Friday, 17 October 2014

Sekut Kepal

Sepatutnya ia perlu dibentuk bulan sabit merah, since nama resepinya VanilleKipferl aka Vanilla Crescent... tapi I kan as u may already know, terlebih artistik... dan praktikal, so kita kepal kepal ajer lah, lebih menawan la ramping gitu, dok? 

Rasanya tetap sama walau rupanya berbeda muahahahaa

Sebenarnya, ini projek Selasa hari tu ngan Jelita. Gambar jurubentuk tak sempat nak snap sebab tangan both of us penuh tepung, so hadap gambar sekut jer la yer. Sila lah jamu mata (° °,)
Vanillekipferl are Austrian, German, Czech, Slovak and Hungarian small, crescent shaped biscuits. They are usually made with ground almonds or hazelnuts. They get their typical flavour from a heavy dusting of vanilla sugar.Wikipedia

Yer... Jijah hampir habiskan kesemuanya sekali hadap.... hampir, sempat la simpan sikit untuk papa rasa, and some untuk bekal ke Kita.


Her lunch disediakan oleh pihak sekolah, so kudap-kudapan untuk minum petang jer la kena bawak sendiri.


27 comments:

  1. Ground almond and hazelnut itulah yg buat aroma bertambah menggebu sebaik hidang dlm pinggan. Itulah yg JJ kalau boleh nak bagi habis:) Sedap tu..

    Full ingredient please!

    ReplyDelete
  2. macam mana rasanya tu kak. Mohon la sedikit resepi untuk makyong ngidam neh hahahahaha

    ReplyDelete
  3. resepi mana?? mcm odap je sbb ground almonds or hazelnut tu.. nas guna apa?

    ReplyDelete
  4. wahhh...menarik ni Nas... emsti sedap sebab sekali hadAP dah nak habis.. hihihi..
    Rajin JJ nolong erk.. :)

    ReplyDelete
  5. cam mn rasanya ek..tertelan air liur gak ni
    ni sama ke ngan sekut bangkit tu hahahahaha

    ReplyDelete
  6. Puan Nas tak nak kasi resepi ker :)
    akak pantang kalau dengar bahan-bahan dia ada hazelnut, almond
    mesti sedap terangkat..

    ReplyDelete
  7. kalau rajin sila buat churros, sedap ooooo *terbayang2 pon dh start telan elio*

    ReplyDelete
  8. wah...gigih mummy jijah buatkan sekut ha....

    ReplyDelete
  9. na teruja kak mieja tgk....meh resepi buat koleksi hehehehhe

    ReplyDelete
  10. tak pe..tangan orang pandai masak ni,kepal2 pun sedap..heheh

    ReplyDelete
  11. ini kalau cicah dengan air teh pun sedap...=)

    ReplyDelete
  12. hehehe rupa tk penting, yg penting kemahuan nk mencuba & rasa terbaik hehehe

    ReplyDelete
  13. Mesti crunchy ni..tu yang Jijah makan tak toleh kiri kanan...hihi

    ReplyDelete
  14. Sekuk nanti suh JJ buat senirik.. amik gambar die uli sekuk..hahaha

    ReplyDelete
  15. abaikan rupanya..yg penting rasanya hehe..

    ReplyDelete
  16. Salam perkenalan
    macam sedap je. Rupa tak cantik tak pe sebab nanti masuk perut gak

    ReplyDelete
  17. macam mana nak pronounce dgn betul nama biskut ni ya?
    saya wonder, bahasa jerman ni, kita pronounce sebijik sebijik ikut ejaan nya kah? tetiba teringin nak belajar cakap jerman...hahaha

    ReplyDelete
  18. Amboiihh jijah, makan sampai tak ingat orang belakang ehh.. hehe.. Mesti sedap sampai jilat jari... :)

    ReplyDelete
  19. Wahhhhh......harus cuba jugak ni....mcm sedap jer weyh....
    sama tak ngan roti buku kering kita tu MJ?

    ReplyDelete
  20. Sedap sangat ni sampai jijah hampir² nak habiskan...hehehe....

    ReplyDelete
  21. Oh, ini rupanya vanillekipferl tu..... Senang je bentuknya, sebutan je susah yek. Alahai, JJ tu kecik lagi. Kalau I yang dah terlebih akil baligh ni dengar ada almond mahupun hazelnut, tak sempat bakar dah habis tau!

    ReplyDelete
  22. maknanya, kalo dia tak bawak bekal, so petang2 waktu minum petang tu dia hanya akan terkulat2 la tgk kawan2 yg lain makan bekal ye.

    ReplyDelete
  23. x kisah bentuk camane. bentuk kapal terbang ke. yang janji sedap. jijah pun dengan gumbiraya makannn. hehe

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...