Friday, 8 February 2013

Kejakunan Ku: Jamban

Toilet, loo, tandas, bilik kebal... macam2 la nickname jamban ni kan. Orang Kelate panggil Lavatory. 

Teringat masa first time landing kat airport Berlin, sambil tunggu luggage, terasa la nak pee pee... tanya tok laki, mana jamban nyer, dia pun tunjuk la ke satu corner ada tulis "WC" kat situ. Me being jakun, ter-registered lam kepala yang WC stand for Wheel Chair means for handicap. I refused to use that room, tanya lagi tok laki, mana toilet. Dia pun penat terbang lama so dia macam malas nak layan I. 

Dah dapat luggage sumer, kuasa pundi makin merudum kena kosongkan jugak tangki. So tanya lagi, mana toilet. Dia cakap itu jer yang dia tau. (Ai memang gedik) Paksa dia pi tanya pakcik teksi yang tercegat depan tu mesti dia arif perihal sekitar airport... samer. Pakcik tu tunjuk kat WC tu la. Ok, berbelah bahagi nak masuk sana sebab konon tak nak jadi irresponsible citizen, dengan muka terpaksa pergi la jugak. At least tak ramai orang time tu. 

Next day merayap ke mall. I cek tengok memang semua toilet nyer "WC".. dah nama dia gitu. Aparaaaa. WC stands for Water Closet. 


Katalog: penutup jamban with LED light rega 49euro after diskon. 
Harga jer dah buat terceret.


Kalau ada jamban berlampu lip lap rasanya boleh ker nak lepas hajat kome? Macam segan pulak nak guna kan. Papa JJ cakap, kalau kumbahan tu keras nanti lampu merah, kalau yang sedang2, lampu bertukar biru. Bwahahaha



*Utagha panggil Jam Bunk ker? Orang ganu panggil jamban apa yer? (*o*) 
Kejakunan adalah hak milik setiap insan. 

67 comments:

  1. haha... tak pe, jakun macam ni ok lagi.. banyak jalan luas pengalaman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha orang pun jakun tengok saya. :p

      Delete
  2. Huhu.. Lau sy pun mmg jakun... Tgk kat malaysia pun de mcm2 pesen dh... Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. skang bertatah emas bagai sumer pesen ada.

      Delete
  3. Huhu.. Lau sy pun mmg jakun... Tgk kat malaysia pun de mcm2 pesen dh... Hehe..

    ReplyDelete
  4. Tak terkeluar bahan buangan kalau ada jamban pesen tu....hehe

    ReplyDelete
  5. mejik btl nama dia WC.. sure klu g sy buang tepi jalan je..kakakaka..

    mejik kuasa dua nengok penutup jamban tu.. lampu lip lap punya ada x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kamu jangan wat malu orang kampung Tina.
      boleh jer request pasang kalau kamu mau, mau ka? duk lip lap lip lap takleh buat kerja nnt.

      Delete
    2. hey, bru meriah time berak ke kencing... bru la segala isi menari² n berebut nk kuar.. kakakaka..

      Delete
  6. siap ada LED2 bagai ni.. ni jamban ke.. funfair?

    ReplyDelete
  7. Tapi kalau membuat plan/drawing untuk sesuatu project di M'sia pun kita guna WC sebagai tanda disitulah ada toilet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer ker kak...
      itu la saya ni mana la nak tau nama2 formal jamban ni kan, apatah lagi nak melukis nyer. huhuhu

      Delete
  8. Replies
    1. banyak saya belajar perihal jamban ni jugak, rupernyer most europe country panggil "wee cee" cuma lain slangs jer. hahahaa

      Delete
  9. kalau pasang kat jamban kampung luar rumah tu , mesti dah tak seram kan, siap berlampu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... takpun orang pakat duk intai tetiba lampu meriah pulak.

      Delete
  10. jamban pun ada lampu LED. kreatif tapi tak ke pelik tu letak kat jamban.
    nampak canyik kot bila letak LED tu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi dorang tak kot, tapi for me, tak terberak la.

      Delete
  11. Hai awak!
    tak sangka mak, org kelate panggil lavatory rupanya... kelas ko nyah

    ReplyDelete
  12. Babah Pa'e panggil jambat juga.. i panggil tandas..haha..
    WC.. lain plak nama nya tu kan Nas.. patut kita rasa jakun..haha..
    uiks! penutup jamban pun ada LED ker?? ingat TV je LED..canggih bebenor jamban kt Jerman no...:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa ni gedik jer lebih... nak berlampu bagai. yg biasa nampak cover dia sponge bob pun ada. haha

      Delete
    2. ahahhahha..cover sponge bob.. mesti cute kan?? silap2 nak poo pun tak jadi... terlebih plak kreatif depa ni kan..hahaha:p

      Delete
  13. perghhh Water Closet namanya...lg dasat haha
    lau jamban ada 3 lampu tu senang lah..merah yg keras
    kuning..berjaga2..hijau ok haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. siap nnt keuar print kat tepi suh makan itu ini zat tak cukup. tak mustahil.

      Delete
  14. hahaha..camtu pon ade..kalau yg crett bersepai tu kuar lampu apa lak..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu fire alarm direct balai bomba. datang jirus kau dengan air pancut dorang tu. eh kau???

      Delete
    2. kahkahkahkah..ok note..rasa2 kau makan cili banyak sangat,bersedia la kene pancut dengan air bomba.. eh kau jugak..

      Delete
    3. eh?? hahahhaaa vongok jugak topik kita ni.

      Delete
  15. haha..laintempat lain namanya..hehe

    ReplyDelete
  16. jamban berlampu...hahaha..dah x dek benda lain ke nak letak lampu kelip2 tuh?? hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi dah takder tempat nak letak lampu kot.

      Delete
  17. kalau remy....remy panggil,bilik termenung..... cari ilham....he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilham apa jugak yg dicari kat situ remy oi.

      Delete
    2. memikir tentang masa depan...... he3

      Delete
  18. siap ada lampu merah biru lagi tuu..huwaaaa..terus tak jadik mengumbah nanti..hahahahaa

    ReplyDelete
  19. tapi kat indon pun dorang panggik WC jugak kan.... haha gila smart jamban tu leh tau sembelit ke idok huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe la kot, tak tau la saya pun. itu laki I temberang jer tu.

      Delete
  20. akak pun taktau nama2 bg jamban nih hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takper kak, tak penting pun. hahaa janji dpat melepas.

      Delete
  21. kat sabah panggil jamban..haha atau kamar mandi sebab tolite sekali sambung dengan tempat mandi...

    btw, aritu kat indon saya pun baru tahu WC tu watercloset stand for toilet la kalau fahaman kita..ingan WC tu singkatan dr bahasa jawa ka apa...rupa2nya..haha..maybe indon pengaruh german kuat kot noooo....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengaruh belanda kuat indon sana... tapi wc tu pun actually abbreviation of english yg englishman pun malas nak guna. hahahha

      Delete
  22. kalau dh x tahan, xyah fkr nk jadi citizen yg responsible la, maen guna j.. keh3.. lampu merah dan biru, hahaha.. ad plak cmtu eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah tak tahan sangat nak wat camner kan... terpaksa is terpaksa. hehhee

      Delete
  23. ha ha ha, kalau dah terdesak.. on ajelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups... tiada yang dapat menghalang.

      Delete
  24. salam kak..
    hahaha..cma dulu pun tertanya2 WC tu stands utk apa..
    kami panggil jamban gakkkk..
    asal buleh melepaskan hajatttt :p

    ReplyDelete
  25. serius ada lampu lip lap?tiba2 rasa macam teruja nak guna,sy punya kompem warna biru.kehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa awal2 dah kompem. jangan kuar warna pelangi sudah.

      Delete
  26. teringat pula jamban kat amsterdam... kalau tak kunci pintu dari dalam, orang kat luar boleh nampak apa kita buat kat dalam tu... lutsinar you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa bahaya tu. never enough with the "peeking" la kat sana kan hahaha.

      Delete
  27. err..lip lap eh lampunya..
    mmg seganlah nak mbuang...
    hehehe

    ReplyDelete
  28. Amboih hebat org Kelatey,lavatory ye? haha... Tak pernah pulak dengar org panggil bilik kebal,celah mana yg kebal tu agaknya ye,hahaha...

    Water Closet? Hmm,mcm almari pakaian pulak namanya,hahaha...

    Tak selera nak m'buang kalau toilet ada lampu liplap mcmtu...sayang...hahahaha...

    ReplyDelete
  29. kihkihkih.. sekali sekala jakun apa salahnya dah first timer kan. kelantanly speaking 'jambe'.. haha..

    ReplyDelete
  30. ƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑƗƗɑ
    Memacamm name nyew punnn.
    Tp na da taw jawapan utk jamban bagi org ganu =jambang.. Izit?? Hahhahahaha

    ReplyDelete
  31. Tak tau pulak sebab bukan oghe Ganung...
    Tapi P Ramlee kata bilik termenung hehe yo yo'o je Okje ni

    ReplyDelete
  32. lip lap jambannya..tak jadi nak membuang sbb tengok jamabn yg lip lap hehehe..
    tak apa la jakun sekali sekala hehehe

    ReplyDelete
  33. Hahaha... adehhh... water closet rupanya nama sebenar dia. I pun dok curious fikir apa kaitan WC dengan toilet. Kalau WRC i taulah... hehehe....

    ReplyDelete
  34. haha yes water closet.. sya thu bnda ni nama dia wter closet sebb pernah dengr waktu kerja..

    ReplyDelete
  35. hahaha..mmg x ramai org tau WC tu refer pada water closet..:D

    aku ni pun mula2 xtau..tapi sebab keje construction, terus jadi tau..kehkeh

    ReplyDelete
  36. tandas atau jamban pun kena ada kualiti kan..

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...