Wednesday, 20 March 2013

Silly Me: Cold Plus Minus

Conversation between Papa JJ and me quite sometime ago.

Papa JJ: Tomorrow minus degrees, fyi.
Me: So? Dah salji ni, already cold kan... whats the different minus or plus.
PapaJJ: Back in Malaysia, u see difference between 24 and 36 degrees?
Me: Errr... ya *tepuk dahi.


This is "plus" degrees cold. Still gigil. 

Please jangan gelakkan I, cukup la dikatakan "comel" oleh papa JJ (^,^)


I used to tell about my kejakunan kan, and I realise it is not a nice word to use. Jadi saya cuba and akan terus mencuba sebaik mungkin untuk tidak menggunakan perkataan jakun, sakai, kampung etc dalam konteks ayat yang menggambarkan ke-silly-an diri  orang lain sendiri.

65 comments:

  1. sejukkkkkkknyaaa...sejukkkkk...minum kopi panas.tido..minum kopi tido...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah pastu gila sorang2 caffeine dalam badan takleh tdo. :p

      Delete
  2. Nastyna,

    "pluss" degree pun gigil, and i can't imagine if "minus"..
    fuhhhhh~ aircond pun saya tak tahan.... tapi the cutey JJ, tetap steadyyy... hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak sorang ni macam takder perasaan, heran lak I.

      Delete
  3. Hi Nastyna..

    my first visit to your blog.. nice to read nice to know.. :)
    well, you have a really beautiful daughter..

    <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Cik Gee,
      thanks for dropping by :D:D

      Delete
  4. Replies
    1. Heheh thank u Pakngah, baca entry lama Pakngah la buat saya sedar, dah lama dah and today saya officially announce untuk mantapkan matlamat hihi.

      Delete
  5. Heeee... first time dgr pkataan jakun ms sem akhir belajar dulu. Heeee
    Btw. Anak sis comel lorrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita selalu sangat dengar so rasa macam benda tu biasa2 jer kan. heeee

      Delete
  6. sini cuaca tak menentu la kakak cantik..
    Taiping panass...pastu hujan...
    mmg turun naik..
    buktinya nur sekarang demam panas...
    saja bgtahu, snn nak kiss dari JJ...
    hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wiiii..tak sangka kita serupalah kakak cantik...
      Nur ingat, nur sorang je yang tak tahu berbeg tangan...
      kakak cantik pun sama....
      yess..ade geng...
      heeeee...
      ^_^

      Delete
    2. "ssn" tu apa yang?
      Skang I lagi best sebab bag tangan humban dalam stroller JJ jer, dah barang2 dia pun penuh lam tu kan.

      Delete
    3. "Snn" tu sbnarnya sbb..
      Hahaha... B dgn N kan duk sebelah2...

      Jd mudah tkehel..jdlah "snn"
      Kahkahkah..

      Delete
    4. Tak PAS la gini Cik Nur :p

      Delete
  7. kat sini lak panas yg amat.
    jakun tu perkataan tak bagus yea. selalu jugak guna..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skang ni weather tak nentu, sana panas ya amat, sini sejuk ya amat.
      I pun selalu jugak guna before, tapi bila terbaca kat blog PakNgah Al-Lavendari yg "jakun" tu nama puak orang asli, so tak nak la pakai lagi. Even "sakai" dan "kampung" tu pun dah lama saya tak guna.

      Delete
  8. kalau minus below than 0 degrees la kan.. kalau chic na aircond 18 degrees pun dah tak tahan. -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, bawah paras beku. huhuhu tu la dulu saya pk macam takder beza jer sejuk minus ngan sejuk plus, rupa nya besar beza dia.

      Delete
  9. he3,,,remy kalau nak rasa cool...masuk giant freezer kat opis.....minus -20..... seminit jer tahan...pastu ketaq lutut...... sejuk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha -20 dah macam kat eskimo la ha. mau tak ketaq.

      Delete
  10. ya lah kan..beza plus minus tu.hehehe
    kalo kat sini pakai econ mlm2 23 degrees pun selimut abis tggal muka tmbh la kat sana yg minus degrees tu.adoiii boleh bygkan siap stokin.pakai jeans tdo pun x jd apa.hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam umah ok lagi buka heater segala, stoking wajib la. hihihi pakai jeans pun kadnag2 rasa lagi ke tulang itam nyucuk dia.

      Delete
  11. owh.. bermaksud ia akan jadi lagi sejuk lah ye?? wah.. kalau yang minus tu pun dah gigil. mak aihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer En Boni yang Kacak, lagi lagi lagi sejuk. macam mat salleh sendiri yang nak ke alaska yang jauh minus dia tu, kena prepare mental fiikal spender pun hi-tech. hihihi

      Delete
  12. ke-silly-an..? hehehe.. english yg di-melayu-kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab belum jumpa perkataan melayu yang paling sesuai untuk digunapakai dalam menggambarkan "silly" itu. "bodoh" macam teruk benar bunyi nyer. apa yer?

      Delete
  13. jj ni macam biasa je dengan cuaca sejuk2..nmpk dr pic dias gt relex.tak gigil2 pun..hari tu pun boleh main salji macam main pasir je sy tgok..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia ni memang PK, glove pun tak nak pakai, selalu buka. I yg berglove pun still kejung.

      Delete
  14. tu gambar waktu JJ balik kampung ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err... kampung kat malaysia takder la nak pakai sweater tebal tu yang.

      Delete
  15. nak gelak jugak. HAHAHAHA!!!!mek jakun

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngh ngeh ngeh... takper, saya comel. eh?

      Delete
  16. hahaha, gelak jahat jugak ni...alahaii..

    ok saya ngakula...saya jakun...lalala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glad that I made u laugh :p mujur I comel :p

      Delete
  17. hahaha...kena sebijik dgn Papa JJ..kihkih:)
    bukan Jakun tapi tak tau...:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahu tapi soal balik dengan yakin, tu yg silly nama nya.

      Delete
  18. emmm...not nice word ke ??? tapi sya pun kadang2 jakun jugak....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its not nice to use la, macam orang cakap "eating all shits like asian"... ha gitu la not nice nyer. kita yg tak makan all shits tu mesti marah. I pun selalu guna, sebab dah terbiasa, tapi skang dah tau sensitive dia, better avoid.

      Delete
  19. Salam Mama Jelita..
    fuhh fuhh fuhh.. gigil tahap cakera pecah 9 tuh..
    kat lib ni pun,aircond dh sojuk.nikan pulak cuaca alam..
    maunye kejang.. >_<

    haaaa.... jakun.me pun jakun jgk sometimes

    ReplyDelete
  20. Hahaha..takper selalu refer kat termometer ..kalo bwh kosong mmglah minus....eeee sejuknya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. termometer takleh pakai UA, I was so silly once, tengok termo dalam umah macam ok ok, sekali keluar minus, gegel pakai nipis hahaha. lupa yg termo dalam umah ambik suhu dalam umah jer :p

      Delete
  21. sejuk giler ler cam tu yek ! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau minus mmg giler punya sejuk heheh.

      Delete
  22. hahahahahaha..lupa lah tu dia kt mn

    ReplyDelete
  23. kalau org selalu sebut jakun. org kedah panggil "Perak". bunyi pe seperti menyebut pe dang..boleh faham tak? Jakun tu memang jarang sangat guna.

    perkataan tu dah lama tak sebut kat org lain. tapi sebut tuk diri sendiri adalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. faham faham faham :D:D:D

      hehehe rasanya Kelate pun ada lebih kurang.. "Beghak" (berat), be macam your pe kat atas ni. hahaha apo ni apo ni.

      Delete
  24. malaysia... good weather time below 30 kot.. haha i suka sejuk! jakun sejuk namanya.. its oke guna jakun dalam konteks ayat.. :D

    ReplyDelete
  25. Kalau I datang sana harus jakun jugak MJ hehe...maklumlah selalu duk dalam oven...tiba2 masuk peti ais haruslah jakun hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm... dah try masuk peti ais kat umah? hehe

      Delete
  26. Dapat ku rasakan kesejukan itu.

    Silly = ludicrous or funny. Lack of seriousness.

    Nas, baru i tau maksud sebenar silly ☺☺. Tu pon lepas baca my blog friend ni.

    http://thesnowwybear.blogspot.com/2013/03/bodoh-monyet.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err... ok.
      good that u know now, tapi saya lak yg confuse skang. My entry ni sangat mengelirukan ker apa?

      Delete
    2. Owhhh I got it now after reading ur friend's blog.
      Ok, thanks for the link hehehehe.

      I am not worry about "silly" my dear, thats what exactly I meant anyway. "jakun" tu yang menjadi watak utama di mana saya nak cuba avoid :D:D

      Delete
  27. Hari tu pergi dublin baru -1 dah keras.. haha.. Memang tak mandi 2 hari kalau cuaca sejuk ni. Kih3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi bau la.. hehehhe tapi takper tak mandi pun, bukan berpeluh melekit pun. My doter JJ pun hari2 mandi tau. hahaha

      Delete
  28. kat sini tdo mlm pun terasa bahangnya tau... huhuhu

    ReplyDelete
  29. kalau sendiri gelar jakun tak pe, tapi kalau orang lain panggil kite jakun, huuuuhuhu sentap mak .. :D

    ReplyDelete
  30. sekarang kat malaysia cuaca panas berbahang tau..guna aircon pun tak terasa..

    ReplyDelete
  31. oh ..malaysia sekarang cuaca panas yg amat..malam2 pun panas..berbahang habis..huhu..

    ReplyDelete
  32. 'kampung' tu kira okey lagi dora..still acceptable kot..

    tapi 'jakun' dgn 'sakai' tu takut2 ada pulak org terasa..hahaha

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...