Sunday, 27 January 2013

Kuih Puteri Jelita


Adik tiri Puteri Ayu. Why limit yourself to the custom kueh when u can make something different with equal yumminess (ayat cover kueh tak jadi). 

Tu la tadi tetiba gatai nak berkueh mueh bagai, tengok apa ada kat dapur... godek2 resepi, hmmm terpikat ngan Cik Ayu tu walau hakikatnya takder apparatus yang sewajarnya seperti kukukukusan, acuan, makhluk ovelette tu sumer. 

Resepi macam biasa, tengok sekilas ikan di air, pastu perang ngan jelita kat dapur. Tangan kanan pukul telur tangan kiri pukul Jelita, masukkan secubit garam dalam nyior kering, secubit manja kat lengan Jelita. Eh ni dah tahap kes dera ker? 

Mama cinta u sayang. See... I even name the kueh after u hokkayyy!!

Sidang kemuncaknya, lepas stim segala pakai kuali asap berkepul2, tekstur dia macam tepu melekit2. Pelik tu. Potong kiri, tasting tasting... bingka pandan berkubang dalam nyior parut, gitu la rasa dia. 


Eeiii meremang bulu mata teringat kueh tu. Dah la nak tidur. Ciao ciao.


Good morning Malaysia, good night Germany



32 comments:

  1. Replies
    1. kalau dah tak jadi, camera pun tak nak dekat hak hak

      Delete
  2. ish..aoa ke pesen kueh tuu..hihiih..siap berkubang da;lam nyiur..hahahah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu la, saya pun tak paham camner boleh jadi lagu tu.

      Delete
  3. punya nak cover kueh tu...kemain sedap nama nak kaburi mata. hehe. Kueh Puteri Jelita....JJ sila jeles sayang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. muehehhe harus la over the top kan.

      Delete
  4. amboi Mama jelita ni. buat kuih sambil2 cubit jelita. patut la kuih tak jadi..hahahaha

    alolo..comel sgt gaya jelita tidur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin la kot kan... kena Tulah.. hahahha

      Delete
  5. Replies
    1. dia kalau tdo mmg tak sedar apo dah.

      Delete
  6. Replies
    1. semalat opsss selamata bangun tidur...nampak benor mamun.

      Delete
  7. nak tengok jugak gamba kueh tu.. hehehhe... pelik semacam cara jelita tdo.. haha.. comey je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. usahla dipinta, tak keruan rupanya. mungkin di lain masa, bila ayu tetap ayu. muahaha malu arrrr. Pesen tdo Jelita mmg pelbagai, mana boleh tdo elok2 dia ni.

      Delete
  8. Comelnya Jelita tidur..
    Nastyna buat kuih sambil perang dgn Jelita hahaha

    man picnya..nak tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Picture kueh tak jadi? Kueh pun malu nak bergambar kak.

      Delete
  9. Mana gmbr kuehnyaaaaa...

    Molek pulok tdr gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdok ore nok tengok gambar hok buat kuih tu ko? JJ tdo molek sokmo.

      Delete
    2. buleh la..bg skali gambr yg hok buat kuih tu.. :)

      Delete
  10. hahaha..kuih tak jadik ker?? patut takde picture bagai..hehe..
    alahh JJ nak tolong kt dapur tu.. jgn cubit2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa kalau jadi, memang penuh picture saya letak, ni bukan tak jadi jer, tah apa2 ruper dia.

      Delete
  11. ho...ho... sekali lagi meneka-neka rupa kuih tu.... ni sebab baca entri atas dulu baru gi entri bawah...

    Pergh ... ni kira kuiz kuih dah namanya ni!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha lain bangsa kuehnya.. sila teka sila teka. hihhiiii

      Delete
  12. Hahaha, tu takapa Kak...dera2 manja nama dia tu...hahaha...tengok2 lebam budak tu :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh lebam kulit calar balar muka tu, sendiri buat. kalau bangsa tak reti duk diam cam dia tu, harus la kan.

      Delete
  13. he3...susah nak cari bahan ye kat sana .... takpe...buah aje western kueh...kasi citarasa malaysia....

    ReplyDelete
  14. ni kes x jd la ni yg trs gud morning msia,gud nite germany nih.hahahaha
    xpe2..nti cuba lagi ye :)

    ReplyDelete
  15. mana gambarnya..rajin tu nak buat kuih segala,kalu akak tunggu bulan posa cari kat bazar ramadan je..hehe melainkan kalu mengidam haaa..terkial2 la buat sendiri

    ReplyDelete
  16. salam kak..
    hahaha...teruja sungguh cma baca ni..

    hai jj... bestnye tito.. :p

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...