Friday, 24 October 2014

All Natural Homemade Body Creme Using Beeswax

Maaf tentang kekeliruan pada entry lilin sarang tebuan earlier... It is beeswax candle, lilin yang diperbuat dari sarang lebah la kekdahnya. And I did mention I kikis buat cream kan, what I meant was krim untuk kegunaan secara kosmetik, bukan untuk makan-makan yer rakan-rakan. 


Antaranya like this one here... 


Using only Olive Oil, coconut creme and beeswax with ratio 4:4:1

I made in small quantity since using coconut creme instead of oil, dont think the shelf life will last long (Made on: 30.05.14 )



Dah lama I buat benda ni, and dah lama jugak la I draft this entry (sebab nak catat tarikh dan ingredients) tapi segan nak publish... macam melampau jer kepoyo'an ana hahaha but since I tercerita pasal beeswax candle, so might as well I explain tentang kepenggunaan sarang lebah sekali. 

Antara kelebihan beeswax: Korang google la sendiri hahahahaha


*My skin super sensitive especially in cold, so macam2 remedy I cuba.... this kind adalah antara my favourite... Bio oil pun tak berkesan on me kat sini, tapi masa kat Malaysia ok jer. 

*Also.. minyak kelapa adalah solid pada suhu bilik kami so I malas nak rekemen this method to u guys yang berada digarisan khatulistiwa kang tak jadi naya jer semua. 

Lilin Sarang Lebah

Bukan kek, bukan biskut... tapi lilin yang boleh bakar bakar. 

Hat kecik dah lama beli, I kikis sikit2 buat cream etc. Hat besar pulak baru-baru ni beli masa sale, cucuh api.. nak habis dah. 



Kecik 5€++, besar 3€++ 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...