Monday, 24 February 2014

Tips Menikmati Teh Uncang Hingga ke Titisan Akhir


Kan selalu kalau minum teh dalam uncang, kita mesti la nak keluarkan ia lepas 3-5 minit kang terlajak rendam jadi tua pahit lak rasanya (juga risiko kesembelitan). Biasanya we just pull that sacket out and letak jer dalam piring kan, tapi nanti tapak cawan direnangi air teh, banjir... tak syuker tak syuker tak syuker. Jadi caranya tuan tuan dan puan puan, tahi itik dan tahi ayam.... kita perah ia!! No la bukan macam perah santan.

Perah nya begini


After that boleh la letak uncang tersebut dalam piring lapik cawan, dijamin takder lelehan lagi  (*.*)


Terma dan syarat tidak tertakluk pada teh tarik, teh cap teko, teh syuhada teh sulaiman mahupun pak teh di kampung. Ini hanyalah cara ambe semata, harus diingat yang Kate Middleton takkan buat lagu ni depan Ratu mertuanya.


Menaip sambil menghirup teh suam dalam cuaca sejuk tapi diriku panas, baru balik dari kelas ni boleh I berpeluh jalan dalam suhu 11degress dengan angin meniup kuat, aduhhh.

33 comments:

  1. Ooo gitu caranya nak perah teh hingga ke titisan air.......aku selalu tos2 biasa jak, buang terus ke tong sampah...hehe
    Nanti aku cuba praktikkan agar tiada lelehan teh disekeliling cawan itu... :P

    ReplyDelete
  2. Ilmu baru ni. Saya toskan penyetkan dengan sudu yang lain biasanya.. macam kepit dau gitu. Tak pun kadang2 satu uncang guna 2x.. jimat sungguh..

    ReplyDelete
  3. i pulak terus angkat letak dalam cawan lain.tiga pat kali juga la guna. kalau dok kg cmpak je satu uncang pastu biar je dlm jag kan. haha..

    letak sos tiram dgn ayam mmg sodap kan. i x ltk sos tiram dh sbb dlm brokoli tu dh letak kan.

    jom buat nasi ayam. tetiba kan.u bg idea.hihi.lama dh x mkn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah. kalau ada idea. idea, yg dok ada skrg.tingin nak buat nasi daging cicah ayaq asam. sedap kan..

      Delete
  4. 11 degrees sejuk uui
    okay jugak cara nas ni..
    boleh lah tiru nanti
    :)

    ReplyDelete
  5. dah lama tak guna piring ala ala hi-tea ni, guna mug, biasa bancuh teh dalam kole atau hirup gak kalau
    pekat, sebab suka teh milch :)

    ReplyDelete
  6. kalo kt umah takdenya cikna minum guna piring bagai.. selalu keluarkan letak dalam cawan lain simpan peti ais.. kekeke..

    teh o beng sor! :)

    ReplyDelete
  7. kalau saya, saya biarkan je uncang tu sampai habis minum.. lagi kelat, lagi "piau", lagi kaw.. heheh

    ReplyDelete
  8. nice tips.. :)

    selalunya celup2 pas keluarkan entah mana hala nur letak..hehehe
    membazir kan nur..

    ReplyDelete
  9. Stuju.. tlebih teh sembelit. Kurang tehx ummphhh. Best way, perahkan ;)

    ReplyDelete
  10. Woweee..leh praktikkan.Mueheheh.
    Selalu kalo g sushi king, now ni diorg bg greentea dlm uncang, pastu charge rm0.50 setiap satu. Slalu guna 1 uncang je..pastu gilir2 celup dlm cawan masing2...pastu letak dlm piring..pastu...bertakung green tea dlm piring tu. Muahahahha. Next time leh try cara perah gini!

    ReplyDelete
  11. selalu buat 1 jag terus je..pastu pandai2 la buang,silap2 kalo tgk elok mau simpan dlm peties lg..hahahaha kan berjmat cermat amalan mulia..mehmehmeh

    ReplyDelete
  12. saya jarang buat air teh segelas… biasa satu jug terus… mmg x dop pengalaman air teh banjir dlm piring...

    ReplyDelete
  13. hehe...petua yg boleh dipertimbangkan...jgn buat depan mak mertua,kan..:)

    ReplyDelete
  14. hehehe .. sy pulak pesen perah tepi cawan sebelum keluarkan...

    kalau x silap uncang teh ni kt boleh jadikan baja.. letak kat pokok bunga... bukak uncang tu.. buang serbuknya sahaja... kalau malam mata penat sgt.. uncang yang dah berendam ni pun elok letakkan kat mata kan.. sejukk jer nanti bgn tdo...

    ReplyDelete
  15. gitu ke.. akak perah tekan tekan je.. pastu boh dalam peti sejuk..esok boh kat mate...ehe..tuk segar kan mate katenye

    ReplyDelete
  16. Kakak ingatkan Nas belajar dar Kate Middleton:)
    Ok jugalah cara ini tapi kalau kakak memang tak rajin nak buat macam tu..

    ReplyDelete
  17. iols pun mmg suka mnm air teh o panas2

    kdg2 tu buat seteko..ada balance iols buat teh o ais lemon perghhhh
    cuaca panas2 ni mmg daebakkkkkkkk hahaha

    ReplyDelete
  18. Saya kalau rajin perah sket pastu buang. Klo dtg malas tahap dewa, biar jer lah uncang teh dalam tu...hehehe...

    ReplyDelete
  19. Cuaca sejuk memang sedap dapat minum air panas macam tu. Badan pun rasa best

    ReplyDelete
  20. biasa SA campakkan aje..muahahahahah...

    ReplyDelete
  21. ooo...boleh lah buat mcm ni nnti Nas.. coz we all 1 family suka teh....hehe

    ReplyDelete
  22. tak pernah la buat gini lagi. kalau bancuh kat umah pakej serbuk le kan..

    tapi klau tea kat luar, memang tak ambik teh pun. hahaha,....dasar tak minum teh kan...
    bkn tak minum, tapi I ni kalau minum teh perut jadi muncit. spesis ape ntah... redha je la..

    ReplyDelete
  23. akak biasa celup2 dah dpt yg dikehendaki,terus buang je uncang tuh...hehehe

    ReplyDelete
  24. salam mami JJ..
    huhu..cma kalo kat umah, 1 uncang tu cma tibai buat 1 jug..pedehal.. :p
    ehehe..mai sechawan!

    ReplyDelete
  25. Sll minum teh celup2..pas tu simpn..nti bole guna blik hihi..nti mau try cara Nas ni..tq ya Nas...

    ReplyDelete
  26. wah, bagus lah tip ni
    kate middleton nanges kalau tgk nih

    ReplyDelete
  27. pandai2….kros kena buat sejug trus. setakat bt dlm cawan ni lekat celah tekak je

    ReplyDelete
  28. bagus idea nie tapi uncang begini sangatlah bahaya dirumah ini kalau nampak kat sorang budak tadika dalam umah nie..mesti merayu2 nak tuh..nak buat main..so kalau uncang gini mmg keno susuk lah jwbnyoh...hhooh

    ReplyDelete
  29. slalunya deqla larutkan jap jer...pastu angkat... konon nk simpan kalo nk buat lagi, tp bila buat lagi amek yg baru gak.. hahahhaaha...

    ReplyDelete
  30. alaaa.malasnya nak perah nnt tangan basah. kalo perah pun, i tolak uncang ke tepi cawan, then tekan dgn susu.

    abah i org panggil pak teh. hehehe.

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...