..org pggil kueh jawa kan..sedap rs manis2 jer..rindu kueh akok la plak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa kau jangan... kalau keras I baling u Ai. hahah suka lak I nak Ai Ai ngan I. Sajer jerk la tu Akok akok kan, ok projek esok Akok :p

      Delete
    2. dah terbukti weii kueh peneram tu keras,hahahaha
      mohon buat kueh akok plak..jgn jd kueh jawa lak =)

      Delete
  18. adehhh
    harap2 jadi lah ye kueh peneram ala2 Jelita tu..jgn jd keras cam tepon motorola dah lah.hahahahahha statement nk kena luku kan =) esok publish tau gambo kueh peneram

    eh tp ai pun suka lah kueh topi tu..org pggil kueh jawa kan..sedap rs manis2 jer..rindu kueh akok la plak :)

    ReplyDelete
  19. hehe..harap² menjadilah cucur penyeram tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe ehhee harapan tinggal harapan.

      Delete
  20. wah. sempat taip entri smbil buat kuih peneram kak. hehe. multitas tu kak. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngeh ngeh.. dah kalau setiap step nak kena refer resepi online. buat kuih, jaga anak, bebel kat laki, sambil menaip. biso kawe.

      Delete
  21. Cucur bertopi, cucur penyeram, cucur jawa pon sye tak tahu kak. Erkk, cucur udang ke cucur badak ke saye tahu la. Kira adik beradik dorang ke ni? Hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap maklum, udang adalah mahkluk crustacean,manakala badak adalah bersumbu. Susur galur jawa ada di Tanah Melayu, mereka tidak mempunyai pertalian darah sama sekali.

      Kesian kau Ninja first time datang sini dah kena kelepet ngan akak. Nnt akak tunjuk camner benda cucur ni yer, tapi kalau ada peluang kat sana, cer cari and try sendiri, sedap.

      Delete
    2. Hahaha, jawapan akak serius gila. Erkk memang wujud ke makanan tu. Ingatkan tak. Heheh, nnt boleh cari kat memane. Haha

      Delete
    3. hahaha please dont take me seriously la. Akak nyer gurau mesra memang camni. Akak tak reti nak serious2 sangat dear. Mmg wujud kuih ni, versi akak jer tak wujud kat tempat lain haha.

      Delete
  22. akak panggil cucoq jawa. suka bape suka sebab manis dan banyak minyak.
    tapi kalau pandai buat, bila koyak je kuih tu beruas ruas bentuknya. makan time panas panas sedap la.

    dulu suka makan time pi sekolah. habis baju penuh minyak. hahaha...
    bila dah dewasa ni memang tak makan sebab baru sedar kuih tu banyak minyak. dulu.. minyak ke hape ke ngap semacam je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha kan kalau yang sedap tu memang cantik gebu pulus mulus.
      Mmg penuh minyak..tapi saya tak puas hati sebab tak jadi2 ni.

      Delete
  23. dah tengok tadi rupanya...bole diusahakan lg tu

    ReplyDelete
  24. salam kak..
    hehe..suka betul cara akak mengekspresikan diri mase menulis ni...teruja... teruja..
    mana kuehnya?

    ReplyDelete
  25. tak pe. try pukul cara lain pulak nnt.mana tahu jadi.
    hehe

    ReplyDelete
  26. resepi ni tak boleh pakai.. nanti kueh kers macam JJ makn tu hahaha

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...