Tuesday, 25 December 2012

Pulut Srikaya Semerah Padi


Yang sedap tak hengat (*o*)



Ada guna jugak beras merah ini, untuk mencantikkan pulut kaya beta hehheee. Thanks to Ibu Pa'e untuk cadangan yg beras bernas itu ;)


Cara beta yang mudah sempoi bahasa neh:

Tanak (kukus better) beras pulut macam biasa, bila air hampir kering masukkan susu cair (atau santan) dan secubit garam.  Kuantiti, agak2 boleh sebati ngan pulut tadi jer, tak payah banyak sangat. Padamkan api dan masukkan dalam loyang kukus tekan2 biar padat. 

Untuk Srikaya, beta pakai brown sugar sahaja. Caramelised kan ia dan tambah sedikit air bersama sekuntum bunga cengkih (sebab saya tak der daun pandan) dan sejukkan. Pukul 3 / 4 biji telur tak perlu kembang kuncup, agak2 ringan sikit and masukkan air gula tadi dan pukul sebati. Tuang atas pulut tadi and kukus sampai masak. 

And tadaaaaa (kata JJ).... sedap sedap sedap. Kalau tak sedap I tak letak resepi hokkay. 


Note: Nextime please masak beras merah and pulut separately, jangka hayat masa untuk kemasakan beliau berdua adalah berlainan khennn, kaler pun akan lebih cantik jugak. 


Ini kalau my mom tengok cara I masak, mau dia pitam hak hak. sumer main bantai. Ala... output tu yg penting kan. 


12 comments:

  1. hahaha... nampak sedap tau Nas.. terliuq nengoknya...you makin advance tau masak memasak...hihi...ada je idea you kan...haha..:D
    syabas! JJ suka lah mummy pndai masak...hihi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pakai jer apa yg ada Atie, gini la cara nya orang merantau dgn tak cukup perkakas.

      Delete
  2. salam kenal...singgah follow u...jom singgah blog yan pula....1 blog masak2 2 blog santai2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam there... thanks for singgah, sure sure I will visit u back.

      Delete
  3. Replies
    1. Mama Mia, memang tak ditolak. kekeke

      Delete
  4. setuju. yg penting sedap.masak la gaya mcm mana pun. tak kisah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. apa yg boleh di short the cut, kita bantai. hehe

      Delete
  5. Dia bangga MJ .... lagi-lagi MIL sebab anak menantu dia rajin masak... kenyang perut cucu ngan menantu dan anak lelaki dia...he...he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe kenyang perut senang hati. tapi macam tak kenyang2 jugak ni.

      Delete
  6. Bukan sekadar rupa. Ewah!! :) Nanti hasil pemprosesan pun sama je kuar. Eh! Hehehe

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...