Saturday, 22 November 2014

Tentang Stroller dan Perasaan

Nak cerita pasal stroller ni. Bukan review or whatsoever... but more to perasaan seorang ibu yang seperti tidak boleh menerima hakikat anak-anak nya semakin membesar... too fast. 


Sleep like a boss

Stroller si Tipah ni adalah berjenama ABC Design 6S Turbo .. haa siap dengan modelnya kauuu. I dont think jenis ni ada kat Malaysia, and I myself won't recommend this untuk kegunaan di sana sebab... tak mesra lipatan. Hahaha what I meant is susah nak lipat masuk kereta. Almaklum la... kegunaan stroller kat Malaysia ni mostly untuk menjelajah shopping mall or pergi makan-makan kan... keluar umah-lipat stroller-masuk keta-sampai parking-buka-letak anak-sorong-duduk-makan-lipat anak... ehh. Itu ai (",)

Kat sini pulak... kami menggunakan stroller itself sebagai kenderaan. Keluar umah, berjalan turun naik pengangkutan awam semua dengan stroller ni. U can see on the streets so ramai pejalan2 kaki berlumba-lumba berstroller, turun naik tangga usung stroller laki bini or sometimes bini jer... naik bas or tren semua pun tolak stroller. U will be like... "ramainya orang buat anak kat Jerman (and some other countries) ni" hihihi sebab banyak sangat stroller kat jalan kan. 

ABC Design ni adalah antara stroller yang hot kat sini.. dia anjal, ada spring so baby u sleep like a boss sebab tak terasa dentuman or hentakan bila maknya terlanggar pokok or terlompat bumper. I cakap hot brand sebab kat jalanan u can see at least 3 of this kind out of 5 strollers. 

Sleep like a "Hajjah". Tah kenapa tengok dia macam ni, nampak macam mak mak aji pulak... Insya Allah U'll be one suatu hari nanti yer. 

With baby basket she will just baring and tak nampak persekitaran sangat, cant really enjoy the outing.. so since dia pun dah strong can hold her head up and paling utama, dah panjang sangat kadang terhantuk kepala... kita pun keluarkan baby basket tu, that shows she is not newborn anymore huhuhu. My baby dah besar. It was like a "pang" on my face...  I rasa berat hati sangat to admit that she is not so little anymore. 

Ini lah kegunaan baby basket tersebut sekarang... 

bila letak dalam ni ngadap cermin, sempat la mama goreng telur mata kicap cili sebutir dua... makan ngan nasi kosong tak pandang kiri kanan. Nak tambah goreng lagi pun sempat ni ha. 


Ini Jijah just couple of months older than Tipah sekarang, sedang memanjat stroller beliau yang berjenama Chicco yang sekarang selamat di dalam stor.. still elok cuma tercela di satu dua tempat, nak bagi orang macam tak semengah jer nak dibuang pulak sayang. 

Kenapa Tipah tak guna jer yang ini? Sebab tkder baby basket I tinggal kat Malaysia, pastu kalau nak beli baby basket yang baru, better beli satu set terus yang baru... lagipun kesian Tipah kan, mentang2 la dia adik, takkan semua nak sekeheng kakaknya. 

Yang Chicco ni I sangat rekemen untuk Malaysian yang suka lipat masuk stroller dalam kereta sebab satu tangan jer guna sambil dukung anak boleh buat. And ia sangat tahan lasak... ni kalau ada meter ni.. beribu ribu kilometer dah angka nya, and still utuh.

*Tengok la Jijah tu... rasa macam baru jer semalam I jerit2 kat dia jangan memanjat.. tekak pun perit lagi ni ha.. tup tup dah besar panjang dah dia.

Nah lagi sekali Jijah yang sekarang


Thursday, 20 November 2014

Tanglung di Berlin (warning: banyak gambar)

Semalam temankan si Jijah berarak dengan tanglung, one of her Kita's activity sempena Lanternfest. Nah layan gambar (sila klik untuk tumbesaran). 

Jijah with her bestie Helin, itu adik beliau Lulu. Jam 4pm tapi dah gelap, sejuk pulak tu baru lepas ujan.


Ini pulak adik Jijah iaitu Tipah yang sentiasa excited asalkan dapat keluar tak terperap kat umah.. sejuk la wei brrr. 


Cikgu-cikgu Jijah menghulurkan minuman koko panas dan bretzel. Kami chow pergi kafe yang tak jauh dari situ, tak tahan sejuk... dalam Kita tu dah crowded sangat.


Polis untuk membantu pantau lalulintas pun dah ada...kereta nya harus lah menjadi tumpuan kekanak. 


Termasuk si Jijah tu ha. Amboi... model tanglung ker?  


Tetiba Jijah hilang, intai punya intai...

Nah tu dia. Dah kat dalam... syok tumpang keta Polizei? 


Hampir jam 5pm, ibu bapa semakin ramai berkumpul. Memang agenda acara start jam 5pm la, and dorang kat sini sangat punctual.. kalau kat Malaysia ni, pukul 6 pun tah kemana hala lagi ni. opsss


Payah betul nak snap gambar dia, dah la I nak jaga Tipah lagi. Owh bapak dia masih bekerja yer di waktu itu... demi sesuap nasik lemak. 


Belum apa-apa dia dah start "lawan pedang" pakai tanglung dia tu. Lantak kau la Jijah, rosak kang jangan nak minta baru. 


Acara bermula dengan alunan muzik. Ramai tau... beratus jugak la yang hadir. Yer la sorang budak jer dah ditemani mak bapak.. adik abang turut sama. Meriah. 


Perarakan pun bermula. Kebetulan kami antara barisan hadapan diketuai Jijah dan rakan-rakan. Ya Allah berlari tak ingat dunia depa ni. Suara I jer boleh dengar duk jerit "Jijjahhhh Jijjaaaaaaah jangan kau lari tinggalkan mak kau ni naaaaaaaak. Ke mari kau nakkkkkkk". Hampir gila I panggil dia tau. And lucky that couple depan I (dalam gambar ni) yang merupakan parents to Jeremy, one of Jijah's close friend tolong jaga, tengokkan dia. I memang tak terkejar dah. 


Tipah apa lagi... berselimut sedap sejuk-sejuk ni.. layan tidur lagi best. 


Tak jauh pun berarak.. pusing area Kita cum rumah kami ni seround jer, berkumpul balik depan Kita untuk acara penutup layan band lagi sekali. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...