Saturday, 16 February 2013

Haiwanos Meliarus

Berlambak2 gajah zirafah segala haiwan liar mahupun jinak kat Berlin ni. Summer last year kami sempat melawat haiwan2 ternakan tersebut, kat zoo la kan where else. 

Tak koser lak nak tepek gambar kerbau dan badak berendam segala.. gorilla pom hari2 tengok. Nah layan gambar JJ dengan haiwan peliharaan beliau jer la.  

Ini budak ngan bapak budap jakun tengok kambing, tapi jangan percaya bapak dia tu, duk mention "grill kukus panggang grill kukus panggang" all the way. Jinak gila kot kekambing sana, orang masuk jer kerumun, dah biasa diberi makan gitu la. 

Gay Flamingo hehheee (bukan saya sakap)

Vah vah...tak senonoh kan statue kat sini hihihi. Verata rata tau venda ni.

Kenapa JJ, kamu tak percaya ker?

Exit zoo, motif pintu bergajah adalah tidak diketahui. Papa JJ sajer jer tau, ambik gambar I tak pernah elok. Masa nak snap gambar ni pun ada satu group tourist pakcik makcik caina duk tanya I apa tah...banyak pulak soalan depa, I cakap "hao hao" saja. Hahaha wo bu ming bai lor. 


*Winter time haiwan2 ni duk dalam rumah jer, sian zirafah..... tak pasal2 kena hibernate skali (I think) hehhee.
*Now still kecoh pasal daging kuda dalam makanan pasang siap tu kan and most markt dah tarik balik foods yang terbabit. Nasib baik kami jenis tak suka benda instant ni sumer,ada jugak muntahkan kuda satgi. Errr, daging kuda halal ker?

Semalam I buat kuih biji sagu, not a big fan pun tapi terbeli so kena la terbuat... Masa skolah dulu harga nya dua puluh sen sepotong. (WARNING: Those jenis geli2 hati better do not read further) I sajer gurau ngan my fren yang duk makan kuih tu yang nanti dia akan sendawa keluar katak sekor2. Dont ask me what happened to her, macam zalim sangat I rasa. (^,^)


50 comments:

  1. Seronok nampak JJ dapat jumpa pelbagai hewan yer...tak pernah terpikir lak daging kuda halal ker tak hehehe.since manalah ade orang makan kuda kan...huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la saya pun tak pernah lak terpikir nak makan kuda ni, tapi now kecoh dalam lasagna sumer tu daging kuda, and i pun baru tau in Austria dorang mmg makan kuda huhuhu.

      Delete
  2. haa..baru ja dengar kt berita radio tadi....ada brapa pratus ntah daging kuda..kt pasayara tesco..tp blah2 sana la..luar negara..halal ka x?..i think halal if sembelih.eh,huhu..men think2 plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah a week pun kecoh kat sini, its good la dorang really take care of the issue sebenarnya. anyway, arnab..rusa pun I tak makan, ni kan kuda. heishhhh takper la. hahaha

      Delete
  3. nastyna,

    first tu kambing ka? awat mata saya mcm blur ja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dah double cek, ha ah kambing yg hitam legam tu, yg dalam kantung warna pink tu kid jugak, tapi human kid hehhehe.

      Delete
  4. "grill kukus panggang grill kukus panggang" HAHAHA. terasa lawak lak...yg first tu kalau tak cakap kambing mata kita nampak macam badak sumbu katik yang hitam legam...tapi bila fikir2 balik badak sumbu jinak cenggitu??? kem salam la...mahu JJ kena baham kalau dedekat camtu. heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kau ingat macam ayam yer ada spesis katik bagai hahahaa.
      Ha PapaJJ mmg, pantang tengok kambing hihi..

      Delete
  5. tgelak nur baca "sian zirapah,x psal2 kena hibernate skali" hahahaha... zarapah tu dah biasa tu..hihih

    kuar katak sekor eh...kalau buat warna merah, kuar katak warna merahlaa..hihihii :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually depa duklam umah, heater on kuat2. mesti besar giler umah dorang.
      hahahhaa katak pelangi nak?

      Delete
    2. katak penlangi means kueh tu Mama JJ buat warna warni ke..?
      hahahha... :p

      Delete
  6. Anak aku paling suka sebut "gril kukus panggang, gril kukus panggang"....hehehe
    Rasanya daging kuda halal sebab hari tu ada tengo dokumentari makanan halal tapi jarang2 kita nak makan kat tv al-hijrah rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu la rasa pernah jugak sipi2 dengar pasal kuda harimau, eh kanggaru yg orand duk makan ni. hmmm takper I still tak lalu nak makan, exotic sangat hahaha.

      Delete
  7. gay flaminggo?hehe alamak tak senonoh pulak sttue tue..hehe tetiba terbayang katak kuar..tidak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab kaler dia pink. hhihihi
      heheheee kan dah kata jangan baca.. degil ni hahahaa.

      Delete
  8. Hahahaha! Keluar katak?! Sebab tu sye tak makan kuih tu. Tengok pon dah lain macam. Over betul. Hahaha, expression JJ tak boleh blaa. Mata bulat dgn kening berkerut sikit. Comel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kami panggil dia "kueh telur katak". Muka dia yang tak leh blah.

      Delete
  9. grill kukus panggang hahahahah lawak2
    mn kuih sagunye nak tgk wekkkkkkkk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala malu ah nak tepek sini, ruper putih melepak tak semengah ah.

      Delete
  10. memula nak kuih sago dulu...he3...best nyer zoo kat sana...cantik sangat tempat dia.... jinak2 pulak tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kambing tu paling best sebab boleh masuk lam kandang skali, tapi ada yg besar dengna tanduk berpusar tu takut jugak wei.

      Delete
  11. salam nastyna...jumpa blog u from blog uncle/pakngah, hihi:)

    well u tau tak mak i dulu pun buat kuih sagu tu utk jual...dulu kami semua panggil kuih tu kuih telur katak, hihi...so u entry remind me of those long time memory

    ReplyDelete
    Replies
    1. a tu la u mention ni baru I ternampak kat blog pak ngah.
      kan kueh tu kueh telur katak la kan. hahahhaa budak2 suka hati jer letak nama.

      Delete
  12. pintu gajah nampak macam garang je.. :p

    ReplyDelete
  13. Jinak ye haiwan2 nya.. klu budak2 mesti suka pegi Zoo.. Pa'e tak pernah lagi ke Zoo.. ntah kt sini mcm takde..haha.
    uik! mmg macam tu ye patung2 kt sana?? haha.. mcm tak senonoh plak..kencing berdiri..kihkihkih..
    Ha'ah erk! makan daging kuda... erkkk.. tak sanggup & tak mau..
    status di ragui..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pasal muka jj lagu tu, tak percaya dorang kencing berdiri hahaha.
      sebab tak sanggup la kecoh satu donia pasal daging kuda yg dipakai dalam lasagna frozen tu.. pizza pun. heishh mcam2 kan.

      Delete
  14. NR ni zoo kat malaysia pun x pernah jejak.. sadis sungguh.. agaknya kalau gi zoo lagi jakun dari JJ huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAhahah biasa la, zoo kat malaysia pun I tak pernah jejak jugak. hahhaa ni pun sebab nak bawa JJ berkenalan dngan haiwanos meliarus.

      Delete
  15. Muka serious tak leh blah. Comel. Kuih sagu tak sedap tanpa kelapa.

    ReplyDelete
  16. seriusnya muka jj tgok haiwan tu semua.hehe..td baru tgok safari zoo dekat thailand dekat astro..mcam2 binatang ada.ktmalaysia ni zoo taiping pun binatang tak byk mana..katanya antara zoo terbesar di asia.huhu

    ReplyDelete
  17. aih..feberet akak tu kuih tu..huhuh...

    er flaminggo tu centek caler dia....

    ReplyDelete
  18. Kueh biji sagu tu yang biasanya kaler merah tu ek? Sedapp tu! Salu terliur tgk especially tyme bulan puasa. Hehe. Telur katak pun telur katak la. Mmg terfikir gak camtu. Tp sedapp je bila telan :P

    Suka puding sagu?

    ReplyDelete
  19. kuih sagu tu saya panggil "bronoks"... sedap!
    hahaha, dgn zirafah sekali hibernate, tak pernah terfikir pun pasal tu... tu la yg buat saya suka singah blog ni... suka ayat2 bombanstic cenggitu :)

    ReplyDelete
  20. aunty suka pegi zoo. zoo taiping yang bukak malam tu tak pernah pi lagi...hehe

    kuih biji sagu..huhu..tak suka gak mkn tu. sebab ingt sal serupa mcm telur katak gak la..hohoho

    ReplyDelete
  21. berani kot jelita pegang hewan2 tu semua. bravo! :D

    ReplyDelete
  22. Kecik2 dh berani ko jj.. nape kejam nama hewan tu, gay????
    Xmkn kuih biji sagu tu sbb mcm telur katak.. mahap..

    ReplyDelete
  23. pewitttt..dah lama ai x g jenguk kawan2 kat zoo tu..apalah kabar depa kan..rindu ai x? muehehehe
    erkkk mana kueh biji sagu?nak tgk plissssss..kaler merah jugak ka hampa buat?

    ReplyDelete
  24. haha apa jadi kat kawan tu?? mesti fobia habis kan

    ReplyDelete
  25. jelita tengok bulat mata..apa yg tak percaya tu hehe..


    ReplyDelete
  26. Kalau anak kecik mmg suka gi zookan MJ...Dah lama kitaorang tak gi zoo... rindu kat sedara mara kat sinun!

    ReplyDelete
  27. dah lama tak pegi zoo..suami akak kata tak bestlah nak tgk binatang je..best apa bawa anak2 pegi kenal dgn binatang kan

    ReplyDelete
  28. pandai le dok cakap gay flaminggo. ada check ke? kelakor benor bunyinya. even haiwan pun tak de gay. nape la manusia nak jadi gay ah?

    sagu? akak pun panggil telur katak tau. tapi bila makan tak de la terbayang katak dalam perut. telan selamber je.

    ReplyDelete
  29. salam kak..
    hihi..anak2 cma seka benor ke zoo...paling suka tgk unte & zirafah.. terjerit2.. -_-"
    muahaha.. kambing grill plak?

    oo..kuih biji sagu kaler merah tu ye.. xtau kenapa gak, zaman cma dulu pun depa dok panggil kuih telur katak..klu tgk yg real telur katak pun xda beza.. hahaha

    ReplyDelete
  30. kukus grill panggang kukus grill panggang hahahha lawak la....statue tu xsenonoh kahkahkha

    ReplyDelete
  31. MJ, semakin saya blog walking awak...semakin fening saya dengan bahasa awak....huhu

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...