Thursday, 28 August 2014

Baiknya Kakak Jelita


Sorry gambar macam tunggang-terbalik sebab I laju2 ambik camera dan curi2 snap gambar dorang berdua ni. 


Mama tengah sibuk menyediakan dinner kat dapur and terdengar baby Tipah nangis, tapi mama keraskan hati tak terus berlari dapatkan dia sebaliknya teruskan proses penyediaan makan malam tersebut, tak lama... tipah tiba2 diam. Iskkk tak tenteram nak masak lagu ni (pelik tak anak nangis I tak heran tapi dia tetiba diam I laju2 nak cekidaut). 

Rupanya... Jelita berjaya jadi kakak yang baik buat sementara waktu, errr buat 5 minit. Dia bacakan buku untuk Tipah tu pasal Tipah tak nangis lagi, oh so suwit la kakak JJ ni. Yer la, selalu kan dia suka buat Tipah melalak jer dengan pelukan erat dia tu. 


Kami tak bahasakan JJ "kakak" sebab over here... "kaka" adalah baby slang for berak. Macam tak seswai la kan kami panggil dia "berak" especially depan orang ramai. Masih berfikir apa nak bahasakan Si Jelita ni. Panggil "Along" kang langsung tak menyahut dia kang. 

Wednesday, 27 August 2014

Popia Ayam Bersayur Spartan

Lebih kepada Popia Sayur berayam sebab sikit sangat cebisan ayam I buh, just ambik rasa.


Tak perlu any sos pencicah, dah sedap sangat dah enak dimakan begitu sahaja. 


Nak resepi? Nah hambek!

Lobak putih aka radish
Lobak merah
Taugeh
Semangkuk kecil isi ayam
2 ulas garlic
Kulit popia

Lobak putih dan lobak merah disagat-sagat dengan sepenuh tenaga takyah nak lemah lembut sangat la. pastu ambik isi ayam cincang-cincang sampai hancur. Ambik pulak bawang putih tadi letak jer atas papan tu then ketuk dengan belakang pisau sampai lunyai. Puas hati?

Grab the kuali hentak dia atas dapur panaskan minyak.... sampai panas tau!
Campak bawang putih dalam kuali tadi, ambik sudip tonyoh2 dia lagi kasi serasi dengan minyak tu, kaut isi ayam tadi campak jugak dalam kuali, bantai2 la kasi tergoreng semua. Dah tunggu apa lagi... masukkan la lobakan yang dah disagat tu, kacau la!!! Ha dah layu belum? Kalau dah masukkan togeh, gaul rata tutup api terus. Kang togel togeh aku.

Fuh penat la marah2 ni, pi rileks dulu ambik napas, satgi boleh gulung popia. pepandai la gulung tu yer. Kenapa marah-marah ni pun I tak tau, overexcited kot popia sedap sangat (^.^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...