Saturday, 18 October 2014

Vanillekipferl Tak Mengambang

Betul ker uols nak resepi sekut kepal kita tu? Hahaha I is segan nak tunjuk, plus I buatnya pun mengikut buku Dr Oetker Grund Backbuch ni, rasa serba salah pun ada nak taip resepi beliau, plagiat... errrr... kira I promote beliau la ni yer hahahaha.

To Dr Daddy Ziyyad, yes... sebutan nya adalah seperti tertulis.. Jerman baca seperti yang dieja, tapi baca "J" as "y", "W" as "v" dan "V" as "f" etc. Kita akan separa otometik faham sesuatu perkataan bila kita sebutnya dengan betul sebab lebih kurang sama dengan English jer.

Back to our biskut, rasanya rangup krup krap khap khun ka hak hak hak dengan aroma vanilla menusuk kalbu, uols pun tau kan bila ada almond rasanya sangat mabeles, memang oayah nak go wrong with this one haaaaa gitu promosinya. Nah here I jote resepinya.

Untuk doh

250gm flour
1 hujung pisau baking powder
125g gula
1 paket gula vanilla
3 kuning telur
200gram mentega
125gram almond ynag telah dikisar hancur

Untuk Gula Vanilla
50gram gula halus (kastor eh nama dia, yang fine tu)
1 paket vanilla sugar

Campur semua godek sebati dan bentukkan kecik kecik kala bulan tak mengambang, like my case, I kepal2 jer.

Panaskan oven, bakar 170degrees for 10-15mins. Once masak, taburkan gula bervanilla. Ngap!


Maaf Dr Oetker, ambe share resepi deh.. mekasih. Ni nak tunjuk cara-cara gulung bentuk bulan tu, gigih I snap mukasurat tersebut. 


I know... that vanilla sugar.  Kat sini takder esen vanilla (maybe I tak jumpa) and mostly yang dijual adalah vanilla sugar dalam paket kecik2 dan buah vanilla (buah ker?) Ala... vanilla fresh tu, nak kena bedah perut ambik isi dia untuk dapat biji aroma nya... mahal. By the way tengah I buat some research untuk dapatkan jalan yang lebih mudah for u all, terjumpa Resepi Vanilla Crescents yang ini kat tenet (sila klik), cekidaut.... macam lebih mudah jer cara beliau.


*Setelah godek blog yang I mentioned kat atas ni baru perasan I tak restkan doh (maklum la merangkak2 baca Jerman), no wonder la pecah tak leh nak gulung. Katanya kena restkan kejap doh baru boleh gulung bentuk bulan.

*Dalam ramuan di atas, baking powder tu katanya anggaran secuit hujung pisau, Messerspitze.... anggaran nya dalam secubit la kot.

30 comments:

  1. klu guna pisau daging cane tu? kekeke... sowi, just joking.. nk buat la utk dak botak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kena cubit mama DAnish ni hahaha.

      Delete
  2. Replies
    1. Raya deepavali kan now, ha apa lagi, cepat cepat.

      Delete
  3. 1st time dengar sukatan 1 hujung pisau .... hehe

    ReplyDelete
  4. kalau guna acuan bentuk mcm tu ok tak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok kot...beskut ni mengembang sikit bila bakar, kang jadi bulan mengambang lak kang hahaha. akak cuba la, pastu habaq mai k.

      Delete
  5. Buku resipi jerman..
    Resipi melayu pun i jrg bca hbis..

    ReplyDelete
  6. Yeay dah ada resepi... tapi akak ni entah bila free nya nak mengueh...

    ReplyDelete
  7. Ok..nanti saya buat..kalau jadi saya tayang2 kat blog ye..

    ReplyDelete
  8. woww tulisan jerman ke tu?xleh nak tangkap nak baca kot mana haha..

    ReplyDelete
  9. Assalam..salam ziarah..

    rupanya tulisan german..ingatkan mata saya yg kelabu x leh baca pagi2 buta camnih..adoii..;heheheh

    ReplyDelete
  10. Sat nak baca dulu entry lepas....baru tau krup krap lagu mana satu

    ReplyDelete
  11. Jap nak tanya sat......tgk buku mcm haluih jer bendanya....tgk hang buat berkepal kepal....tak keras ke weyh jadinya bila bako?....rangup yeh?

    ReplyDelete
  12. kalau tekan dengan acuan biskut okeh ni
    buat macam-macam bentuk
    thanks for sharing nas..
    sayam ketap2 :)

    ReplyDelete
  13. Oloh ni biskut sempena apa ni?Deepavali ke?Ngeh ngeh ngeh!

    ReplyDelete
  14. dari gaya resepi nampak easy peasy lemon squezy....
    Dah lama tak main masak2 dengan anak2...
    boleh lah cuba nanti bila cuti sekolah....
    Thanks share resepi mudah ni....

    ReplyDelete
  15. ohh begitu. mudah la pulak rupanya. Tgok kerajinan nanti nk try buat. Akak tggu plak resepi dariku yg membikin kecur airliurmu. Campak2 je dah jadi kak. hahaha

    ReplyDelete
  16. Tergeliat lidah kakak nak pronounce nama kuihnya:)
    Nas dah boleh baca resepi mereka not badlah... untung juga.

    ReplyDelete
  17. kak Nas..buku tu tebalik kah? atau saya mmg tak tahu hape lansung.hehehe

    ReplyDelete
  18. 1st time baca resepi sukatan guno hujung pisau…huhu serunnnn la ore german ni. btw telan air liur serooo nak try atek

    ReplyDelete
  19. Simple jer resipinya yerp. TApi resipi nampak ganas sket lah babe. SIap hujung pisau baking pon termasuk dalam resipi.. Dasyat ☺☺

    ReplyDelete
  20. 1st time dengo biskut.. adeii tahniah la kak nas atas kerajinan mu

    ReplyDelete
  21. I tengok tajuk I dah nak pitam. I tengok buku resepi you terus I rasa nak tumbang. Makanya, tak sempatlah I nak mencubanya.

    Chef kat Jerman ni hebat-hebat belaka. Main agak-agak hujung pisau jerk. Btw, I nak sambung betulkan pronunciation I for the tajuk here....

    Mehlah speaking Jerman dengan I. Sure kita saling memahami sebabya at the end, kita gelak je kan.... ^_^

    ReplyDelete
  22. hihih..guna hujung pisau sukatan.. pelik tapi benar kan Nas.. buku tu tulisan Jerman ya?? mcm terbalik..hehehee

    ReplyDelete
  23. Bab ikut sukatan dan step by step ni buat den lomah ni...huhu...sbb tu jejari ku agak bangku dlm membaking...haha

    ReplyDelete
  24. ohhh, sedaknya biskut ni... beli je la karang biskut apa2 yg ada kat kedai koperasi bawah ofis ni.

    ReplyDelete
  25. sedapnya lahai.dgn bau vanilanya.ada badamnya kan :)

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...