Sardin cap mega
Itu hari menyinggah di Asian shop menopap stok sayuran hijau (korang untung la kangkung murah... sini mahal gilos) and ambe kalau masuk kedai tu, tak sah tak belek semua benda so terbeli la sardin dalam tin ni, sajer nak mencuba kalau I takleh telan pun, papa JJ ada. muehehee
Gambar lama
Last week buat sardin gulung.. kekdahnya lebih kurang sama jer dengan Fish Roll yang pernah saya kongsikan (ceritanya) dulu, tapi pakai sardin ni I tak perlu pakai banyak bahan, kentang pun tak letak and sedap la pada tekak kami ni even for me yang tak suka sardin.
Tengah duk layan sardin segulung tu, tetiba terdetik "ini kalau dapat asam laksa pun best ni". Nampak tak agak kurang bersyukur di situ, mulut still penuh makanan tapi dah mula berkira2 nak makan yang lain. Takper, I tak terus lari cari asam laksa (kalau yer pun tak dapatnya) tapi terus jot down ASAM LAKSA in my to-eat-list. Yer... ambo ada list itu, mung takdok senyak.
Dipendekkan cerita, nah ni.
Gambar snap semalam masa duk panas berasap
Nak? Senang betul pakai sardin tin, with udon noodles. Sedap. Habis satu umah terpecik bila Jelita sedut sekali nafas masuk mulut. Yang dalam gambar ni mama punyer, giler nak bagi Cik Jelita cili potong cenggitu. Pun tak lengkap bahannya takder kesom kantan malah nenas. Tak menyempat.
Now I know canner boleh tersasar kat dentist semalam...blame it on Tempe. Cheese sungguh.
pas satu satu menu uols msk
ReplyDeleterajin giler baq hang hahahahaha
tu dia laksa berlin mai talak sombong hehehe
gud girl..cik jelita pun mkn gak udon laksa ea
pas ni masak ape lak huhu jeles tgk uols rajin ke dapur
oh iols 1st komen...tahniahhhh hahaha kbai
ReplyDeletefemes jugak eh kangkung kat sana, mih5 :)
ReplyDeleterasa ngidam pulak tengok laksa nas,
tak leh jadi nih
**akhirnya, dah ada gambo :)
mmg keluar anak nnt muka melayulah .. sbb mak dia asyik makan masakan melayu je.. hihi.. baru adil.. jelita kan dh ikut papanya.. hihi..
ReplyDeletecayalah..memey rajin laa demo nih.. kawe pon nak g wat laksa jugalah.. teliur tengok gambar tuu.. hahah..
Rajin nya ko Nas...pas satu resepi, satu lagi resepi yang ko buat......aku tengo gambar pun meleleh air liur....lebih2 asam laksa tu..lama nya tak makan...
ReplyDeletePasni nak carilah...kalau nak tunggu masak sendiri, tunggu bulan mengambanglah, baru jadi asam laksa tu....:D
Oh jadik tuh sardin gulungnya..kawe punya 1sttime buat punyalah panjangnya tk termuat kuali.kena keratdua pulak tuh..ohohoh...
ReplyDeleteasam laksa tak letak kesum kantan sedap jugak kan nas? i blom pernahcuba sbb takut tak jadi..neway tgk u buat nie jd kompident sikit nak cuba...
baru berkira2 nk buat sardin roll mama jj dh tayang kt sini..takde kesum nenas pun nmpk sedap asam laksa tu..cheewah siap ada list apa benda nk makan..tabik spring..toing!toing! haha
ReplyDeletetetap sedap walaupun tak lengkap .. nak lagi di tempat orang kan ? teringin pulak nak melaksa ..
ReplyDeletemenyelerakan... tapi laksa aku x leh guna sadin sebab karang rasa berminyak, which is a no-no... laksa kekdahnya tanpa minyak..... dan telur pun x best kalau ada... ikan campur telur... immediate divorce. hahahahahaa.....
ReplyDelete::aku-mmg-cerewet-pada-benda-y-aku-suka::
kalau dah duduk tempat orang asalkan ada jer...lepas jugak tekak yang kempunan selama ni kan..
ReplyDeleteHaha... makan pelbagai ya..tempe, sardin roll dan laksa, alhamdulillah.. sampai tengok kentut pun tahu .....
ReplyDeleteDi fasa semua terasa sedap ya. Ni yang bukan mak buyong pun terasa meleleh air liur bila baca entry makan ni. Adeh.. bila nak cari nim esok harus ku ajak Papa N cari laksa ni..
alhamdulillah mudah jumpa barangan halal kat sana ya. Senang kalau mengidam nak makan apa2 pun..
Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)
ReplyDeletesalam Mama JJ..
ReplyDeletehihi..kuah laksa pakai sardin tin sodapppp
wah! menjadi gak tu Nas sardin gulung & laksa tu... adui! rasa nak makan laksa la ni jgk..slurrp kuah laksa...hihi
ReplyDeleteKo buatku terasa nak meng cook laksa weih...
ReplyDeleteHa cam no tu
hihii ada femes jgk kangkung kat sna ya...
ReplyDeleteiya disini kngkung murah jg.. tp lksa asam tu..kau mbuatknku tcari2 nti...mesti... hehee
huiii.. pedas kot cili bebanyak gitu.. terliur lak nengok nya..
ReplyDeletexpedas ke mkn byk cili tuu..
ReplyDeletesedap kot nampak asam laksa tu.. :)
laksa my peberet. tapi dh lama tak makan
ReplyDeletejadilah kan pengubat tekak.. alhandulillah dpt juga buat kan..
dah conpom si baby dlm tu nti kuar mkn mknan melayu nih.hehehe
ReplyDeletenmpk sedap laksa tu even simple mcm tau tau..bg Ai yg hantu laksa ni,mai lah laksa cemana pun mesti sedap.hahaa
alamakkkk...tak keruan tgk gambar laksa tu..
ReplyDeleteni confirm asyik dok teringat je kt laksa selagi tak masak sendiri.. hukhukhuk...
yang ni pun dha nampak sedap sgt ni hehehe
ReplyDeleteBijok2. Masak laksa guna ikan sardin ke? Kuah laksa tu tak pedas la kan sbb tu JJ boleh makan. Dia tak kata plak fish is spicy masa makan laksa tu. Hehehe.
ReplyDelete