Tah tetiba tingin pulak nak makan satay... kan dah satu umah bau raya (hint hint yg satay I jadik heehee). Tapi kan, sendu syahdu la jugak pasai raya hari tu tak balik.
Tak der nak cucuk2 melidi pun, nak bakar kat mana jugak kan. Campak jer semua dalam kuali, goreng la sana ala gril gittew.
Ni dia resepi Satay Goreng Sendu
Untuk 1/2 ekor ayam, ambik isi nya sahaja.
For marinade:
1 big onion
3 garlic
3 lemon grass
2 inches galangel
2 inches ginger
1bs turmeric powder
1/2 ts kummel seeds (optional)
1 ts salt
2bs sugar
Blend all the above marinade ingredients well, Coat over chicken flesh and keep refrigerated for one night. Fry in non-stick pan with a dash of oil, Once in a while, sprinkle the serai-oil over the chicken.
Serai-oil is my self-used word for lightly smashed lemon grass dipped in the cooking oil. Just dab on the chicken few times while frying to give that extra beautiful aroma.
My hubby cakap, lagi sedap dari some places kat KL (kalau makan sambil pejam mata).
hahaha..nama sate tu pun dah buat sendu tau Mama Jelita..hehe...tak pe lah, raya thn depan balik kot.. boleh makan puas2 nti...hehe
ReplyDeletesedap bah nampak..
jelita makan banyak tak sate tu???
Insya Allah... harap dapat balik hihi. Jelita makan ajer, macam tak cukup jer pulak.
Deletehahaha...memang sedap lah tu klu makan mcm tak cukup..hehe:)
DeleteKompom Jelita nanti bam-bam je...
berat dia dah berapa Kg ar Nas?? :)
Owh lupa lak berat dia, agak mengah la kalau dukung. around 10kg kot, kecik jer dia ni.
Deletenampak jelita ni mcm chubby je..hehe...
Deleteerm..abg Pa'e ni ringan je..tapi dia tinggi lah..susah sgt nk suruh makan.. tu yg berat bdn ciput je...hehe:)
hubby dah puji sedap tu mmg sedap la ni
ReplyDeletenampak dlm gambar pun dah terliur :)
kalau dah satu umah bau raya, tak puji siap la. hahaha
Deletecik Jelita..jom le balik..masakkan aunty sate pulak..=)
ReplyDeleteSatay apa nak? Jelita tanya.
DeleteAgaknya kakau duk oversea.... yg mls masak mcm okje pun jadi rajinkan MJ ... jangan perasan bukan micheal jackson..he..he..,
ReplyDeleteAuuww (gaya MJ) :p tu la sebab terpaksa. saya dulu, mmg haram la nak masak2 ni huhu.
Deleteyunk galangel itu lengkuas kah..mihmihmih...mcm penah dgr...macam nak try je sbb ada leftover kuah kacang..penat masak seperiuk..laki mkn dua titik je..pedas katanya..huh..tensione betul
ReplyDeleteho la sayang, kuwah ler tu. haper kuah kacang seperiuk makan setitik dua? punya leceh nak buat kan, I pun tension nak wat kuah kacang, sampai tak terbuat.
Delete