Thursday, 27 February 2014

Maaf, Mama Lupa Hari

Belum lupa diri lagi... I ni jenis lost count of days and dates. Kalau tanya I hari ni hari apa semua memang tak terjawab, tau2 jer hari Jumaat yayy for the weekend (I sampai lupa dah berapa bulan I pregnant, serius).

Nak dijadikan cerita, hari ni Kita JJ ada "Fasching Tag" atau dalam bahasa ibunda kita Hari Karnival, dah lama dah dorang letak banner kat pintu depan Kita dia tu, I pun dah noted tarikh 27hb ni dalam kepala. Tup tup tadi pagi dah dah sampai kelas dia semua, nampak kawan JJ pakai kostum princess, I was like Alamak!! Totally lupa hari, tak prepare apa2 pun untuk JJ.

I pun lari la pergi supermarket dekat umah tu, sadly kostum budak dah sold out, yang ada pun size besar2 jer. Terus kaki melangkah longlai ke my Course dengan harapan JJ tak apa2, harap2 nanti tak ramai kawan dia yang pakai kostum huhuhu and moga dia ralit main belon2 semua tu. Yer... bukan penting pun perayaan ni tapi budak2 kan terujaan depa lain sikit.

Sms kat papa JJ... pun tak membantu, dia reply tanya sempat tak caribeli lepas kelas...alaaaa I nak dengar dia cakap "its ok.... Jelita will be fine" tapi dia lagi nambah rasa bersalah I, heishhh. Then sepanjang kelas I duk fikir2 buat teori sendiri, mesti Jelita sibuk ngan clown ngan parti semua ni, tak peduli kot pasal kostum. And kalau I nak hungga cari lepas kelas pun, tak berbaloi sebab by then Jelita will have lunch and tidur after, bangun2 jer mama pick up terus. Adehhhh tetap hati ni rasa bersalah.

Nanti Jelita balik dari Kita, kita main masak-masak yer sayang. Mama will let u do all, from A to Z.

Bayangkan muka yang sentiasa ceria ini dalam keadaan hampa..takleh takleh. 



*I rasa kami as parents jer yang lebih2.
Kita = Kindergarten

34 comments:

  1. alahaiii cian pulak JJ takde costum.. huhu..

    ok, she'll be fine.. :)

    ReplyDelete
  2. Ayokk..tak tahu...mama jj kena compensate ngn birthday party princess theme plak, confirm dia ingt smpai bila2. Hihi

    ReplyDelete
  3. Alahai.. kalau jadi macam ni memang rasa bersalah kan.. boleh pula lupa, itulah yg saya pikir kalau jadi kes kelupaan. Lagi2 benda yg penting..

    pandai kot cikgu dia uruskan.. jangan sedihla

    ReplyDelete
  4. Mestilah sedih.
    Tambh2 kalau kwn2 lain semua ada kostum

    ReplyDelete
  5. Semoga JJ tak sedih n bz maen2 dengan kawan-kawan.. :D

    ReplyDelete
  6. kids are ok... biasanyalah... but parent will always feel guilty...

    ReplyDelete
  7. kecik lagi JJ , nanti dia leka la tu .

    ReplyDelete
  8. Alahai, xpe. Jelita mesti okay je lepas boleh main2..You kena buat reminder lah babe, yang ada alarm..Hehehe..Utk mengelakkan perkara lupa2 ni..

    ReplyDelete
  9. Alahai..klu i kat tempat u sure dok rasa bersalah...sib baik dia kecik agi...klu idak balik nanti sure dia nyanyi tak sudah...

    ReplyDelete
  10. kesian JJ,
    ape la mama ni
    tolong marah untuk JJ
    mih3 :)
    harap semuanya ok2 saje ye nas

    ReplyDelete
  11. x pe la kalau JJ ok. Lain la kalau dia melalak kat dalam Kita tu. hehe..

    ReplyDelete
  12. jangan lupa nak amik JJ dah la ya..:)

    ReplyDelete
  13. huhu...ni la yg org kata MOMNESIA....ibu mengandung cenderung utk lupa...hihiii...

    ReplyDelete
  14. Biasa kalau mak2 mesti rasa bersalah kn klu cmtu. ingat lg masa sambutan raya kt skolah, kuih raya dah abes.Mak rasa bersalah gaknya, pagi tu mak tetap bakar biskut sikit utk bwk g skolah. ohhhhh touching sgt2

    ReplyDelete
  15. lau iols pun mmg rs bersalah whole day ok
    lau boleh nak bg anak seronok je kt sekolah tu
    yelah kwn2 semua dah bercustom kan..
    its ok mama JJ..gpun Jelita kecik lagi..so mayb dia x kisah kut..hopefully hahahaha

    ok JJ nti balik jgn lupa claim yg mama nak bagi main masak2 dr A2Z tu ek

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum kakak, so camne? JJ moody tak? kesian JJ, harapnya JJ paham ~~~

    ReplyDelete
  17. haha dont worry la..JJ mesti Lex2 je..

    ReplyDelete
  18. fuh, cemana ni mama. boleh terlupa lak perkara yang best mcm tu. heheh... takpe, she'll be okay. kalau lalu kedai mainan pun dia boleh bertenang dan hanya tengok je toys tanpa mintak toys, so she shud be okay today. [eh, mcm tak related je contoh macik lyd bagi ni. kekeke].

    ReplyDelete
  19. Alahaiiii...siannya JJ. JJ ok jer kot nas. Kekadang memang mcm tu. Kita yg lebih ☺

    ReplyDelete
  20. harap2 bukan mama JJ sahaja yg terlupa..moga mama2 lain pun sama..tp sian jugak kot2 JJ feel sad kan sbb dia tak dpt berkarnival...

    ReplyDelete
  21. Oh my!!!!!!huhu….kalau aunty jadi JJ mesti aunty tiok xsea masuk pagar. for mama JJ yg terlupa tu make sure u give her lesung batu for 'leaps geram' kat mama. hahaha!!!!cheer up la nas, kdg2 (klu kros sokmo2, mmg jenis pelupa atek) mmg kita rasa bersalah sbb terlupa tu. tapi make sure u talk to her & apologize. believe me ur kid deserve it fr u ;)

    ReplyDelete
  22. hihi...kalau tentang tarikh i pun sllu lupa Nas..tapi kalau hari mmg ingat...sebab kan baju kerja dah iron siap-siap 5 helai utk 5 hari...jadi dok kira baju je lah tinggal berapa helai...haha..
    kesian JJ.. OK kot dia.. JJ kan good girl... bukan salah mama pun..mama terlupa nak buat mcm mana kan...hehe

    ReplyDelete
  23. JJ terasa skit kut, sebab faiq belum dapat uniform asyik tanya ja, masa dia 2 tahun lebih macam tu, tapi Jj akan rasa flexible bila kita break the system. Sian kat mama juga sebab tak perasaan kan now cepat sangat masa
    berlalu. Cakapkat Jj though dia tak pakai kostume dia cantik macam princess.

    ReplyDelete
  24. hope jj baik baik aje ye.
    dah selidik tanya je ke..kisah di kita tu..

    ReplyDelete
  25. Harapnya JJ yang comel tak hampa dengan keterlupaan Mamanya.....
    Kadang2 budak umur JJ belum berapa peduli tentang tu semua, dorang hanya tahu bermain dan bergembira, tu yang penting.....tahu sebab JJ kan seumur Damia....hehe
    Tapi kan kekadang budak tak apa kita pula rasa bersalah .... kan :D

    ReplyDelete
  26. mmg kan faham perasaan bersalah mama tu..

    ada satu cerita..

    tempohari cikgu minta aiman bawak kertas warna, green,yellow n red.sy letak dekat beg tepi aiman,lupa nk ckp nti naik moto dengan abah aiman pegang la kertas tu takut jatuh..hari aiman sekolah tu sy kerja pagi..tetiba en suami kol kata kertas tu dh ditiup angin masa beliau antar aiman ke sekolah..tp takdir tuhan en suami cari2 kt rumah terjumpa..benda tu jatuh dr beg aiman tak sempat pun dia bawak naik moto..gigih en suami patah balik antar kt dalam kelas aiman (masa ni aiman perhimpunan).masa balik sy amik tengok2 cikgu tak guna pun kertas kaler ni...buang karan sungguh rasa bersalah..:)

    jelita ok je kan..budak2 ni yg penting dpt main pun dia dah suka..klu dh besar macam aiman tu mg la sedikit sebanyak dia msti kisah juga kawan ada kostum dia takde..budak besar jj ni biasanya tak kisah punya

    ReplyDelete
  27. ok, dah tahu dah.. Jelita ok je.. sebab Ros baca dah entry sambungan tadi. hihihi

    ReplyDelete
  28. salam Mama JJ..

    huhu.lupa mmg tebiat wajib kalo preggy..cma sendiri kalo tak preggy pun lupa..
    huhuhu..

    alhamdulillah,.. JJ kan Big Girl.. mesti la Jelita baik2 sahaje.. :)

    ReplyDelete
  29. Harus le hampa...tengok kengkawan semua berkostum.....sian JJ... main masak masak tak dapat menggantikan kehampaan JJ tay!....
    ( saja nak buat mama bersalah ni hehe....)

    ReplyDelete
  30. x sanggup menghampakan JJ. hehe

    ReplyDelete
  31. tak sanggup nak hampakan anak2 kan, mesti teringat2 je

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...