Wednesday, 12 November 2014

Pisang Pengubat Sembelit Ker Buat Sembelit

Jelita dari kecik suka banana, pagi2 pergi kitchen jer "nana nana"... sekarang dah pandai ambik sendiri sampai kami kena sorok dari beliau. 

Pisang pengubat sembelit ker bikin sembelit sebenarnya? This is interesting, I selalu argue with papa JJ pasal ni sebab bagi kita Melayu... banana untuk memudahkan berak, kan? We take banana whenever we got sembelit, right? ( I siap call my Abe untuk kepastian). Contra to bapak bebudak ni... according to him, banana buat keras taik. Eh???

Punya tak puas hati I google cari info and he was right. If kids ada masalah sembelit... kena avoid BRAT diet which stand for Bananas, Rice, Applesauce and Toast. 

Kami berdebat pun pasal cik Jijah asyik semvelit jer bila memisang... sepanjang umur beliau la debat kami tak berkesudahan. Now Cik Tipah pun suka sangat pisang... yer I dah start introduce her to solid walau usia dia belum genap 6bulan. Introduce... bukan suap sekenyang-kenyangnya.

Even papa JJ was right about banana, I still tegakkan benang basah dengan fakta kat Malaysia ada beratus jenis pisang, yang mungkin salah satu nya bertindak sebagai anti-cerna dan berpuluh yang lain tu membantu pencernaan. Kat sini kan pisang import, depa kait masa muda trang tang tang untuk dibawa belayar, kelat.... tu yang buat sembelit... kannn.


Gambar Jijah ulang tayang yang tiada kaitan dengan cerita... eh ada kot sikit. Hari tu belek2 gambar lama si Jijah, dia pun belek sama tapi semua dikatanya Tipah. 


*Kat Malaysia dulu... I hanya beli pisang kat pasar malam, yang supermarket tak best.

* So far the "P" food like peaches, prunes, plums, pears etc sangat membantu mengurus sembelit. Pisang???


40 comments:

  1. Waaaa banana jd sembelit ye...i rasa betul la pandangan u...tak semua banana gitu...my son Qi kalau sembeli bg pisang...pisang emas...lembut...kalo pisang abu keras la output dia hehehhe...tp disana mana nak cari pisang emas kan mama JJ...alahai rindu yer dkt u dear...so happy bila u drop some komen in my latest entry...so sory lama tak BW ur blog...nak list down your blog dkt my side bar...hoyehhhhh

    ReplyDelete
  2. Tapi kalau keluarga kakak pun pisang tak jalan utk buat ubat sembelit. Kalau papaya, prunes, kiwi, dragon fruit baru menjadi pelawas. Pisang utk ubat sedap tekak Nas aje hihi... Tapi kalau anak jiran kakak ye mereka guna pisang sebagai pelawas. Org tak sama kan...

    ReplyDelete
  3. Kalau tengok adik tu memang sama macam kakak JJ..
    Yelah keluar dari satu mould kan haha...

    ReplyDelete
  4. mungkin lain org ain keberkesanan pisang sbg pelawas,kan...
    alahai sedapnya pisang sebatu goreng atau rebus hehe

    ReplyDelete
  5. Pisang memang pelawas terbaik
    Tapi memang tak sesuai untuk baby kut yer

    ReplyDelete
  6. Ni kalau yang pernah aku dengar dari nasihat doktor lah sebab anak aku si Damia ni selalu sembelit. Jangan makan pisang sebab pisang bertindak untuk mengeraskan najis ... pisang selalu disuggest oleh doktor untuk dimakan ketika kita mengalami ceri beri .... nak bagi buangan tu keras balik katanya ..

    ReplyDelete
  7. Pisang msia ni lembut2 kot.kehkeh.kalau anak i makan pisang emas ,hasil production dia pun sangat bagus.haha.
    FAD

    ReplyDelete
  8. kalau ngn aku ,, pisang buat jd lagi sembelit
    huhu

    ReplyDelete
  9. fakta ke auta??hahahaa..
    kalo tuk zee memang menambah sembelit...dah memang ada ada masalah sembelit sejak azali..memacam try..pisang tu takyah cakap la asyik dok makan tapi sembelit tetap sama jer..ada sekali tu pegi klinik doc cakap pisang bukan melawaskan yer tapi membuatkan anda lagi sembelit... huhuhuuu

    ReplyDelete
  10. wallahualam. beza pisang muda y diperam dan pisang masak kat pokok pun mungkin betul.
    kalau aku, asal buah.

    betik, pisang n jagung antara top list aku. semua kat rumah pun kalau dgn pisang.... sesikat beli pagi, sebelum lunch pun dah blh setel.

    ReplyDelete
  11. Yeahh JJ sep skit dengan auntie eka n uncle fizi. Kitorang suka pisang dan saye baru je updated pasla pisang dan masuk sini, eh pishang jua hahaha.

    A ah pisang ubat sembelit.

    Lagi satu, smlam ada pi pasar malam. Tu beli pisang Awak ngan pisang nangka. Ptg kang nak buat pisang nangka goreng cicah sambal kicap. :)

    ReplyDelete
  12. alamak..ye ke dok nie..heheheh..tapi biasa kalau diknani sembelit..kitorang kasi dia Pisang..huhuhu...jadi kot...huhuhu

    ReplyDelete
  13. kalau yg jenis sembelit teruk makanlah pisang ke apa ker tak jalan....alih2 kena gi tala bontot ke doktor baru ok...kes kawan sayalah...hehehe

    ReplyDelete
  14. uhuks.. ye ke.. anak sedara i, ttime dia sembelit tu lah mak dia kasi makan pisanag bebanyak.. salah konsep kah??? -____-

    ReplyDelete
  15. Salam perkenalan sis nastyna.... jemput singgah blog sy juga..

    ** pernah bc juga pisang pelawas tapi sy tak pernah cuba sy selalu pelawas guna betik hihi :)

    ReplyDelete


  16. tak pernah lagi sembelit sebab makan pisang.


    maybe kot..

    lama dahhh akak tak singgah sini..tup2 ada orang baru ye.. comeellll

    ReplyDelete
  17. ya ampon cutenya rambut...banana bgs amalkan byk khasiat
    kalau sembelit biasa akak bg papaya dulu2:)

    ReplyDelete
  18. pisang boleh buat sembelit tu tak sure.

    tapi pisang boleh cure sembelit tu xstuju, Sya kalaw constipated, makan setandan pon constipated jugak. prunes mmg berkesan part effect g toilet. hehe

    ReplyDelete
  19. sllu lau mkn pisang mmg senang uk uk hahaha
    tp mayb jenis pisang kut..sllu for babies bg pisang emas
    iols ritu sembelit mnm air prune pun x jd ape huhu

    dah introduce eh kat mel bg mkn..iols pun ada gak wat cam tu just nk bg rs je kan
    pasni gigihlah nak wat solid food huhu

    ReplyDelete
  20. ai is likey part statement akak pisang export muda kelat so effect dia x sama mcm pisang local, gituh.

    dah try betik?

    ReplyDelete
  21. oh suka makan pisang. tapi tak pernah observe pulak kita makin sembelit or makin lancar perncernaan. hewhewhew

    ReplyDelete
  22. comey nye si jijah.. pisang tu sometime membantu gak tuk sembelit. rasanya .. tu pendpat sy la.

    ReplyDelete
  23. salam ziarah dr
    http://afasz.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. mana nak cari baju kelawat cam si jijah ni ek

    ReplyDelete
  25. ecah sentiasa bawak pisang g ofis..suke sangat..tapi xpenah pulak sembelit..

    ReplyDelete
  26. pendapat kita sama...pisang tu memang ubat sembelit selain papaya... :) aish...comelnya baby awak..!! :)

    salam kenal....first time landing sini.. (^_^)

    ReplyDelete
  27. anak-anak saya pun suka makan pisang hihi.. bulatnya mata die, cute sgt!

    ReplyDelete
  28. bertahun dulu saya pernah tulis kat blog jugak yang pisang boleh memejalkan najis...bagi saya baik bagi betik..ianya lebih bagus

    ReplyDelete
  29. Yes, saya pun rasa bergantung pada jenis pisang jugak... Budak2 kat rumah ni pun mmg jenis hantu pisang... Tp xde pula mereka mengadu sembelit...

    ReplyDelete
  30. haah la macam si tipah....kite pon tertipu...hihi

    ReplyDelete
  31. Bukan ek? haha. Rasanya mmg ubat sembelit tai pisang tu fiber. haha. adeii. ce minum air suam byk2. kot2 lah cair taik tu. hehe

    ReplyDelete
  32. alololo pakai baju kelawar comei sangat nii cubit kang eiiyy geram
    (baca dlm satu nafas okei)

    aichan mmg x pernah sembelit sejak lahir..sbb die suka makan segala jenis buah dan sayur kot..asal hijau je mesti nak makan..daun pokok rambutan pun die bantai kunyah..hohoho

    ReplyDelete
  33. comey sangat jijah tu..mcm anak akak si adam tu la tunjuk gambar dia masa kecik mesti dia kata tu adik dia..nak lak kalau gambar yg comot..

    ReplyDelete
  34. For me biasanya papaya la...pisang jarang sekali...hehehe...

    ReplyDelete
  35. i jenis mudah lawas, xyah makan pisang pun mmg sedia hadammm..hahaha.. anak pun sama, alhamdulillah..

    btw, buah P tu kalau dimelayukan jdi P gak..Prun, Pelam, Pir..hahaha.. so, pisang include.. voley tak??

    i suka pisang yg kecik² tu, xtau apa nama beliau.. sekali ngap je, muat semulut.. yummeyhhh.. pisang dibuat cekodok jua menyelerakan.. begitu juga pengat pisang.. dan juga lepat pisang.. kek pisang?? okla..dah start merepek..okbye

    ReplyDelete
  36. saya pun fikir macam apa yg akak fikir la..banana utk sembelit selain papaya.. huhu..tp lancar ja mmbuang selepas makan..

    ReplyDelete
  37. Ikut badan seseorang juga kot. Macam dua orang kakak saya, memang jenis sembelit, tak kiralah makan pisang setandan pun.. sudahnya mudah membuang bila minum air madu setiap pagi..

    ReplyDelete
  38. mmg sebijik sama muka diorg berdua. kalau nas tak bgtau ni gambar jj mmg ingat ni tipah la.hihi

    ReplyDelete
  39. A’aaa.sama muka dua beradik ni..
    mmm, mayb utk bb x seduai lagi kot.
    selalunya bgi betik cepat lawas..

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...