Wednesday, 16 April 2014

Tengik Haruman Musim Ini



 My homemade minyak kelapa, made it from scratch with love (ada jer kat kedai coconut oil yang dah siap, beli.. tapi gedik nak jugak buat versi sendiri siap ada serdak2 malas nak turas). Ya ia solid pada suhu bilik kami tapi mencair bila disentuh atau pada suhu badan, dara mungkin. 

Bau nya sangat coconuty digemari papa JJ, I cakap tengik tak caya, oh well... tak la tengik mana, bau macam biskut kelapa kot. 

Sangat best bila disapu kat perut yang semakin menegang kulitnya sekarang ini, perfect for my super sensitive skin and its all natural. 


Friday, 11 April 2014

Puding Vanilla Berlapis Biskut

Dan direnjis dengan Cranberry sos yang tinggal sesudu dua on top. Ai tell ya, its ohhhsammmm.  


Walaupun dessert ini dibikin dengan kaedah tipu daya yakni menggunakan pre-mix pudding yang dibeli masa I baru berjinak2 di dunia dapur and nak expired dah ia (ker dah expired?)

Apapun, bila diolah mengikut citarasa sendiri dengan daya imaginasi dikala sunyi ditambah bahan yang terhad dan perut berbunyi, I am proudly announcing bahawa dengan ini, saya berjaya mencipta satu lagi kudapan sedap yang tak cukup jari, loyang dijilat. 

As stated before, I used pre-mix puding perisa vanilla. Masak as per instructions on the packaging, then masa panas2 tuh tuangkan dalam bekas yang telah bersusun dengan biskut butter, merry or divorce I dont care, apa2 biskut la. Then buat la lapis-lapis sampai habis. Atas skali nak letak coklat ker, buah-buahan ker... semmua boleh. I just nak habiskan sauce cranberry yang berbaki segan sisa tak mau, masam-masam lemak manis jadinya.  

Make sure tunggu sejuk baru makan, siap lapis hias semua tu buh jer dalam peti tunggu dia cool down baru kita ngap. Komen dari papa JJ," Sikit ni jer buat? Patut la sedap". DASAR kan awak. 



*Uols buat cheesecake cracker gini kan caranya? I nak buat ciskek jugak tapi sorang2 makan tak syok la, tu yang substitute ngan puding. Bolllleh la ek...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...