Ha kau tajuk, seram tak seram tak? Rulu boma (bulu roma) meremang belum? Ni nak royat bui merenjes airlior set set demo, hari Ahad kami buat somtam makan sampai buntal, sebijik betik kecik 3 beranak, kenyang sezaman.
Ini Jelita punya tak pedas nampak mengancam kan, belum tengok yang untuk mama lagi. Kaler oren2 pasal ambo takdok mentega somtam tapi bubuh palm sugar instead (memandai macam biasa). Habis satu ni JJ sorang, dia suka sangat la masam-masam.
Antara bahan2 yang diguna. Awal2 tu cantik beradab jer potong leklok tumbuk satu2, pastu papa JJ gaul sebesen tumbuk terus dalam tu untuk second round, bedo'oh kalau dia suka something. Mu tengok harga betik tu, kecik besar sikit jer dari tapak tangan nyiru ambo ni, rega dah 4.70-Euro, no wonder la that day I bayar untuk 5, 6 barang kat asian markt tu dekat 30-euro. Udang kering cenonet tu pun dah 5 euro harganya, heishhh melampo.
Pastu belah petang baru I perasap dapur masak asam pedas ikan merah (tak larat nak petik camera dah ambo time ni), sedap la sampai ke hari ni I gasak lauk sama, dah habis pung hehehe.
CikSue, Sabtu baru ni saya dah "cuba" buat nasik ayam tapi hampeh, hayam wuruk jadinya. Tak pernah lagi nasi ayam saya turn out well, sedeyyyh. CikSue buatkan nnt share resepi tersenang yer, please.
*Terlajak perahu boleh diundur, terlajak cili dalam somtam meratap pilu la sensorang... tapi tak mengalah licin pinggan.
Rajinnya mama JJ ni. Lupa lah sama ada pernah makan tau tak somtam nih.
ReplyDeletewahh..sungguh gigih...mmg sedap somtam ni..
ReplyDeletemesti tersangat sedap ni..terliur plak tengok..
ReplyDeleteSA x ;pernah makan somtam ni lagi..nanti nak cari la...
ReplyDeleterajin betula nas,
ReplyDeletekalau kat malaysia beli barang rega macam tu
boleh open table berapa orang dah tu,mih3
rajinnya buat...tabik spring lahh
ReplyDeleteterlajak cili mulut binasa.. hehehe
ReplyDeleteMeleleh air liur aku bah......terpaksa lap dengan kertas A4 atas meja ni sebab nampak kaler somtam merah membara tu......:-)
ReplyDeleteiols pulak yg seram nak mkn somtam uols tu
ReplyDeleteiols x nah rs lagi somtam2 ni
takan ni tomyam je lah hahahaha
tp tgklah nti kut2 ada booth thai jual somtam nak try mkn
jelita pun mkn somtam
perghhhhhhhhh daebakkkkkkkkk hakhakhakhak
I tak pernah makan somtam ni Nas... tak tau plak rasanya mcm mana..tapi mmg nampak menggiurkan....telan ayaq liur je lah...haha
ReplyDeletepatutla meratap.. pedas rupanya..
ReplyDeleteingatkan sedih.. kekeke.. jj pun pandai mkn somtam..
Tertelan air liurq jugak la tapi tak sure somtam tu nacam mana rasanya,ada betik macam sedap, JJ suka masam-masam ye, apa kabar adik JJ ;))
ReplyDeletekalau bab som tam ko meratap mcm mana pun nak juga melantak. pergh.. minat sungguh I dengan som tam. Ok idea..nanti nak buat jugak. Sian u kan, udang kering pun mahal .
ReplyDeleteamboi jelita...dah belajar makan som tam yer..
kemain gigih buat somtam mama jj nie.sy pun tak pernah bikin..slalu time posa je beli kt bazar ramadhan...layankan tekak org mengandung..time ni la nak makan byk2..baby klua kang mesti besaq.hehe
ReplyDeletesedap nampaknya tu... jelita pun makan som tam,bagus tu
ReplyDeleteaiyark telan airliur tengok somtam ni. Haishhh teringin. JJ punya nampak sedap. Tapi kalu ada cili perghhh
ReplyDeletePergh.. somtam oversea mari.. Sedap2.
ReplyDeletepherghhhhhh!!!!dasyat mek salleh celup ni. abislaaa JJ mung ni berahi hok pelik2 teh. ajak papa balik kelate la JJ weh, senang sikit mok mung nok patae (pantang……uishhh susoh la nak type bahasa kelate nih, bunyi goa lain).
ReplyDeleteuwaaa.. mmg hebat arr ore kelate ni.. semua masakan die reti.. tahniah jj mu suke make somtam tuu... aunty pon tak pernah makan sebenarnya.. hihih..
ReplyDeletehebat betullah mama jj ni..! pandai buat sontam rupanya..nur suka sontam.tp pandai mkn je la..hehehe
ReplyDeletesya tak pernah makan somtam ni..makan pantai timur ke? memandai je aku haha
ReplyDeletealolo. meratap pilu kalau habis x pa..
ReplyDeletejj leh la geng ngn ciksu ye.. waduh waduh ni yg nak kena pi carik somtam ni.hihi
ye ke.. ok ok.. tunggu tau.. :D
salam mama jj..
ReplyDeletesontam! mmg meremang rulu boma baq hang.. hehe..oo..akak guna betik yer...
cma pernah try sekali mase pegi padang pesar hari tu..die guna mangga..pedassss...tp sedeppp...
Aduh Nas..kasi beliur sy jak bah tengo somtam tu..passing sepiring sinI hehehe
ReplyDeleteMemang yak menahan blog si mak buyong ni. Makanan dia sedap2 saja.. tengok somtam dia ni, orang tak buyong pun jatuh air liur weh... sedap tu. Ingat masa dok johor, ada kedai siam sedap.
ReplyDeleteMahal juga rega barang tu. Kali ngan RM ...tapi tak pelah, puas hati makan sefamili tuh. JJ pun makan banyak, hebatla tu..
Pernah dengar somtam tapi belum pernah makan lagi...
ReplyDeletesomtam?? xpenah makan... hehe... tapi nmpak macam sedap smpai meliurkannn... hohoho
ReplyDeleteMmg serem baca ratap2 ni, somtam juga kegemaran ku.
ReplyDeletesedap2..somtam pedas sodapp..
ReplyDeleteeven meleleh air mata tp mulut maintain nganga kan.hahahaa
letak la resepi step by step
ReplyDeletesy suka makan, tp nak buat malas :0
somtam tak pernah makan. kesiannya. hihihi.. ada member office memang suka sangat ngan somtam.. buat sendiri lagi puas katanya.. hihihi
ReplyDeleteOh oh..nasib baik sy bukan berdarah siam yg akan rindukan somtam..mungkin sy terlepas dr menjadi mangsa somtam ms dok kelate dulu..hohoho..kalo dok mesti nanges lah aku rendu nak makan jugak..:)
ReplyDeleteni makanan mengidam ke ape kak dora...
ReplyDeleteaarrrgh betul2 mengalir air liur...
serius x penah lagi mkn sontam.. hahahhaa.. takut jugak nk meratap pilu tu... huhu
ReplyDeletemahalnya betik kat sana. 2 bijik betik dah hampir nak sama dgn harga henbek u yg beli masa diskaun tu kan. tapi kat sini harga betik mmg la dlm rm4-5 gitu. tapi henbek takkan dpt harga rm9 walaupun diskaun. kesimpulannya, somtam kat jerman adalah sejenis makanan mahal. cheyy.
ReplyDelete