Friday, 1 March 2013

Lahad Datu, Selatan Thailand

Terbaca berita mengenai kemelut di Lahad Datu, terus teringat kan Atie and family, in the meantime, kat tv was showing another bombing in Thailand, lantas teringat saudara disana. 

What else can I do, other than non stop du'a moga semua ni berakhir with minimal "damage".

I am not the person to talk in details about the motive or propaganda whatsoever, its not easy to understand "perjuangan" these people. Let me share some experience of one being in this situation, from orang kampung point of view. 

Bila terjadinya perebutan kuasa seperti di Thailand, orang kampung yang kebanyakannya bekerja as petani dan penoreh getah atau peniaga kecilan yang menjadi mangsa. As we are all aware, Muslims disana memang tertindas. Bayangkan, even ada degree etc, its not easy for them to get a job. They have to pay to get paid. 

For small farmers pulak, since "perang" tercetus, tidak aman kehidupan harian. Tak boleh keluar bekerja. Tembak menembak everyday tu dah normal sangat dah, and kalau cuba jugak keluar menoreh getah misalnya, nanti esok akan ada la beras dibungkus kain putih terpaku di pokok getah as a warning of kematian. Motif? Untuk melumpuhkan ekonomi mungkin, saper yang buat? Those "pejuang". Saper yang teraniaya? Saudara Muslim sendiri. 

Not only that, bila merata duk bedil, bom sana sini, ada la pihak yang tunggu kesempatan kalut macam ni  pecah rumah mencuri merata, berbunuhan. I lost one dearest uncle during that time, kena tembak selepas solat Asar, baru nak duduk minum kopi. Datang orang tu dengan motorsikal, "bang bang" jarak dekat. My Uncle jatuh, hanya sempat ucap "Allah".. and another "bang". Done! Couple of years later, his wife pulak kena. 

I sempat bawak Papa JJ balik sana few years back. Takut? Not really. Cuma tak boleh keluar sesuka hati, still very dangerous, dengar bedilan sepanjang malam kot. Kami kat sana few days jer, bayangkan orang yang tinggal sana. 

I takder nak buat any conclusion regarding this matter, hanya berharap semuanya berakhir dengan selamat. 

*Since my uncle pass away, we all started to get rid of our foul language. Sambil menangis sambil gelak with my brothers when we talk about how he died. Yer la, in case kami kena tembak ker apa ker, tak nak la sebut "Oh f#*&". 

Ya ya I know we shouldn't even think of using that kinda language anyway.

60 comments:

  1. sedih dan menakutkan. senang2 jea ambik nyawa org lain mcm tu jea.
    hanya mampu berdoa moga semua di lindungi.sepupu nik lak kat tawau.dkt sgt la dgn lahad datu tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap nya takkan jadi macam selatan thailand tu, however it is, still have to take this seriously. Doa for them.

      Delete
    2. ni mmg kena ambik serius.yang kesiannya rakyat.

      Delete
  2. emm tu la. takut jgk. hanya boleh mendoakan. semoga tak berlarutan & semuanya dilindungi oleh Nya. Ameen..

    ReplyDelete
  3. Terasa mcm tak percaya bendi ni jadi dekat negara Malaysia....
    Nugara yg selama ni aman dan makmur....
    Kawan2 nur ramai juga dekat sabah..risau betul kalau melarat2....

    sama2 kita doakan keadaan pulih seperti sedia kala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.... mungkin kita too comfortable sebab sentiasa aman. Itu la hanya doa yg kita mampu.

      Delete
    2. jgn ptus doa kan...

      Psst..rupanya ada kesilapan teknikal dekat komen Nur tu..
      Selamat 'org tu' xnampak..hahaha

      Delete
    3. kalau setakat "Nugara" tu tak kisah la Cik Nur muahahaha. Doakan Nugara kita kembali aman ;)

      Delete
    4. Adehh...siap mention lagi tu...
      senyap2 ye..
      hahahaha....

      Delete
    5. Eh mana ada hihihi. Gara gara Nur gara la ni. :p

      Delete
    6. yea...semua rakyat mahukan keamanan bebas bergerak,,xmo dijajah

      Delete
    7. tu la..macam x percaya jer "bendi" ni jadi kat "Nugara" kita kan? hahaha..

      boleh print screen buat entry baru nih..

      Delete
    8. hahahaha sakit perut aku gelak.. "bendi" tu kurang perasan lak, terima kasih highlight. now I know who's that "org tu" muahaha.

      Delete
  4. rasa macam tak percaya jugak..ingatkan boleh setel..rupanya makin teruk..ujian buat pemerintah..moga aman damai kembali..insha Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ujian buat pemerintah, tapi rakyat yang menaggung.

      Delete
    2. pemerintah hidup mewah membazir tu sebab ada org mau kaco..ye dok

      Delete
  5. Kiranya dah diisytiharkan darurat ke kat Lahad Datu tu? MasyaAllah. Tapi kak, kenapa tiba2 tercetus semua ni? Bila tercetusnya? Kawan saya kat U ni semua ajukan soalan sedemikian tiada rupa kat saya. Sebab selalunya saya yang berjoyah cerita kat diorang pasal isu2 negara ni. Tapi kali ni saya betul2 tak tau. Dan masih mencari punca kemelut yang melanda Borneo tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes Lahad Datu ni akak pun tak tau sangat, errr u shud know better akak jauh ni Yang haha. kalau perihal selatan Thailand tu, akak tau banyak la.

      Delete
    2. Saya tengok berita, baca paper, diorang cakap keadaan terkawal. Tapi apa entah yang terkawal sampai dah 5-6 orang terkorban. Tapi yang paling sedihnya benda ni pun nak dipolitikkan. Kerajaan kata ada kaitan dengan pembangkang. Pembangkang pula kata ni semua agenda kerajaan. Ya Allah, cukup2 lah tu. Ni soal hidup dan mati rakyat kita :(

      Delete
    3. itu la masalahnya bila perkara macam ni dipolitikkan. Exactly, berkaitan dengan nyawa dan keselamatan orang ramai ni, jangan sampai jadi macam Selatan Thailand. Mula2 kecik, tapi berlarutan, yang merana rakyat.

      Delete
  6. haihh..perang..perang..perang..penat..
    ehh!!xde pic jelita la hr ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Did u read all above? Penat kan... orang yang alami bertarung di sana lagi la penat. Maybe no picture of Jelita for time being in respect of those people fighting for peace over there. Hopefully not long.

      Delete
  7. sedih kan dengar berita ni..kesian ahli keluarga2 pejuang yg terkorban

    ReplyDelete
    Replies
    1. latest news I heard, dah agak selamat kan. Pengorbanan mereka yang terkorban tak ternilai.

      Delete
  8. tak sanga pula ia semakin merebak... entah la, mmg susah nak faham kenapa mereka pilih jalan utk berperang...

    cannot imagine mcm mana hidup dikelilingi peluru like ur story... yg bagusnya, you learn to use nice word then :)

    ReplyDelete
  9. memang tak sangke akan ade pertumpahan darah mcmni ..sbb 2 hari lepas,kat berita kata keadaan terkawal ..pastu bgtau penceroboh tu bukan terlatih la, ade yg warga emas, penceroboh makin lemah, dah hilang tujuan, tup tup tengahari tadi keluar pulak berita kate ade yg dah meninggal ..mmg unexpected ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la..berita akan buat sebaik mungkin untuk buat rakyat tak panik. but then hopefully nothing too bad happen there.

      Delete
  10. kalau benda2 camtu terjadi...penduduk setempat yg jadi mangsa..... kita doakn semoga tak berterusan dan semuanya selamat..... tak sanggup nak tgk nyawa yg tak berdosa terkorban hanya kerana perjuangan yg sia sia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya percaya Malaysia kita mampu handle this case.

      Delete
  11. el ada bc..org2 kt sn tgh sedaya upaya tahankan negara
    ada yg pulak sibuk berkempen bagai..ish teruk betul
    xde sifat rakyat didahulukan..apa nak jdi ntah

    doakan tuk mereka agar selamat2

    ReplyDelete
    Replies
    1. terus jadi isu politk gak benda ni kan. sigh
      itu la yg kita boleh buat pun... doa banyak2.

      Delete
  12. dah ada 2 anggota keselamatan kita y terkorban nas.. memula tu kita amik jalan rundingan dulu.....


    dah berapa kali bincang... masih berdegil....kisah ni x berapa jadi viral sebab nk elakkan panik. info semua dikawal...

    moga2 cepat la berakhir. siapa y x tahu tu, minta2 la x tolong jadi 'nasi tambah'. nanti huru hara jadinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la I saw.

      nasi tambah ni selalu ada mana2, harapnya tak memburukkan keadaan la.

      Delete
  13. Kesian bila memikirkan keadan saudara seislam ngan kita kat selatan tuh kan..tertindas dan ketakutan..sedih jgk cerita uncle nas..yg part ayat yg kena jaga2 tuh lawak..heheh..kena ubah cara melatah nie..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la UmmuAidan, kadang2 melatah bukan2 bahaya.. haha

      Delete
  14. semoga segalanya selamat..

    ReplyDelete
  15. Nda sangka keadaan boleh menjadi semakin buruk....kita hanya dapat doakan semoga mereka yg berada di LD berada dlm keadaan yg selamat....Al-Fatihah utk dua anggota polis yg terkorban....mereka perwira negara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harapnya keadaan kkembali selamat macam biasa soonest.

      Delete
  16. sedih dengan incident di LD . Tak boleh bayangkan kalau akak di tempat isteri2 mereka yg terkorban . Moga diaorang diberi kekuatan dalam menenpuh dugaan yg besar ini .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. kita yang tengok pun rasa sedih, yang menanggung lagi la.

      Delete
  17. Rasa sangat bersyukur duduk kat Malaysia....tanah tumpah darah ku...takutnya bila berada ditempat mereka...sana sini dengar tembakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur sangat kan kita Malaysian, walau macam mana pun still terkawal and selalu aman. Once in a while jer jadi benda lagu ni,

      Delete
  18. Salam Mama Jelita....
    Hmm..dgr bunyi mercun pom pang kat sini pun dah rasa x selesa.. ni kan pulak mcm yg kat thai tu..
    nauzubillah.. sorry to hear that..

    alhamdulillah..kat sabah ni dah settle.cuma 2 rakyat msia terkorban..
    salam takziah bt klrga mereka yg terkorban & also yout late uncle & untie..
    alfatihah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la bila tanya perasaan nenek saya, dia cakap dah biasa... dah kalih. And katanya lagi, kita semua pun akan mati jugak one day huhuhu.
      Thanks dear.

      Delete
  19. Sedih tengok wife and anak yang hilang suami and ayah tu.. sedih sgt.. smlm kebetulan ada cerita perang and askar tu mati, tinggal bini dgn anak dia. terus nangis sebab teringat cerita lahad datu ni.. :'(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la I heard wife tu tengah pregnant pulak tu. Ya Allah, moga mereka tabah. And really hope is tragedy end soonest.

      Delete
  20. Replies
    1. secepat mungkin.... risau kan.

      Delete
  21. sayu hati tengok anak arwah askar yg tkorban tu..huhu..wife dia lg la preggy 2 bln..tabahkan la hati2 mareka..aminn..and everything will back to normal soon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin amin amin.. kita yang tengok pun tak keruan. Jasa mereka akan dikenang selamanya. Insya Allah.

      Delete
  22. takut, sedih semua ada..sekali tgk macam drama pon ada.yg pasti rakyat malaysia terkorban di medan perang. innalillah

    sayu tgk wife arwah

    ReplyDelete
  23. bila news ckp tak payah rusau. memang cyak.coz klu org gila sirang je ada kat kg sudah gigil ini pulak penjenayah. last semalam sekujur body pejuang negara meninggal.

    eh 2 org la polis meninggal. yg pastinya sultan sulu tu sape? ada lagi ke kerajaannya.

    ReplyDelete
  24. doa sj la yg termampu skrg ni..nk tolong g sana xmampu..huhu

    ReplyDelete
  25. muhasabah sejenak tentang kejadian tersebut...innalillahiwainnailaihirojiun..

    ReplyDelete
  26. sbb tu la kita tak nak penindasan ni semua berlaku kt negara tecinta kita Malaysia..mmg mendoakan yang terbaik buat sabah.dh ramai yg terkorban harap cepat pulih..

    simpati dengan ur late uncle..macam tu sng je depa tembak org.nyawa macam takde nilai

    ReplyDelete
  27. takut ada sedih pun ada..tambah bila kenang anak kecil lagi yg dh hilang kasih sayang ayah :(

    ReplyDelete
  28. in shaa ALLAH sama2 kita doakan..

    nak kasi air cincau kat mama JJ, jauh sgt la.. :)
    take care ye :)

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...