Monday, 20 October 2014

Granatapfel Si Buah Delima

Pomegranate dalam bahasa nenek moyang kita (° °,)


I beli yang ni masa sale besar giler kena pegang dengan dua belah tangan hahahaha melampo2 exaggerate... tapi betul tau besar sangat, isi merah menyala nyala nyala nasib tak terbakor nyalanya. 

So, sebiji ni Cik Jijah sorang perabih, I rasa la sebutir, masam!!! Buh air dalam besen besar and kupas biji delima ni dalam besen supaya tak memercik merata, ok still terpercik jugak actually but not as bad. Yang I beli masa balik kelantan dulu pink pink jer kaler dia, I just buka... belah dua and kasi Jijah kutil kutip makan sendiri dari kulit, yang this one... nehin betey, nehin kabhi nehin. 

Kaya dengan zat berkhasiat kan si delima ni... but then again... no matter how good that something is, kalau dah too much pun tak elok jugak. I dah cakap kat Jijah "makan sikit-sikit yer anakku, itu semua untuk kamu so no rush", tengok-tengok dah licin. Malam tu sakit perut. 


*Maaf entry saya yang sebelum ini, that resepi..gambarnya dalam keadaan terbalik (mirror), ambo snap gambar tu dengan camera laptop jer sebab I takder smartphone :p so tulisan Jerman yang sebenarnya senang jer nak baca. Maaf yer dayang.. eh sayang sekalian. 

17 comments:

  1. jujur, i xpernah makan buah delima..dan xtau apa rsnya.. pdhal hari² nmpk (jiran punye).. even ms mengandung pun org kata elok makan, i xmkn.. pastu siap ada yang mengidam, pun tak mengidam..

    ReplyDelete
  2. Sedapnya. Cantik isi delima tu. Merah menyala.

    Dah lama tak pekena buah delima. Masa memula makan dulu I gi buang bijinya. Rupanya gigit ngan biji² tu skali...ppffttt...

    Pssttt...cer you search IG @jelitakako. Muka ada iras² Jijah lah. Nama pon Jelita ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah la wei.... mix tu satu hal, dah nama pun sama hahahaha. tapi budak tu pemes nnt, jelita boleh tumpang senama. hak hak hak.

      Delete
  3. merahnya isi delima ni..terliur jerrr tengok..hehe

    ReplyDelete
  4. merah2 delima...erm..tadi ke pasar cari jugak tapi tak de..selalunya ada la jugak longgok2 4,5 biji.

    ReplyDelete
  5. tunjuk gamba ni dkat mak..pastu dia kata,,comeiiiinye delima..ni baru delima..haha
    ps : patutla gamba resepi bahase jerman tu lain mcm je..pantulan rupenye..

    ReplyDelete
  6. Babe,delima aussie pun merah mcm ni.eh,sama pulak delima terengganu pun pink2 segan.Kikikiki!Haritu kopek merah habis percik baju bengang betul tp rasa sodap.

    ReplyDelete
  7. wah merah menyala isi delima ni..ehh rasa macam jijah baru je lahir tup2 dh pandai makan delima..cepatnya masa berlalu..sy pun kejap tenggelam kejap timbul kan..:)

    ReplyDelete
  8. sorry to hear about jijah, hopefully dah ok, memang nampak lain delima ni, baja apa kah ini, macam merah sangat merah delima hehe...

    ReplyDelete
  9. Delimaaa my fav tapi since pregnant, lagi la bertambah suka. Ayah dak kecik selalu belikan tapi nak menjumpai warna sebegini memang la payah gile di Malaysia ku ini. Kadang2 singgah kat hentian serdang sbb selalu ada yg begini. Sebiji RM 10.00 rasanya manis.

    Tapi minggu lpas, ayahnya belikan jugak delima. Peniaga tu belah depan ayahnya, warna pink2 merah. Sekali balik rumah. warna pink pucat macam nak putih2. Nyirap je ayahnya haha. tapi nak buat cmne. buah isi di dalam kan. Tapi rasanya manis. Sedap lak tu. Jenuhlah mak buyong ni ngabeskan. Hehe kite makan ngan biji2nya. ayah dak kecik mkn buang biji.

    ReplyDelete
  10. Cantik plak kaler buah delima tu sepatutnya merah mcm tu mesti la manis kan...pelik sbb masam...baru2 ni masa kat Padang besar ada gak beli...Dania tu suka....mama nyer?...
    X minat den...

    ReplyDelete
  11. warna merah menyala nampak cam manis, tapi tak ku sangka masam. patut le jijah sakit perut. acidic sgt kot.

    ReplyDelete
  12. namee jenis x reti nak makan benda ni. T_T biji dia kena telan keee?

    ReplyDelete
  13. saya sama ngan namee. memang tak reti makan buah ni..kalau makan, gigit2 ngan biji dia lepas tu buang hampas keluar. lepas tu kena gelak ngan suami. *_*

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...