Friday, 24 October 2014

All Natural Homemade Body Creme Using Beeswax

Maaf tentang kekeliruan pada entry lilin sarang tebuan earlier... It is beeswax candle, lilin yang diperbuat dari sarang lebah la kekdahnya. And I did mention I kikis buat cream kan, what I meant was krim untuk kegunaan secara kosmetik, bukan untuk makan-makan yer rakan-rakan. 


Antaranya like this one here... 


Using only Olive Oil, coconut creme and beeswax with ratio 4:4:1

I made in small quantity since using coconut creme instead of oil, dont think the shelf life will last long (Made on: 30.05.14 )



Dah lama I buat benda ni, and dah lama jugak la I draft this entry (sebab nak catat tarikh dan ingredients) tapi segan nak publish... macam melampau jer kepoyo'an ana hahaha but since I tercerita pasal beeswax candle, so might as well I explain tentang kepenggunaan sarang lebah sekali. 

Antara kelebihan beeswax: Korang google la sendiri hahahahaha


*My skin super sensitive especially in cold, so macam2 remedy I cuba.... this kind adalah antara my favourite... Bio oil pun tak berkesan on me kat sini, tapi masa kat Malaysia ok jer. 

*Also.. minyak kelapa adalah solid pada suhu bilik kami so I malas nak rekemen this method to u guys yang berada digarisan khatulistiwa kang tak jadi naya jer semua. 

14 comments:

  1. Babe,kulit I pun sgt sensitive bila musim sejuk.Eh last time yg u kongsi tepek kat muka guna lemon,olive oil ,honey yadda yadda tu pun I cuba tau.Ini nanti boleh cuba jugak.

    ReplyDelete
  2. owhh same la kite..teringat zaman study dulu, kalau winter kite punye kulit menggelupas seluruh badan siap bersisik,kulit2 mati siap melekat kat baju hahaha..ngeri..pastu lumur badan dengan nivea cream or vaseline..dah jd mcm orang minyak pastu hihihi

    ReplyDelete
  3. kat malaysia suaah jumpa beeswax ni.. masa study dulu pernah cuba buat sabun sendiri dengan beeswax. hihi

    ReplyDelete
  4. Daku juga suka home remedy gini..
    Bhan gini macam susah nk dpt.
    Oleh kerana u pun ckp x sesuai kt sini..x pyh cr la..hihi.

    ReplyDelete
  5. menarik tu..sy ada kawan ajar buat body scrub.pastu kulit jadi lembap & lembut. campur madu+gula+lemon 4:4:1 ratio jugak kacau smpai macam paste macam tu then scrub time mandi. InsyaAllah skin glowing n lembut

    ReplyDelete
  6. pandai Nas buat sendiri, suka tengok, natural ala spa ja.

    ReplyDelete
  7. Wah, rajinnya you buat homemade body creme. I tak pernah pun buat apa-apa yang homemade tau. Nampak tak betapa malasnya I dalam bab-bab ni....

    ReplyDelete
  8. rajinnyer.. kalau KA mmg idak ler hehehe

    ReplyDelete
  9. rajin nih...akak pun suka kalau utk kecantikan ni,tp yg mcm ni susah le nak mencuba..hehehe

    ReplyDelete
  10. Dah ghuper margerin jer kekdahnya MJ hihi....cari roti sedap ni

    ReplyDelete
  11. iols malas yg hamat..selalu berangan nk buat macam²..sudahnya buat dlm tido je la..

    ReplyDelete
  12. haa, tu la, tgk resepi homemade cosmetic yg omputih share, guna coconut oil tapi nampak setongkah, terus rasa macam, ni tak sesuai ni kalo buat kat malaysia. Cair le nanti. Beeswax dlm entry yg lepas tu, mmg i dah salah faham ingatkan u buat cream kek ke, cream cheese ke. Selamat le u dah jelaskan kemusykilan i nih.

    ReplyDelete
  13. Dapatkan raw beeswax & shea butter dari saya,whatsapp 019-5079197

    ReplyDelete
  14. Beeswax & shea butter 019-5079197

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...