Monday, 4 March 2013

Saya Unfollow

I like to read santai2 blog yang cerita makan2, santai2 keluarga.. its fun to read, and fun to get to know each other. If ada terselit bahan ilimiah is a bonus to me. Actually kalau I nak tau news etc tu I baca news la kan :p Taaaaaaapi.... yang jenih lagu ni, contoh yang I tak suka.

Tajuk: Penat
Content: Penat nya...
My perception: owh ... ok, get a good rest

In five minutes time
Tajuk: Boring
Content: Boring nya...
My perception: Not a good day huh, hope tomorrow will be better.

Another five minutes interval
Tajuk: Ngantuk
Content: (U can guess it already)
My perception: apa ker hel. <unfollow>

Hahaha no la, takder la unfollow terus, just tak buka baca lagi la apa2 yang diterbitkan beliau. haramzadey jer. Make me think also, why dont these people go on twitter or something instead kalau entry lebih pendek dari komen yang I nak baling kepadanya. Me and thinking??.. bwahahaha.

Whatever his/her motive is, I dont give a care, I am not wasting my time on such stuff. Ada faham kalian? Alaaa apa kisah, hilang sorang reader is not a big deal pun to them, sia pun nda kisah bah tu. 

But I do unfollow some yang guna bahasa tah haper2 and cerita yang tah apa2, to me (mungkin menarik to others). Why even follow at the first place? Arghhh I pun tak tau. Sebab dia minta kot, and some yang I came across nice entry on that particular blog (and u know penulisan someone can change in matter of time, makin lama makin mengarut). Masa tu macam tak tau effect dia apa. 

Effect nyer to me, selain menyemak kat my dashboard, it makes me cringe early in the morning which is not a good thing to start my day. Better I delete so lebih jelas untuk I meninjau blogs yang I appreciate like you guys my beloved friends here (>-^) Buat la bloglist. Sometimes I terlepas pandang, and I still like to check my dashboard out. Hey, I am one organised maniac, remember? By the way tak banyak pun blog yang I follow.

No like me? Unfollow fliss (^,^)

Apa rasa kalau orang unfollow my blog? Rasa tak best la to be honest, but I respect that individual choice and its better for them to do so, better for me too. Instead orang menyampah baca apa I tulis and makihamun dalam hati or sinis2 sindir, better unfollow. 

*Apa cringe in Bahasa eh? Serious I mental block ni. 
Now I am quite careful dengan nak follow or tak follow, mostly kalau drop komen and follow my blog ni, memang I akan follow balik. Tapi kalau first komen terus mengarah suruh I follow balik, memang lambat la I nak buat sebab I tak suka di arah walaupun memang blog tu best giler giler. Bahasa tu... bahasa... do say flisss.
And kemungkinan for me to unfollow is still there hehheee.
Sometimes, its better not knowing ;)

82 comments:

  1. ni memang sesi meluahkan perasaan yang terpendam...ngeeeee :) maybe sebab lain orang lain cara dia nak menulis blog kan? tapi kalau macam contoh u bagi kat atas tu, hehehe baik pi twitter je kot ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh bukan bukan... hanya lah penjelasan kenapa saya unfollow dan tak follow sahaja.. hehhe

      Delete
  2. nie dah kira memaksa lah ye.....mesti faham sendiri la.....kalau dah follow tak payah takut lah mesti kita follow balik punya kan....?

    ReplyDelete
  3. setakat ni tak pernah la paksa org follow kan.so kalau dia nak unfollow pun tak kisah. fikir positif sudah.maybe blog kita tak menarik bagi dia..huhu

    nik pun tak suka jugak contoh yg kat atas tu. baik pi tulis kat twitter or fb jea kalau nak tulis ayat ringkas2 kan.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... buang masa click click jer.

      Delete
  4. I will follow you follow you wherever you may go
    there isn't an ocean too deep .mountain so high it can keep me away...lalalaaaaa

    eh i pnh kene unfolow sbb i xfolow dia balik..heheh..watdefish n chip khennn..watever..huehue

    ReplyDelete
  5. Salam mama jelita..
    cma unfollow lahhhhhhh.. heheh.. :p

    hmm.. samelah..x suke dipaksa2 nk follow..
    hmmm.hmmm...hmm....

    ReplyDelete
  6. Hehehe...ada persamaanlah kita!

    ReplyDelete
  7. saya pun tak suka bila diberi arahan, Follow me back!
    Hehehe, mesti org tu confius antara kegunaan blog dan twitter/facebook.. pity her/him

    Is cringe tu meroyan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pity kan... and pity me too yg click nak baca tapi hampeh ajer.

      Ha I dah cek, cringe tu kerut muka bila tengok something horror. haaaa gitu la my face hihi.

      Delete
  8. setujulah tuu..apahal paksa2 lak suruh folo kan..ikut suka hatilah nak folo atau tak..hiihih..akak pun sama kalau dia cakap suruh folo balik..mmg xder laa akak folo..kikiiki..tapi kalau dia rajin dtg komen..akak berbesar hati folo balik....

    akak pun suka blog santai2 jer..xsuka blog citer perkara cerita serius sangat,..sbb baca blog nak happy jer..err dah terikut ayat mama jj lak..hah sbb pendapat kita sama...

    sat nak g baca entry lama kat cni,..dah termiss beberapa hari,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha ok sila sila, buat macam umah sendiri, nak minum oren jus ker milo ker teh tarik? anything? (semangat melayan tetamu).

      Delete
  9. Norh suka follow jelita... He he

    ReplyDelete
    Replies
    1. FOllow jelita kena goyang sama. ;)

      Delete
  10. pakngah pun sekali sekala merapu juga .. tapi janganlah kerana sekali sekala tu awak unfollow pulak .. maafkan jerlah .. ok .. hehe !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Ngah ingat saya tak merapu? hahaha saya awal2 lagi dah merapu so orang dah boleh agak la rapuan saya, ini jenis yang awal2 tu ok, tapi lama2 nak bidas orang jer kerja nya, pastu merungut tak sudah. haaaa negatif tau gitu tu. Bukan saya kata Pak Ngah la hoho.

      Delete
  11. kehkehkeh
    memasing pnya blog kan.so memasing pnya citer lah :)
    kalo bg ai,ai lg suka buat cite perihal kita2 ja,kira santai pnya aktiviti harian lah sng cakap..nti bila dah tua at least boleh baca blk (kalo time tu mata x rabun la) oh tarikh ni aku kesini2..oh hari ni jd kejadian buruk ni..ha mcm tu lah kiranya.hihihihi

    so ai rs blog mama JJ pun ala2 santai2 ja,ttg kehidupan seharian kan..menarik lah tu =)

    psst ! kalo nk unfollow ai..bgtau tau.kehkehkeh nk cekik2.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..baru jer unfollow u Ai. hahaha
      yusp, thats what I intend to do, tulis cerita yang one day baca dengan JJ boleh buat senyum sumbing.
      Ini I jelaskan dari segi pemilihan blog oleh some-nobody-me here bwahaha.

      Delete
    2. kehkehkeh..
      g cepat follow balik.hahaha
      hahaha ok2 si Jelita..i understood!

      Delete
    3. Mama JJ, jom kita pegi buat huru hara kat banglo Ai...
      hahahaha

      Delete
  12. Menarikla topik mama jelita arini.. Sekali sekala buat entry yg sentapkan org yang tak reti kebebasan orang lain ni ok ... Siapa makan cili dialah terasa pedas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh tertaip respon untuk yang ni kat atas tu pulop, sat nak copy "Ini I jelaskan dari segi pemilihan blog oleh some-nobody-me here bwahaha"
      Haaaa tu dia. Takder pun niat nak sentapkan saper2, cuma menjelaskan duduk perkara kenapa saya perlu berbuat demikian. hihihi

      Delete
  13. x sentap. tapi cam wake up call gak la..
    even i x ajak org follow i pun...

    mmg terasa my entri dah x byk n x berpengisian pun. dulu at least ada gak hal2 sekeliling i update.. ni balik2 pasal famili n rs hati... cam negatif je my aura nowadays.. kene alih ni....

    tq ya.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak.. jangan begitu. the thing is, kalau negatif sekali pun, if still ada interaksi dua hala antara kita yang tak di efek oleh kuasa2 itu, kira lain tau. I myself pun sama jugak dear, selalu jer negatif jugak, i pun citer apa jer sini huhuhu.

      Delete
    2. hehehe.... it's okay.....

      lets keep on blogging. :)

      Delete
  14. Hahaha......bagus N3 mu ni ;) btw sib baik ada lagi muka jelita dlm list aunty ros klu dok windu laaaa nak tgk mata bulat dio. Bab follow ni honestly kros segan sgt nak follow blog2 yg tkenal apatah lg mitak org follow kita yg cuma ada blog merapu anak beranak..pepepun tq la sudi jadi saing kito yg kesunyian jugak dr kwn2

    ReplyDelete
  15. Hahaha......bagus N3 mu ni ;) btw sib baik ada lagi muka jelita dlm list aunty ros klu dok windu laaaa nak tgk mata bulat dio. Bab follow ni honestly kros segan sgt nak follow blog2 yg tkenal apatah lg mitak org follow kita yg cuma ada blog merapu anak beranak..pepepun tq la sudi jadi saing kito yg kesunyian jugak dr kwn2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahaa samo2 tengkiu kak ros.. kito pung sero gitu jugok la.

      Delete
  16. alamakkk...jgn unfollow auntie plak tau JJ..kang nanges abg Pa'e tak dapt tgk 'cewek' dia ni..haha.. erm.. I rasa makin lama gaya penulisan kita makin matang kan?..Nas pn sama, makin lama makin OK.. dah kira otai juga dlm penulisan..makin santai dan buat org terhibur..hehe..
    kadang2 tgk juga.. tak berapa minat nak follow blog yg 'berat' yg tulisan susah nak paham...:)
    *psst: kite dok menaip dlm gelap..ntah! semua org gelap kan lampu sejak dua tiga hari ni bila tido..malam je rasa takut tu dtg!..Pray for abg Pa'e JJ:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh puji I banyak sangat ni Atie, kembang semangkuk dah saya ni.
      Aduiii payah la kan sana, mau nyer tak takut, Kami yg jauh ni pun rasa takut, inikan u guys yg mengalami. Insya Allah dear, doa kami tak putus.

      Delete
  17. saye pun tak suka kalo org yg arah2 follow ni..lepas je suruh follow pastu mane ade diorg nak pandang kite lagi kan..seolah-olah diorg ni just nk bnyk2 follower je..nk glem gitu2 kot..tengok 2 3 kali mmg lh bnyk follower tp tak bnyk pulak yg drop komen kalo tiap kali up entry..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain orang lain agenda nyer kan Cik Que.

      Delete
  18. Dsebabkn blog saya itu diari...xkisah org nak follow ker tdk....tp ifollow jer blog u.... Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pun folow u tau, siap kat bloglist lagi ;)

      Delete
  19. suruh folow lps tu tak pernah dtg lg blog kita..nda siok la begitu bah..huhu..

    Nastyna bepa umur jelita tu..comel betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. sometimes follower saya yg duk ada ni pun saya nak jengah satu2 nak tanya kenapa follow tak pernah tegur sapa pun. huhuhuu

      She is now 1yr 8mths.

      Delete
  20. Alamaks, Mama JJ. Terasa la, saya paling banyak merepak meraban di blog. Malah penulisan blog porak peranda habis. Kacau bilau jadinya. Tapi, update entri di blog tiap saat berdetik itu bukan saya. Saya tidak bersalah! Jangan tangkap saya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi Akma kau perli akak ek. Hahahaha kau tengok bahasa akak ni sumer salah kau tauk. Wei ur blog tu tempat I gelak baca benda merapu meraban yang best. Yang merapu tak best yg bohsan boring duk citer pasal baper kali aweks dia kentut dalam sehari, diceritakan seharian dan selama berhari2. haaaa nampak tak beza nyer.

      Delete
  21. sy penah folow n then unfolow.. sebabnya sy rasa org tu mngada2.. hahaha..

    Hi JJ kacak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Kakak cantik...

      Hahaha yer la, that ngada2 yang make us "cringe". Hahhaaa gelak jahat ala JJ neh.

      Delete
  22. betul tu klu nak citer pasal ngantuk. update status kat fb dah le...

    lagi satu klu entry asyik nak komen ttg org tu org ni. malas jugak. pe hal moody semacam jer. kita pun bukan perfect.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul... asyik tension manjang.. once in while boleh la terima.

      Delete
  23. Jujur..Nur pun pernah follow..dan kemudiannya unfollow..hihih..
    tak tahulah kenapa dan mengapa yang mendorong Nur untuk berbuat demikian...

    Berbalik pada blog, blog nur tu hakikat sebenarnya, blog nur temanya santai dan belasah saja..hahaha.. sebab tu ada macam2..kahkahkah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp skrg blog Nur lebih byk luahan perasaan kot.muahahahaha
      ala2 jiwang karat pun ada.kehkehkeh larikkkk

      Delete
    2. Cik Ai pukul curik!
      cara penyampaian masing2, itu yg buat meriah kan.
      Macam buku la jugak, ada orang suka novel romantik, ada suka motibasi. Hehehee

      Delete
    3. hahaha ai suka novel sedih.muehehehe

      Cik Nur lagi suka pukul curikk..abis komen kat blog ai penuh dgn komen "pukul curikkk" dia ja tau.hahaha

      Delete
    4. Siap kita Ai Cik Nur nampak ni kekgi. unfollow kang bawahaha.
      We love u Cik Nur ;)

      Delete
    5. warggghhhhh...!
      apakah ini...?

      patut tersedak berdekah2 pagi ni..#ade ke tsedak bdekah2..hahaha..rosak bahasa sungguh..:p
      dan kompem Mama JJ termimpi2 skrang ni...
      hahahaha....

      Ai, fliss pukulan curik nur tu manja2 je..kahkahkah..

      bab nobel, nur apa2pun boleh masuk.. :)

      Delete
  24. adekale memang aku memilih sikit nak membace entri org ni ..aku prefer bace yg santai santai je, macam blog mama J ni ler cthnye ..cite yg berat2 ni aku letak tepi dulu, bebile senang baru bace, tu pon kalo senang .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh kamu.... terharu I terpilih gini. hehhe betui, kalau nak baca yg berat, buka wikipedia jer baca kan. hohoho

      Delete
  25. Nas..i pun like now, tak kesah pun nak mencari follower..ader org add ok, takder takper..sebabnya tak semua follower tuh baca entry kita..yg letak link tuh lg bagus sbb dia pun dtg, orng lain yg berminat pun dtg..kdg orng yg buat entry jenis nak letak kat fesbook tuh i kurang gemar sket..buang karan internet data jer nak terjah2..huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan,.. tu la I prefer interaksi dua hala, komen dan berbalas balas hehehe. tu la motif orang ni lain2, hak mereka, dan hak kita untuk unfollow hahaha.

      Delete
  26. I love interaksi dua hala...:)

    ReplyDelete
  27. sedari kecil ngadap laptop ye JJ...

    ReplyDelete
  28. unfollow and follow u back..ekeke..

    aku dah boring jumpa spesis yang mengemis follower tu..sampai malas nak tegur lagi..pasal follow memfollow ni pon ade 2 3 entri gak la aku penah buat..

    tapi baru2 ni aku panas betul dengan sorang mamat ni..mula2 dia masuk kat aku dia ckap kalau suka follow la dia..ok fine aku follow..blog dia pon jenis asli pasal dia buat blog pasal lukisan dia sendiri..

    lepas tu, 3 4 5 kali lagi dia masuk blog aku asik cakap bende yang sama..mintak follow dia lagi..name dia amir akat..demm u amir..tak pasal2 aku kene unfollow and follow back..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak cukup kat shoutbox dia drop cakap camtu..kat entri pon dia komen mintak follow...demmmmmmmmmmmitt..

      Delete
    2. hahahaha nampak benar marahmu pada amir tu. haa aku tak paham la yang terdesak nak follower macam tu skali tu kenapa? kalau nak up kan traffic sekali pun, usaha la buat entry yang bagus2, yg kontobasi ker.

      Delete
  29. takde topik tp nak update... camne tu? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak la something gambar2 merapu ker, something funny ker, jokes ker, at least ada benda untuk ditatap. banyak kot benda yg boleh share, takpun tunggu ada topik baru update hahaha.

      Delete
  30. wah senangnya buat entry cenggitu.jap2 saya ngah pikir tajuk nak buat entry..

    Tajuk : Jambanku
    Content : Sapa kata jambanlu?
    Kesimpulan : Setiap orang memiliki jamban
    Moral of the story : Jangan uk-uk merata2

    P/s : trimas sis, ada plak saya kat bloglist sis ye walaupun entry saya ntahape2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah berzaman kot nama mu di list, baru perasan eh.
      entry tah apa2 pun still bahan bacaan yang tak serabut perut. hal jamban macam tu kalau kena gaya, ada jugak intipati inti karipap, opss.
      once in a while, atau pun dari awal dah macam tu, tak per wei. sbb awal2 tak payah aku masuk ke jamban itu hahaha.

      Delete
  31. lol, i ingat twitter jer boleh unfollow2, tapi blog pon boleh yer. Malangnya i xtahu guane nak unfollow blog orang yg i dah follow.Huhu (lepas ni dah tahu kalau friend berkurang,siapa unfollow, hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. twitter i pun tak tau guane tak penah guner. hihihi

      Delete
  32. bab follow unfollow nie dah tak kisah sgt..kadang2 dtg mood baik akan follow back semua yg follow my blog..bab follow ni mungkin pntg buat blogger baru,siap soh follow back tu mmg tak layan arr..

    pada sy tak follow sesuatu blog pun takpe,jnji sentiasa singgah n drop comments.tu dh cukup bagus dr follow pastu ilang ntah kemana..

    semuanya terpulang pada diri sendiri,tak suka unfollow la,tp sy tak pernah unfollow, tak pergi dh je blog tu klu tak suka..same goes to u kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu satu, tiime mood tengah nak lempang orang, tetiba ada yang suruh follow, mmg tak layan la. hahhaa
      Saya ada la unfollow a few yang menyakitkan mata, tapi kalau biasa2 tak tegur sapa pun, tapi kalau tak kacau, saya biar jer tetap jadi follower cuma tak masuk jer la.

      saya pun blogger baru kak, makin bertambah follower is a good thing, buat lagi meriah, tapi jangan la jadi follower semata, masuk jenguk pun idak.

      Delete
  33. haha! i pon dah byk unfollow blog some school student ... bahasa dorang very weird n sometime nak luah rindu kat bf also nak tulis dlm blog, haiyooo! bosan tahu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh my... I found some macam tu, aiiyooo rasa nak sekeh pun ada tapi anak orang, biaq pi la depa. hahaha

      Delete
  34. mmg boring giler klu baca blog camtu (ek eleh camlah blog aku tu bagus sangat....hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ek eleh... blog saya pun hahahhaa. lain cara masing2.

      Delete
  35. setiap orang punya cara & citarasa yang berbeza. like KA, apa yg terlintas itulah yg akan KA kongsikan.. tk kisah lah tentang diri sendiri or perkara2 len, kalau KA rasa ianyer seuatu menarik mesti nak kongsi dgn semua. Tak kisah lah dgn penerimaan orng lain. Rambut kita je sama hitamkan.. He He He neway tq sudi jgk2 blog KA n suka baca blog u juga !

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA kongsi, ada bahan baca, tengok, tak heavy..ada something for us to relate with. Ini yang saya cakap jenis life dia...dia... yang ok... fine, its their life. tapi macam blog ker twitter ker fb ni? tulis la cerita sikit kan kalau yer. haaa
      Itu la, citarsa masing2, orang lain suka, saya suka yang lain. hihihi

      Delete
  36. sya pun dah jarang follow blog org sekrg ni.sya suka follow blog yg sya suka baca mcm blog ni *bodek* k bubye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ok JJ sends hug and kiss.. bodekan diterima :p

      Delete
  37. remy kalau ada yg follow insyaAllah akan remy follow balik...
    dan sebolehnya...bina ikatan kemesraan.... with the limit lah..... mcm jj ngan remy.... uncle cyg jj.......

    ReplyDelete
  38. kalau dah ada dalam bloglist tak mungkin follow kan? heee.. chic na pun selalu jugak buat mcm tu. kdg2 kita just follow je tp tak pernah pun masuk blog dia. dia pun tak pernah dtg blog kita. tu sebab lah. :)

    ReplyDelete
  39. Ada eh MJ? So far OKje tak pernah jumpa....kalau cenggitu buat kat FB ke tweeter baru sesuai kot....
    Tapi nampaknya u pun dah semakin fofular eh... komen pun beratus2 hehe.... bikin kontroversi kasi lagi fofularlah MJ haha.....

    ReplyDelete
  40. Ok..lepas ni tak buat tajuk N3 NGANTUK, nnt mama JJ tak nak masuk blog saya...hehehe...

    Saya pon tak suka juga org bagi arahan mcm tu. Nak follow tu terpulang pada kita. Klo dia follow kita tapi tak pernha nak drop komen pon tak guna juga. Saya suka komunikasi 2 hala. Saya follow dia dan akan selalu tinggalkan jejak. Tapi klo dia tak pernah tinggalkan jejak, saya akan unfollow. Jadi silent reader sudah lah. Org tak sudi kan. Buat apa kita nak terhegeh2.

    Sorry lah Nas, saya masih tak update lagi bloglist.

    ReplyDelete
  41. erkk..harap2 kau x bosan la baca blog aku..:D

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...