Thursday, 20 November 2014

Payappa

Hari tu kan citer pasal pisang. Pisang pisang pisang payappa pun tercalit sama. Papaya... si betik tu, bukan Padaiyappa.

Tadi pergi ngadap doktor Tiffany Melina again.. on the way balik singgah la Lidl yang seberang jalan walau dekat tapi jarang pergi sebab kena seberang jalan. Ternampak ada betik, dah disebut-sebut itu hari, apa lagi kan rembat la. Sebijik sebesar tapak tangan dah 2€++. Takpa la... bukan selalu ada.

Dalam takpa takpa tu, I membebel la jugak;
Me: Tengok la betik ni, kecik ni dah 2€uro lebih... kat kampung I berlambak-lambak luruh terbiar takder saper peduli nak makan, bagi babi pun tak hingin.
Tok laki: Banyak bela babi kat kampung?
Me: Err... boleh tahan la. 
Nampak tak lari topik di situ?

Ok bye.

Betik sekecik +-2Euro, kiwi sebekas +-2Euro, limau sebeg 99sen. 


*Lastweek telinga Tiffany Melina kena infection. Allhamdulillah telinga dia takder apa, dah ok dari last week lagi sebenarnya but still kena pergi check lagi hari ni untuk follow up.

*Ditaip pada hari kejadian yakni Monday lepas.
*Selamat dah betik dalam perut Tiffany Melina... suka pulak dia betik mahal ni.

19 comments:

  1. jauh tu perjalanan ke german dah tentu la kena charges mahal..hehhee..
    cover balik kos minyak yang dah meningkat..

    ReplyDelete
  2. banyak2 buah
    betik daku tak suka betik, sbb baunya pelik

    ReplyDelete
  3. hoho..walopun x bela babi,,tapi mereka slalu dtg cari makan kat backyard kite..(dok kg biase la..:p)

    ReplyDelete
  4. sedap betik yg tak berapa ranum..

    ReplyDelete
  5. sebab dia imported tu yang mahalnya mak kaw
    limau tu murah giler, manis tak Nas?
    dah lama tak makan kiwi
    dah jarang jumpa kat supermarket sini ^_^

    ReplyDelete
  6. huhuhu.

    sekarang bukan musim betik...

    ReplyDelete
  7. hhaha..benda mahal siap tak suka..:p

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah, nothing serius pasal infection tu.... Nasib la Tipah selera Mesia.... rabak poket mama dia...

    Huwaa, kejam tau letak gambar betik tu... Dah lama ai tak makan... Ada juga jual kat sini kadang2... Tapi rasa tak mampu nak beli... Kalau beli, mana boleh beli sebiji jer, tak cukup.... Lain lah kalau beli sebiji lepas tu sorok makan bawah katil... hahaha

    Jadi kat sini duk belasah stoberi+anggur+banana ajer lah hari2.... Limau pun sama... sebungkus tu budak2 ni sekali hadap jer.... Lepas tu mula lah masing2 duk berut bilik air.... keh keh keh...

    Tapi bakpo mahal benar kiwi kat sana? Kalau sini satu pound jer sebungkus kiwi tu.. Kadang2, 10 biji sepound... Potong kecil2, lepas tu letak gula dan kicap... Pergh, sodap!

    ReplyDelete
  9. Bila import tu yg jadi mahal kot.. part banyak bela babi tu kelakar..hahaha

    ReplyDelete
  10. Haha. Kelakar lawok dgn papa JJ tu.. sekala sekala bgurau gitu best juga tgk respons orang yang mendengar ya..

    Wah.. terus rasa peluang nak kaya cepat agak tinggi kalau eksport betik ke german tu.. tapi ladang betik xda pulok..hihi

    Pandai Melina makan benda mahal ya.. taste Malaysia ya..bagus2.. nati kalau balik kg ToK Ma bolehla makan banyak2 betik kat belakang rumah Tok Ma tu.

    ReplyDelete
  11. kecikk nya buah betik.. takpa kak, sekali sekala beli.. heuheuheu.. tp kalau Msia, petik jari je dah dapat ^^

    Get well soon dik Tipah :-)

    ReplyDelete
  12. serasi lettew dengan tipah.
    sabor je la..dh diimport kan..

    ReplyDelete
  13. Hahaha... pandai gurau tok laki you, ke dia memang lurus bendul gitu? Lenkali berilah nama haiwan yang sinonim ada kat kampung you, barulah tak kena gelak!

    Betik kat Malaysia ni I pandang sebelah mata je. Kalau apple, anggur, strawberry tu I pandang dengan kening terjongkitlah!

    ReplyDelete
  14. betik lau simpan dlm peti ais mkn sejuk2 wow best giler hahah
    berak pun laju je hahahahaha kbai

    ReplyDelete
  15. Betik haritu eka bli dua biji singgit mak ai manis sedap masak sedang elok. Potong kcik2 ltak dlm peti es peeghh. Tu pon cr btik sbb semelitt hahaaa

    ReplyDelete
  16. betik okay lagi.. kakak saya pernah cerita masa kat obesi, tetiba nmpak ada jual durian. dia kata mahal nk mampos, tapi sbb bila dah tengok, rasa mengidam plak, beli je la mahal2 pun.. heheh

    ReplyDelete
  17. Comel banget betik tu. Ni yang isi pink tu eh kalau masa belum masak?

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...