Saturday, 16 February 2013

Terapi Blogging Al-Lavendari

Tak payah la saya huraikan tujuan saya menulis blog untuk share tips pengalaman bla bla bla sebab apa yang saya tulih kebanyakannya tak boleh diterima pakai pun, tapi saya suka baca blog. 

Saya boleh dikatakan newbie dalam blogville ni, tapi tak la saya tak pernah jengah ke sini sebelum nyer. I was just a silent reader, enjoying the story mory and sometimes not really enjoy certain topics. However, I am still a good reader (cehh gitu), ya la, I read better than I write.  

At the moment, I men-senak-kan perut dengan membaca Al-Lavendari, tulisan Uncle Hamzah aka Pak Ngah or Papa JJ refer him as "Uncle in the Hat". Blog beliau penuh lawak, ditulis secara santai tapi penuh mesej yang bermakna (that's the real santai) and takder sentap orang sana sini (nama pun KomenSen).


KomenSen
Gambar yang tak mencolok ini diculik dari blog beliau. 

Secara jujurnya, saya tak reti blogwalking. Selain membalas kunjungan rakan yang singgah, I tried to go around looking for more free reading materials. I was lucky sebab he even return the visits to my blog and suggest some of his own to me... and I got stuck there. Pak Ngah, saya yang sepatutnya berterima kasih sebab menyediakan bahan bacaan ilmiah dan menarik secara percuma, bonus respond yang membina. Wahhh ganah ayat kawe (macam pelik pulak bahasa saya ni).

This is one of many blogs yang I really enjoy reading from the beginning. 


THIS IS NOT A REVIEW whatsoever ok. Just sharing something nice.
Blogging adalah terapi, tapi kalau tak kena caranya, boleh bikin "berapi". 

52 comments:

  1. igtkan pi terapi lavender spa mn2 hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha lavender spa bikin poket berapi ja.

      Delete
  2. hi tuan rumah , salam perkenalan ... akak ni pun jenis silent reader . Kalau masuk baca blog orang jarang nak komen sebab kadang-kadang tu tak tau nak komen apa .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Yantisa, timer kasih singgah sini :D
      tu la kan, sometimes pikir jugak kang komen tak kena, payah.

      Delete
  3. aku tak penah peduli pon newbie ke orang lamo ke..janji wat perkongsian menarik,mesti jadi bahan bacaan utama aku..cam blog ko la dora..bnyk ayat2 ko yang komensen kat sini..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha aku rasa kau mesti suka Pak Ngah ni, hehehe
      aku berpijak di bumi nyata, sebab tu aku pk logik. muahahaa aku lapaq ni.

      Delete
  4. ahahhha....tgk tajuk ingat kan you dan JJ pegi terapi Lavendar kat mana2 spa.. kdg2 jadi silent reader bagus jg.. just tgk2 blog org..hehe..
    nti terjah blog pak ngah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terjah blog Pak Ngah jer untuk terapi gelak tawa. hihihi

      Delete
  5. ayat yg bikin berapi tu macam ditujukan utk sometone jer.hakhak..

    newbie ke otai ke takdak hal,yg penting kita enjoy blogging!

    ReplyDelete
    Replies
    1. opsss... hhahaha bukam somewam, but many ones hehehe including la myself :D

      Delete
  6. hah akak belom g jenguk lg blog dia tuu..sat g nak p jap....ala kita berblog sbb nak seronok2 tambah kawan...bukan nak berduka nestapa kan..so kita enjoy..

    er kena tajuk tak akak komen nih..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat ker tajuk nyer kak... baca something fun is terapi kan. kita enjoyyyyyy.

      Delete
  7. sat g kita terjah sana. nak berterapi malam2 ni. hati tengah panas berapi ni...huhu. berblogging ni best!! macam2 jenis bacaan ada....ada blogger suka up entry sentap-sentap, ada entry resipi, ada entry tutorial, ada entry personal, entry politikus...pendek kata panjang pun kata macam2 ado la. kadang buat kita larut dalam membaca dan selalu jadi silent reader bila BW. nak drop komen segan. hakhak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kita berselisih di Al-LAvendari hahaha sebab saya pun masih menggodek di sana. tu la yang menulis blog adalah orrang, orrang banyak2 orrang, macam2 ada. hahahhaa
      hati panas ks akan bakso tenis sorang2. :p

      Delete
  8. betul tu blogging hy tuk kepuasan diri kita, suke2 share ngan kwn2... org nak baca ke tak baca ke terpulang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. untuk diri sendiri kan. tu yg risau kadang2 kita tak maksud lain, tapi orang baca lain. haaaa jadi la berapi kannn. hihihi

      Delete
  9. bau lavender tak blog tu.. baru nak gi terjah sat-sat gi

    ReplyDelete
  10. Nur pun rasa nur ni newbie lagi tau..boleh gitu..hihih..
    Nur pun suka blogging...cuma masa skrang ni, susuh sikit nak BW..huhuh...

    jap..nak singgah petik lavendar-i jap..hee.. :)

    psst..tolong hug JJ untuk Nur. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuuuughhh dah hug JJ ketat2 for Cik Nur hehehehe.
      Petik jangan tak petik, tapi tinggalkan sikit untuk orang lain ;)

      Delete
    2. wiiiii...! Terima kaseh..!

      Delete
  11. Dah baca sket2 blog Pak Ngah tu tadi. Tapi baru baca sket je. Nanti free tyme boleh gi jenguk lagi :D

    Eh, ayat last tu best gila! If tak kena cara, memang boleh membako la kan? Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan blog Pak Ngah, sempoi giler senak perut gelak. tapiiii mesej dia pun ada yg bisa membako, opsss.

      Delete
  12. dah terjah pun.. suka baca ayat pak ngah yg bersahaja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wise man he is, cakap tak semberono macam some people hehehe. Banyak teguran membina yang dia bagi, dengan cara yang orang kerek cam saya boleh terima. hihiii

      Delete
  13. nik pun tulis blog ikut suka hati. nik share apa jea yg nik rasa nak share..huhu

    takut gak kalau sakitkan hati org lain kan.harap tak la kot.nik blogger biasa jea. org tak ambik kisah sgt.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nik follower beribu2, heishh I ambik kisah tau apa Nik tulis ;) your blog is sweet anyway yummmyyyy.

      Delete
  14. blogging pun boleh jadikan terapi kan. good2.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups, bila kita jumpa bahan yang kita suka baca :D

      Delete
  15. nak pi terjah rumah pakngah lah.......kut 2 terbau lavender nanti.....

    ReplyDelete
  16. terima kasih kerana buat review blog pakngah .. pakngah sangat menghargainya .. rasa berbaloi berblog selama ini.

    pakngah baca entri ini dah lepas waktu tidur. lepas buat komen ni pak ngah nak tidur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah saya sakap ini bukan review hahahaha. saper la saya ni nak review2 blog, kalau boleh nak simpan blog pak ngah untuk saya sorang jer tatap, tapi sharing is caring kan, ini jer la yg saya termampu caring cara maya. hehhee
      Selamat malam pak ngah, sini baru pukul 5.30pm.

      Delete
  17. Replies
    1. sudah pergi, kirim salam Pak Ngah.

      Delete
  18. Na dah terjah blog pak ngah! A'ah mmg klakor hehehe

    #bertambah bloglistfevret after this :D

    ReplyDelete
  19. otw nk g terjah blog pak ngah kot2 dapat terapi lavendari.hehehe
    ai pun newbie jugak dlm bloging ni..saja suka2 bleh wat kenangan di hari tua sambil tambah kenalan..
    erkk hati tua? cam x sesuai je ayat tu kan.ngeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari tua? hahhahaa harapnya masih dapat membaca bila tua kan.

      Delete
  20. ini bukan review..ini just sharing.. hihi

    okay la nk pi terjah.. bubye *lambai tangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaaha ok, I see u there, di celah lautan ketiak hangits.

      Delete
  21. nak p terjah Pak Ngah dulu..belum pernah masuk blog beliau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila terjah... terapi minda di sana. hhahaa tapi perut cramp la.

      Delete
  22. meh nak singgah sat kat blog pak Ngah tu....
    Suka yang bawah sekali tu...tang berapi-rapi...statement tu macam terasa-rasa pernah terbaca je baru-baru ni hehe

    ReplyDelete
  23. akak juga akan komen pada kawan2 yg biasa akak komen,selebihnya jd pembaca senyap je..sebab mmg suka baca blog dia..

    ReplyDelete
  24. Baru ker lama ker tak kisah lah. Janji kita enjoy dgn apa yg kita tulis. Ok...nak terjah blog pak ngah jap.

    ReplyDelete
  25. betul tu. kekadang bila kita ada blog pas tu komen blog dia, dia komen blog kita. rasa mcm hidup ni penuh dengan kawan kawan.

    banyak yg boleh belajar dari blog. dari tip jaga diri sampai la tip jga nak & suami

    ReplyDelete
  26. sama2lah..Mv pun baru juga lagi..dulu org buat BW,,pun terfikir2 apa benda ni rupanya blog walking bah pula

    ReplyDelete
  27. baru ker lama ker xptg kalu penulisan tu menarik utk dibaca dan bermanfaat utk semua

    ReplyDelete
  28. sejujurnya saya sekarang ni baru dapat komen blogger sebab sekarang masa istimewa untuk saya....kerana diriku begitu berharga....pinjam ayat MJ ni..

    ReplyDelete
  29. Eka adalah salah seorang peminat pak ngah hehehe

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...