Friday, 15 March 2013

Impresi Selipar Jepun

Orang kata, dont judge a book by its cover, yet still penerbit buku spend so much untuk dapatkan cover yang cantik. Dont judge someone by their selipar Jepun, sebab selipar itu menawan. 

Here I nak share how people look at me for the first time (dengan selipar Jepun), mostly they go "Owhh". I repeat, "owhhh".. not "wow".

Image tak berkaitan (taken last summer). 
Pakai pampers tak berbaju pun still cool dengan spek kan. 

People think I am tall.
Tak tahu kenapa, selalu bila I bangun dari kerusi, orang akan "owhh, I thought u are tall". My face macam should belong to someone taller hahhaa dah cantik katik, nak buat canner.
Kalau pakai high heels better, tapi I suka selipar jepun. 

People think I budak sekolah
Even masa kenduri kawen sendiri, few jiran tanya I tingkatan berapa. Ini pun pasal diri katik dan tak bergaul dengan jiran tetangga. hohoho
Dah la pakai shirt berselipar jepun sambil cuci longkang depan umah. 

People think I kerja stesen minyak
Bila orang tanya I kerja apa, I just say "orang minyak" which is a common term in oil and gas industry. So respond dorang lagi, "which station?".  Hehhehee takper, tak hina pun kerja stesen minyak.
Mana boleh pakai selipar Jepun kerja stesen minyak

People think I Ella ratu rock
Masa I muda remaja dulu ok la rambut selalu lepas serabai mak anak, banyak kali orang cakap I macam  Ella. Tapi yang paling terharu masa event Raya kat TV3 dulu, jemput anak2 yatim from few houses, semangat dorang datang kat I, then dengan hampa nya "owh, ingatkan Ella". Terharu ahkak dik.. terharu sedih sebab muka kamu kamu kecewa bila akak ni bukan Ella. huhuhu Nangis si Ella kalau tau orang samakan I ngan dia. Pssttt.. Cantik kan dia (^,^)
Ella pakai ker selipar Jepun? Btw masa event tu selipar jepun selamat beradu dalam bag.

People think I am sweet
Whatever they think, they are right bwahahaha.
Selipar Jepun sometimes can make u look oh so sweet

Malaysian people think I am not Malay
Selalu orang kat Malaysia ingat I ni pendatang, lagi2 time I buat rambut curly ala megi. Ada sekali tu pakcik drebar teksi cuba nak explain kat I yang dia nak singgah isi minyak kejap.
Uncle Cab:  Car...errr gas... can? (Sambil tunjuk2 kat tangki, tunjuk depan, tunjuk merata)
Me: Takper pakcik, boleh ajer.
Uncle Cab: (Muka terkejut pantas toleh belakang). Owhh Melayu... mati2 ingat Filipin, terbeli-belit lidah speaking tadi.
Hahaha yer pun terkejut pakcik, pandang la depan, tengah drive tu. Filipino lagi lawa dari I tau, seksi pun seksi. I ni dengan baju ofis selekeh rambut serabai berselipar Jepun (I pakai selipar Jepun ke office). 

Poeple think I jenis tak kisah
Sebab I selalu senyum. Marah pun senyum.
Pakai pun selipar jepun.


Secara overall, not that impressive pun.... Its just funny to me tho.


Video selingan yang tak berkaitan
Listen to what JJ says. Hihih I sangat excited sebab ni kira first Malay word yang dia sebut. Pagi2 sambil punggah keluar baju dari drawer (dia tau I marah) sambil cakap tu. Bila I minta dia buat something, dia cakap tu. Bila dia buat something not nice and I bebel, pun dia cakap tu. 


All above happened in my real life. People in this context are strangers, outsiders who just met me for the first time in their life. And never more. Hehehhee

*Rindunya selipar Jepungggg. Walau murah harga mu, amat bermakna bagi ku.
*Dulu2 siap potong sikit bahagian selipar as marking supaya tak tertukar. 

63 comments:

  1. akak pun suka selipar Jepun .. tapi pakai kasut berheel buat akak lebih feminin .. dengan slipar jepun akak jadi brutal skit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaaa gitu, brutal tu tak tahan haha.

      Delete
  2. hahahaha
    betapa kuat kan penangan selipar jepun..
    muka cam pilipin?kahkahkah tp rsnya muka hampa kan pnjg..rsnya lah daty y kot mcm Ella..bersyukur sbb dorang sama kan hampa ngan Ella..Ella tu cantik!

    psst ! ai g sana dulu pun tetap bw selipar jepun tau..muahahaha c...hebat kan selipar tu..ai senang dgn selipar jepun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh lupa la nk cakap..comel betul Jelita sebut takferr..takferr dgn kepala terangguk2..mcm nk sedapkan hati kita ja kan..seolah2 small mater je tu..hahahhaaha

      jelita oh jelita..big hug for her flisss :)

      Delete
    2. See...hebat weh selipar jepun.
      Haaa dia mmg gitu, especially time I marah, tapfer tapfer, canner nak marah.

      Delete
  3. kat jepun orang jepun pakai ke selipar jepun ?

    tak jawab pun tak per ..

    ReplyDelete
  4. selipar jepun mmg best dipakai..
    Nur pun still pakai selipar jepun,,
    kadang2 xsedar sampai merata2 dah...

    mmg selesalahkan..!

    tapi kat sana mama jj nak pakai selipar jepun susahlah...
    beku kaki kot....
    :)

    wiiiii....tappe...tappe...tappe...
    JJ soooooo kiut la yang..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dulu memang merata selipar jepun ni, mana ada I, adalah selipar jepun ku. hahaha

      Sini kejung wei pakai selipar.

      Delete
  5. mama JJ, kita pun pakai selipar jepun...
    g opis pun sama...sebab senang nak gerak sana sini...
    tapi tulah, nama jek jadi PA seme bagai, tapi nak grooming hampas tak tau...
    pastu berselipar jepun plak...no high heel ke apa...memang fail bab tu...
    ada yang tersembam kang...
    but i loike much selipar jepun...
    tapi kan, geram tau....dah dua kali selipar jepun ku dicuri orang di luar pintu rumah...
    alahaii...murah jek pun, leh dapat ngan rege rm10 sepasang...
    tapi lagi murah dari tu pun ada...
    naper nak curi...hoi...

    btw, comelnya Jj sebut takpe...suit...omeeiiii angattttt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ada la letak kat opis sepasang kasut, just in case hihihi
      Ha naper nak curik? fetish ker apa.

      Delete
  6. My dear...
    Ramai betul people luar sana think about u mcm2 kan....so funny lah dear...yg ptg what ever there all thinking about u...u always smile...marah pun smile good lah! JJ, takperrrrrrrrrrr aunty suka suka...takperrrrrrr aunty nak jumpa JJ hahhaha tp jauhhh cm na? Meh balik malaysia meh...leh kawan gan adik Qaiser...seronok layan video perkembangan JJ hari demi hari :)

    p/s i bawak kereta pi keje tiap2 ari pakai selipar jepun buruk,,,,smpi tapak dah nak hancurs still pakai...syggggg nk tukar sbb selesa hahahha...ada umi kisah? JJ kata takperrrrrrrrr hahhahaha comel aunt suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala ini standard la first impression, semua ornag pun ada. Ini pun yang I tau, yang I tak tau? hahahaha
      Owh selipar kalau yg dah berkurun kita pakai, lagi sayang nak buang kan.

      Delete
  7. JJ say "tak fer mama, tak fer...selipar jepun pun hot apa..."

    for me, janji selesa.. :) mostly, kalau da tau nak pi tempat yg banyak berjalan, selipar juga pilihan hati ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai, thanx followed my blog ;) rasa ada kawan international.. mih mih mih

      Delete
    2. Hahahah internationally speaking, I dah lama follow, at least I think I did. hahaha

      Delete
  8. Hahah..seronok baca kisah selipar jepung lover nie..kat german i nampak pakai but tinggi jer, dah takder dah ker ?..hwahawha..takperr...takperrr...(best jer JJ sebut)..u r unique dgn agay tersendiri..hehehe..alaa nas lg cantik dr ella per..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la I wish I can wear selipar Jepun, tapi summer pun still sejuk berangin, bila nyer nak pakai. kat umah pun takleh sebab stoking, kang jadi jepung betul2.

      Delete
  9. sipe jepung always..JJ omeyyyyyyy..tepfer pah ceroh..hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. slipa lah. pah ceroh duk lagu tu, paghok paghok.

      Delete
  10. Replies
    1. hehehehe tak kisah pun, I kan Asian. hhaha

      Delete
  11. tapfer..tapfer..comel gila jj nie..

    sy pun suka pkai selipar..tp sy tak la katik,sedang2 saja tak tinggi sgt tak rendah sgt..org selalu kata sy sombong..sbb muka mmg lagu tu nak buat cmna..:)

    eh terkomen pasal diri sendiri plak kan.haha..

    eh ella tu cantik ke?mama jj lg cntik rasanya.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okjer komen diri sendiri, better dari komen orang lain what. hahahah

      Owh muka sombong ek? Now I know :p


      Ella cantik, makin tua nampak makin muda. hohoho

      Delete
  12. wah sis pernah masuk tv ke?wah retis tak bley blah ni kuikuikui.saya pakai sliper jepun time pegi semayang jumaat je.tapi depends gak ngan cara pemakaian, ada certain2 situation ok.. tapi kalau dah bertuxedo bagai.. tapi pakai seliper jepun ada harapan nak makan kaki :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan masuk tv la... organise event sahaja. Tapi dulu selalu jugak my face kuar tv time bila event company. jeng jeng jeng.

      Tuxedo ngan selipar jepun, baru la Yakuza. ok apa haha.

      Delete
  13. hahaha....ella yea..tp mcm kaka ada iras anak buah ella..

    ReplyDelete
  14. selipar jepun mmg selesa dipakai..tp pelik, nape dipanggil selipar jepun eh? hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di zaman penjajahan jepun dulu, dibawanya bersama selipar2 dan basikal2 ke tanah melayu (agak2 jer ni).

      Delete
  15. Wah.. Dengan selipar jepun, macam-macam boleh terjadi ye. Bab ella yang tak menahan tu... Pakcik teksi tu satu hal.. Mesti malu habis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha hebak tak hebak selipar jepun ni Tu la kesian budak2 tu hampa sangat muka tersilap Ella. huhuhu
      Pakcik tu kesian jugak la.. hehehe

      Delete
  16. eh smlah el dulu ms free hair
    org igt el org luar..org siam uuu hahaha ngan rambut kaler blonde gitu
    (ish time tu teruk hahaha)
    yg xleh bla ada yg igt el cina...tu kelakar giler
    sbb el kulit gelap..tang mn cina xtahu..bila cerita kt hb ke kt mak ke
    diorg gelak..diorg kata..depa tu buta ke hahahahahaha

    alahhh el pun biasa g ofis pki selipar je..jeans lusuh ngan tshirt haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah cina siam kot... kan depa tan tan sikit.
      office lama saya dulu jeans boleh pakai hari jumaat jer, so hari2 lain dengan baju office skema berselipar jepun.

      Delete
  17. Fuhh byknya sentimental value ngan selipar jepun...
    siok bah pakai selipar jepun...jalan pun laju jak....dulu masa budak selipar jepun mesti ada pendek sebelah sbb kena potong sikit buat pelampung pancing...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah banyak guna selipar jepun kan.
      pastu kalau buat camp fire pun boleh bakar untuk "umpan" api.
      huishh sentimen.

      Delete
  18. Selipar Jepun so sweet...ahaha..
    erm..I pun klu boleh nak pegi town pakai selipar jepun je..tapi sllu kena marah Babab kata selekeh..haha..
    betul lah tuww you sweet lah like JJ, like Ellah...(ikhlas tau puji, bukan olok2)..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya merata Malaysia dengan selipar jepun, hahahha Seb baik papa JJ pun sama.
      heheh thans for puji.. olok2 pun takper Atie, saya ikhlas menerima ;)

      Delete
  19. Takfer...mama JJ pakai sipar jepun pon org still ingat ratu rock ella ☺☺

    ReplyDelete
  20. Ellaaaa... nyanyi permata yang hilang boleh? hehe
    Pasal pakai kasut jepung tulah Abg bosnian tu terpikat....
    Pasal duk negara yang orang2nya semua tinggi tulah nampak yg katik ( bukan I yang kata hehe i folo u je) pun nampak tinggi...haha
    Tapi walau apa pun pasal u memang sweet pun....( sukalah tu! )hehe

    Takper...Takper...I pun lagi katik dpd U haha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cari dulu permata yang hilang tu, dah jumpa baru saya nyanyi :p
      Ha kan abg bosnian terpikat sebab saya 5 minit jer bersiap untuk keluar. Dia pun puji haha
      Yayyy suka suka suka.. lagi lagi!

      Delete
  21. takpe yg penting semua tu kurniaan Allah...bersyukur je ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errrr... ala... entry ni macam saya merungut eh? It supposed to be funny fun. hmmm..

      Saya sangat bersyukur, walau apa people think, saya tetap berselipar jepun, kalau boleh la. sini dah tak boleh.

      Delete
  22. Replies
    1. Dua dua pun boleh Ciksu.. hahaha

      Delete
  23. takfer takferr..takferr..hahaha..i miss u Jelita

    ReplyDelete
    Replies
    1. We miss u toooooooooo. takfer takfer...take ur time :p u got a lot to do right.

      Delete
  24. takper takper Cik Ella, selipar jepun is de best.. Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sememangnya... "Selipar biru..berhati2 lah selalu" (nyanyi dengan tone si baldu biru.

      Delete
  25. yes..selipar jepun paling selesa. skarang ni pun style org pakai seakan selipar jepun jugak.cuma tambah bunga2 jea nak bagi cantik.hehe

    tak per yg last tu paling jeles jj sebut. comel jea.
    pasni blaja longhat kelate lak tau.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha skang macam2 pesen bunga2, saya paling suka jenis old school tu. sentimental value hoo.

      Hahaha Kelate ngan Jerman sama Aunt Nik, so n problem tu nnt.

      Delete
  26. hai..sy suka tgok gigi dia.. amboi..

    pstt..skrg susah nk jumpa selipar jepun hee klu selipar sepasang rm10.00 mmg mudh nk jumpa tpi tak tahan lasak malah mudh rosak huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu2 kaler putih cap jamban tu harga rm2.50 jer, paling kebal satu tu. Skang boleh ada harga beratus ringgit slipa ni kan.

      Delete
  27. tapi kat sini takde selipar jepun... kalau ada pun mahal, baik beli clarks terus, ekekkeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. kalau beli pun bukan boleh pakai muahah.

      Delete
  28. pakai selipar jepun mmg selesa nak jalan lg2 time nak tawaf shopping mall. hihi..

    tapfer.. tapfer.. biar je org nak judge cemana. tp chic na rasa mama JJ is so cute macam JJ. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang nak try baju dan kasut jugak, main sauk jer. hahhaha
      saya tak kisah pun orang judge camner, yg penting orang sekliling saya tau saya camner hihihi.

      Delete
  29. adulaaaaaa, byknyo nak gelok baca N3 mu ni. yg paling xleh blah awek filipino & Ella tuh.....hahaha
    ohw btw u org minyak rupenya.....patut jmp dgn mat jerman ekk? i had experience jadi org minyak gak dulo2 b4 alhamdulilah change my track jadi kuli plok :)

    ReplyDelete
  30. salam sis...
    selipar jepun? who cares?
    cma kdg2 p mall pun pakai selipar jepun.. bwahahaha... :d

    oh kak ella! sign plssssss... :)

    ReplyDelete
  31. selipar jepun ler best!!!!! senang dipakai........
    tertiba nak bygkan muka pakchik teksi tu...... he3

    ReplyDelete
  32. hahaha.... teringat akak semalam. kelam kabut nak gi tesco beli pampers. just pakai je seliper. mati mati ingat sandel. sampai tesco baru sedar yg akak pki seliper jepun. seliper yg mcm pergi tandas. kaler hijau pulak tu. adeiiiiii....dresss cantik kemain. hubby pun gelak kat akak

    ReplyDelete
  33. owang laki ni mmg suka kalu bini e siap cpt tp kalu nk siap cpt tu biar bgya juga tau MJ...

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...