Friday, 15 February 2013

Upah Bulu Ketiak

Tolong cuci kerang, dapat upah kerang
Tolong pergi kedai, dapat upah dua tiga kupang
Gaduh kelahi, dapat upah tali pinggang

Ang ang ang. 

Ha gitu la kami kecik2 dulu selalu dapat upah. Meh nak hurai dengan lebih lanjut. 

I tertarik dengan topik Ganjaran 10 Pence from NurBijen, buat I termengimbau zaman kecik2 kami dulu macam mana our parents handle us. According to my mom, dia ada 6 anak jantan. Was I jantan before? Heehheee.

Our arwah ayah sangat pentingkan disiplin, schedule. Pendek cerita, kami tak leh nak merayap kat luar sesuka hati and bosan2 kat umah mmg rajin la menolong my mom kat dapur semua tu. Paling kami suka was bersihkan kerang, gosok kulit kerang pakai used tooth brush sampai putih melepak kerang tu tersengih (I think my mom sajer jer nak kami busy), and lepas my mom masak, dia bagi la upah untuk kami ngap dulu barang 5 ketui sebelum dihidang atas meja. Makan pun kena disiplin,takleh ikut suka saper nak makan dulu tak nak makan sekali...nahin kabhi nahin. 

2nd task yang kami suka was pergi kedai. Abe I ligat sikit, dia sanggup ulang alik berkali2 so dia dapat more upah. Mesti dia pura2 lupa beli something (my teori la). Walhal my mom dah siap2 tulih kat kertas dah. Takper, at least there was an effort kan. So, baki syiling tu kami dapat la upah sekupang dua, my mom mmg tak bagi banyak. I think at least that way we learnt to appreciate money. And kami tak cilok even satu sen pun, but give all the money to my mom so she can give back to us as upah. Rasa macam best nyer dapat upah. And until now my mom puji kami jujur, sekupang pun bagi balik.. (cuba bagi beribu kupang tengok) hahaha chop chop gurau. 

Taaaapi, upah mengupah ni... tak semua anak sama. Macam my brother yang last, kalau my mom bising bike dia kotor apa sumer, blom suruh dia cuci pun, dah letak harga upah siap2, padahal bike dia sendiri. Semua benda nak kena upah kalau sorang tu.


Nak upah? kau nampak penumbok ni?



Other than that.. upah tali pinggang pun common jugak la, tapi I tak pernah rasa. Ala... my dad just keluarkan tali pinggang dia bila kami gaduh2, semua terus menikus tanpa kena libas pun, just untuk amaran semata. Owh my dad kalau kami minta upah, dia cabut bulu ketiak tanya nak banyak mana. And now I know its so not easy handling kids. Not all kids are the same.


*Lain anak lain ragamnya, lain orang lain pemikirannya. Melentur buluh biar la dari bentung nya. Eh?
*Ni baru sorang I dah pening. Nak kena "pong" manjang. She is such a hugger and a kisser... masalah jugak ni.
*If ada yang wonder, I tak ambil upah anymore, buat everything for free with love muahahaha, but I cant still buy bread with hugs (*o*)

52 comments:

  1. teringat kecik2 dulu camni gak. sape pegi kedai mesti dapat upah. kalo tak pun beli cekelat @ aiskrim siap2. so xdela upah duit lg. dah besar ni xdelah. hikhik..

    just wondering.. skrg pukul berapa eh kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan best masa kecik2 dulu, sweet memory sumer tu.

      Now 1200 tengahari, hehheeee 7jam beza kita.

      Delete
  2. salam kak ..
    Huhuhuh..you remind me my dedi's bulu ketiak.. huahua...
    ayah cma pun selalu ckp mcm tu mase kecik2..
    'nah, cabut bulu ketiak ayah ni p gadai'
    oh kenangan... ^^_

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah kan... sentap tau time tu, tapi skang ni bila ingat balik senyum jer.

      Delete
  3. Mmg best masa kecik2 ..upah pegi kedai dpt beli aiskrim batang.....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha time dulu dapay ais krim batang tu dah cukup happy kan, nak makan coretto singgit tunggu bapak dapat gaji jer baru dapat. budak skang tak pandang dah kot benda ice cream ni sumer.

      Delete
  4. Pasal upah-upah ni OKje tak le recall le... agaknya sebab Okje buat keje dengan tulus dan ikhlas...ha..ha... (bajet bagus)...
    serious tak ingat!!! ( agaknya tak pernah tolong kot! ha..ha..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceh okje.. ayat hamboi!! hahahaa
      anak bongsu lain la kot kan.

      Delete
  5. bercakap tentang anak ini, sudilah baca entri berikut mengenai spesis anak2:

    http://al-lavendari.blogspot.com/2009/10/empat-jenis-anak.html

    dan terima kasih kerana baca dan komen entri2 lama saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u Pak Ngah, suka saya macam ni, ada bahan bacaan dan senang bila Pak Ngah sendiri kasi link terus :D

      Delete
  6. standard zaman dulu camtu kot..aku penah dapat upah cabut uban beb..hahaha..tp yang lebihnya upah tali pinggang, rotan bulu ayam, pelempang cap ibu dah ayah..hahaha..letih nak citer pasal aku mmg nakal nak mampus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap makan tali pinggang? aku tau aku tau aku ada baca entry lelama kau pasal kenakalan kau tu. hehehe tu yg top tak hingat tu yer :p
      Pssttt budak nakal selalunya otak cergas.

      Delete
  7. indahnya mengimbau kenangan lalu kan... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la... boleh senyum kambing sorang2. Nnt JJ dah besar reti baca esok2, nak paksa dia baca blog mama dia ni, so dia tau and I tak payah citer lagi hahahhaa.

      Delete
  8. nik selalu kalau nak upah kena cabut uban or cabut bulu ketiak ayah..tak pun pijak belakang ayah.huhu..rindu jea zaman kecik2 dulu.

    ayah kami dulu pun confius, dia dapat anak lelaki or pompuan sebab semuanya nakal2..sian ayah kami..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha itu pun saya buat Nik, siap jiran depan umah pun upah cabutkan uban.
      sian mak ayah dapat anak nakal kan. riuh rumah.

      Delete
  9. kenangan dulu2 kan..rsnya suma org kot ada pngalaman upah ni..kalo x byk pun at least dpt sekupang pun dah qenyeh smp telinga..tu kalo dpt singgit pakai sengeh mcm kerang busuk la.hahaha tp rsnya zmn skang stakat kupang2 tu dorang x layan dah.hehehe eh ayah kita sama la..x pyh tggu rotan br je kena tempik abis suma ank2 dia jd cam tikus.hahhaha oh kenangan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. singgit tu banyak sangat dah masa kecik kita... dah macam dapat beribu la.
      my dad dia pandang jer sumer dah kecut perut, senang kerja dia, tapi bila dia takder, sumer kucing meliar, migrain my mom hahaha.

      Delete
  10. dua kupung dulu besar nilainya..dapat sekupang pun terkinja2 seronok inikan dua kupang... dulu kalau dapat seringgit syiling emas tu kira dah kaya sangat dah.. :)

    Nur dulu pun tak lari dari upah2 ni.. bila fikir2 balik senyum sorang2 dibuatnya..hahaha...cabut uban arwah opah punn dapat upah tau....sehelai lima sen.. 10 helai lima kupang....kaya-kaya..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaya kaya kaya hahahahaa. betul Cik Nur, mmg sengih sorang2 tingat balik sumer ni.

      Delete
  11. Haah...sama la...deqla dulu tlg mak kacau tepong...dpt upah doploh sen....haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha kacau bersunggoh la yer dapat upah tu.

      Delete
  12. el lupa pasal upah2 time el kecik2..seigt el xnah mtk upah..sbb sllu nak pi kedai ke wat keje ke xmtk...mak bagi hehehe..ms el dah besar skit ada akal skit kan ..mak el baru start meniaga..so el ngan adik2 lain tulun..haaa ms tu baru mak bg upah..upah tu lah nti p ngaji beli mcm2...

    tuk anak2 el skun ni el mtk wat keje x bg upah $$..tp upah mainan ke main games ke..mayb derang masih kecik..kot2 dah skolah t ni sure mtk kan hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah mintak dah bagi best la jugak. hehehhee
      ha budak2 tu tak tau la kan, esok skolah dah pandia kira duit kalu.

      Delete
  13. Famili sy jarang bagi upah2 ni.. hohoho.. xnak anak2 biasa pegang duit kot.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada family yg prinsip tu...masing2 cara nya kan. tapi best owh dapat upah hahaha.

      Delete
  14. haha..teringat lak masa kecik2 pegi kedai mesti ada upahnya jugak..semangat gila :) budak2 sekarang demand lagi melampau upah sikit2 xnak..adoi cmnala kalau ada anak nanti..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak skang singgit tak pandang kot, yer la dulu 20sen dah boleh beli kuih keropok kenyang, la ni apa jer dpat ngan doploh sen.

      Delete
  15. Hehehehe, kuatnya penangan entry ai tu.... saya suka pantun awal entry tu.... so kreatif!
    saja tulis sbg kenangan sebab masa kecil dulu mmg saya tak pernah dapat upah bila pergi kedai.... mmg tolong mak dgn ikhlas, ekekekke
    Idea tu pun dapat dari sekolah... sekolah anak2 selalu bagi stiker when being in a good manner, so mak dia ganti pence pula bila kat rumah... just a token of appreciation to them :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la bagus yg u tulis, share tips untuk galakkan budak2 for my reference also.
      untung ur mom ada anak macam u, kitorang selagi boleh pulun upah hahahhaa. yang untung kami yg besar la sebab dah boleh pergi kedai, yg kecik2 tka berapa merasa sangat makan upah ni.

      Delete
  16. Hahaha dulu dulu fie pun macam tu lah, buat apa apa harus berupah maybe parents nak encouraged anak anak kan. Heee. Apa yang sis kata lain anak lain ragam memang betul, adik fie yang no 3 malasnya Allah saja yang tahu. Nak makan pun kena orang lain ambil kan nasik semua kalau tak haram tak makan. Yang tu memang nak kena lah. Hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. setande nyior ada hok kontan sebutir... (gitu ker peribahasa nyer lupa dah). bilo nok bekwoh Fie? my brother pun nak buat majlis jugak ujung thn nnt, tapi we all tak confirm lagi blh balik ker tak.

      Delete
  17. aku segala upah penah dapat... includes hanger :)

    tapi besenye memang aku tak sempat nak buat keje2 tuk dapatkan upah.. adik aku dah berebut nak buat.. hayya.. lepas tu tinggal la aku yang buat overtime demi mendapatkan secebis upah...cehh.. hahahaha.. tapi, aku antara yang paling jarang mintak upah kot..(hahahaha. perasan).. sebab dah diajar berdikari dari kecik lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa yo lor la mu ni payed. eh ambik upah ni kira berdikari la jugak apa (sangat bertentangan dengan iklan raya petronas).. betul la iklan petronas kan, yang anak dia minta upah tu.

      Delete
  18. betul...didikan anak2 bermula seawal usia.... remy pun masa kechil2 sama dgn nastyna..... kena pukul,...dapat ipah...tali pinggang itu dah biasa...tapi itu yg mengajar kita semua......
    dan dimana kita sekarang......

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamu pun ada kena tali pinggang? hehehee itu la kan.

      Delete
  19. hahaha..cabut bulu ketiak?? mcm stail Babah Pa'e plak tu bila main2 dan nak kenakan Pa'e.. haha...
    bagus juga sbnar nya klu janjikan upah pd anak2, sekurang2 nya depa semangat nak buat sesuatu bila dijanjikan upah. Kadang2 ganjaran tu buat depa semangat. Macam Pa'e skrg kami train akan puji dia bila dia berjaya buat sesuatu yg baik. Nampak tau kt muka dia happy bila kita puji. Selalu i dan babah dia tepuk tgn. Budak2 pun suka kan bila kita hargai depa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bapak2 memang suka gurau ngan bulu ketiak kan. ahahahaa
      Muka depa kena puji mmg priceless... macam JJ minta puji lagi.

      Delete
  20. hahaha memori zaman kanak2 mmg manis..ehh sorg jer ekk dlm famili yg girl?bab upah pergi kedai tu mmg best.tp sy tak pernah merasa sbb pak sy yg pegi kedai..nasiblah pak mak sy dulu mmg sporting,tak straight pun dlm segala hal..tu yg anaknya kurang disiplin.haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 orang girls, tapi peragai macam bapak jantan. tapi skang dah jadi Mama Jelita dah hehehee.
      lain parents lain cara nya kan kak, ala kami pun takut bapak jer, dia gi kursus seminggu, beraja kami kat umah hahaha.

      Delete
  21. akak tak der kenangan bab upah nih sbb akak geng dgn okjer...kami baik..tak pernah minta upah...hahahaah..sbb dl kedai jauh,..akak kan anak bongsu..so kelebihan banyak di situ...kejkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha anak bongsu memang untung. hahahha

      Delete
  22. Mak suka suh cucu dea gi kedai untuk beli something & saje2 nak bagi upah. Kadang benda tu bape sen je. Tp suh cucu 2 orang pegi upah sorang singgit. Upah lagi mahal drpd beli barang. Hahaha!

    ReplyDelete
  23. Yup, mmg dpt upah duit balance tu...semua duit balance dpt.. taaaapi, mak akan bg duit beli brg cukup2 je.. so, mmg xde balance la.. oh mak ku, bijak sungguh.. hahahaha

    ReplyDelete
  24. baiknya tak amik upah..sya dulu kecik2 selalu tolong cabut uban ayah. ayah sya suruh kira. 10 uban dapat cabut 10 sen haha

    ReplyDelete
  25. tak ada kenangan masa kecik bab upah mengupah ni..hehe
    tapi masa kecik dulu ada jadual setiap hari..
    jadual siapa cuci piring..siapa sapu lantai..siapa bagi makan ayam ibu..hehehe..saya suka jadual bagi makan ayam ibu..suak kacau anak ayam yg comel hehe

    ReplyDelete
  26. upah tali pinggang hanger pernah rasa..siap merajuk semalaman tak makan...hahah..itu yg buat me jadi manusia

    ReplyDelete
  27. penah dpt upah kecik2 dulu..xpenah mintak tp mak ngan ayah bagi hihihi

    ReplyDelete
  28. hehe, MJ mengimbau zaman silam....ingat lagi zaman kecil-kecil dulu...suka sangat potongkan kuku arwah ayah....upahnya arwah cakap...genggam kuku yang dah potong tu...lari ke dapur pas tu ke depan balik...ha..buka tangan tu...tengok jadi tak duit...hehe....kenangan lama..ALFATIHAH buat arwah ayahku..

    ReplyDelete
  29. once again..aku rasa aku pernah baca and komen entry ni..tapi bila scroll, rupanya takde..:D

    ReplyDelete
  30. SKRG BG UPAH KAT ANAK DARA UTK GOSOK BAJU ADIK DIA
    HIHI..SAJA SUKA2 NAK BAGI

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...