Wednesday, 6 February 2013

Tips Ambil Gambar

Nak tau cara tersenang tembak foto kanak2... let me show u Jelita's way.

First thing first, explain to them fungsi camera, macam me punya digital compact cap ibu dan anak. Everytime lepas snap, boleh cek tengok gambar cantik or not. 

Then, click2 flash banyak2 kali biar dorang lari jauh sikit, yer la takkan nak snap dekat2 gambar muka seketui gitu jer kan, tu pun kalau dapat muka penuh, kalau dapat tang gusi jer?

Depa akan cuba bekerjasama dengan "anda" yang duk bising suh diam sana. In JJ's case, she touches the wall and terus lari balik nak tengok gambar. Nampak kan hasil kita explain kat depa awal2 tadi, menunjukkan depa faham. Prrffttt.




Paksa lagi dorang pi jauh2 sikit untuk tembakan seterusnya, anda disarankan berlari reverse untuk mendapatkan jarak strategik. Kena pantas, sebab depa pun dengan pantas akan lari ke arah anda balik. Kemungkinan untuk mereka jatuh tergolek agak besar disini... dont u panic. Bila mereka jatuh, terus cakap "owh so cute". Automatic dorang senyum dan posing ala model gitew.... errr, atau pun, jerit meraung guling2.

Tak cukup guling kat umah? Kita cuba outdoor shooting pulak ok. Apa barang posing kat dapur!


*Cenggini punya gaya, Papa JJ ada hati nak beli polaroid camera...cehhhh. 
*Sangat payah nak ambik gambar budak hokkay. Will show u guys muka budak cium jalan tar kejap tadi. 
I rest my tripod (*o*)

65 comments:

  1. boleh jadi model JJ ni kalau ajar dia cara posing yg betul.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak makan diajar masalahnya budak ni.

      Delete
  2. kat rumah mak ada mengasuh budak. ada jugak ambil gambar diorg.. so far x de masalah. masing2 paham situasi. bila nk ambil gambar, pandai je diorg posing. x suruh pun.. pantang nmpak kamera, terus posing.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa senang la kalau gitu, faham situasi. haha

      Delete
  3. wahhh mama JJ da boleh jd photographer dah ni. mmg susah kot nk ambik pict baby, tak nak dok diam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. photographer cap kapak, memang payah.

      Delete
  4. hahhaa...berguna juga tips you ni Nas..budak2 memang susah nak snap picture dah.. Pa'e siap ckp..jgn ambil gambar dia..malu konon..haha..
    JJ still cute dlm apa jua posisi..haha:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha abang Pa'e mesti malu2 sorok muka kan. lagi la payah.

      Delete
  5. morning..boleh lagi. sampai 12 mlm nnti..
    just tinggalkan linl je ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhee its ok dear, kang payah kalau I menang pulak nnt. hehehe

      Delete
  6. hahaah...macam tu yer...ish...jj tu buatlah gaya apapun ttp comel

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik la budak2 ni semua kiut, gambar macam mana pun tetap comel.

      Delete
  7. so cute la u JJ.. hehehehe..


    ada pulak cium jalan tar..mcm² la kerenah ko JJ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha posing sakan sampai cium2 jalan.

      Delete
    2. cuba cium auntie yg kiut ni lak.. haishh la...hahaha

      Delete
  8. tips ko kali ni jujur la..bnyk tips yang aku baca sebelum ni tips dari JJ atau mengarut je..ekeke....

    tp yng pasti setiap kali aku tngok gambo JJ, mesti aku senyum cam kerang busuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa ini lebih kepada "penyesalan yang tiada guna". tulis2 ni nak sedapkan hati yang aku berusaha keras cuba enjadi ibu terbaik untuk JJ walaupun dia tersungkur mencium lantai. hahaha caya tak?

      Delete
  9. haha mmg comel.cenggini gaya anak dara jelita posing..cute sgt!

    ReplyDelete
  10. wah boleh guna pakai jugak tips ni..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesimpulannya... mulut mau riuh sekampung bila nak ambik gambar.

      Delete
  11. hehee.. JJ kena trick lah ni. macam2 gaya dia posing

    ReplyDelete
    Replies
    1. berlarian berkejaran satu umah kalau nak ambik gambar. tu pun gegar2.

      Delete
  12. comel je JJ.
    tgh meraung pun comel jugak. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba kalau mama dia yang meraung macam tu. PANGKAH terus kan hahaha.

      Delete
  13. comelnya budak tuuuu.... aku suka main ngn budak2 comel. kiut jer nmpk dia ketawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak2 semua pun comel la Santiago. Habla espana? tetiba.

      Delete
  14. ya... kalau suruh Aleesya posing asyik nak tengok lensa je la kerjanya. last dapat muka besar gabak. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa itu la masalah bebudak ni kan, sebolehnya depa nak masuk lam camera tu kan.

      Delete
  15. Replies
    1. where got... tips mengarut jer ni..

      Delete
  16. haha.. sepupu kite pun gitu.. kejap2 nak tgk muka dia yang kite snap.. kadang tak sempat snap pun lagi huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. exactly, mmg tak dapat nak snap pasai depa lagi gedik. selalu dapat sipi2 sebab berkejaran jer.

      Delete
  17. he3... nak ambil pic kanak2 lah yg paling sukar...taknak dok diam...kecuali yg dah biasa diajar......

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak ni hari2 I ajar pun, jenis tak makan saman kot.

      Delete
    2. he3...namapun jj monster .... esok lusa dia mesti posing sakan......

      Delete
  18. Comelnye JJ ni...
    Budak² memang susah nak amik gambar diorang..Sama dengan Qis..kalau dah amik gambar dia mesti nak tgk balik gambar tu..siap cakap comelnye..hehe...puji diri sendiri.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa comelnyer... dah memang comel kena la cakap comel.

      Delete
  19. cute betul Jelita ni..pandai buat aksi..
    sy suka Jelita tengah meniarap tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. beraksi sakan.. tergolek2 jatuh terguling.

      Delete
  20. Punyalah excited bergambar, sampai apple pun tercampak ke belakang hehe....budak baya ni lah tgh duk sedap main...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nom memang pemerhati yg baik. haha camner tak tercampak, dah tuan dia pun jatuh terguling2.

      Delete
  21. mmg susah la nak ambik gambar budak2. lagi2 kalau budak aktif mcm JJ.haha
    photographer yg penat nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. penatdah satu, stress lagi. beratus kali snap untuk dapat gambar yg ada ruper sikit.

      Delete
  22. cuba umpan apa2...tntu JJ duk dediam...
    xpun , suh mama jj je la yg pegang...
    hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah umpan epal tu ha, geget, kunyah, lari, geget kunyah lari.

      Delete
  23. salam Mummy jelita.. :)
    hehe..buleh la guna pakai tips ni...

    tp candid2 pun pic jj, she ttplah comeelllllsss :)
    hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah ikut mama nya... bwekkk hahahaa

      Delete
  24. Cuteeeeeeeeeeeeeeeeeee!
    Nkkk hug dye plzzzzz!

    ReplyDelete
  25. Cute la JJ ni.... jenuh sape jadi photographer JJ kalau macam ni. Photographer mengejar gaya model. Hehehe...

    ReplyDelete
  26. suka posing jelita yg macm juon tu..comey betul la gggrr

    ReplyDelete
  27. ahaaa..budak2 camtu la..kalau dia jatuh, then kita gelak or buat lawak, dia tak nangis..tapi kalau kita buat muka kesian, mmg kuat la dia melalak..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang... takmo berhenti pulak tu.

      Delete
  28. Replies
    1. now she 1thn 7 bln. thanks for dropping by, btw I tak jumpa ur link la.

      Delete
  29. ready, smile, 3,2,1....cheess....

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...