Wednesday, 19 February 2014

Ikan Ntah Apa Rasa

Niat di hati nak ikan merah duk terbayang-bayang kari pekat, tapi kat kedai I tak nampak pun batang hidung ikan tu (tambah ngan tak tau nama Jerman nya). Dah alang2 I rembat la sekor Dorade aka Siakap Jerman, harga boleh tahan 8.52-Euro sekor kecik tu pung.

Sambil duk menggugel nak masak apa ikae tersebut, sambil minta pendapat Jelita;

Me:Sayang, how u like the fish?
JJ: Nein, no need fish. Spicy.
Me: Ok mama dont make spicy.
JJ: No no, fish spicy.

Muktamad. Bila dia kata spicy, kau masak la macam mana pun akan 'spicy' la ia. Jadi now ambe bebas untuk buat apa saja dengan ikan tersebut wiieeee.

Kesudahannya, ambe mempertaruhkan nasib ikan tersebut dengan menyalit pes ikan bakar pemberian kawan ambe tempohari dan campak dalam oven, tak tau la lagu mana rasa dier, harap2 mencabar.


*Ambe jarang pakai rempah pasang siap ni, tak suka sebab bukan hasil air tangan mutlak (ngengada macam la reti sangat masak).

**Yang diatas taip semalam masa ikan duk menbakor dalam oven, hasilnya ikan adalah pedas, again... tapi sedap masam masam manis gitu rempah dia. Makan ikan bakar tu jer ngan nasi panas semata2, cedok nasik.. cobek ikan,  cedok lagi nasik sampai habis seperiuk laki bini makan.

***Gambar? Mahap la sedap sangat tak sempat snap, lagipun masa duk membakor tu JJ acts as a small baby baring atas my riba minta suap epal ke mulut beliau. Alalalala baaaaaby!!!


29 comments:

  1. sedap la tu,sbb licin nasi seperiuk hehe

    ReplyDelete
  2. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  3. she's enjoying the ending of her phase.... bior le...

    kalau msk sup pun dia claim spicy ke?

    ReplyDelete
  4. sedap juga perencah ikan bakar Adabi kalau tak silap.. selalu jugak guna kalau kemalsan melanda.

    sedap lettew sampai x nyabor amik gambo.. hihi

    habis tu JJ x makan la?

    i pulak teringin nak mkn ikan salmon tp serius tak tahu boleh trima dek tekak ke tak..

    ReplyDelete
  5. Aku bayangkan saja ikan siakap jerman bakar ko tu....sedap sangat sampai nda tersnap gambar a'a......hehehe

    ReplyDelete
  6. Apa jenama rempah ikan bakar ni Nas? Ke barangan oversea? Nak juga beli kalau jenama yang ada dijual di mesia ni. Sedap dooh sampai tak dan nak snap gamba ikan tu. Ke lapar bena masa tu?

    ReplyDelete
  7. kira sedap sgt la tu smp tak sempat taayng gambar..licin seperiuk plak tu..

    rugila jj tak makan ikan.mana ada spicy,sedap woo jj..:)

    ReplyDelete
  8. Asal fish jer, spicy… asal spicy jer fish ek JJ?
    Saya suka juga yg jenis pre-mix… kalau kat sini, banyak juga jual yg premix mcm tu kat kedai pakistan…. selalu juga beli, boleh tahan juga rasa tu… jadi penyelamat bila nak cepat masak :)

    ReplyDelete
  9. Kalau JJ dan en hubby makan bertambah-tambah bermakna sedap teramat sangatlah tu Nas. Spicy yg boleh ditahan lidah mereka:)

    ReplyDelete
  10. Tu memang sodap la tu kak. Sampai tak sador nasik habis seperiuk kehkehkeh

    ReplyDelete
  11. LU BIKIN GUE HOT NI!!!!MANA MAU CARI IKAN JERMANG SINI. HUHHHH!!!!BAK KATA MEI2 (CITER UPIN IPIN) "TAKPA2X……" TELAN AIR LIUR SAJA MAAA

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum kakak, hahaha penangan JJ cakap pedas kan. hiewhiew. JJ, so comel. Nak jadi kaklong dah. masih manja dengan mama ye... nanti adik keluar ~~~

    ReplyDelete
  13. wah hebat sampai licin... kelip kelip mata akak ni ingat ada le kelibat ikan tu..ehe...

    ReplyDelete
  14. hey JJ, awk kena belajar makan pedas² tau ye..

    ReplyDelete
  15. Dapat ku bayangkan ikan bakar pedas itu walaupon tak der gambar. Mesti sedap kan sampai habis nasi seperiuk...hehehe...

    ReplyDelete
  16. dengar pon dah sedap tu blom lagi nengok gambar..
    cute la JJ..

    ReplyDelete
  17. ritu ada dgr psl pes ikan bakar ni
    nti nak cari lah kat mana supermarket
    kdg2 hat instant ni sng keje lau malas2 haha

    ReplyDelete
  18. aduhai JJ, very the divas..boleh kawan ngan kakak Dania...pedas skit x boleh....

    ReplyDelete
  19. wahhh JJ...manja2 dengan mama ye..hihik..klu pa'e i panggil dia baby tua.. haha
    uiks! suka makan pedas2 na...

    ReplyDelete
  20. smlm anak kecik saya pun tanya
    ;buleh tak kita nak jd baby, umie dukung lah kita, kita nak jd baby'
    huhu, ni gara2 tgk baby baru lahir kat umah baby sitter

    ReplyDelete
  21. ahaa..JJ mcm aidan ..kalau dia nampak cam pedas mmg tak mau laa lyn makan wpun paksa pun..cuma megi tuh dia bersanggup makan yg paste dia spicy pun sambil menahan..tp i tak beri sgt, jrg laaa...
    mcm teringn nak makan ikan bakar jugak nie..:)

    ReplyDelete
  22. perghhh..kompem sedap sangat tu ikan tuu..kekekeke

    ReplyDelete
  23. salam mama JJ..

    ihihi.. simple2 tu la buat bertambah2..
    kalo akak versi bako, cma versi goreng.. ha..goreng ikan kayu tu,meratah la anak beranak mkn dgn nasik panas2.. nyum3...^^

    ReplyDelete
  24. by right kita kena amalkan makan nasi dengan hanya satu jenis dish aje. so, badan tak de la banyak toksik kan..pernah la cuba buat mcm kamu tu , sedar sedar I makan nasi banyak you.
    hahaha...

    adoi.. ikan bakar kalau makan panas panas memang marbeles.
    baca ulang ulang ni. last tanya you la senang.
    actually JJ tu nak makan ikan pedas ke atau dia ckp tak nak makan ikan pedas ? konpius kejap I.

    ReplyDelete
  25. Since yesterday I read your entries. Gelak-gelak sensorang kat depan pc nih macam orang meroyan. Siap bookmark bagai sebab nak singgah lagi. I sukalah cara you menulis. Kelako gila. Ikan bakar memanglah best. Kalau tengah makan, laki mengumpat pun tak dulik. Kalau boleh share dgn orang pun tak mo. I love ikan terbakar nih :)

    ReplyDelete
  26. Rempah ikan bakar Mak pon ke MJ....
    Hish...tak yahlah ngengada sangat nak terlebih rajin....guna je rempah yg sedia ada! Cepat, tak penat dan ngap sayot cepat hehe

    ReplyDelete
  27. Kot spicy tu JJ maksudkan hanyir kot. Kehkeh. memandai je. U, nnt balik mesia u kena beli pemanggang ajaib. Mmg hebat hasil kerja pemanggang ajaib utk bakar ikan. Maveles. *pastu kan, i pun sama,.... kalo bab2 memasak, i selalu tak sempat amik gmbr. Tak sempat. Sbb sedap sgt la tu konon i masak. hahahaha... Sbb tu i jarang cerita pasal masakan.

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...