Wednesday, 29 July 2015

Red Warriors

Sessssajer.

Tuesday, 28 July 2015

Sarajevo: Makan La, Apa Lagi!

Cerita pasal makan, Bosnia banyak makanan sedap-sedap and some hampir sama dengan makanan kita (pengaruh Turkey) tak jadi masalah untuk cari makan kat sini, setiap pelosok ada jual makanan yang kebanyakannya halal.

Before saya cerita lebih lanjut, dengan ini saya ingain memaklumkan bahawa gambar-gambar di bawah adalah hasil carian google since saya tak berkesempatan snap my own plates, I is malu huhuhu.

So, makan apa la? As for myself, my favourite sudah pastinya Cevapcici (Cevapi)... the national food of Balkan. Setiap hari I makan ni ok.

Cevapi yang digembar-gemburkan itu, basically grilled meatballs lonjong. Served with roti yang sedap giler and bawang cincang. I tak suka bawang, so just leave it there. Nak lagi umph, minum Ayran (macam Yoghurt) bila makan ni. Btw for my tummy usually I order yang 5 pieces dah cukup. 


Kat Sarajevo ada satu tempat di Bascarsija (old town) yang kami selalu merendek tu. I pernah makan dulu so far itu yang terbaik, nama kedainya Cevabdzinica Zeljo. Seronok makan sini servis laju tapi tak boleh duduk lama2, ramai kan orang beratur menunggu. 


Ni pulak menu harga kedai tersebut. I tunjuk ni sebagai anggaran harga makanan kat Sarajevo, in fact this place considered sedikit mahal since it is kat tengah2 town tourist attarction kan, tapi tak jauh pun beza ngan kedai biasa. Matawang mereka guna "KM" (Mark) yang nilainya bersamaan Sg dollar. 
*Voda = water (",)
Mala = kecil
Velike = besar
Hvala = Terima kasih


This is another favourite of mine and the rest of Balkans hahahha. Dikenali sebagai Burek, Pita etc. Macam roti canai tapi berinti, quite close to murtabak. Remember I selalu buat ni kat rumah? Hahahha buat la sangat. Yang ni pun ada dijual merata-rata selalunya secara timbang, u guys boleh pilih nak inti apa banyak sangat choices, ayam, spinach, keju, daging etc. I paling suka daging, and daging pun banyak jenis jugak.. tah I pun tak tau nak explain macam mana nampak serupa jer tapi lain rasa dia. Kena cuba sendiri baru tahu. Fyi, payah nak jadi vegetarian apatah lagi vegans kat sini ok, their basic diets are daging daging segala daging. Tapi tak pulak gemok dorang ni. 


Kopi (Kafa) cara tradisional. Pernah tak I cerita before? This is how it served, kopi dia macam ada serdak serdak sikit, u kena tunggu sampai ia larut ke bawah then minum, gula pulak selalu dorang celup sikit dalam kopi tu and bila lembut, patahkan masuk dalam kopi and selebihnya just letak balik dalam piring or masuk mulut. Hehehe menarik kan. Serdak kopi tu dibahagikan secara rata yer dalam setiap cawan, so bukan sebab depa pemalas yer. Owh kalau u gi rumah orang and dijamu kopi ni, dorang akan keep tuang once u habis, so bila u tak nak tambah, just letak sudu atas cawan tu menandakan U have enough, kalau tak memang laaa dituangnya and u pun minum, pastu tambah lagi lagi lagi. ok I pun dah melalut ni, too much coffee (°-°) 



Eh takkan ni jer, mana lagi citer makan nya kata tadi banyak :p eh ko godek la entry lama lama aku yang dulu, I is hungry now duk tatap tilik cevapi ni. huhuhuuuh sedapnya.. kami gril sendiri kat rumah hokayyy. 

Eh nak share pasal lamb ala Tajin dorang, tapi nanti lah.. nak kena cari gambar dulu, tak syiok ah cerita tanpa gambar. Kan? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...