Hat ni.... daun pudina dah 2 minggu, still segar bugar.
Bersihkan, diasing daun dari batang dan masukkan dalam tupperware kedap udara berlapik kitchen towel, simpan dalam fridge. *I bubuh kitchen towel kat atas dedaun tu and terbalikkan bekas, easier to change it once terlalu lembap.
So far cara ini paling berkesan la pada saya, kalau nak lebih fresh lagi... tanam, dan petik la sendiri heh heh heeee.
Psstt... daun kesum duk ada dalam peti ni, nak jugak melaksa tapi kena pi mengail dulu la gayanya, ritu kan tersilap kail huhuhu. Ikan oh ikan....
akakk ! terima kasih sbb selalu bg comment yg mmebina. pastu slalu x jemu comment kt sana. walaupun sy selalu x sempat nk tinggal comment kt blog akak. baca tp x smpat comment . baca pun dari smartphone. hehe
ReplyDeleteby the way. thanks kak bg tips simpan daun2 herba gini. sy ni blur sikit bab2 dapur. hehe. kalau daun layu..pi beli baru. hehe tapi bazir lah. T_T
Teringin nk tnm herba2 petik je nk mask..
ReplyDeleteTp itulah..
Mampus kering kot kalu tanam..jga x reti.
yeah.....daun pudina saya dah layu....so tips ni sgt membantu...hihi
ReplyDeletecili pun buleh buat gini ..try dah..tahan lama jugak..huhu
ReplyDeleteSaya nk try buat ginila pulok.. harapnya dua hero ni tak rajin nk explore ... kena buat n letak kat tempat tinggi sikit..
ReplyDeletelaksa siam satu...
ReplyDeletehehe.
baru teringat ada juga beli daun pudina dalam fridge... Kononnya nak berdetox, tapi rasanya daun2 pudina tu dah keras kejung dalam fridge.... kikiki... Lain kali boleh la cuba guna cara ni biar tahan lama...
ReplyDeleteAla, tak payah nak mengail... Ai selalu mengelat guna sardin dalam tin jer...
Nastyna, sis ada tanam herba dan daun-daun ni seperti rosemary, daun pudina dan daun kesum tapi susah benar nak menjaganya.. Air terlebih x boleh, air kurang pun x boleh, cahaya matahari terik sangat pun x boleh.. redup sangat pun susah,, huhuhu leceh yang amat.
ReplyDeleteContoh daun kesum, sis tengok mak kat kampung relax jer tak pernah ambil peduli nak belai daun-daun tu tapi boleh lak hidup subur.. Padahal pokok-pokok tu sis ambil dari induk yang sama.. Hurmmm..
Anyway, sis akan cuba tips Nastyna ni.. sungguh berguna..
Thank you.. thank you... >_<
Good idea. Lain kali kakak nak ikut. Biasa kakak buat tak letak kitchen towel macam tu. ok juga tapi mungkin cara ni lebih tahan lama.
ReplyDeleteTanam sendiri tu dah lain ceritalah meamnglah fresh sepanjang masa hihi..
tips yang bagus..biasa kalo teringin nak guna kan, beli pastu masak pakai sikit jer..then lebihan tu kering dalam fridge..tunggu la nak masak lagi sekali baru buang yang lama..petik lagi kat kedai yang baru..walaupon tak berapa fresh dan mahal hadap jer la..dok bandar sumer pon mahal..kahkahkah..
ReplyDeleteoo ye ke lau sayur2 lain pun leh wat cam ni x..jenuh lah nak beli bekas satu2 hahaha
ReplyDeleteok nti nk try
tak pernah tau lagi tips ni. boleh la mencuba lepas ni..kalau tak, sekali beli tahan dua tiga hari je. huhu.
ReplyDeleteowh kakak kaulah penyelamat. tapi sedikit lambat. daun kari gua habis kecut2, pandan sudah tidak berbau. wangikan peti sejuk jela, haha!
ReplyDeleteOwhhhh...good tips. Selalu daun sup & daup kari kras kejung dlm freezer.
ReplyDeleteoh saya letak dalam zip on plastik tu kira ok juga tapi biasa langsai cepat sebab tak stok banyak pun dalam fridge ni :))
ReplyDeleteMMG CARA NI SESUAI JUGA UTK DAUN SUP.DAUN KETUMBAR DAN SAYUR SAWI
ReplyDeleteMA YG AJAR ;)
bgus ini tips
ReplyDeleteselalu daun pudina ni cepat aje rosak
oo, gini ke teknik dia. Aku selama ni main longgok je dalam tempat sayur tu. patut le layu je semacam.
ReplyDeleteowww!! thanx bagi tips kak, klu saya beli daun sup terus campak kat aisbox bila nak guna dah 'masak' daun sup tuh dlm freezer. haha.. nice tips kak ^^
ReplyDeletetips yg bagus nih..
ReplyDelete