Wednesday, 26 November 2014

Gaduh

Ok, tarik nafas dulu..... tahan...... tahan....... tahan sikit lagi... dah biru muka, push! eh hembus. Itu baru tahan nafas, kalau beranak lagi worse. Tapi itu yang buat kita sayang sangat kat anak-anak kita kan, separuh mati wei nak teran keluar sekor2 huhuhu.

Ok dah intro.

Ni pasal si Jijah bertumbuk kat Kita ni. Ok sebelum tu, let me clarify yang entry ini mungkin akan ada sedikit unsur perkauman, which I wanted to avoid the most... tu yang payah nak citer ni. Also.. a little bit about Jijah. Seperti mana yang I cerita pasal dia selama ni kat sini, all is true, thats who she is, thats how she is. Dia baik, dia manja, dia sangat sopan santun... pijak semut pun semut gelak. muahahaha tipu. Dia sebenarnya agak degil, melawan, very strong willed, sangat independent and defensive. Omg she is sangat sangat defensive, not only untuk diri sendiri, tapi kawan2 dia pun dia defend sama. So kalau anak u kawan ngan dia, worry not she will really take a good care of them. Amboii melambung puji anak. Eh yer la... anak sendiri. Seburuk2 mana pun anak kita.. like my nenek says.. "Tahi pada orang, raja pada kita". Faham tak maksud nya?

Berbalik pada topik. Ada la sorang budak ni baru masuk Kita tempat Jijah for a couple of weeks now.  Baru sangat lagi la. Should I mention his race? Can I? Ok abaikan walau ia agak penting. So... selama ni I tau macam mana Jijah kalau main ngan kawan2 dia, kalau ngan gang lelaki dia pun sama naik tocang bergusti berguling.. memang jantan habis. Its ok la, kita faham la sama2 main kan, everybody is having fun walau lebam berdarah, U yang nak main.. so u jangan nangis manja kededek.

Eventually dia berkawan rapat dengan Helin, which I sangat2 happy sebab dia pun mula jadi gigirl sikit... main pun sopan-sopan takder la bergusti bergomol manjang. But then tetiba tadi pagi masa I hantar dia, this one mother told me the kids (Jijah and that new boy) bergaduh teruk semalam.. seteruk mana I tak tahu tapi yang penting dorang cakap "not good".

So I tanya la Jijah kenapa, mengapa... bertumbuk macam tu sebab dia langsung tak cerita apa2 balik semalam, siap kami pergi fanfei lagi happy dia naik merry go round. Then tadi on the spot I tanya dia, tak marah tapi curious la kan kenapa boleh bertumbuk macam tu sekali, dia diam. Mak kawan dia tu dah cakap dah bukan Jijah yang mula. Tak tahu la kot2 nak sedapkan hati I ker apa, tapi honestly setakat ni mana pernah berlaku kan, so logik jugak. And that mother pun macam worry jugak muka dia... ha ni yang mula nak masuk unsur perkauman ni. All we can conclude is, payah nak deal dengan bangsa yang "agresif" ni. In fact kat level jijah sekarang ni, that new boy is alone, all his members tak lepas naik, yakni kena ke kelas berasingan sebab mereka terlalu agresif. Ok anak mat salleh, asian pun ada kat kelas peralihan tu, tapi mostly orang dia la. Omg I sound sooo terrible here. Ok better stop now.

The thing now is, how should I confront Jelita without making her feel bad, and dalam masa yang sama nak dia feel bad jugak. Hahahaha saiko kan mak Jijah?

Nah gambar budak yang sopan-santun lemah gemalai itu. Tak sangka eh pandai bertumbuk? Sila jangan tak percaya. 

23 comments:

  1. macam boleh agak pulak bangsa apa..hehehh..

    ReplyDelete
  2. Bagus JJ..jgn bg muka kat depa..kalau perlu tumbuk..tumbuk ja haha..

    ReplyDelete
  3. Jijah lawan jgn bagi orang buli awk tau..

    ReplyDelete
  4. Kuat jelita ni.. Strong heart..

    ReplyDelete
  5. Skill yang patut anak2 ada, tahu nak pertahankan diri walaupun tak ke kelas seni pertahan diri.. kita tak selalu ada sebelah depa, tapi kalau deme tahu nak protect diri dan dalam masa yg sama bukan cederakan orang lain, saya rasa ok lagi. Bergaduh sikit2 tu pengalaman buat anak2 .. haha.. kemain mak ni beri ulasan ya. Sebenarnya saya sangat takut kot anak2 dibuli. Melihatkan kawan2 yang baik, saya rasa sangat lega..

    ReplyDelete
  6. Hmm complicated jugak kan.nak explain tu satu hal la kan.ish moga cik jijah tak kena buli tau.
    FAD

    ReplyDelete
  7. wah tak sangkalah jijah seorang girl yg berani.ok kalau bkn dia yg mula dulu nt so bad for me..for self defense kan..kalau dia yg kena buli mmg kita leh accept reason tuhkan...anyway kalo budaktuh pedajal ngan semua budk lain elok pun jijah lg lesson kat dia..:)

    ReplyDelete
  8. Fuhh JJ sangat berani dan protective orangnya ya. Emmm bangsa tu, macam diketahui ajee

    ReplyDelete
  9. Kakak bukan nak sokong cara JJ. Tapi kakak memang didik anak kakak jadi berani. Bahkan kakak siap ajar kalau ada kawan yang jahat nak pukul, sila gunakan botol air sebagai alat. Siap kakak masukkan kelas taekwondo lagi Nas. Kakak tak mahu anak kakak kena buli sebenarnya. Kita tahu anak kita jenis tak akan 'genggam penumbuk' kalau org tak mulakan. Jadi not to worry, jaga JJ baik-baik.

    ReplyDelete
  10. perghhh,giler berani dak JJ ni, xpadan dgn nama, Jelita..tp berani!! suka.. tp better mcm tu, jgn lembikkk je, kang kena buli.. jijah buat mcm tu ada baiknya gak, nk defend diri dia, kwn dia yg lemah pd pandangan mata dia.. walau ada nampak sedikit not good, at least dia tau jaga diri..

    ReplyDelete
  11. U, i tak faham sgt cerita ni. hehehe.. Kaum yg aggressive tu kaum apa? I tak dpt tangkap. Boleh pm tak kat komen, nnt i tak approve. So, bila u tanya Jijah, apa yg jijah jawap? Kenapa boleh jadi punca Jijah bertumbuk tu? Tapi, kalau u nak saikokan Jijah, tak perlu la buat dia rasa bersalah sgt, bg dia rasa bersalah sikit je. Heheh.

    ReplyDelete
  12. kite rase pun JJ hanya pertahankan diri die je kak dora...

    kak dora hanya perlu cakap yang bertumbuk tu wrong attitude tapi mempertahankan diri tu betul...

    saiko tak ayat ni?

    heee~~!

    ReplyDelete
  13. Jijah...jangan biarkan diri anda di buli. Fight for your right tau. Tapi kan...macam tak percaya jer jijah yang iolls nampak lemah lembut, sopan santun ni oleh tahan jugak orangnya. Untung kawan2 jijah. Nak jadi kawan jijah jugak boleh...hehehe,,,

    Rasanya mcm boleh tangkap kaum apa tu. Tapi memang bab² kaum ni agak sensitive untuk di sebut.

    ReplyDelete
  14. bagus jijah macam acik jugak ni..kecik2 dulu acik pun gaduh dgn budak lelaki sbb taknak dibuli okeh..

    ReplyDelete
  15. hihi........sokmo jijah bergomol yer...

    ReplyDelete
  16. Uncle bagi thumbs up kat Jijah!! Go go Jijah!! hahaha..
    Jangan di buli tau...
    Takpa...besar nanti confirmed Jijah jadi ayu...control cun....: )

    ReplyDelete
  17. Dari sudut postif, bagus lah Jijah ni pandai jaga diri.... Jangan haraplah orang nak buli JJ ni... Apa, ingat muka baik pijak semut pun semut gelak, korang boleh suka2 hati buli JJ... Big No lah JJ kan.. Jangan bagi muka kat mereka.... hahaha, cuma jange lah gocoh sokmo.... utk self defense, dibenarkan :)

    Dari sudut yang lain, mama mesti risau kan? Cuba slow talk dgn JJ.... mesti dia akan cerita keadaan sebenar... lepas tu, slow2 lah terangkan apa yang sepatutnya dia kena buat.... Anak pompuan biasa lebih mudah mendengar kata dan dibawa berbincang...

    I think, i can guess which bangsa you referring for... Mmg depe ni agressif bedooh...

    ReplyDelete
  18. cerita gaduh tu x bape clear..y x tanya teacher depa tu
    nti tya satu pihak x fair lak kan
    tp harap gaduh tu xdelah teruk sgt..budak2 kut
    b

    ReplyDelete
  19. Oh ho, tak sangka pulak budak Jijah ni hebat rupanya di sebalik pijak semut, semut pun gelak berjemaah kat dia...

    Baguslah Nas, dia defensive, agresif, protective gitu. Takdalah kena buli. Ni I pun nak suruh anak I kuatkan iman dengan budak gegirl. Dahlah awak tu lelaki, boleh pulak lembut je bila dengan perempuan. Okey, cerita anak I tu dalam blog I lah. Ni nak komen pasal Jijah.

    You slow talk dengan Jijah, awat jadi lagu boria gitu. Tell her, memang patut pun kita melawan kalau kena buli. Tapi kalau tak bersebab Jijah jadi agresif, ahah itu memang salah. Jangan suka-suka lepuk anak orang walaupun anak lelaki orang tu comel sangat ya, Jijah. Hahaha....

    Tak leh bayang kalau Jijah pergi dating bila dah besar nanti. Parah budak lelaki tu lepas dating dibelasah Jijah kerana salah masuk panggung tengok movie! Hahahaha....

    ReplyDelete
  20. Pergh...... dahshat ko Jijah.....keganasanmu tu agaknya berjangkit dgn siapa yer Jijah...ops termengaku pulak hihi

    Pandai dia sembunyikan yer MJ

    ReplyDelete
  21. bagus jijah ni..tak snng org nk buli dia..
    tapi seeloknya mama cuba tnya apa yg blaku, dan terangkan apa yg boleh dan x blh..

    sy tak tahu la bangsa apa erk!

    ppsstt: amplang ada kat rumah neger sabah.

    ReplyDelete
  22. Hi kak.. fuhh, berdebar lak baca entri nih. Hahaha.. sian JJ, huhu.. skg dh settle kah probs tuh??

    Yg akak bg clue about race tuh, cm I taw2 jer.. tp ta berani pula na state disini.. hikhik. Btw, hope JJ :)))

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...