Thursday, 23 October 2014

Jar Cake


Say goodbye to cupcake, and...

Hellooooo jar cake ehehe. 
Ini trial jer sebenarnya... nak uji jar ni tahan oven or not. Hasilnya.... berhasil. 


Ini acuan utama. Makan berjemaah kekdahnya, ini loyang agak besar yer... 


Tunjuk kat bapak dia minta cek dan rasa sebab macam something wrong with the ganache... yang asalnya nak buat cream frosting hahahaha tapi lepas sesudu... sesudu cedok. Jijah pulak berlari ambik sudu lebih, hohhoho hadap la korang. I tengah frust time ni sebab cream tak menjadik. Suka cabar diri sendiri konon, tapi tak leh terima ketidakjadian hihii. I am happy with the jar one tho. 

Licin semuanya petang tu jugak.. bapak depa ni duk cakap "takyah risau la cream ker ganache ker, doesnt matter" lelaki... depa apa tau (° °,)

27 comments:

  1. Haha.. kepuasan seorang chef tak tercapai nampaknya tu. Tapi aspek pandangan sorang surirumah, kek tu licin dimakan kira ok dah sesangat tu.. orang lelaki mudah dijaga kalau makan tak memilih ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia memang tak memilih, cuma I jer yang melebih2 selalunya hahaha.

      Delete
  2. Hahaha, tu dah bukan rasa namanya... terus melantak dapat rasa kek.. Dengan anak2 join bersudu sudu... Ok, la tu... ada juga ayat pujukan utk mengubat ketidak jadian kek... Kalau di tambahnya komen2 yg bombastik, tak ke si chef mogok tak masak kek nanti.. dia juga yang rugi...

    Yg jar tu mmg khas utk baking ke atau boleh belasah jer bekas jam yg ada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. nak tutup mulut bini senagn jer.
      ha ah pakai bekas jam hat ada jer.

      Delete
  3. Memang trend kan skang.semua nak letak dalam jar.be it cakes , cookies , overnite oats la mcm2 lagi la.
    FAD

    ReplyDelete
    Replies
    1. demi pembangunan katanya.. hahaha recycle mana yang boleh, kurangkan pembuangna kertas.

      Delete
  4. guna mason jar ke tu kak? cer try buat apa tuh crispy rice.. skrg tgh meletup2 hot haa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. crispy rice yang ringan melambung2 tu? bukan ker makanan zaman dulu kala punya? hahaha bepeng rasanya nama kampung dia, kalau itu la yang dimaksudkan.

      Delete
    2. betol dah tu kelate pgl bepeng..sekerang kemain kat malaysia jual salut coklet la ape.tak penah terai lagi.tapi mmg menjejes..hehe

      Delete
    3. chocolate crispy rice ke benda ntah namanya. bawah bepang atas ceklat. nak makan kena bagi ceklat tuh cair by hurm.. double boil.

      macam2 pesen.

      skrg yg meletup2 tu jeruk asam boi, pastu aaa apam susu, pastu kek minyak, pastu aaaa apa ehhh.. chessy ball mcm kepsi tuh. otw nk buat wiken ni, kot rajin. eheh!

      Delete
  5. kikikiki...

    kak dora takde konsep nak buat bisnes makanan ke?

    ReplyDelete
  6. hahaha...kan??lelaki depa bukan tau maksud kesempurnaaan dalam memasak tu..hehehe

    ReplyDelete
  7. I was never that into cup cakes but when I see your jar cake I'm sure I'll try. What a lovely idea! Is this your sweet little doughter?
    Have a happy time
    Elisabeth

    ReplyDelete
  8. Hehehhehhehheh

    Na janji sedap....

    ReplyDelete
  9. Oh my friend, thank you so much for your lovely visit! I'm so happy to have you around!!
    All my best from Austria
    Elisabeth

    ReplyDelete
  10. Betullah kata mr. papa tu yg pasti sedap sebab tu licin mereka dua beranak kerjakan:)

    ReplyDelete
  11. ayat nk bagi sejuk hati le tu... janji sedap, pedulik apa dah dia kategori mana

    ReplyDelete
  12. Ye..ye, lelaki selalu je main makan je asal boleh. Kalau kita kata, ari ni tak berapa jadi sikit sebab tak cukup serai dgn halia, tapi dia makan dia kata "ok je". Pening kejap.

    Tu satu loyang tu boleh habis ke semua? Dalam Satu hari?

    ReplyDelete
  13. woahh.. best laa tengok JJ mam kek tuh selera ja rasaa. yumyum

    ReplyDelete
  14. Practice make perfect. Sila cuba lagi ☺

    ReplyDelete
  15. Er, er, er, saya lelaki, er, no komen :)

    ReplyDelete
  16. Janji sedap tak kisahlah menjadi ke tidak. Ini bukan pandangan lelaki tapi perempuan yang malas nak masuk dapur selalu :)

    ReplyDelete
  17. haha sungguhhhh...lelaki memang everything sama jaaaa...haha

    ReplyDelete
  18. makna kata...sedap kek tu..hehehe

    ReplyDelete
  19. Haha depa lelaki apa tau.

    Ni klako. Ekceli la ni bnyk btul resepi2 yg menjadi viral di fb. Setegrem n blog. Saye pon tak ketinggalan mencoba cuma kek dlm ni ja tak cuba hihi.

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...