Thursday, 14 February 2013

Kejakunan Ku: Pelayan Berduit


Cafe dan restoran kat sini mostly sorang jer waiter tau. Servis mesti lembab kan... no no no, sangat cepat sebenarnya. Maybe pasai dia sorang2 takder gang nak borak, tu yang betul2 kerja tu. Kat M'sia kadang2 tengok lagi ramai pelayan dari customer tapi still tak dilayan (is it true yang mmg nak kena ada quota sekian2 pekerja untuk sesebuah kedai?). Sorry tercompare ngan M'sia, takkan nak compare ngan Jepung pulok, I sendiri tak pernah ke sana. 

Pasal waiter pun nak jakun, hulu giler. Muahahaha. Tak kisah la hulu ke hilir, allow me share my jakun-ness.

This is how the modus operandi in most cafes here. Menu akan diberi once u duduk (and they always notice u masuk). They then will leave u to decide la (me self, I suka belek menu lama2 sajer nak ushar harga dan cek apa fofular kat situ, kalau banyak daging bab yang kat menu, I order kopi sahaja, salad pun aku tak lalu nak telan, mind u, even turkish restron pun ada serve harem ok). So, once u puas hati dah decide nak order apa, just tutup the menu and dorang akan datang ambik order. And depa takkan datang kacau selagi menu terbuka terkangkang gitu. Tak suka jenis baru seperenggan I belek dah datang tonyoh2 pen depan muka..... ada tu tak datang langsung muahahaa. Kalau Abe kawe mesti cakap "aku leghak mejo jugok meta lagi". Heh

Time nak bayar, waiter nan sorang tu  adalah merangkap cash machine jugak. Dia akan bagi printed bill, u pay I dont pay, dia akan bagi balance right there and then from their pouch bag. So tak payah nak tunggu lelama untuk dapat balik duit baki. Itu yang masa awal2 kat sini, I ingat satu dua tempat macam bapak dia sendiri punya jer yang carry duit around, rupernyer memang semua macam tu hek hek hek. 


Segan la nak snap gambaq waiter, buh pic monster chef jer la eh

So.. tu jer la citer nyer, tentang aku yang jakun tengok waiter usung handbag wallet pi mai pi mai and quite impressed with sorang waiter untuk one cafe. Cik Ai, u perasan tak masa u kat sini dulu? 

*Kawe oghe kapung, banyak la benda kawe jakun. Dont la laugh (*o*)
Berberlilit jugak cerita ni. Lima bulan lagi baca balik confirm tak paham. 

93 comments:

  1. kira cekap la diorang eh. multitasking. kalau saya mesti lagi jakun. hehehe..

    ReplyDelete
  2. Rsnya ade gak kan kat m'sia yg gerai2 diorang bwk pouch siap kat pinggang utk customers, mcm kat bangsar dlu kalau tak silap..yg sorang jer waiter tuh mmg tabik gilerrr laah..agaknya kalo kat m'sia camth 3 jamlah nungggu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa ada jugak nampak, macam kat kampung2 pun ada kan. here mmg all places macam tu, yang fine dining place. mula2 saya nampak dia kuar wallet, kasi balance, dalam kepala macam eh selamba bagi duit sendiri ni hehehee.

      Delete
  3. Lebih baik satu waiter yg aktif daripada ramai tapi tunggu lama gila - menayakitkan kalau macam tu...

    ReplyDelete
  4. ermm..baru pg pizza hut dua hari lepas..org bapak ramai..pekerja ada la dlm 6 org..serbiss..ya ampunnn..rase mcm esok baru dpt mkn pizza..huhuhuh

    ReplyDelete
  5. hey, miss u!!! lama xsinggah sini..sihat x??

    eh, klu aiols pun jakun hokey.. kt sini mana ada.. klu waiter seketul, mmg maha lembap la servis dia.. so, kite sama² jakuness.. kakakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heyy sihat walafiat, alhamdulillah.
      kagum kagum...

      Delete
  6. "aku leghak mejo jugok meta lagi" '.. tak faham la. bahasa apa ni ?

    rerima kasih kerana singgah dan berhasrat nak jelajah blog uncle.

    buat sementara waktu cuba baca n3 berikut yg ada kena mengena dgn n3 awak ni ..

    http://al-lavendari.blogspot.com/2011/01/biar-tak-berapa-sedap-asalkan-cepat.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh tu bahasa orang gedebe kelate. hhahaah
      ok thanks uncle...checking it now.

      Delete
  7. betul tu..el sokong
    sini msia pya ramai waiter sorg pun xwat keje..yg xleh bla..lum bkk menu dah dtg tgu kt tepi ..kita pun kalut nak pilih kan...bila kita kata..sat na nak tgk menu sat t kami pggil..dah wat muka cuka..geram tul..then servis giler lmbt w/pun waiter tukang msk ramai kt dapur..pelik kan..negara luar lg bgs servis nye..pttnya kerajaan harus amek berat mengenai servis restaurant2 kedai2 kt msia ni (ayat xleh bla hahaha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboi ayat.. eh mana tau kot2 skang ni kerajaan ambil berat ;P

      Delete
  8. Macam-macam gelagat pelayan ni =)

    ReplyDelete
  9. wow..mmg terbaeklah kalau mcm tue...kalau MV pun akan jakun

    ReplyDelete
  10. betul tu.... rasanya kat negara luar...waiter di training mcm tu..... multipurpose dan skill.... dan yg penting depa ada kod kerja.... that why...sorang pun depa boleh handle....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Germany sangat strict, thats why negara lain pun suka hire german people as managers, even kat KL tu most big hotels manager mesti german hahaha and even kat negara arab.

      Delete
  11. Susahnya nak cari makanan halal kat sana...terpaksa minum kopi jek...mesti ko rindu dah makanan kat msia kan...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhoo mmg sangat rindu, thats why masak sendiri. hehehe

      Delete
  12. haha.. I pun banyak benda yang jakun NAs.. lagi teruk kot...haha...
    ui.. best lah sana, tak perlu tunggu lama klu order makanan.. waiter pun bekerja dgn pantas kan? tak lah kita terkedu menunggu.. mcm kat sini, byk lagi yg service lembab. Restoran punya nampak ekslusif tapi bila masuk punya lembab. Tension tau! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jugak la one or two yg kadang2 terlambat, tapi overall gitu la cara dorang.

      Delete
  13. aku jarang makan kat cafe..mamak ade tak kat sana?..mamak laju..hahaha..

    saja nk petik sikit citer ko semalam pasal kepsi tu..aku penah baca yang kat jerman, kepsi or mekdi tah , siap ade beer tu..bhahaha..betui ke dak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa mamat jer ada wei. takder la mamak, banyak imbiss jual sosej jer. tapi vavi la hahaha.
      Jerman beer is famous. and murah gilos kot.
      mekdi dan kepci tak jual beer sebab dorang tak nak orang lepak lama2 kat premis tu, tapi kedai pak arabs berlambak jual beer. hahahha

      Delete
    2. hah..xleh lepak dgn bundle la camni..sebab aku xbrpa cergas nak pegi mamak..kehkehkeh

      Delete
    3. H dah start stalk blog ko dora..habis la..tgk komen dia dah paling banyak..ni yg aku jeles ni..rajin betul ko ye pakcik..haha..kat mane2 pon mesti ko potong aku kan..grrr..
      p/s : aku tak suka la lepak mamak..saje je cakap servis diorang cpt..nak makan aku cari kedai melayu gak..


      betul..jerman beer sangat popular..aku penah tgk kat discovery chanel pasal beer jerman ni..tp betul la, aku penah tgk dulu fastfood tu ade jual beer, siap gambar pon ade...mungkin dulu kot sebelum ko duk sane,skg takde lagi..tah..

      aku nak celen balik komen H..tu pasal komen panjang2..hahahah..

      Delete
    4. sini fast food yg femes curry wurst tu la, banyak kedai kecik2 kat tepi jalan ha situ mmg orang salu lepak minum. maybe la kot dulu2 ada jual.

      ahhahahaa nak bawa berbincang kat mamak tak kamu berdua? wei aku pernah terkunci dalam jamban kedai mamak kat bangsar, kalau kome biasa lepak pelita and pernah dengar orang jerit2 sepak toilet, aku la tu.

      Delete
  14. pergghh mmg dye hebakk laaa kak Naz...!
    tp mcm musykil mcmne dye bole buat smua tu sorang kan??? kak Naz tolong pg kedai tu semula..intebiyu dye ..bg kami keterangan lanjut

    Regard
    kak6

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia cakap... sebab frust cintanya ditolak oleh Ina Marcello, so dari duk umah terbungkang makan hati lara, baik dia buat kerja cepat cepat cepat so tak terpikirkan akan Na yang meratu di hati. :p

      Delete
    2. ahahahah... bolehh gitu tolong interbiu pelayan restoran tu...pastu bagi masuk CNN...haha:p

      Delete
  15. bagus la kalau masuk restoran yang laju service dia cmni :) bby awk comel sgt! geram tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laju dan tak serabut otak hahahaa. thanks Kakak cantik ;)

      Delete
  16. ohoo..kira bagus la camtu..sebab aku pun kategori yg lambat nk decide pasal makanan..5 minit tengok menu pun belum tentu aku tau nak makan apa..pastu bila waiter dtg, memang rimas jugak la tengok diorang tunggu aku order..rasa macam org bersalah pulak..grrrr

    kalau pasal bayar tu, aku xkisah kot kalau dia lambat bagi duit baki..aku cuma kisah kalau order aku lambat sampai, walaupun aku sendiri yg order lambat..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. so bukan salah pelayan tu la, tapi kau dan diri kau sahaja yang bersalah dalam hal ni. ko tau tak, sebab kau lambat nak oder, orang lain pun terpaksa menunggu untuk orderan meraka diambil kira. Itu sudah menjejaskan ekonomi negara dan kitaran hidup manusia sejagat.

      rasa lagi bersalah tak?

      Delete
    2. hahaha..dah rasa tak bersalah langsung..:D

      patutnya diorang jangan kacau aku..buat jer keje diorang, nanti bila aku dah decide, kompem aku panggil diorang amik order..lagipun xkan la aku nak duduk lama2 kat kedai makan tu..kehkeh

      kau saje je kan nak buat aku rasa makin bersalah..grrrr

      Delete
    3. mungkin kau selalu bawak bantal peluk ke sana, so dorang macam takut ko nak bermastautin ker apa. tu pasal tercegat situ. muahahhaa leks H, aku tau kau tak bersalah.

      Delete
  17. wah hebat tu sorang je boleh buat semua, kalau kat mesia ni alamak berjanggut ler menunggu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yg saya jakun tengok tu. hahaha

      Delete
  18. ooo..camtu ek..mmg kat m'sia susah nak tgk cenggini..ke xdop langsung??? hehehe..kadang tu..baru belek kejap menu..dah ada duk tanya nk order apa..siap tunggu kita yg tgh duk fikir nak order apa..huhu..ila x suka!! sbb tgh2 syok tgk menu dah gelabah nk pilih sbb takut dia tunggu lama..hehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...kit gelabah pastu main tunjuk jer apa kat menu, pastu makan dengan tak puas hati hhihi.

      Delete
  19. kt msia ni mmg lmbt la waiter2 dia.. (-_-) nape tah.. nk byr pn, byr sndri je kat kaunter.. hohoho.. klu sy mgkn lebih jakun kot.. hahaha

    ReplyDelete
  20. kalau i pun jakun juga hokey huhu.. kat malaysia tokey kedai je boleh bawak duit ke hulu ke hilir.. lau bagi kat waiter mau kena cilok seposen dua hohoho...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... saya pun ingat dulu waiter tu nak cilok duit buh dalam wallet dia gitu.. hihihi

      Delete
  21. Mungkin kalau saya yang berada di situ, saya juga akan bertukar menjadi sakai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wieee U are back. lama cuti mesti best ;)
      takper kot sakai dalam hal ni sebab impress dan untuk maju jaya. hahaha

      Delete
  22. kalau kat malaysia.kompom.lambat benor. ygramai waiter pun lembab..inikan sorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa mau terkentut2 waiter kat malaysia kalau sorang jer buat kerja.

      Delete
  23. kat malaysia, most of kedai.. datang, duduk, waiter bagi menu terus tanya "nak makan ape".. otak dia, orang baru bukak menu kot.. haha T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi mmg macam tu pun kan. sometimes lom letak punggong dah tanya.

      Delete
  24. Pengalaman dekat negara orang ni memang sukar nak dapat kalau dekat Malaysia. Berbeza budaya semuanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la, kita ambil mana yag keruh, buang yg jernih. ehh :D

      Delete
  25. kita faham kak dan kita bayangkan sekali macam mana gayanya waiter kat sana....kat sini betul la bila difikirkan balik...banyak kedai makan dia punya waiter kemain ramai tapi servis lembap. baru buka buku menu dah tanya nak makan apa...huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu papa JJ yg jakun masa kat malaysia, selalu tanya asal ramai sgt orang kerja? hahahaa

      Delete
  26. sepatutnya pelayan restoran mcm tu la. bagi kita pilih menu apa yang nak di makan dulu. ni kalau diorang duk tercegat jea kat sebelah meja, kdg2 tak sempat nak pilih dah fikir menu.


    ReplyDelete
  27. btul lah kannnn,..kdg tu panggil buat derk jer. klau nk byr panggil pown susah nk dtg. nk jerblah trus, pakkallah dh makan jd darah daging

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal, sebab dah makan kan.

      Delete
  28. Owh mcm tu pun ada ae..mesti cepat dapat makann kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cepat la jugak, takder la nunggu makanan sjuk baru dpat, tapi ada la sekali happen so far hehehee. biasa la ralat kan.

      Delete
    2. itu tak disengajakan takpe la.. sya pernah tgu makanan dari pukul 1 dekat pukul 2 smpai. padahal tak ramai org pun..rasa nak jadi hulk dah time tu hihii

      Delete
  29. hehe hebat la sorg je buat semua kerja..pasal waiter usung wallet kt malaysia tak bley buat sbb majoriti org skang ni tak amanah..nama jer islam tp bab duit ringgit tak kira halal haram..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups, itu yg saya kagum jugak dengan dorang ni. I even mention to papa JJ kata ni kalau kat malaysia ni, kerja 3 hari trus blah ngan duit2 tu. rm5 pun orang sanggup. hahaha

      Delete
  30. he he ye ke nastyna- kita orang malaysia mesti tahan kan..sini kalau kat kedai macam nak rak tangan melambai sana sini suruh pelayan datang dengan kadar segara kan:) muahhh to that super duper sweet little lady:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pasal terjakun jugak tengok servis kat sini. hihihi the little lady send kisses to Tia Mia as well ;)

      Delete
  31. bagus macam tu kan....cepat servisnya...

    ReplyDelete
  32. babe u tinggal kt mna sekrg? haiiii bestnya dapat tengok negara orang, eh jap suami org kelantan. clap clap. fie pun. heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. I kat Berlin now dear.
      Cik Abe ore kelate ker? clap clap, orang kampung ambo la tu. hehhee

      Delete
    2. Fie pun orang kelantan kak Naz. aisyyy kena kecek kelate doh la. heeee. Bila balik? Nak ajak g bekwoh.

      Delete
  33. yang part boleh fikir order tu mmg best... semua menu kena tilik betul2, especially kat sini yang menunya pelik2.. lagi satu, mereka tak complain dan tak buat muka bila kita tanya pasal menu satu-satu, dengan sabar dia cuba explain sebaik mungkin... bila kita tanya, apa yg special pun mereka akan cuba explain... bukan main jawab jer... semua makanan kat sini special kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. exactly. and kalau ada kids dorang aan lagi servis better, bagi extra something for the kid. hahhaa "semua makanan kat sini special" tu yg buat nak leghak meja tu. hahaha

      Delete
  34. dia pakai kasut roda ker..sbb jenuh arr nak berlarian dalam restoren tuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa gang vampire kot, smooth jer jalan. takder kelam kabut pun, tapi chuck chuck sampai. hihihi

      Delete
  35. kalau aku kan, memang 'x belago angin'... hahahahaha.. rimas kan kalau asyik duk tunggu order kita.. heiiii! kang tak order baru tahu.. leghak selaluh mejo tu.. hahahaahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaaha tu la sokmo aku cakap kat abang aku tu, "leghak leghak dok, letih aku dengar". payoh oghe gedebe ni.

      Delete
    2. takpo.. nati aku gi join.. kito pakat leghak.. hahahaha.. x main debe dale poket...

      Delete
  36. kira hebatlah kan...pantas je..

    ReplyDelete
  37. hehehe sana2 jakun lah kita.hahaha
    dulu ingt dorang kj ikut shift ato pun maybe kwn2 p rehat sbb dia lah amik oder,dia lah anto makanan last nk bayo pun kat dia jugakk..pastu kwn ai yg jerman tu kata mmg dia srg je..xpe dia kuat..x yah kesian2 dia.muehehehe baru lah tau..ingt suma kwn dia taje a break at the sane tine..kehkehkeh sama2 jakun kan kita ?

    ReplyDelete
  38. Kalau saya pon jadi jakun juga kot. Kat m'sia nih tak pernah lagi jumpa cafe & restoran yg ada 1 waiter jer.

    ReplyDelete
  39. kalu akak pun jakun dik..hehe
    tp kira hebat lah diorg ni ye,sorg2 buat keje

    ReplyDelete
  40. salam kak..
    huhu...cma jugak ter jakun-ness kat cini..
    hawawww...

    ReplyDelete
  41. bagus la cepat servisnye..kalu lembab mau naik hangin kan kan...hehehe

    ReplyDelete
  42. nasib baik servis ok..tak bahaya ke ek bawak duit camtue..*tetiba terpikir* btw chef comelnya..hehe :)

    ReplyDelete
  43. pernah beberapa kali..baru nak belek2 menu..c W dah tercegat tengok mcm nak kita cepat2 buat oder..gerammmm...
    tapi lg lah gerammmm kalau tak dtg2..kena tiup wisel baru dtg..haha

    ReplyDelete
  44. Wah...kalu cam tu mmg meletop ..kalau kat sini macam tu confirm lambat...mmg tak akan datang lagi... agaknya tak ramai kot MJ sebab tu boleh cepat!

    ReplyDelete
  45. Perghhhh....terbaiklahhh....mau jakun jgk la...hihi....eh dear...GA tu nti join je la...sgt2 dialukan... ;-)

    ReplyDelete
  46. as salam, apa akan jadi kalau kita tak beri tips kat pelayan-pelayan tu ye...agak-agaknya apa akan jadi pada kita la...ALLAHU AKHBAR...

    ReplyDelete
  47. mmg cekap la tu kan ...
    comey la pelayan sorang ni..hihi

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...