Wednesday, 22 October 2014

Tips: Cara Simpan Daun Herba Segar

Supaya tahan lama... Boleh guna teknik ni untuk simpan herba segar seperti daun pudina, daun ketumbar, daun emas... segala daun la.

Hat ni.... daun pudina dah 2 minggu, still segar bugar. 

Bersihkan, diasing daun dari batang dan masukkan dalam tupperware kedap udara berlapik kitchen towel, simpan dalam fridge. *I bubuh kitchen towel kat atas dedaun tu and terbalikkan bekas, easier to change it once terlalu lembap. 

So far cara ini paling berkesan la pada saya, kalau nak lebih fresh lagi... tanam, dan petik la sendiri heh heh heeee.


Psstt... daun kesum duk ada dalam peti ni, nak jugak melaksa tapi kena pi mengail dulu la gayanya, ritu kan tersilap kail huhuhu. Ikan oh ikan....

Kaki 6 Pack dan Patin

Bukan perut jer boleh 6 pack tau.. 

Her favourite not only to pass time, but all the time if can. Ketak-ketak dah kaki mama mu ini. 


Uols... ikan patin selain masak tempoyak, masak asam pedas... ada lagi tak cara lain masaknya? I tersilap beli ikan la, konon nak buat fishball so I just grab some frozen fish fillet... selalu I cek label ikan tu either sea or fresh water fish sebab I tak suka ikan darat, tapi sebabkan rushing I tak baca betul2,  tengok nama Pangasius...balik umah I google katanya ikan patin huk aloooooh... lagi la I tak makan. 

Tapi sayang la kan... nak cuba masak bagi bapak bebudak ni, dia telan jer batu kayu pun tak tolak. Asam pedas I tau dia suka, masak tempoyak I tak sure... boleh la kot kan, cuba.. sebab dia makan jer durian. Tapi nak kena ke Asian markt lagi la nampaknya, tapau durian sebekas hehehee. Sebijik2 pun ada jugak jual tapi malas la nak mengopeknya, frozen. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...