Tuesday, 25 November 2014

Makan Makan Makan Mangan

Takmo citer banyak, kali ni nak tunjuk makan-makan jer. Nah. 

Fenchel aka fennel (yang warna putih) salad. I mix kan dengan red turnips and lime, rasa sangat fresh and this actually best to eat during summer. 


Kuih keria ala donut, pasainya I malas nak sira-menyira gula.


Homemade burger patty, tak susah langsung just bubuh whatever rempah pilihan, like my case... salt and pepper sahaja. 


Stuffed pepper... juga sangat senang, gaulkan minced beef dengan secawan beras and masukkan dalam pepper yang dah dibersihkan ni. Rebus dengan sesudu tomato puri and paprika powder sikit, salt pepper. Air rebusan tu jadi sup jugak hirup panas-panas memans sedap. 


Cucur badak... since Tiffany start solids I selalu la beli keledek, kebetulan ada banyak jual kat kedai sekarang. 


My nasi kerabu lengkap dengan solok lada and telur asin (tiada dalam gambar) dengan ayam goreng kunyit lagi tu. Lama dah buat yang ini. 


Kaskas roll.. macam cinnamon roll but I letak poppy seeds instead. Kaskas la kan kita panggil bijian ni kan? Memagn best tidur lepas pekena roti ni hehehe. 


I buat dalca makan dengan roti paratha produk Singapore ni..sedap. Goreng peria ala kedai mamak juga... sedap walau guna peria dari tin. Ada hat fresh tapi since mahal and I tak pasti bila mood nak mengari datang... so better beli yang canned. 

20 comments:

  1. sekarang saya jadi lapar..huwaaa

    ReplyDelete
  2. Yang first tu, ni baru first time tahu... Tapi nasib baik tak teringin nak makan...
    Cuma sampai part nasi kerabu tu, tak semena terus merobek iman.... Nasib baik xde telur asin sekali, penerangan dgn kata2 tak sama dgn gambar yg sebenar.... ekekkkeke

    ReplyDelete
  3. I nak try yg first tu sbb selama ni asyik pandang je benda tu taktau nak masak lagu mana.kikiki

    ReplyDelete
  4. banyak yg ditayangkan sy masih jakun tak pernah makan kecuali nasi kerabu, kuih keria, yg kaskas tuh kan sy rs sbb poppy seeds letak tuh lg sedap kan..
    sy dpt berangan tak perlu buat homemade beger lg lps nie..yeeaaayyy..:)

    ReplyDelete
  5. Lepas pekena kaskas roll tu pergi buang urine test, mesti positif....1st & 4th boleh di cuba, tp nak cari fennel ngan red turnips tu kena g market org kaya dulu...

    ReplyDelete
  6. Yang nasi kerabu ru mula2 saya ingatkan nasi goreng.. ops sorry dah perati baru perasan nasi kerabu kuning rupanya ya..

    Terliur tgk cinnamon rolls dan stuffed pepper tu.. mengancam nampaknya..

    ReplyDelete
  7. telan air liur pepagi nampak makanan ... ada jugak peria dalam tin yer.. baru saya tau.. sy mmg suka peria goreng tepung yummi sangat .. kalau goreng.. mujo kat malaysia peria x mahal sgt .. jadi blh beli beli selalu dan goreng...

    ReplyDelete
  8. ni dh kenapa rajin sgt msk ni.. geram pulak la aiiiii..hahaha

    ReplyDelete
  9. Terliur tgk cinnamon rolls dan stuffed pepper tu =)

    ReplyDelete
  10. sume sedap.. sume sedap.. dah la tengah lapar ni tahap petala ni.. duhh...

    ReplyDelete
  11. peria pon ade dlm tin ye kak. baru tau ni hehehe.

    disaat sedang membaca ni, eka tgh makan, so takde rase ape sgtlah hahahahaha. cuma rasa nak rasa yg salad atas tuuuu aaaa

    ReplyDelete
  12. Wahhhh cantiknya gambo tomato ngan minced beef tu.....mcm kat hotel tau MJ....
    Untung ar PJ dpt bini rajin masak

    ReplyDelete
  13. Sedap lah pulok tgk suma makanan² nih.

    ReplyDelete
  14. MIntak resepi peria goreng mamak tu. Dengan nak tanya, yg stuffed pepper tu. Dah lama nak buat tp tak nampak jalan. Otak beku sgt. Lepas dah stuffed the peppers, kena rebus dgn puri tomato? Atau minced beef tu yg kena rebus?

    ReplyDelete
  15. tertelan ailio akak tengok makanan ni, dah la posa ni hwaaa....

    ReplyDelete
  16. ya Allah rajinnye uols
    iols nape lah x rajin mcm uols
    iols rajin goreng ayam kfc je haha

    ReplyDelete
  17. Macam comel je stuffed pepper tu. Nanti I cuba buatkan untuk my hubby. Tahun bila I tak pasti ler....

    ReplyDelete
  18. alahai sedapnya.. nak nak cucur badak
    suka sangt
    tp tertarik dgn stuffed pepper tu.

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...