Monday, 18 February 2013

Bila Lelaki Berkerja Rumah

Apabila lelaki yang buat kerja rumah, akan terjadilah special effect ke atas perkara yang kebiasaanya dipandang remeh dan temeh, antara nya:
  • Mop lantai berkilat siap warning minta hati2 berjalan. Even mentioned to buy that "caution sign" thingy. Agak melampau di situ.
Lakonan semula aksi mengemop

  • Memasak di dapur, konon special dishes sampai habis ke dinding ke ceiling terpercik elemen yang tak dapat dikenal pasti. Tongkang pecah is nothing to be compared with. We had a deal, sorang masak sorang kemas... oleh kerana kejadian sebegini rupa, perjanjian terpaksa dimansuhkan.
  • Sangat teliti dan terperinci, cuci tingkap sampai tak nampak tingkap. Jelasnya boleh nampak next town even its foggy outside. Dan warna bangunan in front bertambah birunya, selalu kelabu asap, according to him.
Before cleaning
After cleaning

Gambar rajah adalah ilusi tukang cuci semata-mata.

(And 5 seconds after, JJ tonyoh2 muka kat cermin tingkap sambil sembur2 air liur "cuci" balik).

  • Nak pakaikan baju anak, satu almari dipunggah keluar semata2 nak cari padanan yang tidak terlalu menonjol dan selesa untuk bergerak.
  • Special 3D effect jamban bila dia yang cuci, untuk something 3D.
  • Strategi dan plan sehari sebelumnya untuk buat kerja-kerja rumah tersebut.
  • Bini yang sedang bersenang lenang menghirup kopi sambil ngadap laptop akan komplen semua tak betul (^,^)

Lelaki itu suamiku, suami uols I tak tau. Even my brothers pun lain cara2 berkerja mereka. 
I cinta u la Papa JJ, u no need bini-bini ok.

*Lelaki memang buat kerja secara teliti eh? Sekali sapu, bersih sampai berminggu. Katanya.....

101 comments:

  1. lebih kurang suami akak la ni .. akak suka kalau dia masak , sedap tapi habis satu dapur dikecahnya . Lagi penat akak nak mengemas lepas dia buat kerja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lelaki masak memang sedap kan. sshhhh takleh bagitau kuat2, nnt dorang naik lemak hihi.

      Delete
  2. Hahaha..no need bini2...lawak tuh...

    betul tuh nas bila laki cuci rumah kan..mcmlah yg kita buat tak perfect, yg dia paling bagus..habis semua ditongkang pecah kannya...pastuh ade jgk unsur2 membebel, hmmm...sabar jer lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah unsur2 membebel... betul betul. hahaha

      Delete
  3. nasib baik pakngah tak ada suami .. eh eh !

    tentang CM yang awak tanyakan itu, memang ada kalanya dulu2 Pakngah tutup kotak komen buat sementara waktu dan orang tak dapat beri komen. sebabanya - sibuk sangat .. takut tak dapat baca dan respon. bila pakngah buka balik, orang pun dah lupa. begitulah kisahnya.

    p/s: JJ pandai menyanyi tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh eh... amboi Pak Ngah,
      Ha tu skang saya dah tau camner nak buat CM ni, baru la mesra alam :D:D:D Ala bukan orang lupa, mungkin masih mencari2 kotak itu.

      p/s: JJ nampaknya dah mula humming skang ni, tapi goyang dia terror. And saya yakin dia takkan pandai nyanyi sebab mak pak dia both suara sumbang.

      Delete
  4. Lelaki kalau buat kerja mmg cepat dan pantas... saya selalu puji hubby, "Abang basuh la pinggan tu, cepat jer kalau abang basuh"... hahahal padahal saja nak curi tulang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa bijakkkk...bijak. hehehee Jenis "makey pong" jugak kan mereka ni. hahahaha

      Delete
  5. "u no need bini-bini"....
    ada maksud tersirat tu.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dia ter-ber-sungut masa cuci tingkap tu "kan best ramai bini, lagi banyak tingkap boleh cuci". haa gitu.

      Delete
  6. lebih kurang sama. Kalau encik hubby basuh pinggan, dia akan membebel sape2 yg main letak je pinggan dlm singki lepas dia basuh. kengkonon dialah tukang cuci pinggan sepanjang masa dalam rumah tu. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha pandai mara mara yer. bila dorang buat kerja, baru dorang tau camner perasaan kita kennnn.

      Delete
  7. ajaib kan kaler langit tu tetibe leh jadik biru mnyerlahh.,ehhhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh Wak Gelas!!! alaaa pasni malu la saya nak tepek2 gambar dah. hehehehe
      Itu la kuasa cucian lelaki, boleh tukar kaler2 langit lagi hahah.

      Delete
  8. mmg lain setiap lelaki. ayah nik kalau mengemas mmg bersih abis. segala tempat dalam rumah tu dia kemas.
    tak perlu di suruh..hehe

    kalau hubby lak, kena mintak tolong dulu la.kalau tak mmg tak buat. tapi at least dia tolong gak kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha at least dia buat. memang lain orang lain cara kemas dia. Ada tu tak buat langsung tapi pot pet lebih ngalahkan pompuan.

      my dad dulu dia buat, and bila tengok kami buat tak bersih, dia sound jer.. tanya nak simpan untuk saper bawah karpet tak sapu? haaa?? nak sapu bawah karpet? hahahaa

      Delete
  9. Wahh bersihnya cermin sehingga terserlah warna2 diluar...hehe rasa2 lelaki cum hubby sama lah, hubby aku pun gitu, boleh suruh masak tapi lepas tu dapur macam kena langgar garuda padahal goreng telur jak pun...cari baju anak macam cari harta karun, bertempiaran segala isi2 almari....macam mana tu...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha aduinaaa, ok tabik!! eh tak ngumpat kan ni,hahahaha

      Delete
    2. 100% bukan ngumpat....bebelan manja semata2......hehe

      Delete
    3. betul betul... lagi pun dah tnjuk kat hubby before publish hihihi.

      Delete
  10. Hahaha memang itulah cara lelaki bekerja. Kononnya kalau wife nak rehat.. terus tak jadi sebabnya terpaksa jadi tukang komen ini tak betul itu tak betul..hkahakhak

    ReplyDelete
  11. haha...terapi diri kadang-kadang dengan gelagat si suami masuk dapur ni.. tapi banyak yang boleh dipuji klau bab mengemas. tip top.. tapi, amik masa lama ah, kalau nak tidur dan bangun pun belum tentu siap kemas lagi...
    apa apa pun tetap special kan.....

    terima kasih mendoakan nazif ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. no problem dear...
      memang ambik masa seharian mengemas macam nak beraya.

      Delete
  12. i want bini-biniks..laki orang lain,aku tak tau..tapi laki bini aku tu rajin tau..dah la masak sedak..biso deh..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..tak payah masuk lembaga penapisan komen lagi..hehe..camni la baru best..

      Delete
    2. Baru aku sedar yang lembaga penapisan untuk antik netry boeh buat.. so yg lama sahaja ditapis supaya aku boeh nampak dengna jelas hehehe.

      Delete
    3. untung la bini orang tu kan... vah vah puji diri belit2 sorok gitu.

      Delete
    4. eh boleh ek..wahh..hebak mung..nak setting kat mane tu?

      Delete
    5. setting kat setting, muahahhaa
      sunggoh ni, mung masuk setting>comment & post> comment moderation mung buat always, pah ikuk mung ah nak baper hari baper malam situ (^,^)

      Delete
  13. memang lelaki buat kerja rumah ada nilai'bersungguh'.....tapi tak disyorkan selalu...kahkahkah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha kakak, nilai itu penting.

      Delete
  14. xde husband lg.. tp mmg ye, lelaki buat keje mmg teliti + cerewet nauzubillah.. my husband to be cenggitu la orgnya.. pfftttt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sometimes rasa macam tka membantu pun ada, tapi syukur tetap syukur. hahaha

      Delete
  15. hahaha.. untung habis ni ! suka part no 2. betul2 clean & clear pemandangan after

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la, tak main2 bila dorang mencuci.

      Delete
  16. ahaha..no need bini-bini ah...
    lelaki kalau dah buat kerja..memang bersih..kain baju Mr.sawo lipat kemas dr lipatan saya..bila masak anak2 puji sampai mummynya jeling hahaha..

    comel jelita mop lantai..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu pun satu mama rey, entah sistem lipat baju apa tah tak nak bagi nampak garisan lipat tu sumer. heishhh

      Delete
  17. bagus kalau ada suami jenis suka membantu.....buat kerja rumah nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe memang bagus... tapi tu la saya masih kompelen.

      Delete
  18. Ada jugak betulnya. Kalo lelaki buat kerja umah mmg sangat teliti. Sampaikan rasa tersipu sendiri bila tengok hasil dia. Tapi part masak suami saya tak pro sgt. Bab mengemas mmg tiptop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhee ada tu nak tunjuk "pro" jer lebih habis segala dalam kuali dilambungnya.

      Delete
  19. he he , mmg ada lelaki2 yng macam ni. Hubby KA prt masak & cuci mmg superb & terbaik !

    ReplyDelete
  20. lelaki zamn sekarang semua serba boleh...memasak...mengemas...... takde hal lah....he3....

    ReplyDelete
  21. Hubby kakak mengemas ok tapi masak ko...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha sebab akak terror masak, sebab tu dia tak perlu susahkan diri nak ke dapur.

      Delete
  22. Very teliti like Babah Pa'e..skali kemas 1 minggu boleh tahan..kihkih..tapi tang bersih dapur I tak sanggup suruh dia, nti lain jadi nya..bukan tambah bersih..tambah menyakit kan hati lg ada..
    bila masak pun sama..mmg hajat dia nk tolong, tapi lantai akan penuh dgn minyak..I juga yg pening..hahaha..
    kesimpulan nya.. AKtiviti hirup kopi smbil hadap lappy tak kan senang sbb lepas tu bertubi2 komplen keluar...hahaha:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan takat komlen kat tukang cuci, siap masuk blog. hahaha

      Delete
  23. hahahaa.. ur husband funny.. tang before and after cleaning tu overrrr tau lol :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat over, berbulu telinga tau dengar duk suruh tengok ke luar betapa indah pemandangan pas dia cuci. hadoi.

      Delete
  24. Oklah tu MJ....ada jugak masak, ada jugak mop lantai... Arjuna ? buang sampah dengan jemur baju je...hehe... itupun macam sakit mata je.... baju gantung sesuka hati... walaupun Okje idak le kemas mana ...huhu

    Kata org jangan di tegur nanti dah tak buat lagi dah... tapi kalau dah ghupe itu gayanya baik tak yah buat ek MJ! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha bab jemur kain tu sama Okje, dia letak pakai sistem dia yg menyakitkan mata saya, tapi dia ada alasan tersendiri, alasan dia jer la. hoohoho

      ala..tegur2 manja, takper kot.

      Delete
  25. haaa time memasak tu sama!!
    masak tu dah chantek dah, tapi memang memasak semata2 la..mengemas orang lain.dapur dah serupa sarang tikus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tikus pun segan nengok dapur lepas korang masak tau.

      Delete
  26. its very true btw..macam my asben pon..tolong bersihkan rumah tiap kali ray je ponn

    ReplyDelete
  27. hye singgah isnin.maaf lama tak singgah.bercuti.. hihi

    bab memasak sama.tp bab mengemas hahaa.. hancus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam QR, wahh lama cuti, selamat kembali ;)
      hehehe

      Delete
  28. kdg2 camtu lah... tp cam hubby yati, dia akan buat keje bersihkan umah time kita takde kat umah... kiranya klu balik tu 'wahhhh!', terkejutlah... laki aku ke yang bersihkan umah ni?????.... tp, jan lupe ucap terima kasih... biar dia rase kita menghargai dia...dannn...4 sure pasni dia buat lagi hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sama macam my brother sulung.. dia buat bila takder orang. comel kan.

      Delete
  29. betul tu..suami akak pun mcm tu,bila dia dah mop lantai tu..anak2 sila makan jgn berterabur papa baru mop lantai..anak2 jgn usik permainan tu papa dah kemas..aiyoo..abis tu anak2 kena diam bagaikan patung selama seminggu selepas kerja2 pembersihhan rumah dilakukan??? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha betul tu, nak jalan pun terjengket2. hihihih

      Delete
  30. Haaaaa part yg memasak tu betul. Tapi sampai ke ceiling tu hiperbola sangat la. Kecuali kalau ceiling dapur rendah kut. Hahaha! Tp serius mmg habes satu dapur tu ada macam2 elemen. Kdg mintak tlg kacaukan something dlm kuali pun leh kecah2. Haish! Kang komplen kang dah taknak tolong pulak. Hehe

    Part carik baju pun sama. Nak carik baju sehelai je. Tp habes satu bakul/almari dea selongkar. Pahtu taknak kemas balek :|

    ReplyDelete
  31. Bukan senang nak cari yang rajin mengemas tu (walaupun ada kalanya gak menepati standard piawaian isteri. Hehe)

    ReplyDelete
  32. Wah...telitinya papa JJ. Mcm somi saya tak lah teliti sgt. Tapi dia rajin lah tolong mengemas. Tapi bila dia kemas...saya akan kemas balik...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. At least dia tolong kan, ok la something untuk kita buat lebih hahhaa

      Delete
  33. hahaha. part memasak tu i sokong. my hubby kalau masak memang leh tongkang pecah dapur.
    dia masak sedap. tapi tengok dapur sedihhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe memnag lelaki camtu kot kat dapur, mostly.

      Delete
  34. betul la kot. lelaki kalau buat keja memang teliti except bab2 dapur agak failed. kawan saya pernah goreng keropok sampai terpelanting kat ceiling. xdpt imagine. kehkehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu dia. keropok terbang. hahah

      Delete
    2. Hahaha! Belum pernah lagi jumpa kes keropok terbang ni. Teringin gak nak tgk depan mata. Hahaha! Lawak la kawan Chic Na.

      Delete
  35. adik lelaki kita jarang mengemas...tapi sekali dia kemas bersihnyaaa. pastu siap alih2 barang lagi. berseni la. hehe. tapi kemas bilik dia jelah...hehe. sesekali je tolong kemas rumah itupun mulut pot pet pot pet jalan sekali dengan tangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali buat, buat betul2, yer dak. mulut itu harus, tau la depa kenapa kita suka pot pet kan.

      Delete
  36. salam kak..
    muahaha.. iye ke lelaki klu mengemas boleh bersih seminggggguuuuu??
    ^_^"

    ReplyDelete
  37. hmmm, adk bradk llaki sy ngn ayah sy, semuanya rajin2... hehe.. tp jrg berlaku lah kes2 kt atas... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kes2 di atas adalah poyo semata2. hohoho

      Delete
  38. Siap buat plan! Hahaha, okay lah tu ada jugak kemas kemas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha dengar dia nyer planning jer dah buat I rasa nak ambik mop demo kat dia bersih satu umah terus.

      Delete
  39. hahaha sweetnya dak kecik nehhhhh huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sweet macam mama dia.. nasib baik. ngeh ngeh

      Delete
  40. sekarang laki ambe pandai doh tonyoh blik air dan jamban tanpa disuruh..hebak dok?
    amik sabun tabur sendiri biar kembang,pastu amik berus tonyoh.
    sejuk je mata memandang..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebak laki demo, tu la ada laki tu kata untung bini dia hahahha. sejuk mata memandang, sejuk bahu memikul.

      Delete
    2. Ntah2 ni laki dea yg komen. Kahkahkah! :P

      Delete
    3. hahahhaa ha kan, bukan boleh kira laki Cik Puan Wani, Sarahap sangat. hehehe

      Delete
  41. Nur xde laki lagi xtahulah mcm mana rope laki nur esok...hahaha..
    tapi tgk dari adik, mmg suka masak, tapi nak ngemas tu mmg dia tak reti... akak dia juga yg kena..grrr...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah akan ada rupa orang yg rajin mencuci tanpa masalah2 di atas. hahaha

      Delete
  42. my b=hubby pula bab buat keja umah satu jer yg gagal..bab lipat kain..x reti katanya

    ReplyDelete
  43. kira ok la tu papa jj tu nak gak buat kerja rumah..klu semua yg bini kena setelkan lg teruk kot.haha..

    bab pakaikan baju anak en suami selalunya tak pernah matching..baju kaler lain,seluar kaler lain..anak pun dah rupa abg bangla jual karpet..muahaha..

    ReplyDelete
  44. betul2 sokong2
    suami el pun cam tu gak lau dia wat keje umah satu hari..wahhhhhhh kemain bangga giler ...puji melangit angkat bakul sndiri tu baru satu hari lau hari2 mcm ni wa boleh pengsan wooo...janji keje umah berehhhhhhh hehehe

    ReplyDelete
  45. hahhaaha untungnya mama si Jj tu..
    asal eh.rambut si Jj cenggitu ropa..dah mcm kena karan weii.hehehe

    ReplyDelete
  46. haha husband i kalo buat keje rumah teliti sgt sampai i kena buat blk wakakakaka

    ReplyDelete
  47. haha gila beza pic ala2 sblm dan selepas tu.. rajin nye hubby.. ke rajin sekali setaun je hihi

    ReplyDelete
  48. as salam....ini satu tajuk yang hangat ni...hehe, saya kalau nak komen isu ni memang panjang berjela ni....dipendikkan komen...saya sudah meroyan sebenarnya nak minta suami tolong buat kerja rumah....aleh-aleh sekarang ni...Allah berikan pada saya detik itu...hikmah yang tersirat atas kejadian yang menimpa..ALHAMDULILLAH

    ReplyDelete
  49. aku rasa aku dah pernah komen entry ni..tapi bila scroll, takde pulak..maybe perasaan aku jer kot..

    pada aku, sesetengah org lelaki kalau buat kerja rumah, memang cukup teliti..kalau boleh 1 habuk pun xnak ada kat atas lantai..menyapu tempat yg sama sampai 4-5 kali..

    masalahnya, sekali2 jer org lelaki rajin buat kerja rumah..sebab biasanya org lelaki malas nk buat..

    contohnya, aku la..zzzzz

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...