Thursday, 28 May 2015

Waffles di Kotbusser Tor

Hamvoi tajuk... ala ala Karipap di Paris gitew. Teringatkan waffles yang sedap itu sebenarnya. Dah lama citer ni asyik tertunda jer nak post. Ni ha citer dia... 


April kalau tak silap, di suatu hari yang cerah... melompat la kami tak senang duduk kat rumah di hari cuti since cuaca baik.. omg after winter is coming, Tuhan jer tau perasaan kami teruja tengok mentari tau. So apalagi, siap-siap melangkah ke luar rumah tanpa hala tuju lah, yang penting keluar. So menghala la kami ke arah tasik yang tak berapa jauh dari rumah (around 3km), dalam setengah jam jugak la menapak... ok jer, dah biasa (^^,) 


Pusing pusing then ternampak satu kedai ni baru buka, they serve waffles! Apa lagi, moh kiter try. Btw area sini mostly Turkish, that's why tempat ni kegemaran kami bersantai hujung minggu. 


Ini yang kami order.. sini they serve waffles however u like it, boleh pilih nak filling apa, sos apa eh ikut suka korang la. Tu nama depa letak Celika instead of Jelita.. dah nak dekat2 la tu kan hahaha. 


Si Jelita habis sorang2 dia, ok ada lah kami cilok sikit2 suapkan Si Tipah. Seronok nganga jer mulut macam anak burung. 


Dah mengisi perut, berjalan balik same route. Posing ciked. Actually boleh jer kami ambik U-bahn (tren bawah tanah) 2 stops terus sampai ke rumah, tapi kan tadi kata nak jenjalan. Hehehehe


We prefer this route sebab jalan nya lebih kepada taman, tak banyak kenderaan so the kids still boleh bebas berlarian, tambahan cantik pun ada ros garden and laluan dia pun penuh ngan pokok bunga.. tapi masa ni bunga baru nak berputik. 


Ini the other week we went there, kebetulan ada pesta apa tah penuh jalan kiri kanan orang berniaga macam pasar malam dengan muzik semua, tak boleh nak jalan sesak giler. Tujuan kami tu la... nak ke kedai waffle tu. Eh duk cerita pasal kedai tu, apa nama dia pun I dah lupa hahahaa. Bukan Fish House ni yer.. ini jual ikan kot (^,^)


Ini gambar takder kena mengena dengan waffle, tapi I nak share satu info menarik yang I baru tau... nampak tak kat crane tu tergantung something? Benda tu adalah jambangan bunga yang menandakan that kawasan pembinaan dah siap... celabration la tu kiranya. Tak menarik? Lempeng nak? 


Ok dah. Bye bye.

Tuesday, 26 May 2015

Dah Serupo Hutan Hujan

Taman ilmu larangan kat corner ruang lepak kami.. tropika sangat (^,^)

Segala macam pokok ada ni ha, dengan lidah mertua nya.. dengan langsuyar nyer, buluh lagi.. periuk kera pun ada. Ni belum I beli duri semalu.. apa nama nya? Mimosa pudica? Bukan pudina yer.. kang ada pi racik buat garnishing hehehe. Ada tau jual sini pokok duri semalu, bapak dia la excited tengok, actually bagus jugak kan untuk pembelajaran si Jijah ngan Tipah, kan? Nanti-nanti lah. 

Taman ilmu la konon kat korner tu.. padahal nak mencelah ambik buku pun payah, penuh ngan pasu. Ni sebab kebanyakan pokok dalam umah ni I kumpulkan semua kat sini dan blok dengan bakul besar tu supaya si Tipah tak perlu nak "gardening" dalam umah, dia selalunya ok jer ngan pokok2 ni, tapi kadang2 datang rajin dia tu pi kutip batu korek2 tanah cubit2 daun.. geram jugak la. Plus sekarang tengah mentari memancar bersinar so kita bagi dorang berjemur sikit tepi tingkap ni. Semalam siap Jelita pakai spek hitam baring2 depan ni.

I suka sangat tengok semua pokok depan mata macam ni, terasa la hutan hujan nyer tu.  Ingat nak tambah lagi, tapi kena bersabar dulu, itu "Bird nest fern" (langsuyar kan?) pun baru jer dapat jugak sebenarnya... lastweek pergi kedai barangan rumah niatnya nak cari "roller" untuk tingkap, sekali tengok banyak pulak size nya (and kami lupa nak cek ukuran tingkap rumah, bijak sangat) so alang2 dah ke sana, rembat la apa yang tak patut muehehe. La ni jam 5am dah terang benderang, Si Tipah mula ngengada nak bangun kemas rumah awal2 pagi.. eeeiih tak koser mak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...