Monday, 4 February 2013

Boleh Tahan....

When u gotta do it, U gotta do it. Perkara yang melibatkan pundi dan usus ni memang diluar kawalan dan jangkaan individu.

During my student time dulu selalu la ulang alik KB-KL dengan bas, perjalanan sekurang2nya 8 jam kalau jalan tar smooth, and bas hanya berhenti sekali jer untuk singgah minum regangkan urat sumer. My perut jenis tak sekolah tau, time kat umah sebelum gerak tak nak pulak dia settle down. So, dah dalam bas sekali tu, tetiba rasa geli2 perut. Haaa tu dia mai dah....dia mai dah. 

I kena bertahan at least 3 jam 55 menet sebab bas baru 5 minit berlepas. Sayap pun tak buka lagi, maklong la bas KB-KL kan suka terbang. Ok, saya bertahan... istighfar banyak2, pandang luar tingkap cuba tenangkan hati melihat pemandangan yang damai kat luar nun. Duduk sebelah saya adalah makcik, agak ramah. 

Perut duk memulas lagi, makin aku tahan, makin dia berkeras kepala. Aduhhh.. I tak sure time tu memang ekon dalam bas pasang kuat atau kenapa, satu badan rasa sejuk ya amat idham. Tapi dalam sejuk tu masih boleh berpeluh, korang pernah tak tahan memerut sampai tahap peluh detox kuar kut liang roma sumer?


JJ relax jer poo poo wherever, whenever

Makcik sebelah tu pulak banyak la haii cakap dia, bertanya itu ini (nak buat menantu kot, I kan suwit), dalam duk menahan tu, I sengih2 lagi, angguk jer sambil telan halkum. Tangan kemas genggam blanket,gigit2 blanket. Entah... serahkan pada takdir jer time tu, tawakkal. 

Baru kena tahan memerut dah rasa seksa giler, orang lain lagi azab dugaan hidup tak kecoh pun. Prrftttt.

Finally saya berjaya melepaskan tanggungan di destinasi persinggahan dengan selamat. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan. Tapi rasa sebak gila jumpa jamban masa tu.


Perasaaan masa nak beranak sebijik macam ni (*o*)

63 comments:

  1. bnda2 cmni kalau ditahan mmg merana.. lagi2 kalau ekon dlm bas sejuk gila.. rasa mcm seminit tu gerak lmbat sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang.. merana giler. seminnit macam seabad.

      Delete
  2. kihkihkih.. pengalaman berharga tu. tau takpe, punya la eksklusif tandas kat perhentian tu. sampai nak masuk pun seriau. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. TTak nampak pulak harganya Chic Na.. huhuhu

      Delete
  3. akak penah kena mcm ni tau..sampai satu bas tunggu akak melepaskan hajat..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu la.. ada saya baca. Hajat tetap hajat yer kak.

      Delete
  4. hahahahaaah..cian..tentu muka berkerut sangat time tu...heran makcik sebelah tu perasan yer ?..KB tu kuala kubu ker ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik tu tak perasan, or maybe dia ingat saya mabuk kenderaan kot sebab saya duk cover mulut gigit selimut tu, or maybe mata putih saya dah naik keatas time tu tak tau la.

      Delete
  5. hahahahahha..aku penah alami beb..sebijik cam citer ko ni la..berpeluh2 tahan tapi sebenarnya sejuk..kl-jitra time cuti raya RNR penuh siot..bas hampeh takmo benti..nasib gk la bleh tahan sampai dapat jamban..

    adakah aku dah alami perasaan beranak..lulz..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini sepatutnya perasaan pre-labor, dekat2 nak beranak. hoooo sangat tak keruan kan.

      Delete
  6. wakakaka..pernah rs mcm tu.. ms tu ngah exam.. ngah syok jwb paper, nk memerut lak.. berdiri tegak semua bulu roma.. sejuk, tp berpeluh².. phewww...

    ReplyDelete
    Replies
    1. phewww boleh "high" kan. hahahaha

      Delete
  7. sejuk sampai bediri bulu roma menahan sebak....bhahaha....teringat pulak kenangan sendiri...kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaa kan....kenangan terindah tu yunk.

      Delete
  8. klu perut memulas time dlm bas mmg seksa gila..siapa yg mengalaminya pasti tau cmna rasanya..en suami penah soh dreba bas ekspress benti semata2 tak tahan sgt nak buang,taik duduk hujung lubang bontot tgh tunggu masa ja.muahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaaa haha pepagi dah kejang perut gelak.

      Delete
  9. adeh..ketawa besar nur bila baca perut tak sekolah..hahahahaha.... sabo jelah.... :)

    nur pernah gak tkena sekali,tahan kencing..bygkan dari pudu sampai ke kamunting..4jam lebih...mmg gila2 tahan...

    sakit hati bila tgk r&r lepas macam tu je...langsung xnak singgah..time tu kan malam...

    nur siap nekad, kalau bas ni tak berhenti r&r tapah, nur nekad melepas dalam bas..hahahah...

    bila r&r tapah pun dia xbenti..mmg rasa nak gila..hahahha...tapi xdelah melepas dalam tu..hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nk gila... hadoiioio korang ni mmg lawak.

      Delete
  10. ish pagi2 dah cita pasal memerut .. kalau camni kes nya, sebelum travel, pakai pampers siap2 hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hajatnya..tapi bau nnt tak tertahan.

      Delete
  11. haah...same la kite...tapi xde la selama itu menahan....

    ReplyDelete
  12. Ye ke? Perasaan mcm nak beranak camtu ke? Mak aihh. seram jugak gmbarannya. Saya pun penah. Tapi masa tu tgh drive dan jem. Biasala kan. KL. Mana pernah tak jem khennnn...

    Bulu roma semua dah standby nak nyanyi lagu negaraku dah masa tu. Walaupun ada ekon, tapi saya dah seram sejuk seram sejuk dah. Sampai ofis plak nak kena naik parking tingkat 7. Kena follow keta slow kat depan. Tapi bila dah sampai toilet, rasa lega dia tu... mmg tak dpt digambarkan dgn lagu Kosong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira ok la kan nak beranak jadi lagu ni... macam nak berak tak nak berak gitu. Tapi sakit macam menahan. Takper..all be fine ;) best beranak ni.

      hadoiii lawak lawak betul pengalaman ni kan. Hantu dia lain sikit. hahhaa

      Delete
  13. Hahahahaha....klakar....but i feel u!!! ila pun ada kenangan pahit bab2 nie..kihkihkih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuuuhuuuu terharu kan dapat jamban.

      Delete
  14. Ada petua org tua kalau dah tak tahan kena lipat hujung kain/baju yg kita pakai niatkan dlm hati tunggulah sehingga tiba tempat sesuai aku akan keluarkan kau hihi... entahlah betul ke tak sebab kakak belum pernah cuba:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa tak tau la tapi kelakar la pulak kekdahnya. ok nnt sya cuba kalau keadaan memaksa, tak salah mencuba, tu pun kalau ingat.

      Delete
  15. pehhhh... x boleh bayang hazab dia tuhh! nasib baik boleh tahan sampai destinasi. kalo x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak.....toksin satu bas. muahahaa

      Delete
  16. hahahahah tahan memerut smpi kuar peluh detox hehehe...leh kurus lah mcm ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau diamalkan selalu, tapi ta bagus untuk kesihatan minda, boleh mental.

      Delete
  17. hahaha dapat bayangkan..tau tak kalau kita sakit perut pastu duk dlm akon...maka pemulasan perut akan seganda sakitnya..hehe..kalau dalam keta nurul sakit perut nurul off ekon.tapi kalau dlm bas hehehe tak dapat nak nulung

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh macam tu eh, nak kena warm.... yer la kan dah seram sejuk macam demam kura tu.

      Delete
  18. hahaha... lawak la kamu ni. pernah tak ek? lupa la. ada kot. eh tak de. eh entah le.

    sekarang ni R & R dekat je. petrol station pun berlambak lambak. tabur je kat mana yg sempat. hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ngan kereta persendirian, boleh la menabur membaja. kalau lam bas kak... saya pemalu nak minta bas benti. hahaha

      Delete
  19. ahahha..adoiii...lawak ke apa ni?? hihi..
    susah kan bila naik bas jalan jauh tiba2 nak ter dot..dot..haha.. aduiii.. seram sejuk menahan.haha..
    JJ muka rileks je nak poo...haha:)

    ReplyDelete
  20. kalo sy tak leh tahan dr memerut...tp dpt bygkan mcm mane rasenye menahan sakit tuh..huhuhu

    ReplyDelete
  21. untuk jawapan pada soalan pernah ke tidak tu, jawapannya ialah pernah..hahaha..punya la tahan sakit perut sampai dahi sume berpeluh..

    then bila jumpa jamban, rasa macam bahagia sgt..terharu pun ada..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...terharu, perasaan bercampur baur.

      Delete
  22. lama gila tu..
    pernah alami mcm Nastyna ni..
    dapat bayangkan bagaimana Nastyna menanggung seksa menahannya huhu..sampai bepeluh2 Nastyna..
    lagi seksa jumpa jamban kaw2 punya wangi huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seksa kalau dapat jamban yang gitu, tapi kalau dah terpaksa, kira berani mati la.

      Delete
  23. hahahahha kalo nk lepas tu mmg la x menahan kan..bila dh lepas je rs cam dh langsai utang beribu.muahahaha eh ms kat dlm bas tu xde lps bom2 atom ke..ntah2 makcik soblah tu dok menahan bau tak.hahahaha

    psst! sian papa Jj xde kepala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha takder bom terlepas..mmg dikawal ketat haha.

      Ha sian papa JJ. Nak focus sgt kat jj sampai kepala papa dia terpotong.

      Delete
  24. salam jelitasss... :)

    baca kisah akak ni..teringat cma.. penah jgk terjadi.. tp bukan la dlm bas..kat pasar mlm.. tetiba rasa nk memerut..alahai...mana nk cari toilet time tu.. cma dpt rasakan betapa tingginya segala bulu2 yg meremang tu... huhuhuh... berpeluh jantan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahhaa seksa kan.... peluh jantan ngalahkan orang buat rumah.

      Delete
  25. ha ha i pernah jugak kena berpeluh tu..so siksa..macam nak terkucil..kiranya kalau lah terlepas habis semua..he he

    ReplyDelete
  26. "korang pernah tak tahan memerut sampai tahap peluh detox kuar kut liang roma sumer?"

    sumpah!saya hangguk kepala laju2!hahahaha....been there done that!

    ReplyDelete
  27. jauh tu nak menahannya. mmg seksa la. pernah gak alami.hahaha

    ReplyDelete
  28. ha3...remy pernah kena..dari taiping ke jb...last2 suruh driver bas berenti tepi jln.... tak tahan... nasib baik kul 3 pagi...he3

    ReplyDelete
  29. Ha...ha... tak pernah rasa nak beranak.... rasa kena toreh dengan pisau adalah...hehe...
    Hish memang seksa kalau berlaku cam tu...tak ingat pernah rasa ke idak...

    ReplyDelete
  30. kita pernah kena. ikutkan dekat je Skudai-Melaka. tapi kalau dah sakit mana nak tahan kan. berpeluh-peluh tak payah cakap la. patutnya dekat driver takkan berhenti...tapi sebabkan kita sorang je bas terpaksa berhenti.


    memang nak nangis terharu jumpa tandas. masa tu kita rasa tandas sangat berharga dari emas permata. huhuhu.

    ReplyDelete
  31. pernah alami juga..serius menyeksakan..tambah2 lagi my bby tak henti2 nak BF,.hehe

    ReplyDelete
  32. Hehehe...pernah kena juga. Dia punya tak tahan...perghhhhh...meremang semua bulu yg ada. Patu mulalah baca ntah apa2 petua klo nak tahan kan. Tapi betul lah. Kat rumah tak nak plak, bila dah kluar rumah..time tu jugaklah dia buat hal.

    ReplyDelete
  33. hahahaaa..kalo tahan lama time2 tgh berdiri, boleh pitam tauu..
    patutnya kalo tak tahan sgt, bgtau ja driver bas tu suh benti.. dulu saya slalu gak laa bagitahu driver bas suh benti kejap..

    ReplyDelete
  34. Kalau setakat menahan tu ok lagik.... Kalau ada bauan... fuhhh... pengsan satu bas.... Hehehe

    ReplyDelete
  35. nak gelak dulu boleh? hahahaha laka laka la..sya tak tahu la ape perasaan kalo kna macm ni sebb tak pernah jalan jauh2. serius tak tipu

    ReplyDelete
  36. pengalaman misscarriage pun lebih kurang la..

    ReplyDelete
  37. terbaru naik bas kg-kl
    dh lama x naik bas, sbb flight sokmo penuh
    dhlah naik ngan anak2
    sblom naik paksa diorang mmbuang dulu
    di merapoh diorang stop.jumpa jamban, uewwwwwwwwwwww tak selera nak mmbuang
    simpan smpi kl.byangkan..

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...