Friday, 22 March 2013

Haiwan Peliharaan: Apek

Kucing... one manipulative creature, yet so many in love with them, including your truly here.

Dari memkecik sampai membesar... dengan kucing. Kat kampung la paling best kucing2 masih dapat bebas berkeliaran bersenggama sesuka depa, makan pun tak memilih ngan budu pun hadap, takder nak friskies bagai. Nama pun takder nak kasi sekor2, semua pun "kucing". hehehe. Ok, itu kat umah atok.

Then rumah kitorang, pernah ada sekor kucing yang dah agak berumur masa diangkat. Apek kami panggil dia, pandai jaga gol gak ni hihihi tipu jer. Nama Apek tu betul. Time Apek ni, I dah tak berapa heran pun ngan kekucin ni, tapi our dad sangat jaga dia, dah macam anak sendiri.. makan tanggung berak cangkung orang kata. Apek ni ngada2 tau. Kami dah bagi makan semua, kalau our dad balik umah jer, terus ngiau-ngiau gesel2 kat kaki gaya lapar. Kena sound la kami tak jaga hal ehwal peribadi si Apek ni. Geram rasa nak cubit2, drama lebih.

Our daily routine, by 6pm semua orang dah kena ada kat rumah. As usual, daddy akan tanya about everbody's:

Dad: Ma mana?
We: Kitchen..
Dad: Abe?
We: Atas, reading.
Dad: (tanya mana keberadaan setiap anak yg tak di depan mata)
We: (jawap dengan cepat dan tepat, sometimes make up hihihi)
Dad: Apek?
We: Errr.. tadi dah balik, pastu tah dia mana pergi (bukan kami tak peduli, tapi Apek tu mmg jantan sikit pangai dia)
Dad: Terus melilau panggil2 cari Apek.

Ha gitu la dulu our dad ngan si Apek tu. Sampai sekarang segar dalam ingatan saya camner our dad treat us all.. Actually tak lama pun Apek ngan kitorang, dia mati sebab dah tua. Masa tanam si Apek menangis jugak la kami. Then laaaama pastu kami takder kucing.


Until.... Gigolo the Killer came to the neighbourhood. Lenkali la story. Dah panjang pun ni.
Apa nama kucing korang?

63 comments:

  1. kucing kat umah nama "genuk",, hahaha i know, weirdo name... amik kucing tu kat jalan, so kucing tu selalu buat rumah kami macam hotel ja.. haha balik rumah bila nak makan n tidur ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kucing jalanan ni eksen sikit kan.. I ada experience jugak hahhaa.

      Delete
  2. dulu onie ada kucing parsi,gebu kemain,pastu dah kena curi dengan org,sejak tu serik nak bela kucinggggggggggggggggg,oloh la..sedihnyooo T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah kalau parsi, mmg orang tunggu nak kidnap jer yang. sayang kan.

      Delete
    2. sangat sayangggggggggggggggg :(

      akak,nape new entry tak ley komennnn? (komen kat sini untuk new entry,ahak)
      hiraukan apa org kata ye ... kalau dilayan jenuh nanti kang

      Delete
    3. hahahhaa bijak....bijak. :D:D mmg nak hiraukan, tapi buat masa ni kena cool down dulu kejap :D:D and thanks for ur effort, really appreciate it :d

      Delete
  3. hahahahha..so sweet siap tanya kucing kat mana kannn

    ReplyDelete
  4. kucing ni lama2 pandai layan kita, kalau kita balik dorang datang manja2, wat muka comel. kucing saya nama Kichan, Tomei, Manje, & Putih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi bukan Apek itu, dengn my dad jer dia gedik2 santai.

      Delete
  5. Salam Nas..
    haa lame tak meninggalkan setapak dua tapak kat komen ni kan.

    >> ni nisah nak tinggalkan tapak besar2. harap2 bole gantung frame tapak Nisah ni ye. miahahahha..

    okey, okey nak komen ni.

    1. uhh penat nisah memfollow semua cerita pasal si JJ ni, wah bkn main membadak, meroti, memain salji, dan paling kiut bile tgk si JJ in video. cumel sgt. rase nak carit carit aje pipinye. boleh mama monster??

    2. selipar jepunggggggggg, wah gelemer tau sliper jepung ni, walopun murah. tp ia sgt berbakti kepada masyarakat tidak kira agama, bangsa, agama, pangkat & darjat. ye dak? org yg jdi doktor, lawyer malah Tun M pun mesti pernah pakai selipar jugak. seee glemersssssss gilersssss slipersss ni kan kan kan kan.....

    3. komen dh panjang kan. so Nisah pendekkan kat sini. Bahawasanya, nama kucing-kucing nisah adalah. Meoowwww, Tomo, Mimau, Meme, Tami, Ola, Goku, Dotti & Dimo. ada lagi 8 nama. taknak masukkan kat sini, sebab dorang dah meninggal masa kecik kecik dulu. menangissss wooooo nasib darah tak kuar. miahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu dia entri tambahan..hahhaha..

      ade kucing nak wakaf tak..macam banyak sangat je tu pn nisah..bagi la sekor..

      Delete
    2. hehehhe comel la Nisah ni, macam kucing2 u tu jugak. Memang boleh gantung frame ni tapak sawah, saya alu2kan :D:D
      Bundle ko nak wakaf kucing kak Nisah ni dah macam anak2 dia, tak dpat aku rasa. hahaha

      Delete
    3. YM. Bundle : wakaf ?? xde wakaf. ini semua kesayangan beta. tiada sesiapapun di benarkan mengambilnya. tak boleh tido malam wooo kalau dorang xde dlm rumah. sebelum tido, akak siap kira lagi dorang ni ckp ke tak ckp 9 ekor, kalo ckp baru akak tido, kalau x ckp, akak kuar umah g cari sampai jumpe & bwk balik. kalau nak main, meh ler dtg umah. miahahaha...


      Nas : huhu terima kasih sayangku. awak sangat manis like huney bunny dew. pas ni akak komen panjang2 lagi ye. miahahha (^_~)

      Delete
  6. wah kan main sayang dady tu ngan kucen,..akak xsuka kucen....tatut..kiki..entry hampir sama lak hari ni yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. saw your post already :D:D:D nak kucing kak? hehe

      Delete
  7. nik tak suka kucing.tapi umah mmg ada kucing.cuma tak ada la layan mcm ayah Nas.bagi makan jea la:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa my mom pun sama.. tapi kat umah ada kucing. nak manja2 takder.

      Delete
  8. sedih kan kak bila kucing mati, kitorang punye kucing lepas mati je, mama dah tak kasi bela sebab nanti dia yang nanges lebih. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memng sedih kalau dah macam family.

      Delete
  9. asal aku bela kucing je mesti hilang kene rembat..sakit hati..nak di tambat kesian..bila aku lepas hilang..tu la ringkasan citer aku dengan kucing..kat blog aku ade jugak la 2 3 entri aku pasal kucing kalau ko perasan..haha..skg tgh tunggu kucing gak kalau orang sudi bagi..nak beli takde duit..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak perasan, aku kan baik.hahahaha
      ko suka kucing yer.. aku nasihatkan tunggu Bundle Jr keluar dulu, pastu baru pikir pasal haiwan belaan ni. hhihihi

      Delete
  10. Sya suka tengo kucing lebih2 lg anak2 kucing semua tu....comel bah...tp syg x boleh bela sbb tak leh tahan dengan bulu2nya....alergik katanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asthma ker? My mom pun tak boleh ngan bulu kucing, tu yg dia jauh2 jer kalau ngan kucing.

      Delete
  11. in my family, my mom yg suka kucing. Bila ada ank2, ktrg ni athma plak tp one day ada kwn mak bg persian cat so my mom amikla. ktrg bg nama 'Comel..bulu kembang, betina tp grg hence mandul..hikhik..patu ktrg sll athma, doc bising suro bg kucing kt org lain..sedih ok..akhirnya my mom bg jgk kt kwn dia yg lain tu pon masa ktrg sume dh tade kt rmh mak..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. asthma mmg bahaya sikit bulu kucing ni. hahaha lawak la comel tu... garang takder orang nak ek?

      Delete
  12. Nama kucing Nur bulat.
    Mmg manja habis...tp dia xselesa dgn Nur, sebab Nur seallu buli dia..
    Kahkahkah....

    Bulat nur rasa kan, sama besar dengan JJ dah...
    besar tak..?

    Nur ada letak pic dia kat blog...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh...baru lepas baca entry lama,
      tak percaya bila kakak cantik kata kotak komen ditutup
      sbb dlm hati mgkin kata gurau kot..
      sekali scroll bawah, tgk betul2 laa kotak komen di tutup...
      haiyokkk..!

      Delete
    2. entry lama ker entry baru? muahahah sekarang percaya tak? mungkin lepas ni saya akan tutup kotak2 iklan, eh komen ni semua :D:D mungkin... now test drive dulu.

      Delete
  13. anak teruna kak zu kalau tepon selalu tya sorang sorng buat..

    ibu buat aper?
    ayah ada rumah tak?
    adik adik pergi sekolah ker?
    merah (kucing ) tido ker ?

    selalu tang merah tu soklan last ler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa kan...my dad macam tu la dulu. huhuhu sweeet kan.

      Delete
  14. salam mama jelita..
    haha..APEK? kelas giteww..
    mmg kesayangan sungguh apek ni la..

    gigolo the killer? ni citer killer bersiries tu ker?? hihih..
    nama kucen bela dulu mcm jibam,oyen,katik,memey suhaiza.. eh memey..
    muahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memey suhaiza hahahaha. marah Nomang kekgi :p

      Delete
  15. bak kata sigmun freud (kalau tak silap eja nama beliau):
    "time spend with cat is never wasted"

    ReplyDelete
  16. pernah la bela seekor kitten tu..berapa entah umur beliau..abah tak bagi bela..lepas pindah rumah tinggalkan..tapi kucing kan bijak..dapat jejak balik rumah baru tp abah mmg tak bagi bela..so kitaorang pasrah ja..huhu..nama beliau monei kot..lebih kurang sebut 'money'..ahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh I pun ada sekor nama money, itu i nak citer next entry sebab gila sikit yang ni ni.
      betul yang, kucing ni deria hidu dia sangat kuat bunag la kat mana pun pandai depa carijalan balik.

      Delete
    2. hehe.. ada persamaan..nama kucing money..apakah? kita agaknya mata duitan sikit..ahaha.. ui..cant wait la nak baca n komen..huuh..but entry latest why ya cant komen??? hhuhu..kami sentap ni tak dapat nak drop komen..ehehe

      Delete
  17. saya tak pernah bela kucing... tapi bila baca kisah ni teringat to one of my friend.... dulu kan kita guna public phone masa kat asrama, tetiba dia menangis teresak-esak kat gagang talipon... rupa-rupanya kucing dia mati dilanggar kereta.... haru pula tgk keadaan dia yg kehilangan kucing tu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh... to some people, kucing is more than a cat. eh, ayat, u faham kan. hehehe

      Delete
  18. semua prihatin betul ngan apek tuh yer..hehehe, best jer kalo dpt bela kucing 1 famliy ngam...dulu pernah ade gak kucing kat umah mak..lama2 makin ramai branak..last2 bungkus dlm guni pegi buang..baliknya tuh mulalah terasa sedih ngan kesal...huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau duk beranak non stop tu mmg penat sikit nak jaga and train berak kencing sumer. buang semuanya ker? huhuhu

      Delete
  19. Mentang mentanglah Apek tgh popular sekarang ni...hehe...
    Alah biasalah....masa kecik je sukanya Cumi le Kiki le...dah tua ni...jadi garang tak bertempat...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada Apek popular skang sejak kawen.. ngeh ngeh ngeh.
      Apek kami dah lama popular, dulu lagi.

      Delete
  20. pernah bela kucing dan diberi nama ---> Maw Maw.

    sekarang kucing tu dah ada tuan baru. tak tahu la nama baru dia apa sekarang ni :(


    #new entry tak boleh komen. hmmm...lain orang lain cara pemahamannya maka lain orang lain komennya. kalau tak baca lagilahhh lain dari yang lain. sekian. if saya ada tersalah komen...mohon maaf ya Mama Jelita. saya baca...mungkin kurang hadam barangkali. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mau Mau..mau apa?Mau ikan.
      Hehehe U tak der buat kesalahan tersebut so far, so tak perlu minta maaf :D:D
      Exactly...lain orang lain cara :D:D thanks for keep coming even I keep sentaping. huhuhu I pun minta maaf kat u jugak.

      Delete
  21. remy tak pernah ada kucing...sbb kechik2 ada ahsma..... so memang sampai sekrg little bit fobia ngan kucing.....he3..
    tapi boleh pegang2 jer.....he3...kantoi.....

    nak komen gak entry kat atas tu........he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. asma mmg tk ngam ngan kucing, my mom selalu jerti2 marah haahaha tak nk kucing dekat. semput.

      Delete
  22. kita pun masa kecik dodulu ada kucing. nama atan. tapi tu kucing adik, kalau kami bagi makan, adik kena pi gaul gaul sikit kat nasi tu baru dia makan. rasa tangan tuan dia la katakan.

    Satu hari, ada ular senduk nak masuk dalam rumah, Atan gi lawan ngan ular senduk tu. kena semburan ular senduk tu.. last Atan mati. kami pun nangis jugak tau...

    dia bertarung nyawa untuk kami.huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Allah... mmg terharu. saper kata anjing jer setia, see kucing is much better.

      Delete
  23. kucing sy dulu nama jhonny.mmg syg gila.dia mati je nangis2 macam mati laki..tak lama pastu bela kontoi lak..yg ni tiba2 jer hilang entah lari dengan betina mana.muahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah rapat, dah memang macam laki. huhu Johny, seb baik tak Johny Depp.

      Delete
  24. masa duk dgn Mak ada seekor kucing..nama c hitam.. mati sbb dah tua jugak..skrg kami takdok kucing... abg Pa'e suka kucing tapi Babah tak bagi bela coz dia ada alergik bulu kucing....
    alah..apek dah mati eh? kesian kan..sedih gak! mesti terasa juga kehilangan memula tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alergik ni takleh wat main2, my fren ldalam lingkungan 50m pun dah alergik kucing. hihihi

      Delete
  25. mak sya sama macm ayah awok.. kucing dah macam anak dia..padahal dulu mak anti sangat dengan kucing. tapi sejak abang bawak blik kucing comel terus terpikat. pantang hilang. Bercari taw..

    *nama kucing kita Rio and Thinker. Ce cari kat blog mesti jumpa dia hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer kami pernah nampak si Rio dan Thinker, mereka amat cantik, sperti kakak cantik :D:D

      Delete
    2. Oh cantik itu tidak sesuai untuk Rio.. Rio hensem haha

      Delete
  26. Teringat plak M kat kucen kami..Si puren....hu hu hu

    ReplyDelete
  27. salam...

    kenapa sy xleh komen kat new post tu ye...?

    apapn sy dah baca...insyaAllah ada ramai yg sudi baca ...

    ReplyDelete
  28. Singgah di petang Ahad...wat apa tu

    ReplyDelete
  29. seingat aku, dulu2 kitorang (aku dgn akak and adik2) ada la bela kucing..sekejap jer kot..pastu mak suh bagi kat orang sebab kucing2 tu berak or kencing kat dalama rumah..satu kerja pulak nak buang najis diorang..

    kucing yg kitorang bela tu kecik2 jer semua..anak2 kucing..anak kucing semuanya comel yer tak? masa tu motif pun sebab nak main2 dgn kucing2 tu..bagi dia terkejar2..

    pasal makan..bagi makan sisa2 makanan jer..mana2 yg x habis, bagi kat kucing..maklum la, makan utk family pun xcukup, mana ada bajet utk sediakan makanan kucing..

    nama kucing2 kitorang? sama la semua.."kucing"..

    ReplyDelete
  30. alamak kucing syes ini bukaan cobaan saya betul2 takut kucing meoooowwwww

    ReplyDelete
  31. tak pernah aku bela kucing, tapi mase kecik2, sepupu aku ade laaa bela kucing, tapi nenek aku suruh sepupu aku buang kucing tu sebab dia makan telur ayam kampung nenek aku ..

    tak tau laaa aku, kucing jenis ape yang makan telur ayam ni, yg pasti sepupu aku cakap dia jumpe kucing tu kat tepi kedai mamak ..sebab kucing tu nampak comel kaler oren, die pon bawak balik rumah nenek aku ..

    oh, aku dengan sepupu aku ni mase kecik2 nenek aku yg bela :) ..

    Name kucing tu Bazli .. :) hehe

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...