Malam kami jejak tanahair disambut adik beradik kecinta, kami terus dibawa melantak di area Chow Kit. Banyak gerai2 yang kebanyakannya menyediakan ikan singgang sebagai juadah utama, kami pun apa lagi, terus la mengorder barang 3 mangkuk ikang singgang tersebut diiringi lauk sipi (side dishes) yakni ulaman dan budu, juga daging goreng hangus. Seramai seploh orang akil baligh makan mengongker sebuah meja panjang, bil yang datang adalah sebanyak rm130++ kalau tak silap. Apa? Biasa jer? Wei, ikan singgang jer wei cenggitu sekali rege nya? Kat kampung mak I tu kira makanan paling asas untuk pompuan paling pemalas masak untuk laki depa tau (juga basic knowledge untuk berlaki). Adalah juga, masakan harian paling fofular untuk kami the kampungs yang tak berduit.
And then, masa kat KL on our last day selepas kudapan petang pekena roti canai ngan teh tarik kat kedai India depan umah my friend dekat area Seputeh, ada la lori jual durian musang gajah zirafah segala. My fren ni ler tetiba lak teringin nak makan doyan ngalahkan mak buyong, so berarak la kami menuju ke kenderaan tersebut. Laju cina tokey doyan tu datang offer baekkk punya, my fren awal2 lagi cakap nak SEBIJIK. Tokey tu bla bla bla offer doyan sidap manyak maek hati sinang tup tup hulur guni berisi 3 bijik sambil menyatakan harga RM300++. Terkezut tak korang? I pong!
Tak la kami nak membayar sebegitu mahal kan, ngalahkan rega durian Berlin. Lama jugak la bertekak ngan tokey tu last2 my fren ambik la sebijik, tu pun dah harga seratus lebih. Nasib badan ler dapat makan mahal. Burppp bau doyan. I memang tak makan banyak pun sebab our flight back to Berlin that night, kang tak pasai depa tak allow I board gara2 bau raja buah.
Gambar melantok doyan takdok, nah ulang tayang gambar Jelita berbaju kelawar di balkoni tempat kejadian.
JJ and me baru lepas bekpes pulut ngan ikan rebus gorem garim. Alhamdulillah sedap tak ingat, JJ sampai mintak second round. Papa nyer kerja so gasak la kau nak makan banyak mana pun JJ oi. Awak awak semua bekpes apa hari minggu ni?
ooo bekpas nasik gorem yer.. kita bekpas tunjuk kat kedai mamak ali maju.. pilihan budak2 jejaka nie... asal cuti jer mamak... asal mamak jer.. cuti... hahaha... apa ke hey mahey nor makanan yg dimakan oleh kamu yer??? cer crita.. cer crita..
ReplyDeleteYa Allah.. dtg chow kit dkt sangat le dgn ciksu tau. silap hari tu mmg x amik no. tak hengat langsung. dlm hati ingt kot kot mama jj update n3. tp non hado. hukhuk..
ReplyDeletepssstt: x jdi pong udng masak lmak x ckup bahan. x kuasa nak pi kedai. jadi sambai udng je sudahnya. kiki.
somtam? cepat buat up resepi k.
somtam kalau nk mkn ciksu pi kedai je. hihi. kedai kat area chow kit. tomyam rosdet.. terbaek :-)
mak aihhh...lauk ikan singgang jak dah ratus2...maybe jenis ikan tu yg buatnya mahal.
ReplyDeleteDurian sebijik 100 ringgit...gulpp tak tertelan rasanya aku...durian jenis apa tu, durian emas kah??? huhu
Mahalnya!! Huhu. Patutla ramai dah warning weols balik Msia nti sure tkejut sbb sume makin mahal..:'(
ReplyDeleteNway, sedapnya bfast pulut! Di sini bfast cekodok bilis je. :D
Mak ai, takkan lauk ikan singgang pun dah RM13+ satu kepala… dia guna ikan gapo tu? Singgang salmon ko?
ReplyDeletealahai, mahai beno durian tu… baik makan durian kat sini… frozen pun frozen la, janji sedap dan mampu beli… kami bekpes nasi goreng telur dgn donut jer pagi ni :)
Jap nak kira erhh..seploh orang, termsuk minum sekali kang..dalam 10hinggit 1 orangnyer mulut kang...kalo ikan singgang jer memang mencekik darah...dah .dah..jange gie lagi situ..balik wat sediri..heheh..
ReplyDeleteDoyan rm100++ tuh mmg melampau..ingat kat s'pore pun lg murah pun bkn musim sangat,,sy yg tak mkn doyan brthn2 nie pun tak sanggup nak beli semahal tuh..tunggulah sampai msnya ..heheh
Ikan singgang tu brp sen laa sgt. Ni smpi beratus2 hoih. Mahal2. Lg satu. Durian 3 bijik rm30p. Gills apa. Haha
ReplyDeletemmg banyak kedai makan kat area situ yang harga cekek darah ... dan pastinya sekali kita masuk , takkan pi lagi la lepas tu .
ReplyDeleteekkkk..baru pas mkn sarapan nasi goreng briyani...ehe
ReplyDeletewah mahalnya rega ikan singgang... sedap sangat ke singgang tuu... hihi
lagi mahal durian dari berlian tuu... wowoowwo.. mmg xlalu makan le kalau mahal sangat..
durian 3 bijik 300++??? gile laaaaaa.....mahal x hengat tau! iskk, nasib x mengidam, kalo tak haruuuu!!!
ReplyDeleteCer kabo kat cokit tu kedai apa dan lokasinya.... jgn kami terkena sudahla..kuetiau goreng je pagi ni..
ReplyDeletemahal gilosss..!
ReplyDeleteehh,,kat key ell mmg mahal kot makanan2nya...
Mak aihhhh...100++ satu..terkejut ila tau....xpernah pulak beli dorian yg rege ratus cenggitu..huhu..mahal bebenor aihh
ReplyDeletemahalnya kak.... sebiji sampai seratus lebih... sedap bebenor ke tu?..
ReplyDeleteKena pulak kepada orang balik jauh ya? Ai macam mana tak kata makanan di malaysia ni mahal? Haha...
ReplyDeleteBab mahal ike singgang tu tak boleh terima la... rasa tak patut sangat harga cevah ratus..
Apeka makan mahal begitu. Fuhhh.
ReplyDeleteEka tak penah mkn doyan musang tu. Eka mkn doyang kampong je hehe.
Pagi ni ika mkn kuewtiow mak masak. Sodapppppp
Makaihhh...mahalnya doyan tu. Tapi makanan kat m'sia memang makin mahal.
ReplyDeleteSedapnya makan pulut ngan ikan rebus gorem garim. Org kat sini mengidam nak makan pulut mangga. Dah lama plak tak makan.
Salam mama JJ..
ReplyDeleteUii.....derian rega 300 habaq hang..ada berlian apa kt dlm tu?singgang ikan pun mahai.. huhu..
jj, jelingan mu menggodaaa.. muehehehe
mak aiii mahal gila harga2 tu Nas... ikan singgang smpi rm130++.. uisk... klutau baik masak sndiri..haha.. harga durian tu pun gila mahal.. tak pernah jumpa lg mahal mcm tu.. tgk je lah klu atie Nas... haha...
ReplyDeleteJJ pkai baju kelawar, dah mcm anak dara..hihi
percaya x, i x bekfes ahad smlm pun.... trs lunch ja.. tu pun lunch kul 1.30tghari.... lepas lena seround....
ReplyDeletelapo beb........
hok aloh mahal giler... kalau I tak makan dah. telan air liur je la...
ReplyDeletetak sempat nak bekfast hari ni . waaaaa.. meeting awal sangat tadi
Assalamualaikum kak, serius mahal! adoyaiii semua naik harga kaw-kaw tahun ni. nak makan luar pun jadi catu makanan seminggu tau dok. pasrah sungguh T________T
ReplyDeletegile ke...
ReplyDeletedouble check, org sini or indonesia?
singgang mcm sedap, mcm teringin la pulak...
:P
i think, sbb derang tgk muka JJ ada muka mix so derang tau u tak tinggal kat mesia. Ceh, takde kaitan. Haa... so, entry ni dah menguatkan lagi hujah i selama ni yg makanan mmg mahal. Melampau kan. Ikan singgang cas sampai 130, ko masak guna apa je dlm tu. Bukan nak kena ada rempah2 import pun. Takdenya nak kena masukkan parsley ke, thyme ke. Takde plak nak masukkan sour cream atau perencah udang galah sungai dara ke. Haihh...
ReplyDeleteweii biar betik derrr
ReplyDelete3 biji 3ratus kah
makkk oiiii doyan ada emas ke beb hahaha
mau pulak ur friend beli mahal gitu no..duit kepuk2 kot hahahaha
ermmm pulut ngan ikan goreng..sedap ke?
Memang....ikan singgang tu kejam mata pun JJ boleh buat apatah lagi muh kan MJ....mmg mahal tuh...rugi jer baik makang ikang bakaq kat Bellamy sebelah istana tu MJ.....
ReplyDeleteTakut weyh nak makan doyan mahei mahei ni
makan kt kl mmg mahal cmtu kot..bapak terkejut pasal dorian tu..mahal gila kot
ReplyDeletehah.. mahalnyee.. kalo deqla nyesal dah tu mkn situ.. rasa nak cabut lari x byr.. boleh? ish..tp x halal la pulak mkn x bayor ye dok.. ish2.. x patot betul la letak rege mahal gitu...durian yg x menahan tu.. sebijik 100 lebih dah.. gile hape! isi dia ada emas kot? kohkoh
ReplyDeletemak ai mahai kot.. ike singgae jer pun.. huhu.. yg penting puas hati dpt makan..
ReplyDeleteJJ ni bagus la, ala2 perut melayu gitu.. sume dia boleh makan..