Wednesday, 12 February 2014

Lidah Siapa

Sepagian terpacak di dapur membuat kuih lidah buaya, siap ponteng kelas ok pasai semalam I mimpi I cari kuih tu kat kedai tak dapat. 

Now semua dah setel, dapur dah bersih kain sudah diampaian, just lepak santai mengarut di belog sambil menghirup teh-o panas menikmati lidah boyo itu, sedapnya rangup krup krrup. Ni pestime kawe buat kuih ni tau, mujur jadik. 

Sebenarny, niat di hati since ponteng kelas hari ini adalah untuk mentelaah pelajaran. Dah 2 hari homework I tak siap, kan dah malas nak ke kelas huhuhu. Juga, kaki I macam cramp2 sikit tadi pagi, ngilu tulang keting ni rasanya (normal la kalau peknen kan) tapi sanggup tu terpacak berdiri berjam menggulung menggoreng lidah boyo. 

 Inilah dia hasilnya yang tak la cantik tapi jadi la..

Sedang menggoreng


Memotong dan mencanai dalam masa yang sama


Hasil finale sebelum dipowder sugarkan, agak berhabuk hangus tang yang last2 tu. 


Ini projek weekend that day, biskut kelapa rangup yang tinggal serdak jer. Jelita help! kata dia. 


Alang2 I nak transfer picture from camera, nah gambor bag murahan yang diperkatakan. Buku oren dalam nya tu size A4... so boleh bayangkan la besar mana kan. I suka hitam dia tak berkilat. 


Last but not least, Mousaka  yang I buat semalam. Ini gambar ulang tayang I pernah tulis resepinya di awal2 blog ni, semalam punya sama jer macam yang ini so malas la nak snap picture, plus tinggal kerak jer pun dah hihii. 


Kuih apa lagi yer yang senang dibikin untuk stok kudapan petang. I is rajin sesangat ok, plus Jelita always help... toing toing toing!!



41 comments:

  1. Assalamualaikum..
    wah rajinnye.. agaknya baby lelaki lh sebab mamanya rajin sgt masak nie.. akak buat lidah boyo tu pon tak seanggun mama jj buat...comey laa biskut kelapa yg jj jadi model tuu.. wah nak puji lg sekalilah.. mmg rajin laa masak menjadi semuanya.. tahniah..

    dan beg itupon cantik.. sbb caler hitam mmg sesuai digandigkan dgn bj caler apa pun kan...

    ehe.. nanti nak masak apa lagi ??

    ReplyDelete
  2. Ha kalau mama jj rajin nak berdiri mhadap dapur menggoreng kan.. better try buat kuih org jawa yg mcm ada kelim tepi dia tu. Mesti mabeles petang hari itu hehe

    ReplyDelete
  3. Ohoh...rajin masak nampaknya tgh memboyot pun. Si adik ni pasti nati suka makan juga. Haha. Kalau sayalah, masa Naim tak suka makan dan masa Nazif, asyik rasa nak makan itu ini je. Hasilnya nazif sekarang pun suka makan.. haha.

    nampak sedap lidah boyo tu.. banyak2 kuih hok tu pulok teringin nak make ya

    ReplyDelete
  4. oo. kalau rajin masak anak lelaki. baru thu la pulak. hihi.

    lidah buaya. mmm, saya panggil erkk. mcm kuih gunting je. teringin la nengok ni.. resepi, boleh? renyah tak.. tnya siap siap. kiki

    alahai biskut klapa.. rajin nya mama jj.. untung jj

    mousaka.. mmm, nampak menyelerakan. kalau nak cuba agak agak boleh telan tak. saya ni suka buat tapi kalau x kena selera. sapa nk hbiskan. dh la cik abe xda ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah ada msa i cba. bila? tunggu, tunggu n tunggu. kiki

      Delete
  5. pandainya mama JJ buat kueh lidah boya..!
    nur tahu mkn je...

    beg tu, lawooo..!

    ReplyDelete
  6. a'ah la ada resepi tak cam senang je nk buat lidah boya tu...

    ReplyDelete
  7. Lidah boye rangup tu cilok mana resepinya....senang ke idak buatnya... kalau senang mcm teringinlah pulak bak membuatnya...hehe...
    Tambi dalam tu takkan pompuan lagi kot....asyik membaking jer gayanya huhu....

    ReplyDelete
  8. bak sikit... tetiba rasa lapar..

    ReplyDelete
  9. Semua pun dah tinggal kerak bah....hehe
    Rajin ko masak2 masa preggy ni, nak dapat gegirl lagi kah...:D

    Ok bah beg tu....memang nampak ketagapan di situ.....hihihi

    ReplyDelete
  10. KUih siput kak. hahaha. Nampak mmber post kat fb.

    Aduh lidha boyo ni mmg peveret eka. nyummm..

    ooo Tu ke rope mousaka. Cam shedappp je.

    Amboi jelita help katanya

    ReplyDelete
  11. Goodness!! kakak bayangkan mousaka tu macam roti canai lebar hihi... jauh panggang dari api kisahnya. Thanks Nas tunjuk gambar.

    Lidah buaya kalau tempat kakak ni jadi kudapan majlis kawen. Makan sikit tak cukup. Kalau sebalang duduk sambil sembang sekali lalu ajelah... rajin Nas ni walau dah memboyot:)

    ReplyDelete
  12. amboiii rajin bebenor Nas...hehe.. semua menjadik tu kuih2.. Mousaka tu nampak sedap sgt...nak juga mencuba buatnya..hehe
    nak kuih simple : cubalah buat Popia Nestum, kek batik...semua senang nak buat...:)

    ReplyDelete
  13. ohhh, panggil lidah boyo eh..klu sy panggil kuih tiram.. sira gula ckit, sgt la odap.. stok kt umah tu tggl ckit je.. since kt umah xde air ni, byk plan tergendala.. konon nk buat kuih keria, nk buat kukis.. haishhhh..

    ReplyDelete
  14. lidah boyo tu memang la tersangat sedap..
    kejap jerk licin makan sambil ngadap tv tuh..
    yang last tu nampak menyelerakan..nak search la cari resepi..

    ReplyDelete
  15. kalau mcm ni pun dah menjadi..jangan kan akak ni dik non...jari2 bangku hoke..x reti bab2 kuih ni...kuih yg reti buat pun kan cucur udang...muahahahaha..salam kenal ye...akak dah follow

    ReplyDelete
  16. heaven sangat kalau dapat berkampung kat dapur. but lately I beramah mesra sekejap sekejap ke kat kitchem. Ok lah si JJ behave je mnolong. Kalau kat umah I oven cenggitu, rasanya segala kerusi meja study si Naiim pun Alesya bako!!!....

    mousaka tu rasanya I pernah makan, sebab masa stay umah sewa dulu ada le sorang kakak tu kapel ngan once of foreigner, then time bukak puasa boyfriend dia kasi.
    tu le pestime tengok kuih berbuka berasaskan terung. rasa weird sesangat.

    ooo.. tu kuih lida boya ke? I panggil kuih kapal terbang. pandai u buat. I kalau buat, part kelopak tengah tu asyik tak mau bekerjasama jerk.last.. omak je harapan terakhir. hahaha

    ReplyDelete
  17. Rajinnya mama JJ ni. Lidah buaya tu is my feveret hokey. Dah lama tak makan kuih ni. Mousaka tu nampak sangat sedap. Ok...nak salin resipi.

    ReplyDelete
  18. tudio……kalu gini rajinnyo tiap2 tahun buleh gandung mu mek. kros pun dok pernoh buat lg lidoh buayo ni (heheh!!!!tabik spring toing2). btw ooooooo, mousaka gitu. serooo rajin tgk.

    ReplyDelete
  19. rajinnya masak2...mousaka tu nampak macam sedap jer teringin pulak bunda...

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum kakak! sodapnya lidah buaya tu... fav sheila... haipp lama tak buat. terliur tengok gambar kot. hihi. beg cantiklah.

    ReplyDelete
  21. La tu kuih kapai trebangkan, kalau sini jual dlm bungkusantu, nasib jelita help, faiq pun i help. Comel jelita.

    ReplyDelete
  22. sempat lagi buat projek masak2 bagai.. mmg best tu kuih lidah buaya ni, KA suka but w/o sugar ler hehehe

    ReplyDelete
  23. comelnya jelita help mommy dia !! :D boleh buat business ni jual kat sana. hehe

    ReplyDelete
  24. untungnya dpt anak dara rajin menolong kat dapur. bangga la bundle dpt menantu cam ni. ahahakkk..

    cantik beg tu. i pun suka. kalo i amik gmbr henbek i kang baru u akan tau yg taste kita sama terhadap beg. cuma kaler beg i cekelet.

    ReplyDelete
  25. kalau kt sana ada kulit popia kan dear..dh boleh buat kuih popia nestum tu haa...hehehehhe

    ReplyDelete
  26. rajinnyer Jelitaa tolong buat kuih...

    ReplyDelete
  27. first of all..cantiknya beg yg baru menampakkan diri tuh..tringin jugaklah..heheh
    kedua ..pandainya dan rajinnya mama JJ buat lidoh boyo tuh..senang dan sedap kan...
    kalu peknen gitu mmg asikdok mikir nak makan ape..masak apap..apa kate lepas nie cuba buat kerepek gunting ker..marukku ker...kang ade pembantu montel yg ghajin tuh makinlah bersemangat..:)

    ReplyDelete
  28. iols mati2 igt apelah td kuih lidah boya
    laaaaaaaa ni org panggil kuih kapal tobang kan
    iols is sangatlahhhhhhhhhh suka
    iols pya fevret uols tahu x tahu x tahu x tak tahu xpe hahahahaha
    bestnyaaa uols pandai buat and 1st time menjadik lak tu
    bestnya layannn kuih lidah boya tuuuuuuuuuuuuu
    iols is sgt jeles dgn tahap kerajinan uols tu
    buat lidah boya..pas2 masoka..pas2 kuih kelapa ranggup
    woiii raya pulak hahahahahahaha

    iols sejak 18menjak mmg malas nak masak
    masak gitu2 jek..huhu iols xlarat ekekeke

    ReplyDelete
  29. ni mesti ngidam tahap super duper kan,
    tetiba akak pun terngidam jugak lah kuih ni,
    kena buat jugak untuk kudapan..mih3 :)

    ReplyDelete
  30. pandai nyoh demo buat lidoh boyo… kiter pandai makan jer…
    Rajin JJ help mama kat dapur…. good girl :)

    ReplyDelete
  31. hebatnya buat sndiri kuih tu
    pandai makan je, buat mmg xler

    ReplyDelete
  32. salam mama jelita.

    oo..kuih ni akak panggil lidah boya ye.. cma tak ingat apa nama dia..
    pengeras,karas. hehe.. tau makan ja..pandai uols buat..

    wah..jj thelp mama giteww..
    hihi..try kudap2 popia nestum..kalu tak pun goreng buah ngaku

    ReplyDelete
  33. wo cmni rupanya lidah buaya.kami panggil kuih kapal terbang klu tak salah..rajin jugak mama jj ni menyiapkan kudapan..anak dara pun rajin tolong..:)

    ReplyDelete
  34. alamak...

    sedapnye lidah boya...

    teringin pulak nak makan...

    *rasanya adek JJ girl, sbb kak dora suke makan bnd manis :)

    ReplyDelete
  35. mcm sedap jer.. mcm rangup jer... x ksh la pd rupanya tu kan mama JJ.. time goreng pun smpt eh snap pic...hihihi...

    ReplyDelete
  36. wow...baru tau mcm tu rupanya buat kuih lidah boya...i suke sgt kuih tu..jenuh fikir..mcm mana depa buat jadi layer gitu. tp tak penah nk google. hahahaha.

    rajin JJ help mana dia... help masuk dlm mulut sekali la tu.

    btw...beg hitam tu cantikkk...da mcm birkin plak. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh.. birkin plak.. beg tu mcm balenciaga.. cuma stud dia je kurang. hihihi

      Delete
  37. wah wah wah berlidah boya pulak.. rajin sungguh mama JJ masak lately.. baby gegirl eh.. hihi.. nanti mesti rajin masak.. :)

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...