Tuesday, 26 February 2013

Please Say Tolong, Bitte

Most of us rata2 aware dengan penggunaan "please", "tolong" etc kan,  kami pun. Especially now with JJ around, kami sentiasa highlight-kan perkataan-perkataan ni.

The thing is, once dia start sebut "Bitte" (please), bernanah telinga kami dengar bitte bitte bitte bitte non stop for hours. And couple of days ago, first time dia sebut "fliss" (please) sambil tersengih bangga.. mama papa pun sengih bangga la jugok muehehe. Tapi "fish" dah lama dia pandai. Owh fish (*o*)

"Please"

Anyhow... it reminds me of few years back of my friend's daughter. 4 years old that girl masa tu kalau tak silap. Seharian lepak layan dia main sumer, fenat la jugak kan layan budak main guling2 kejar2 dukung biawak tu sumer. 
Then she asked for some more:

She: Aunty, can I've a piggyback ride.... please!
Me: Aunty penat la dear, later later ok?
She: Now, I want now, please....
Me: Later... lateeeer...
She: I said PLEeeeASE. 
Me: ------ *look at her mother
Her Mom to me: Sorry, we are still working on that "magic word".

Thinking of how to deal with monster on this already make me kaput. I leave it to u guys la buat conclusion nyer. 

"Think... Mama, think!"

47 comments:

  1. girl, auntie nak kiss pipi sikit fliss.....sebijik muka anak mat salleh le girl ni...fliss...fliss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. muka mat salleh macam mama dia kan hahhaa.

      Delete
  2. pleeease jangan kabut .. anak-anak ini ragamnya tetap ada baik masa bayi, pra-sekolah, sekolah rendah, menengah, kat U dan juga selepas mereka kawin.
    kalau tak percaya, tanya pakngah.

    * terima kasih kerana meninggalkan komen kepada 3 entri lama pakngah. kali ini rajin pulak pakngah nak jawab. awak carilah kalau dapat .. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha saya dah lompat ke tahun lain kat blog pak ngah ni, still reading :D:D nak kena patah balik mencari komen tersembunyi wahahhaa.

      Delete
    2. awak memang hebak .. kalau pakgah pasti sesat barak !

      Delete
  3. Cutenyalah muka doter awak kat bawah tu....cam betul2 dia suruh awak pikir sendiri...hehehe

    ReplyDelete
  4. Biarlah jerlah dia sebut Bitte, bitte tuh (bhs german ker tuh)..kang masih bar belajar bercakap..lama2 nak dah terer cakap, cakap tak brenti2 siaplah telinga mamapapa JJ nanti..heheh

    ReplyDelete
  5. cakap flissss pastu buat muka mcm pussy tu.. caerrrr mak ko ni nak..

    ReplyDelete
  6. "Think... Mama, think!" HAHAHA. comel sungguh mu ni JJ.


    budak2 kalau sebut PLEASEEEE dengan muka penuh pengharapan...perghhh jiwa dewasa ni berkocak juga. budak2 kan..hehe.

    ReplyDelete
  7. fliss JJ fliss..(Mata bersinar-sinar)

    ReplyDelete
  8. JJ....flisssssss jgn comel sgt. Geram ok! Haha

    ReplyDelete
  9. ha..ha... suka tengok pic JJ yg bawah sekali tu.... come..
    Tu hanya ilustrasi ( betul ke eja ni ) je ke atau mmg betul dia cakap cam tu MJ? haha..

    Please explain!....

    ReplyDelete
  10. Think... Mama, think!"...ish geram laa budak tecik tuu...

    ReplyDelete
  11. please mama..bwa kan JJ ke Malaysia :)

    ReplyDelete
  12. she's so cute.... anak2 KA pun dididik sedari kecik utk guna perkataan tolong & pls.. sampai lah skang ni sikit2 bila nakkan sesuatu, akan keluarkan perkataan ini tolong umi, please umi.... sakit btl hehehe!

    ReplyDelete
  13. mmg surrender la klu budok kiut ni menggoda gak.....huhu, dgn 3A ni pun dok hangin2 tapi bila elok je kuar pleaseeeee, terus jinak lion tgh mengaum.hahaha pandai2 le mama bodek JJ plak. guna mirror effect (bila dia ckp please, kita pun pleaseeeeeee la jugok. tgk kot2 menjadi. kadang2 mommy ros jadi jugok, kdg2 failed)

    ReplyDelete
  14. JJ cute!...kena didik dr kecik gunakan perkataan "please/tolong".. erm abg Pa'e kekadang sebut "tolong"..kekadang pandai lupa..hehe..
    amboii picture 'think..think tu macam betul...haha:)

    ReplyDelete
  15. cute sangat! suka tengok JJ ni.. comel macam mommy dia ni! ;D

    ReplyDelete
  16. comey betul si JJ nih... geraaammmmm je tengok. hehe

    ReplyDelete
  17. comel betul . think mama think tu memang sesuai dengan gaya jelita.

    ReplyDelete
  18. Owh.. ini saya perlu bersedia ni. Mungkin akan alami perkara yg sama juga nanti.

    Comelnya si jelita ni. Tak dpt imagine muka innesen pastu ckp fliss..fliss..

    ReplyDelete
  19. comel betul la ank kamu ni dear.. hahaha.. suka lak tgk pic dia..think mama think tu...anak cerdik!

    ReplyDelete
  20. alaaaaaa...gambar last tu..gerammmmmm..meh sini meh..nak cium sket..hihihi

    ReplyDelete
  21. bersedia la mama jj.lagi2 bila jj dah pandai bercakap nnt.
    setakat fliss pun dah bernanah telinga mama..kikiki

    ReplyDelete
  22. wahhh! comel betul dia.. nak2 pulak kalau sebut magic word tu, haha!

    ReplyDelete
  23. dia buat gaya 'think' tu yg tak menahan tu...hahaha...comel giler...

    ReplyDelete
  24. bayangkan kalau 4 anak macam kak zu ni asyik dok please sana please sini..mau menangis tak berlagu..

    brgumbira lah MJ bru sorang anak...

    ReplyDelete
  25. think mama think..heheh comey sangat..:)

    ReplyDelete
  26. comellllllllllllllllllll gambo last tu..meh auntie kiss sekali hihihi

    ReplyDelete
  27. hehe cair kan dgr klu anak ckp flishh..cute jek derg sebut :)

    ReplyDelete
  28. mama pulak yg kena think....he3

    ReplyDelete
  29. means kalau please tu memang kena buat jgk la ye. no excuse. hehe.. belum ape2 mama dah pening. fliss understand JJ. O_o

    ReplyDelete
  30. clever girl.. she use PLEASE power..! hehehe

    ReplyDelete
  31. hahahahahaha
    anak2 el pun dok sebut ayat tu...
    mama pls mama..abg lapar ni..pls masak skun hahaha
    mama pls mama...abg nak pki fon mama..pls mama
    mama can mama can can can..beli menan ni mama..plsssssssssss

    xde nak pls2 ok..xboleh xboleh itu lau nak menan..lau mkanan..gigih uols aii msk hahaha xleh tgk anak lapar :)

    jenuh lah pasni mama JJ dok lembik JJ ckp plsssssssssssssss

    ReplyDelete
  32. bitte think mama.... :)
    pleaseeeeeeee.. :)

    Dear JJ sayang, sungguh acik nur tak faham ape yg JJ komen dalam entry tu..heeee.. :)

    ReplyDelete
  33. owh.. bitte tu please yer..

    ReplyDelete
  34. hahahaaha
    get ready ye mama after dis..
    i'll always use dats magic word "flisss mama " flissss
    hahahahaha masa tu baru betul mama dia jd monsters.
    kena lak si Jj wat dgn muka innocent dia tu kan.muehehehe x sabar nk tggu ms tu tiba :)

    ReplyDelete
  35. haha..budak2 seusia JJ mmg suka perkataan please..mcm my daughter juga

    ReplyDelete
  36. jj sebut byk kali tu maknanya dia cpt belajar..perkataan plz tu adab yg wajib kita ajar supaya anak membesar menjadi seorang yg berbudi bahasa..eceh!haha..

    ReplyDelete
  37. cute je pic "think mama.. think"..
    sambil bayangkan JJ dok sebut..

    ReplyDelete
  38. Salam Mummy Jelita.. ^_^

    MuAHAHA... now i know what the meaning of 'fliss' & ; bitte'
    Cik jj kesahnya...hihih...
    haruslah mamapapa vangga & terharu bila anak2 dah pndai sebut barang sepatah dua walau x lancar.gud job jj "_

    lps ni blh la ckp kt mama 'PLEASEEEEEE' lebeh clear..
    'mummy, jelita nk susu.. boleh TOLONG buatkan tak?? PLEASEEEEE '
    msti meleleh air mata mummy.. *terharu*

    ReplyDelete
  39. bitte tink mama..hehehe..
    geram jelita comel..

    ReplyDelete
  40. owhhh fish ..comel nye jj ..please laaaa jangan comel sangat .jeles i :) plase please please ....

    ReplyDelete
  41. Excellent way οf telling, аnd pleaѕant piece of writing to obtain fаcts regаrdіng my ρrеsentatiοn subϳect,
    which i am going to ρresent in ѕсhool.


    My ωeb blog: Haarwuchs

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...