Wednesday, 20 February 2013

Rempit Vs Pecut

Semalam, kami nampak sorang budak perempuan tua sikit dari JJ berdiri kat tepi kedai jerit2 panggil ibu nya yg dua puluh langkah Jelita di hadapan, "Mama, saya sorang di sini, datang balik!" macam tu la jeritnya bila di Melayukan. 

Ibu dia ignore, tengah busy sembang ngan mokcik setaman pasal jiran sebelah masak mee bulu meruap2 bau sampai ke bilik (temberang I semata. Aunt Liyana, I duk ternampak Mee Bulu jer ni).

That girl lari pecut tanpa halangan menuju ke arah ibu nya, masih jerit-jerit ulang ayat dia tadi. Comel la jugak tengok budak kecik membebel ni kan. Ibu dia dengar jer sambil kami gelak2 kat tepi nun. Yang tak tahan nya, dah sampai kat ibu dia tadi, explain yang dia sorang2 sana, then dia boleh lari balik ke tempat dia berdiri tadi, walhal mereka sepatutnya menuju ke arah yang bertentangan. (saya agak yakin uols payah nak paham kes ini).

Dah kami ni macam takder kerja lepak tepi jalan dalam sejuk tengok orang. Bergelandangan. Kami menemankan our Hill's Angel merempit lor. 

JJ ondewei nak visit Anty Jna

Kesian budak ni takder tempat nak mengayuh, flat kami kecik mana best nak corner baring. Kat umah dia "pikul" jer bike dia tu ke hulu ke hilir. Apa nak jadi... 



Agak pelik kayuhannya, reverse manjang. Gigih tak gigih sejuk2 pun tahan nak merempit punya pasal, tak stay lama pun dalam 15minit jer dah kejung kaki tangan kerajaan sejuk. 

"Pikul" yang sebetulnya dia terbalikkan bike tu and heret satu umah, sampai tempat yang dituju, dia lompat naik, tekan minyak wheely seround, jump off the bike, terbalikkan and heret ke destinasi seterusnya. Apa motif dia pun kami tak tau.  

p/s: Bestnya kalau kat Malaysia.... 
pss:Sorry Anty Jna, JJ kayuh tak benti tapi tak sampai2 jugak. Get well soon ok. 
pms: Is it normal for a kid Jelita's age, which by now setahun setengah, berdengkur?

89 comments:

  1. salam kenal & follow sini...ur daughter sgt2 sweet..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Kamsiah,
      terima kasih singgah. ha tu la budak tu ikut mak dia sweeeeeet sangat. hahaha

      Delete
  2. terima kasih dan tahniah kerana jadi orang pertama ucap selamat hari jadi kpd pakngah ..

    "Semalam, kami nampak sorang budak perempuan tua sikit dari JJ ..'

    bila baca ayat di para satu tu, baru pakngah perasan yang JJ tu bukannya suami Nastyna ,, hehe. maafkan pakngah ya .. maklumlah orang baru di sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Ngah!!! hahaha adoi la comel pulak dah.
      Suami nya saya bahasakan dia kat sini as Papa JJ.
      JJ is my daughter, Jelita Jaquelina. hihihi Takper, since its your birthday, saya maafkan walau Pak Ngah tak bersalah :D

      Delete
    2. Eh.. saya orang pertama wish yayy. Ada hadiah tak Pak Ngah? saya kan suka buat kerja terbalik ni hehhe.

      Delete
  3. Ha..ha...kalau kat Malaysia ni masuk TV ni MJ... sebab merempit ke belakang haha... lain dari yg lain tak pernah jumpa...
    Ingat OKje masa kecik dulu ada basikal lebih kurang mcm JJ le tu mmg suka tonggengkan dan main roda dia pusing pengayuh dia tu...ala -ala mcm buat ABC gitu... tp itu dulu...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ker Okje dulu punya citer pusing2 tayar cenggitu? confirm sekarang tak buat lagi? btw itu pun adalah salah satu hobi JJ. suka betul dia tengok roda tu pusing, walhal tak pernah pun buat abc. orang yg bijak2 kot selalu creative macam ni ;)

      Delete
    2. ho...ho...kalau buat lagi sekarang ni harus kat Tg Rambutan okje duduknya hihih...

      Delete
    3. hahahhaha..lawak komen okje ....

      Delete
  4. wak tengok gambr pon dh rasa sejuk jugakk.., ihhIkks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahha Wak, kami masuk jer rumah terus snow lepas tu. mau tak sejuk.

      Delete
  5. Baru habis menyelongkar ceruk2 umah nas nie..hehehe..bukan aper elok gak to get to know yr new fren more kan..
    Btw..JJ wpun asyik mereverse jer rempitannya..oklah jgk utk that age kan...aidan nie dah ade beskal lebih 6 bulan msih lagi kayuh ngan kaki..orng ajar tak mo ikut..huhhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu UmmuAidan, harap2 saya takder la mengarut melampau di ceruk2 tu hihihi
      pssttt I dah lama jenguk u tapi macam segan nak tegur time tu :D:D

      Aidan buat gaya flinstone eh?

      Delete
  6. JJ cutenya.......macam mana nak sampai kalau asyik reverse jak.....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thats why... pi mai pi mai tang tu ja.

      Delete
  7. JJ rempit..reverse memanjang..bunyik aaaaaa..hahahaha..kiut gile..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa kau tengok. ada tu dia gelak sambil dongak evil laugh. sajer jer, aku on camera dia buat serius balik.

      Delete
    2. bile reverse tu lebih laju dari kedepan..haha
      sound effect..~~aaaaa~~

      Delete
  8. kihkihkih JJ mmg xsampai kemana la kalo asyik reverse ja haha...tp comel cara merempit tuhhikss

    ReplyDelete
  9. Memanglah tak sampai-sampai JJ sebab asyik reverse aje hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnt nak letak side mirror, macam perlu jer hihih.

      Delete
  10. oi budak JJ..nt dh jmpa anty Jna, jmpa anty Tina ni lak ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaaa orait katanya, dia dah set lam GPS.

      Delete
  11. comelnya jelita kayuh basikal
    kejap depan kejap belakang..sampai bila sampai hehehe..

    ReplyDelete
  12. Salam kak..
    Mee bulu tu mee apa? -_-“
    Hihi..jj buat style kayuhan beskal jenis ape la tu kat dlm umah?
    Anak2 cma pun sometimes diorg tido berdengkur.tp klu selalu tu elok bwk p check.

    jj.. cik cma senyum2 tgk video kamu tu..same cam seri ngan faiz mengayuh beskal :p hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mee mamak yang.
      tu ah kat umah dia buat gaya pelik dia.

      Delete
    2. pesal panggil mee bulu???? moskel ni...

      chek bebetul breathing dia.. dia penat sgt or dengkur sebab ada kahak?

      Delete
    3. mee mamak yang telur hancur melekat kat mee macam bulu2 mee.. hihihi
      ha kahak tu pun mungkin jugak sebab sejuk sangat kan. ok tengok malam ni canner.

      Delete
    4. kalau kat sini, penuh kahak, diorg bwk p chest physio, n sedut kahak.. ramai la kaum ibu nangis....

      kat sana, wallahualam...

      Delete
  13. Bali Mesia nanti beli rumah berhalaman besar.. puas hati..heee

    akak dah merasa duudk apartment, mati kutu..cakap dgn hubby i tak kan mengandung lagi kalau duk apartment. anak first umur 2 tahun je pindah rumah bawah, terus mengandung. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha sampai macam tu yer kak.
      Insya Allah... ada rezeki kami, dapat la halaman yang besarrrrrr punya. hehe

      Delete
  14. hahaa.. JJ buat camtu sbb protes ler tak dapat big space nak merempit. tu yang sejuk2 pun sanggup redah.

    ReplyDelete
  15. Hahahahaha..comeilah JJ..!
    dia kayuh mengundur memang laju...

    geram tgk dia....!

    psst..pasal baby tu, mmg jenuh sikit nak faham..kikikikiki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tah..saya pun jenuh nak cerita, dah baper kali corner ayat last2 lantak laaa hahahaha.

      Delete
  16. Rasanya faham situasi budak comel yg berlari2 ke arah mommy dea tu. Dea lari balek kat tempat dea berdiri tadi sbb beriya nak explain kat mommy dea yg dea jerit2 panggil2 mommy dea wat taktau je. Dea nak tunjukkan la kat mana yg dea panggil2 tadi. Hahaha! Memang comel!

    JJ pun comel. Tapi mmg dea nampak more comfortable utk kayuh reverse. Lawak tul la JJ! Kayuh2 asyik reverse, membahayakan perempit laen tu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha betul la tu. and lagi, dia tunggu sana nak mak dia datang ambik dia, walhal tadi dia dah lari ke mak dia tu kan.

      Delete
  17. sy pun tak berapa nak faham sgt ituasi budak kecik yg mama jj ceritakan tu.yg pasti boleh bayangkan macam mana comelnya budak tu membebel..:)

    hehe comel jj kayuh basikal..okla tu 15minit pun janji dpt lepaskan gian merempit.undur2 pun ok apa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha PK, saya sendiri pun tak faham, awal2 lagi saya dah tau berbelit cerita nya. eh.

      Delete
  18. Kenapa mesti aunty Jna gggrrr Stress.. Baik JJ kayuh jumpa kakak comel..nanti kakak comel blnja beruang hihi

    *dulu anak buah sya pun berdengkur juga.penat sgt mengayuh kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. halooohhh kakak comel, otw nnt JJ singgah jenguk kakak comel jugak ok. Boleh ker nak bonceng beruang tu nnt? Kena tambah seat la kat bike tu.

      mungkin la kot, penat few days ni.

      Delete
    2. eh boleh je..nanti akk tolong adjust utk JJ :)

      Delete
  19. mesti comel lah bila budak2 membebel ni.. berdengkur dalam usia sekecil ini... normal lah mungkin sebab penat or letih kot but kalau terus2an macm tu kena get advice from doc lah ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semalam la dengar dia dengkur, first time. Penat sangat mungkin.

      Delete
  20. jj berdengkur ?..dia penat sangat agaknya... mia pun kalau penat sangat, gitu juga dia...masih sejuk yer cuaca kat sana ??..dekat sini hujan pun tak tahan sejuk...entah laa mau beku kalau akak dok kat sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha maybe la kak, penat sangat.
      semalam snow lebat, sangat la sejuk.

      Delete
  21. suka tgk video jj...asyik mengundur jer yer

    ReplyDelete
  22. Biarlah dia merempit dgn cara dia. Asalkan dia seronok. Tapi part yang pikul beskal tu tak faham. Motifff??? Hahaha...

    JJ berdengkur kah? Wah... penafasan dia terhimpit kot. Ce tgk kedudukan kepala dia masa berdengkur tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pernah dengar juga Nas.. bila org berdengkur cuba betul kan kepala dia dan bantal dia..:)

      Delete
    2. Saya pun tak faham motif dia Lyd, kenapa perlu begitu? dah puas saya mensihatinya supaya kayuh sahaja bike itu, tak perlu dipikul. heishhh.

      ok, nextime I check if dengkur lagi, tau la dia ni posisi tdor sangat tunggang langgang. semalam dia macam separa duduk tertidur tengok tv, tiba2 dengar dengkur.

      Delete
  23. ahahaha..kesin JJ takde tempat nak merempit...nti balik Malaysia ajak Mama teman gi merempit kt litar..ajak abg Pa'e skali..
    I rasa i paham situasi budak yg U citer kt atas tu (beberapa kali ulang baca, br paham..hahaha)...
    erm! abg Pa'e setakat ni belum pernah berdengkur masa tido..tak tau plak its normal or not.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang Pa'e jer la bawak JJ ok. hhehe kesian nyer U kena bca ulang2, i pun ulang2 tulis pdam tapi macam payah nyer nak singkatkan cerita hihih.

      Delete
    2. ahahha... pembelajaran bahasa melayu hari ini...hehe:)

      Delete
  24. hehe..susah kot nak kayuh.reverse paling senang. sebab tu asyik reverse jea.
    seronok tgk JJ..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin la, dah la pakai baju berlapis2 ngan boots dia tu slippery jugak. bestnya kat Malaysia. hahaha

      Delete
  25. hahhaha..meh dtg umah auntie mkn mee vulu..aunty dah nak temuntah vulu doh ni..yada yada...

    hahaha..kalau JJ asik reverse je bila nak sampei Jelita oii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok Auntie cepat masak, kami tengah panaskan enjin bike ni. nnt kami sampai.

      Delete
  26. hihi..bis tu bila nak sampainya jelita :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaa itu di sendiri pun tertanya2 jugak.

      Delete
  27. Eeeee terasa nak jumpe jelita laa... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eeeee mari la jumpa2. U kan nak kandaq ke sini. hehe

      Delete
  28. sama mcm anak sya..kayuh nda pernah..haha

    ReplyDelete
  29. comel budak tu...aku suka msuk sini tgk budak comel tu...hahaha...tembam n kiut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaaa Carlos, aku ingat mung suka masuk sini baca aku bebel. :p hehhee

      Delete
  30. JJ.. comel! hehee.. nt besar mst terer reverse ni.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy baru tgk semua vid2 JJ.. adehh.. cute sangat!

      Delete
    2. Heheee kamu minta,kamu dapat ;)

      Delete
  31. puas jj merempik........sejuk2 pun layan...janji dapat naik bike dia tu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. he3,.... tersalah kejar kita yg kena langgar...sebab dia mengundur...he3

      Delete
  32. AMboi...kecik2 dah pandai merempit yer ☺☺. COmelnya JJ.

    Alaaaa...tak bley view lah video tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh kenapa tak boleh? takeh buka u-tube eh?

      Delete
  33. 'Dalam rumah dia pikul je ke hulu ke hilir...'. Kat situ ckLah ketawa seorang diri membayangkan. Comel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak paham tujuan dia CkLah.

      Delete
  34. faham2.. dia macam dtg kat mak dia just nak gitau macamana kesiannya dia dok sorang2 kat sana then balik tempat asal dgn harapan mak dia datang pujuk eh. kikiki.. comel je.

    kemain JJ merempit. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wiieeee bestnya Chic Na faham maksud tersurat saya tu..comel dia patamak dia patah balik suh dia pujuk.

      Delete
  35. Eh, dah kenapa asyik reverse je tu. Hahaha! Comel gilaaa ^^

    ReplyDelete
  36. Alahhhh tomeyyyy sgt jj nek beskal reverse..laju jek...aah kdg2 xfhm apa yg nas tulis..hahaha...

    ReplyDelete
  37. wah jj sangat gigih mengayuh bole masuk le tour de langkawi nti tu..hihi

    ReplyDelete
  38. sama2 dgn anak-anak.. berkurung jer dalam rumah cuti2 sekolah ni... nak main kat luar, sejuk...
    Aisyah siap kata, "Kan best rumah kat M'sia, dah la besar... tak sejuk pulak tu"... alahai anak, suka sgt buat ayat kontroversi

    ReplyDelete
  39. haha.. JJ mesti rasa cam heaven jek dapat merempit..

    ReplyDelete
  40. Okay hebat dah pandai main basikal. Comelnya Jelita, sesuai dengan nama dia

    ReplyDelete
  41. alahai....aunty ros baru sampai. ingat nak bonceng mrempit dgn jelita jugak. btw terer tu dah pandai mrempit tecit tenet lagi. nanti besar jadi dok bertenggek blkg org mrempit ye, nanti piat punggung dia ;)

    ReplyDelete
  42. girl jangan belajar merempit yang tak senonoh tu ye...

    ReplyDelete
  43. "saya agak yakin uols payah nak paham kes ini"

    aku faham kot..means dia dah pegi kat mak dia, then bebel2..pastu dia patah balik kat tempat dia berdiri tadi, dgn harapan mak dia dtg kat dia..

    kan? ke salah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bijak!!! Kau memang senang faham kalau aku buat ayat berbelit kan. Hahahhaa

      Delete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...