Monday, 4 February 2013

Tembok Berlin Bukan Di China


The infamous Berlin Wall, yang dulu memisahkan East and West Berlin. Takder la apa sangat kat sini, dinding batu tu jer, tapi sebab its history and simbolik kepada kebebasan... so it became one of a must see place if u ever in Berlin.
Banyak history dia, tak perlu kot I cerita kat sini sebab I sendiri tak paham. 
Ba dum tssss!!


Panjang tembok ni and dorang tak robohkan semua, tinggalkan sikit siti situ sini untuk ingatan. This part, 1.3km and penuh dengan Street Art Graffiti. Ramai jugak yang terkorban masa cuba cross over tembok ni dulu. 

Tembok is by the river side lagi... best lepak2 minum ice cream makan kopi-o. (Jangan nak betulkan ayat gwe, itu typo :p) Kat river ni tak der buaya tembaga, buaya darat banyak la dan ada hotel boat juga, kepada yang berminat untuk dilambung ombak rindu, boleh la bermalam atas air sinun. Tu nampak dalam gambar atas ada bot, itu la dia. 

Berlin Oberbaumbrücke.
Bridge merangkap jalan rel, gothic bangunan nyer. 


View dari bridge.
Nampak tu graffiti bessarrrrr punya. Penuh satu bangunan yang tak berapa nak cakar langit ha. 

Beruang adalah maskot Berlin, beruang adalah merata-rata di Berlin. 
Yang ni jenis jinak manja.

This one time I sempat tengok dorang conteng2. 
Kalau dapat kat I spray tu sumer... wuishhh gambar titanic karam singh I buat. 

I tak sure pulak berapa kadar kekerapan dorang tukar2 graffiti kat sini, some images stay lama... some kejap ada, kejap takder. Macam Chipsmore :p

Ini me last year, nak jugak tepek kat sini. Harus la ada aku :p

Papan tanda, tangan kat belakang.

Pelik2 image nyer, jenuh ah nak tepek sumer.

Ini si Monster sama bapaknya. 
Tau la voring hadap dinding sepanjang jalan, tidur jer dia. 
Ker ada image yg buat hipnotis? Tak perasan lak.


*Cebisan tembok ada dijual as souvenier. Korang jangan request pulak, penat nak punggah batu naik kapal. 
*Unesco awarded Berlin as a City of Design, jangan tanya ku tang mana design nyer. 
*Berlin Wall dibina pada tahun 60-an dan diruntuhkan pada tahun '89 (I duk tarik ingus la time dorang robohkan ni).
*Our house just 10mins walking distance, macam seram la jugak kan. And even until now, Berliner still tanya "which part u live, East or West?" Kami tengah2 border, tak dapek den nak nolong.
*I lemah la subject fakta ni, payah nak auta. Temberang pun kena berhemah tau.
*Highly recommend this spot untuk mereka yang suka history, disini lah bermula nya.
Sis NurBijen, tempting nuff?

74 comments:

  1. panjang juga tembok Berlin tu..
    kreatif betul dorang lukis2 diinding..ada yang memang pelik juga tengok lukisan tu..

    cian JJ hehehe..tidur penat tengok lukisan ke hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kreatif, most artist pun from all over the world. Tak boleh sesuka hati conteng.
      JJ memang, shopping jer dia suka.

      Delete
  2. tembok ni mmg nmpk panjang,tp takde pun tinggi mana..klu dlm gambar la.hehe..

    sy suka sejarah,nk kena pegi berlin nanti.haha bila la kan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu tembok ni penuh dawai, penuh jaga. kena apply passport lagi untuk cross.. itu dulu la. zaman soviet komunis.

      Delete
  3. fuyooo..tembok berlin..cuma yang aku tau pasal jerman barat dengan timur ni just pasal bola..dulu sebelum penggabungan,pasukan jerman barat kuat..bila gabung, jerman tak power terus..hehe..

    monster mmg tido camtu ek..hahahah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.... satu team tak bersatu mungkin. dorang selalu berlumba nak tunjuk saper lebih hebat. sampai sekarang pun.

      monster memang macam tu tidurnya. dah lelap baru masuk stroller.

      Delete
  4. ntah bila nk smpai sana..btw..seni grafiti tu memang btol2 cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akan ada suatu hari nnt sampai la ke sini :D

      Delete
  5. owh..sayangkan dirobohkan....tembok tuu..
    er the river tu sangat cantik...kalaulah sungai klang kat sini pun biru gitu..leh gak g makan kopi o kat sana..huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tembok ni dulu macam penjara untuk orang2 jerman, terpisah dan sengsara sebab tembok ni.
      sungai nampak cantik la, banyak cruise lalu lalang pun.

      Delete
  6. wah...sgt kreatif diorang ni.

    amboi JJ. penat sgt ker.jgn balik ni conteng dinding umah sudah la
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jangan diminta Aunt Nik.. hahaa

      Delete
  7. part tepuk² tapak tgn kt dinding tu cam best je.. sungguh kreatif diorg.. klu xsilap, dulu ada gak nmpk ceconteng tempok gini, kt penjara pudu kot.. ehh, yeke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penajara pudu ada mural yang terpanjang.. sayang kan kena roboh.

      Delete
    2. syg sgt even tmpt tu amat menyeramkan..kalah hantu kak limah

      Delete
  8. nak conteng tembok bersejarah tu kena ada kebenaran dari pihak berkuasa tempatan ke Kak? kreatif la..warna warni. idak la kusam aje temboknya. hehe.


    *Monster sama bapaknya rileksss je baju T. Akak bersarung bagai...sejuk ke tak sejuk time tu? konpiuss. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually it is not exactly legal, ada la dorang punya rules mmg tak leh sesuka hati la. Artist dari all over the world datang lukis sini, and me from Malaysia hak hak hak.

      Gambara monster ngan bapak dia masa summer the other day, gambor ahkak tu albom last year yunk. bersalji tu di kaki. Gambar campor campor.

      Delete
    2. oh okok. paham. bangga juga ada Dora dari Malaysia conteng sekali. haha.


      ok..gambaq style nasi campuq. ingatkan hari yg sama...mata tu tak peka dengan salji. heeee

      Delete
    3. sajer letak gambaq campur2 mmg nak test tengok uol peka or not. (memoyo ooh). eh nasi campur... hmmmm

      Delete
  9. wah...tersgt ler suker tgk..dapt tgk jer kiter nie..dedulu time sekol...asik tgk tv..sian deme..masa tembok ni runtuh...tgk deme gumbira tak kata..ada yg saudara tak leh berjumpa bcoz of this tembok..bila roboh..nangis2 derang..now..tembok nie dah jadi lain sgt dari view yg cik azue tgk dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mau tak hepi, tembok ni buat penjara besar gitu kan. Ha la ni dah lain sangat dah.

      Delete
  10. salam kenal..datang dr blog mama mia=)wah sangat berseni lukisan2 kat wall tuh kan??

    ReplyDelete
  11. bestnya dpt tgkap gambo ngan beruang..mesti comel lah kan.kahkahkah sama naik dgn maskot kot ;p

    encemnya bapak Jj..eh bapak Jj kira husband ko lah kan.aisehhh silap la puji.hahahahaha (sy baik,so sy puji.statement nk kena luku)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau sorang jer puji dia Ai. kesian jugak dia tak pernah orang nak puji hak hak. BApak JJ ni gigolo I la.

      Delete
    2. gigolo weiiii..muahahahhaha

      Delete
  12. Makan kopi O?? hahaha..adakah?
    teringat cerita dolu2..zaman pintar sejarah(pintar lah sgt)..ahaha..
    tak jauh dr rumah ker Nas?? oh! ada gak sisa erk? tak roboh semua..
    tapi cantik plak depa lukis2 tu kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat sangat..
      boleh ingat lagi ker sejarah kat sekolah? Wahhh hahaha saya langsugn tak ingat apa dah.

      Delete
    2. Sejarah salah satu peberet subjek..haha.. gila kan? org lain semua tak suka sejarah..I plak suka..membaca!..hehe:)

      Delete
  13. tembok sepanjang jalan.. patutlah boring si tecik tu huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia kalau boleh turun berlari, suka la.

      Delete
  14. minum ice cream makan kopi-o? macam terbalik jer (saje nak betulkan jugak..hahaha)

    kalau aku ada peluang nak pegi mana2 negara eropah, aku nak pegi belanda kot..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha 'a la H, baru aku pasan, terima kasih la tolong betulkan. malu sangat aku wei. :p;P
      Kenapa Belanda? Nak cari atuk nenek ker? Kata Mix jugak.

      Delete
    2. Btw, sana mmg sempoi. Bagus kalau dapat pergi. Layan coffee shops :p.

      Delete
    3. yup..memang mix..ayah mix, mak pun mix jugak..hahahaha

      Delete
    4. eh, nak pegi belanda kenapa? entah yer..pengaruh novel kot..:D

      Delete
    5. Novel apa yg up Belanda? Curious pulak. Aku pernah la ke Amsterdam, sana femes peek show hahaha red light district ngan "coffee shops". so tak heran sangat la kalau anda nak ke sana. kwang kwang kwanggg.

      Delete
  15. haha.. boring la tu jelita sampai tertido2.

    cantik. I love graffiti. :)

    ReplyDelete
  16. JJ samalah macam OKje... bila tengok seni kreatif cam tu confirm zzzzz hehe...

    ReplyDelete
  17. City of design.. ngam laah tu.. banyak design2 kat tembok tu.. hehe.. dasyat dh JJ tu, kepenatan tgk design2 yg unik2..

    ReplyDelete
  18. Saya suka sgt le kalo tgk bangunan lama dan senibina ni. Dah yang grafiti besar kat bangunan tu gmbr apa? Gmbr org takde kepala? Tak lawa pun. Hikhik. [jgn bgtau org yg lukis. Pecah kepala dia fikir nak lukis apa tetiba saya kutuk]. Oberbaumbrücke sangat cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang pakai tie tangan bergari emas, bukan blvgari.hehheee
      kepala..dia tunggu kepala orang yg kutuk untuk letak situ hahhaaaa.

      Delete
  19. dah berubah wajah tembok berlin tu ye....cantik dan jadi kenangan org2 kat sini......

    ReplyDelete
  20. kalau saya dapat peluang menconteng dinding menggunakan spray, alangkah indahnya...woha..tak ada kaitan pun..salam kenal...

    ReplyDelete
  21. wah, sgt tempting ok... nanti nak bawak spray sekali... boleh tinggal jejak kat tembok tu....
    best best, suka sgt baca entry ni sambil berangan nak lukis apa kat tembok tu... ekekkeke

    ReplyDelete
  22. nampak cantik pula bila banyak contengankan...
    macam berseni pula tgknyer.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang famous untuk tourist tempat ni. ada yg cantik, ada yg x rated opss.

      Delete
  23. sanagt kretip lah dorang nih..maskot beruang??alahai cumilnya

    ReplyDelete
  24. panjang betul tembok tu. ada sejarahnya ye. tetiba hati initeringat tembok kat palestin tu. tinggi benor dorang buat kan..

    lukis lukis tu ikut suka ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Those years, tembok ni fungsi dia macam yg palestin la jugak, penjara besar.

      Lukis ada rules dia, tak leh ikut suka tapi ada jugak la tangan yg conteng2.

      Delete
  25. Adess...komen cma masuk tak td kak jelita?

    ReplyDelete
  26. Pernah baca pasal tembok berlin nih. Cutenya mascot beruang tu.

    ReplyDelete
  27. Hehe going to Berlin during this coming Easter break..selain tembok Berlin ni boleh suggest lg tpt2 best utk ktrg? Tq dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really????? eh excited pulak I. hahaha banyakkkk tembak yg boleh visit. Brandernburger Tor is a must.

      Delete
  28. Hehe yup visit a friend there..ok tq, really looking forward the Easter break..winter ni kan dok dlm rumah je boring :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice, then am sure ur fren will show u around. Itu la winter ni malas kan nak keluar, dengan kita2 hibernate hahah.

      Delete
  29. Ohh... memang dorang benarkan eh, lukis-lukis dekat tembok tu? Manalah tahu vandalisme ke? Hehehe...

    ReplyDelete
  30. suatu keindahan yang ada di sana ye...

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...