Saturday 22 February 2014

Segulung Sardin Selaksa Asam



Sardin cap mega

Itu hari menyinggah di Asian shop menopap stok sayuran hijau (korang untung la kangkung murah... sini mahal gilos) and ambe kalau masuk kedai tu, tak sah tak belek semua benda so terbeli la sardin dalam tin ni, sajer nak mencuba kalau I takleh telan pun, papa JJ ada. muehehee


Gambar lama

Last week buat sardin gulung.. kekdahnya lebih kurang sama jer dengan Fish Roll yang pernah saya kongsikan (ceritanya) dulu, tapi pakai sardin ni I tak perlu pakai banyak bahan, kentang pun tak letak and sedap la pada tekak kami ni even for me yang tak suka sardin. 

Tengah duk layan sardin segulung tu, tetiba terdetik "ini kalau dapat asam laksa pun best ni". Nampak tak agak kurang bersyukur di situ, mulut still penuh makanan tapi dah mula berkira2 nak makan yang lain. Takper, I tak terus lari cari asam laksa (kalau yer pun tak dapatnya) tapi terus jot down ASAM LAKSA in my to-eat-list. Yer... ambo ada list itu, mung takdok senyak. 


Dipendekkan cerita, nah ni. 

Gambar snap semalam masa duk panas berasap

Nak? Senang betul pakai sardin tin, with udon noodles. Sedap. Habis satu umah terpecik bila Jelita sedut sekali nafas masuk mulut. Yang dalam gambar ni mama punyer, giler nak bagi Cik Jelita cili potong cenggitu. Pun tak lengkap bahannya takder kesom kantan malah nenas. Tak menyempat. 



Now I know canner boleh tersasar kat dentist semalam...blame it on Tempe. Cheese sungguh. 

23 comments:

  1. pas satu satu menu uols msk
    rajin giler baq hang hahahahaha
    tu dia laksa berlin mai talak sombong hehehe
    gud girl..cik jelita pun mkn gak udon laksa ea
    pas ni masak ape lak huhu jeles tgk uols rajin ke dapur

    ReplyDelete
  2. oh iols 1st komen...tahniahhhh hahaha kbai

    ReplyDelete
  3. femes jugak eh kangkung kat sana, mih5 :)
    rasa ngidam pulak tengok laksa nas,
    tak leh jadi nih
    **akhirnya, dah ada gambo :)

    ReplyDelete
  4. mmg keluar anak nnt muka melayulah .. sbb mak dia asyik makan masakan melayu je.. hihi.. baru adil.. jelita kan dh ikut papanya.. hihi..

    cayalah..memey rajin laa demo nih.. kawe pon nak g wat laksa jugalah.. teliur tengok gambar tuu.. hahah..

    ReplyDelete
  5. Rajin nya ko Nas...pas satu resepi, satu lagi resepi yang ko buat......aku tengo gambar pun meleleh air liur....lebih2 asam laksa tu..lama nya tak makan...
    Pasni nak carilah...kalau nak tunggu masak sendiri, tunggu bulan mengambanglah, baru jadi asam laksa tu....:D

    ReplyDelete
  6. Oh jadik tuh sardin gulungnya..kawe punya 1sttime buat punyalah panjangnya tk termuat kuali.kena keratdua pulak tuh..ohohoh...
    asam laksa tak letak kesum kantan sedap jugak kan nas? i blom pernahcuba sbb takut tak jadi..neway tgk u buat nie jd kompident sikit nak cuba...

    ReplyDelete
  7. baru berkira2 nk buat sardin roll mama jj dh tayang kt sini..takde kesum nenas pun nmpk sedap asam laksa tu..cheewah siap ada list apa benda nk makan..tabik spring..toing!toing! haha

    ReplyDelete
  8. tetap sedap walaupun tak lengkap .. nak lagi di tempat orang kan ? teringin pulak nak melaksa ..

    ReplyDelete
  9. menyelerakan... tapi laksa aku x leh guna sadin sebab karang rasa berminyak, which is a no-no... laksa kekdahnya tanpa minyak..... dan telur pun x best kalau ada... ikan campur telur... immediate divorce. hahahahahaa.....


    ::aku-mmg-cerewet-pada-benda-y-aku-suka::

    ReplyDelete
  10. kalau dah duduk tempat orang asalkan ada jer...lepas jugak tekak yang kempunan selama ni kan..

    ReplyDelete
  11. Haha... makan pelbagai ya..tempe, sardin roll dan laksa, alhamdulillah.. sampai tengok kentut pun tahu .....

    Di fasa semua terasa sedap ya. Ni yang bukan mak buyong pun terasa meleleh air liur bila baca entry makan ni. Adeh.. bila nak cari nim esok harus ku ajak Papa N cari laksa ni..

    alhamdulillah mudah jumpa barangan halal kat sana ya. Senang kalau mengidam nak makan apa2 pun..

    ReplyDelete
  12. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  13. salam Mama JJ..

    hihi..kuah laksa pakai sardin tin sodapppp

    ReplyDelete
  14. wah! menjadi gak tu Nas sardin gulung & laksa tu... adui! rasa nak makan laksa la ni jgk..slurrp kuah laksa...hihi

    ReplyDelete
  15. Ko buatku terasa nak meng cook laksa weih...
    Ha cam no tu

    ReplyDelete
  16. hihii ada femes jgk kangkung kat sna ya...
    iya disini kngkung murah jg.. tp lksa asam tu..kau mbuatknku tcari2 nti...mesti... hehee

    ReplyDelete
  17. huiii.. pedas kot cili bebanyak gitu.. terliur lak nengok nya..

    ReplyDelete
  18. xpedas ke mkn byk cili tuu..
    sedap kot nampak asam laksa tu.. :)

    ReplyDelete
  19. laksa my peberet. tapi dh lama tak makan
    jadilah kan pengubat tekak.. alhandulillah dpt juga buat kan..

    ReplyDelete
  20. dah conpom si baby dlm tu nti kuar mkn mknan melayu nih.hehehe
    nmpk sedap laksa tu even simple mcm tau tau..bg Ai yg hantu laksa ni,mai lah laksa cemana pun mesti sedap.hahaa

    ReplyDelete
  21. alamakkkk...tak keruan tgk gambar laksa tu..
    ni confirm asyik dok teringat je kt laksa selagi tak masak sendiri.. hukhukhuk...

    ReplyDelete
  22. yang ni pun dha nampak sedap sgt ni hehehe

    ReplyDelete
  23. Bijok2. Masak laksa guna ikan sardin ke? Kuah laksa tu tak pedas la kan sbb tu JJ boleh makan. Dia tak kata plak fish is spicy masa makan laksa tu. Hehehe.

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...