Friday, 18 July 2014

Begedil Ayam Kitar Semula

I is pantang makanan dibuang, even kerak nasi sekali pun akan ku hadam selagi boleh dan malas la masak yang lain selagi makanan yang sedia ada belum habis, tak pun I re-create new menu using the existing food, yang penting jangan buang makanan. 

Tu la kadang2 terlebih kuantiti bila memasak, kadang2 ada family member yang tak berapa lalu nak telan, kadang2 ada yang tak reti bahasa asal boring jer, masak. 

Kali ini terjadi lebihan bekalan mashed potato, side dishes masa mengambing itu hari. Sedikit tamak that day dah buat beriani pun still nak sediakan mashed potato (kan birthday event, berlebih sikit kononnya). Cut it short, I transfer ia menjadi begedil ayam yang sangat laku, kejap jer licin pinggan. At first risau gak boleh ker jadi begedil sebab benda ni kan sedikit soft and dah mix dengan milk and butter jugak. Takper la... belum cuba belum tau. 


Sedap rupanya begedil ayam ni

Bahan:
Semangkuk mashed potato
Segenggam daun ketumbar - minced
Sekeping dada ayam direbus dan racik halus
Bawang goreng
*Telur untuk menggoreng

Gaulkan kesemua bahan and perasakan dengan garam pepper. Celup dalam telur yang dipukul bertalu-talu dan goreng till brownish. Done.

Banyak jer benda lain yang boleh dibuat dengan lebihan mashed potato ni antaranya bebola kentang, donut kentang, giler kentang hohoho. Or gunakannya untuk memekatkan kuah stew ker pasembur ker... apa2 jer selagi tak memudaratkan perut.


Uols pulak, selalu kitar semula macam mana? Share la.

Thursday, 17 July 2014

MH17 Jatuh Ditembak di Sempadan Ukraine

Sumber : http://www.thejournal.ie/plane-crash-ukraine-1576544-Jul2014/

Flight MAS dari Amsterdam ke Kuala Lumpur dipercayai ditembak tetapi kedua2 pihak neither Russia nor Ukraine mengaku.

Ya Allah... tengah panas skang ni this news. My prayer goes to them.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...