To Dr Daddy Ziyyad, yes... sebutan nya adalah seperti tertulis.. Jerman baca seperti yang dieja, tapi baca "J" as "y", "W" as "v" dan "V" as "f" etc. Kita akan separa otometik faham sesuatu perkataan bila kita sebutnya dengan betul sebab lebih kurang sama dengan English jer.
Back to our biskut, rasanya rangup krup krap khap khun ka hak hak hak dengan aroma vanilla menusuk kalbu, uols pun tau kan bila ada almond rasanya sangat mabeles, memang oayah nak go wrong with this one haaaaa gitu promosinya. Nah here I jote resepinya.
Untuk doh
250gm flour
1 hujung pisau baking powder
125g gula
1 paket gula vanilla
3 kuning telur
200gram mentega
125gram almond ynag telah dikisar hancur
Untuk Gula Vanilla
50gram gula halus (kastor eh nama dia, yang fine tu)
1 paket vanilla sugar
Campur semua godek sebati dan bentukkan kecik kecik kala bulan tak mengambang, like my case, I kepal2 jer.
Panaskan oven, bakar 170degrees for 10-15mins. Once masak, taburkan gula bervanilla. Ngap!
Maaf Dr Oetker, ambe share resepi deh.. mekasih. Ni nak tunjuk cara-cara gulung bentuk bulan tu, gigih I snap mukasurat tersebut.
I know... that vanilla sugar. Kat sini takder esen vanilla (maybe I tak jumpa) and mostly yang dijual adalah vanilla sugar dalam paket kecik2 dan buah vanilla (buah ker?) Ala... vanilla fresh tu, nak kena bedah perut ambik isi dia untuk dapat biji aroma nya... mahal. By the way tengah I buat some research untuk dapatkan jalan yang lebih mudah for u all, terjumpa Resepi Vanilla Crescents yang ini kat tenet (sila klik), cekidaut.... macam lebih mudah jer cara beliau.
*Setelah godek blog yang I mentioned kat atas ni baru perasan I tak restkan doh (maklum la merangkak2 baca Jerman), no wonder la pecah tak leh nak gulung. Katanya kena restkan kejap doh baru boleh gulung bentuk bulan.
*Dalam ramuan di atas, baking powder tu katanya anggaran secuit hujung pisau, Messerspitze.... anggaran nya dalam secubit la kot.
klu guna pisau daging cane tu? kekeke... sowi, just joking.. nk buat la utk dak botak tu..
ReplyDeletenak kena cubit mama DAnish ni hahaha.
Deleteboleh buat beskut raya ni... huhu
ReplyDeleteRaya deepavali kan now, ha apa lagi, cepat cepat.
Delete1st time dengar sukatan 1 hujung pisau .... hehe
ReplyDeleteme pun... hihihi
Deletekalau guna acuan bentuk mcm tu ok tak..:)
ReplyDeleteok kot...beskut ni mengembang sikit bila bakar, kang jadi bulan mengambang lak kang hahaha. akak cuba la, pastu habaq mai k.
Deletedari sini pun bau dah sedap
ReplyDeleteBuku resipi jerman..
ReplyDeleteResipi melayu pun i jrg bca hbis..
Yeay dah ada resepi... tapi akak ni entah bila free nya nak mengueh...
ReplyDeletewoww tulisan jerman ke tu?xleh nak tangkap nak baca kot mana haha..
ReplyDeleteAssalam..salam ziarah..
ReplyDeleterupanya tulisan german..ingatkan mata saya yg kelabu x leh baca pagi2 buta camnih..adoii..;heheheh
Sat nak baca dulu entry lepas....baru tau krup krap lagu mana satu
ReplyDeleteJap nak tanya sat......tgk buku mcm haluih jer bendanya....tgk hang buat berkepal kepal....tak keras ke weyh jadinya bila bako?....rangup yeh?
ReplyDeletekalau tekan dengan acuan biskut okeh ni
ReplyDeletebuat macam-macam bentuk
thanks for sharing nas..
sayam ketap2 :)
Oloh ni biskut sempena apa ni?Deepavali ke?Ngeh ngeh ngeh!
ReplyDeletedari gaya resepi nampak easy peasy lemon squezy....
ReplyDeleteDah lama tak main masak2 dengan anak2...
boleh lah cuba nanti bila cuti sekolah....
Thanks share resepi mudah ni....
ohh begitu. mudah la pulak rupanya. Tgok kerajinan nanti nk try buat. Akak tggu plak resepi dariku yg membikin kecur airliurmu. Campak2 je dah jadi kak. hahaha
ReplyDeleteTergeliat lidah kakak nak pronounce nama kuihnya:)
ReplyDeleteNas dah boleh baca resepi mereka not badlah... untung juga.
kak Nas..buku tu tebalik kah? atau saya mmg tak tahu hape lansung.hehehe
ReplyDelete1st time baca resepi sukatan guno hujung pisau…huhu serunnnn la ore german ni. btw telan air liur serooo nak try atek
ReplyDeleteSimple jer resipinya yerp. TApi resipi nampak ganas sket lah babe. SIap hujung pisau baking pon termasuk dalam resipi.. Dasyat ☺☺
ReplyDelete1st time dengo biskut.. adeii tahniah la kak nas atas kerajinan mu
ReplyDeleteI tengok tajuk I dah nak pitam. I tengok buku resepi you terus I rasa nak tumbang. Makanya, tak sempatlah I nak mencubanya.
ReplyDeleteChef kat Jerman ni hebat-hebat belaka. Main agak-agak hujung pisau jerk. Btw, I nak sambung betulkan pronunciation I for the tajuk here....
Mehlah speaking Jerman dengan I. Sure kita saling memahami sebabya at the end, kita gelak je kan.... ^_^
hihih..guna hujung pisau sukatan.. pelik tapi benar kan Nas.. buku tu tulisan Jerman ya?? mcm terbalik..hehehee
ReplyDeleteBab ikut sukatan dan step by step ni buat den lomah ni...huhu...sbb tu jejari ku agak bangku dlm membaking...haha
ReplyDeleteohhh, sedaknya biskut ni... beli je la karang biskut apa2 yg ada kat kedai koperasi bawah ofis ni.
ReplyDeletesedapnya lahai.dgn bau vanilanya.ada badamnya kan :)
ReplyDelete