Tuesday, 18 February 2014

Padpek Ayam Seri Kaya Alalala Thai

Lama giler rasanya I tak buat padpek (lebih kurang paprik), kalau dulu hari2 yang ini jer I reti masak muehehe. Rasanya sejak masak2 untuk Jelita ni, baru sekali I buat nyer sebab for me benda ni kalau tak pedas, tak kick, baik makan cornflakes jer.

So semalam tercipta la hidangan ini, dah lama prepare bahan siap beli jagung muda dan kacang panjang kurus keding nan mahal itew. Konon tak nak la buat pedas sangat kan pasai tu letak cabe ijo, sekali kau, masa I sudukan ke mulut terus terjelepuk terbatuk. Pedas natang lader ni. Time papa JJ makan pulak;

PJ: Uuuwhhh!!!
Me: Its ok... only spicy at the first bite.
PJ: Of course once my tounge burnt, all fine.

Sian dia pedas sangat, tapi habis jugak dia makan.


Selalu I buat kaler merah, ni nampak macam ungkep kan, bahan2 pun almost the same cuma tak letak benda jintan sgl, yg lain serai halia limau purut sama jer. 



Sambil tu jugak, multi tasking masak pulut seri kaya yang juga lama ditinggalkan. I nak sangat makan yang selalu kami beli kat Thailand buh pisang tu kan, tah macam mana my pisang ni boleh terapung2 kat permukaan kaya tu pulak, tak senonoh betoi. Pasrah jer I tunggu dia masak.

Dan taraaa... ini la rupa dia dah habis separuh I ngap. Sedap ok tapi kalau dapat pisae kelak lego lagi sedap kot muahaha. 



Hari ni I ponteng kelas since ada apointment cek perut, actually time nyer lepas kelas tapi penat la nak berlari ke hulu hilir sepagian, dah inform my cikgu awal2 pun. And Allhamdulillah semua ok, my body react well to gula so boleh la buat dessert banyak-banyak yiiehaaa!! 


*My family pun sebenarnya takder diabetes, nenek ambe minum air gula hari2 ok jer, Allhamdulillah and minta jauh dari segala musibah, cuma I rasa macam rugi jer I kurang suka manis2. 


31 comments:

  1. Haha.. ingatkan gapo tadi.. berkali2 baca pise kelak lego.. baru pehe. Haha.. lucu pun ada...

    kat sana pun ada lada pedas berapi ya? Adeh sian papa JJ makan pedas ya.. saya sekarang ni kurang lagi makan pedas. Entah kenaoa, walaupun dah baik batuk tapi kalau suapkan ais dan oedas mula rasa nak batuk lagi...

    nas, pulut sri kaya tu letak pulut apa? Napa ada macam dua warna? Saya tak pernah makan yg macam ni..

    ReplyDelete
  2. Mama JJ!!!!

    Saja ja kan post gambaq makanan-macam-sedapdappp malam2 hari...
    Tp ayam tuuuuuu.....drop my jaw...
    Lagi2 kalau pedasssss...
    Aauuwwwww

    ReplyDelete
  3. Rajinnya ko masak sejak pregnen ni.....ada harapan anak jadi master chef satu hari ni....hehe
    Pulut sri kaya tu langsung tak pernah tahu ada kuih camni. Makanan orang kelate ke?

    ReplyDelete
  4. dedua mskn aku x kenal..... hahaha...

    ReplyDelete
  5. sedapnya ... pedas tu la best , bagi tekak kita la. :)

    ReplyDelete
  6. tak pernah dengar padpek tu...bahasa negeri mana yer...

    ReplyDelete
  7. Mak oiii.....rajin betul.. SA minggu ni pemalas gile...sekali pun x masak...ater mcm mn nk masak kalau kat opis duk makan2segala tiap2 hari...so....pemalas la jadinya kan...

    ReplyDelete
  8. tak pernah buat la.
    betul tu tak pedas x kick. tpi skrg i kurangkan mkn pedas. sikit sikit je.hihi

    tak pernah pulak tgk pulut sri kaya tu.yg thailand mmg x pernah mkn la kan

    take care

    ReplyDelete
  9. Eka pon suka pedas walaupun tak tahan kalau pedas sangat. Janji ianya pedas dah sedap. Sambal, goreng ikan ke, mesti campak cili api skit.

    Ni dah kawen ngan org nogori, memang podeh tak boleh dipisahkan.

    Kite tak penah makan srikaya. Macam teringin jee.

    ReplyDelete
  10. cantik molek kaler ija paprik tu.. pedas molek ler tu ! hehehe sian JJ

    ReplyDelete
  11. wahhh pandainya masakkkk...
    jadi elok pulak tu pulut serikaya tuuuu...
    kami kalau buat kompem lembik yg atasnya..hahhahaa..

    sedapnya tengokkkk

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum kakak! hehehee baby bump besar mana sekarang? Nak tengok ghase nya. hehehe. Jaga diri baik2 ya.. wahh memang nampak macam ungkep la! suka makan ni.. heee

    ReplyDelete
  13. salam mama JJ..

    Pedas habaq hang..hihi..sekali sekala merasa pedas..layann..
    pandai akak buat puding2 manis cenggini..kalo cma mmg tak jadi.. huhuhu

    ReplyDelete
  14. wahhhh kak, peberet gak tu pulut sekaya..buke pise buh dale pulut ko??
    heheee gitu pon napok menarik jugok..janji sedap..
    cili kat sana pedas terlebih kot..

    ReplyDelete
  15. Lidah or M'sia manalah nak sama dgn org sana Nas. Kita kalau pedas meletops pun selamba aje. Kalau mereka dah rasa terbakar hahaha... kesian JJ sampai terjelepuk.

    Rajin Nas ni masak-masak walau dah sarat. Baguslah sebab itu tanda sihat..

    ReplyDelete
  16. ciannyer dia tergigit lada hijo ke..hihiih...kalau tak pedas.. tak sedap laa kan.. makan je lah papa jj.. hahah.. kan deh kawen org melayu...tapi mmg baguslah dia.. makan juga kan.. terbaiklah... tentu sedap mama jj masak nie..

    wah akak pon terliur tgk pulut tuu lapis srikaya n pisang yer.. pestime tgk ni.. hihi.. jj makan tak ??

    ReplyDelete
  17. pisae kelak lego?
    hahaha,skit perut gelak
    lama x dgr perkataan tu

    # pun sama, xleh makan manis sgt, gigi sensitif,huhu

    ReplyDelete
  18. Alala thai nie ...cian papa JJ terbakar tounge ke yg dapat habes jugak tuh finally...hehehe..tp i rs mesti sedap sangat tuh yg dia gagahkan ...
    Padpek nie belum pernah rs lagi..tengok macam rendang pun ade jugak..heheh...
    yg pulut tuh pastinya sangatlah menggode..:)

    ReplyDelete
  19. cakkkk!! i'm coming.. i'm coming..

    cikna pun suka padpet.. dpt padpet dgn nasi panas mmg tak pandang ke lain dah.. hihi..
    tp paling amaze tgk pulut seri kaya tu.. siap ada pisae lagi.. selalu make takdok pisae pon.. :)

    ReplyDelete
  20. iols sejak mengandung tu, xleh mkn yg terlalu pedas padahal hantu pedas.. hilang nikmat tauuu

    ReplyDelete
  21. tak pernah makan pulut seri kaya tu

    ReplyDelete
  22. adei.. tu la kan. I ni kalau makan padprik tak pedas tak best ar.. mau pedas baru best. sian papa JJ.

    uitss.. pestime tengok seri kaya ada pisang lepak kat tengah. muehehehehe...

    ReplyDelete
  23. kenapa akak pny pulut seri kaya lain drpd lain.tp nampak lg sedap.btw hye akak!

    ReplyDelete
  24. mano nak cari pise kelat lego disana hehe..

    ReplyDelete
  25. semoga sentiasa sihat sepanjang kehamilan ye...

    ReplyDelete
  26. kagum kagummm
    uols ni rajin nauu masak
    pulak tu masak yg mende iols x nah tgk
    igt msk paprik tu cam merah2
    ni hat kaler ijo yea
    tu pisa pulut tu x nah tgk lagi
    adoyaiiiiiiii jeles tgk tahap kerajinan uols skun :)

    ReplyDelete
  27. nampak sedappp lah NAs... tak berapa selera nak makan lg skrg ni..nampak ayam ni terus rasa nak makan...haha

    ReplyDelete
  28. Eh...awak pun tau ungkep ke MJ?.... Jaws Kelantan ke apa ni hehe...
    cabai hijau kr yg dibuhnya tu sampai pedas tak menahan tu?....
    Pergh...mmg serious baru pertama kali tengok seri muka pisang terapung tu hehe

    ReplyDelete
  29. Papa JJ ni seorang yang agak kelakar la kan. I kan... since u cerita pasal dia suka sebut bahaye tu, i dgn mat azghul pun selalu guna pekataan tu tak bertempat. Hehehe...

    Ayam padpek tu resepi belah mana? Thai ke jawa?

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...