Kau hado? Aku ader....
Tadi lepas kelas menyinggah mana lagi kalau bukan Asian Markt pujaan hatiku, tekak duk tingin nak makan sayurrr jer, nak mengambing jer kerjanya.
Sambil tu belek2 area kekacang tu kan, nampak sign 'katjang tana' terus I sengih-sengih bangga, macam ni kau eja.... mujur aku paham. Ok la since depa susah payah eja dalam bahasa Melayu kan, I tapau la sebungkus yang spesis lupakan kulit (putih bersepuh), so terus tingg terbayang Pecel Sayur dan mata pun mula bersinar-sinar. Haaaa idea sudah mari, moh kita ke peti sayur pulak, rembat jer apa yang ada tempe jawo tauhu menauhu kangkung kongkang segala. Apo la I rembat sampai 29-Euro jumelah nyer.
Ni baru duk gugel resepi ni. Insya Allah... mudah-mudahan jadi la pecel sayur ku ini, jangan kang jadi pecel lele sudah.
Hari ni takmo makan nasik, nak ragut sayur jer. Mari kawan-kawan, jemput semua. Ini penangan cafe jawo kat depan my office dulu la ni, sedap pecel depa buat. Deme suko tak sayur pecel? Kenal dak benda ni? Tak reti ah nak menjawo.
*Katjang Tana = Kacang Tanah ngeeeeheee.
Pecel sayur....pergghhh ratah gitu jak memang terbaik bah...hehe
ReplyDeleteMoga2 pecel sayur ko menjadi...ni kali jangan lupa tangkap gambar, ke nanti ko menjadi lupa diri bila pecel sayur ko menjadi....hihihi dan jangan lupa tangkap gambar katjang tana tu...teringin pulak aku mo menengok rupa katjang tana jerman...hehehe
hahaha... pecal sayur? biasa juga makan tu Nas..dulu kawan baik masa study org Jawa, bila pegi rmh dia mesti ada pecal... aduhh! mmg sedap!...hihi
ReplyDeleteayat "mengambeng" tu selalu babah Pa'e gunakan bila terasa nak makan kambing...beliau kan penggemar kambeng...hahhaa
Haha yang tu macam orang panggil gado-gado, salad kita lagi sedap kann.
ReplyDeletemih3,
ReplyDeletekatjang lupo key kulek..
comey dop bunyi dio :)
pecel lele tu ikan keli kan,
kalo pecel ni memang sedepp,
biasanya akak suka kuah bumbu dia
dari Tg.Karang Selangor..
agak2 ada orang jual online tak eks,
jap gi nak gugel, serius sedap nas :)
Puas dok memikir apakebendanya lah. Rupanya kacang tanah. Sedap tu pecal. Dah lama tak makan pacal ni. Smoga menjadilah pecal mu itu yer nas :-)
ReplyDeleteKami panggil pecal mama JJ,
ReplyDeleteIbu selalu buat, siap taugeh buatan sendiri lagi.. Hehehe
Kat sini ada kuah pecal ready made, bancuh ngan air panas..
Siap... Hehhehe
Haha..saya pun fikir lama pasal tajuk entry ni. Haham. Tak ada...
ReplyDeletesedapnya pecal. Sekali sekala makan memang sedap. Tapi ingat lagi masa mula2 kawin, beraya fdi rumah MIL, seharian tak jumpa nasi. Menu antaranya pecal ni, buat saya rasa sedih sangat.
ooooo.... tulis peanut je kan senang.
ReplyDeletepecel tu gado2 ya?
senang je kuahnya kalau ikut mak aku. ko goreng cili kering, n bebawang, then tumbuk panas2 katjang tu jgn lupa. taruk asam or cuka, garam gula. bancuh air panas. versi malas la ni... then baki kuah tu karang, goreng cucur udang..... sonang!
dasar pemalas kan aku ni....
sampai akhir entri baru i paham maksud tajuk tu...haha..penat dok eja bekali2 tp tak dpt tangkap jgkk,,haha
ReplyDeletekacang tanah erk?hahaa. kemahen ejaan nya ye.
ReplyDeletesedapnya.dh mkn hri tu masa blk kuala kangsar.mkn kat rumah kenduri..
berkali kali baca perenggan kedua tu baru boleh tangkap "kacang tanah"… hihihi
ReplyDeleteSaya suka juga pecal.. tapi mmg tak pandai nak buat sendiri… lagi pun bukan hantu sgt kat pecal tu..
mula2 baca tak paham..
ReplyDeletepastu sebut pelat2 sikit, baru paham..hehehe
omputeh uols katjang tana. Hahahaha. Kalau nak buat nama restoran pon sedap ni. Komersil. Hahahahaha
ReplyDeleteUih pecal sangat sedap kak. Kalau opah eka, dia pandai buat pes kacang tanah tu, Tapi yang kering. Bila kami nak makan pecal, tinggal masukkan air panas, kacau. pastu sediakan bahan2 sayurnya, Mesti ada kangkung, timun, tauge, sengkuang,tauhu, fuh fuhh.
Ingat lagi masa kecik, kalau nampak mak, makcik2 goreng cili kering, goreng bawang, tu nak buat pecal le tu hihihh
Assalamualaikum kak, hehe nowdays sheila pun asyik teringin nak makan sayur. hehee pandai gak depa spelling, asal ada bunyi cukuplah. hiewhiew... berbuka puasa ni, wajib beli kuih... ngidam lagi ~~~
ReplyDeletekacang tanah kah itu?? hahahahaha.. tak bleh blah depa eja macam tu..
ReplyDeletewah sedap tu pecal..pecal lele kang kena ada ikan keli..hahahhaa...
salam mama JJ..
ReplyDeleteOO..KACANG TANAH..
Mula2 baca rasa mcm dah betul kacang tanah.. eheh..
Mak cma suka pecal..cma jer yg erkkk sikit dgn pecal..
Tapi sayuran I ragut uols.. sehat katenyee.. hihih..
Selamat berpecal pecal…
Katjang Tana.. ehe.. ingat apa laa spesis sayur tuu.. kacang tanah rupanya... woo memey lamo doh kawe dop make pecal.. nak buat pong dh tak reti..ehe..
ReplyDeleteyesssssss this one my fevret
ReplyDeleteiols ratah2 je..sedapnyeeee ada kangkong kg pjg..taugeh n mcm2 sayur
nak mgambing gak lahhh hahahaha
hiks... so sweet nama tu. sesekali bunyi mcm bangla sebut pun hado. muahahahaha...
ReplyDeletemak ai, suka nau tau ngan menda alah tu. tetiba teringat my mom. nak buat sendiri idok le..maleh... air tangan omak juga kurindu..
laaa...ingatkan Kajang tadik..kakaka.. ada giler xsuke pecel?? anak jawa wajib suke pecel hokey.. aiseyyyy, sedapnya!!! pastu buh byk ulam².. maka ragut² la mcm embekkk.. itu yg my sis kata since dia xsuke ulam.. rugi!!
ReplyDeletehehehe, sempat jugak nak berpecal2 yer, gerenti shedap ni kan JJ !
ReplyDeletePecellll sayurrrrrrrr oh my god!
ReplyDeleteMommy JJ, buatkan satu pinggan utk Umi Qi...dah terliur sgt dh nih hahahhaha...
hahaha.kreatif
ReplyDeletesib baik paham
Katjang Tana pun boleh la. Asal bunyi je. hahahah... Ni sama kes mcm nak repair boom boom dan kalau nak vera atau kincin sana belakang pokok pigi.
ReplyDeleteLupa nak tanya, u buat pecal guna sayur kangkung ke? Heheh.
ReplyDeletepecal rsnya bukan febret sy tuh...tp tak tahulah kalau jumpa mungkin makan jgk kot..
ReplyDeletetempe pun ada kat sana? pernah tengok pecal tp lum pernah makan..
ReplyDelete