Friday, 21 February 2014

Pisang Untuk Dimasak

(Kesinambungan perhentian saya di kedai Asian semalam)

So pisang kaler hijau, saya anggarkan ia masih muda la dan dilabelkan sebagai 'gekochte banane' yang bermaksud pisang memasak. Saya belum berani nak beli pisang ni lagi, sebab tak tau betul ke idak gunanya untuk masakan kite kite ni kan.

Ini mengingatkan saya pada housemate lama yang ketika itu baru pulang dari rumah parents nya, terus diajak saya bersantap makanan yang dibekalkan ibu tersayang, dah cedok buh lam nasik masuk mulut, rasa macam "eh sedapnya, what is this?" (Haaaa dulu2 takmo cakap Melayu ko, makan kat umah bersila panggung pun nak speaking omputeh).

Terus my fren cakap "Young banana" heheh tak la.. jawapnya "pisang", kata dia. Masaknya ala2 kari gitu pisang diracik halus, kalau kat kampung ambe kelate tu ada acar pisang muda yang sedap giler menjejes ailio ambe ni, yang tu seketoi seketoi depa masak masam-masam pedas uuuwhh sedap giler kenapa kat kampung hari tu tak teringat benda ni.

I dah cuba gugel gambar pisang hijau tu tapi tak jumpa la, nak minta pendapat kalian betui ka pisang ni yang kita guna, naya jer kalau pisang tu hanya untuk disalai semata.

Payah kalau dasar tekak kampung, yang takder tu jugak yang dicari. Lagi satu nak royat, kelmarin kami buat satay... tapi macam ayam goreng kunyit jer rasa dia. Bleargghhh.

Pecel Sayur yakni Pecal yang saya buat adalah..... makanable. Silapnya rushing goreng katjang tana tu kan terus campak masuk poyok untuk kuah, so besar2 la kacang dia sakit rahang mengunyah nyer taww. Melampau kan kat Malaysia siap ada hak instant tant tant buh air jer? Tsk tsk tsk indahnya donia. Gambar saya dah snap tapi lom transfer, sap sap soi lor.

21 comments:

  1. Assalamualaikum kak, hehehe. sheila pun tak boleh nak cam mana satu jenis pisang. hiewhiew ~~~

    ReplyDelete
  2. kalau ade gambo, boleh la tolong telek2kan..

    xde gambo, nak bagi keputusan pun xberani..heeee

    ReplyDelete
  3. salam mama JJ..
    pisang msk kari? pisang hijo..
    erkk..byk tnye pulak disini..
    mahap kan..pisang goreng cma tau yg mana.. tp kalo pisang yg masak utk buat kari tu tak terer la...

    ReplyDelete
  4. rasa nya boleh byg pisang tu.
    kalau belah kedah suka buat ulam makan dgn nasi nyorok masa kenduri. cicah sambai belacan + ikan tamban masin.. sedapnya lahai nas..

    kalau buat masak lemak campur ikan bilis pon sodap..

    nti upload pitcher k. boleh la tumpang tengok skali

    ReplyDelete
  5. ala mana gambarnya...tak sabar mo tengok pecel sayur katjang tana sebijik2 tu hehe

    ReplyDelete
  6. adoiiii excited benor ngan katjang tana terus campak gitu jer..siye sungguh..bila dah dok jauh ni baru la terasa rindu sumer tu kan..
    yang pisang tu takleh nak imagine camaner..kalo ada gambor senang skit..
    gulai pise kelate meme terbaek..

    ReplyDelete
  7. sokmo jah tadop gamba nas nih, mih3
    yang acar pisang masam2 tu akak pernah rasa
    jiran akak buat, ada entry lama akak gambo acar tu..
    serius, akak suka acar tu..
    gulai pisang tu akak pernah makan kat rumah kenduri
    serius lagi! yang orang masak memang sedak blako lah nas :)

    ReplyDelete
  8. gulai pisang ke uols?
    mil sllu wat pisang hijau tu lah dibuat kari
    tp xtaulah pisang hijau berlin sm ke ngan pisang hijau kat msia hahahahaha

    ReplyDelete
  9. Nas..klu kat Sabah ni adalah sejenis makanan dr pisang jgk yg dipanggil 'pisang ijo"..org bugis punya makanan..tapi tak tahu lah sama ke tak...haha
    pecel dgn kacang sebiji2.. itu sdh lari dr resepi pecal....hihi...sllu nya kacang kena blend dulu kan...hehe

    ReplyDelete
  10. buat kerepek je kot pisang hijau tu,hihi

    ReplyDelete
  11. Saya pon beli pasang gak semalam. Tapi tak beli pisang hijo lah, beli pisang kuning...hehehe...Nak buat pisang goreng.

    Alaaaa...nak tgk katjang tana yg dah jadi pecal tu.

    ReplyDelete
  12. nama pisang mahap le, I pun tak pandai. Tapi cara u ckp ni, rasanya I pun tak pernah makan masakan kampung gitu. mungkin makanan pantai timur kot.

    acar pisang muda. seriously baru hari ni dengar. tengok jauh sekali la. agak agakkalau gugel ada tak?

    ReplyDelete
  13. alohhhh teringat acar pisae la plok. kuat makan la baby hok dale tu eh, sah2 teruna malaya kot.

    ReplyDelete
  14. wah mama jj pregnant kali ni kaw kaw punya tekak nak makan masakan melayu je kan.. huuh.. mujur kat sana ada gak bahan nak masak.. mujur jenis pandai masak.... selamat...

    akak walaupon gerik sempadan je ngan kelantan.. bab acar pisang muda... xder le pulop pernah rasa tengok atau makan....tu susoh nak royat tuu..ehe

    ReplyDelete
  15. oleh sebab internet ku slow, tak dpt tgk gmbrnye tu. Tapi galok gak nak komeng. Baru2 ni ada gi kenduri akikah kat Karak. Ada hidang lauk pisang masak lemak. I tak try tapi mat azghul yg makan. Dia kata sgt sedap. Pastu request dgn tuan rumah nak take away. Boleh gitu. Eh, mesti la boleh sbb kenduri kat umah abang dia. Heheh. Tapi terlupa nak bawak balik. Sedih dia kejap. hahah. Ni guna pisang utan kan kalo nak masak. ke guna pisang nangka pun boley?

    ReplyDelete
  16. tekak aku y instant x blh blah.... mmg jatuh hukum rijek direct

    ReplyDelete
  17. Ha . Tulah pasal tak nak jumpa saya aritu. Dalam freezer kami ada kuah kacang segera buatan tangan FIL lagi tau. Masuk air panas je, sedap... pernah baw ke sekolah, kawan pun memuji sedap..

    pisang masak acar? Eh kawe ni asal mana? Bakpo kawe mace tak penah make masakan pise ni? Haha. Bedooh ni. Nak suh kak long masak kalu kelik jg cuti nati ni..

    ReplyDelete
  18. Haha salam singgah, ingat ada update baru tapi post yang lepas pun best, dulu speaking, la ni duk negri omputih. JJ was machst du? Betui ka aunty nii hehe

    ReplyDelete
  19. ade jugaklah nas pisang yg kaler ijau tp dah masak...sbb pernah makan kat sini...

    ReplyDelete
  20. rajinnya.. asal teringat nk makan je buat.. pisang ijoo tu pisang gapo dio?

    ReplyDelete
  21. Mak selalu masak gulai pisang tu. Tapi eka tak pasti pisang ape. Dia cam masam manis digabung ngan pedas gulai perghhh. Pastu ada kulit2 pisang..

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...