Thursday, 13 December 2012

Beras Merah


Sangat berkhasiat dan penuh dengan kebaikan sejagat dua jagat jerawat berjeragat ada I kesah?? Ini beras kami dapat free ihsan member kami yg sorang ni. Ntah kenapa beliau sejak beberapa bulan kebelakangan ini mengamalkan diet yang bikin saya nak bagi dia telan belacan segelen.

He gave up on those food that need to be cooked for more than 40degrees.

I was like.... WHAT?? Melampau tak diet macam tu, tak teringin ker nak makan kek, nasi gorem, sambal tumis, pisang gorem tu sumer. Papa JJ cakap, "let him la, he wants to die healthy".




BTW, saper tahu macam mana nak masak beras merah ni? Carian di gugel tidak membuahkan hasil yg lumayan, mostly cerita2 pasal kebaikan beras ni jer... I tak kisah sumer tu, I nak tau apa blh buat as manjaare saja. Dah cuba masak that day, buat goreng.... sangat tak sedap sebab tekstur dia macam beras pulut hitam, tak serap peluh perisa. So belen dia I bantai letak santan ngan gula perang, hihihih sedap. Selain tu, apa boleh bikin yer?

Saper2 ada idea boleh kasi petunjuk sama saya, please please please. Ada banyak lagi ni beras ni nak makan tak tau nak buang sayang. Karang ada buat nasi dagang ni kang.


Kami juga mendapat sebag beras siam seberat 4.5kg terima kasih. All the best with your diet (*o*)


14 comments:

  1. gigih nyer dia berdiet yea.
    nik tak pernah makan beras merah, so lagi la tak tahu nak buat cam ne kan..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. gigih... patut pindah gi jepun ni budak ni, makan sushi2 shashimi kapoor hari2.

      Delete
  2. Nas.. i pun tak reti sgt how to masak beras merah ni.. selalu mak i buat bubur santan gula melaka and buat kuih "baje" je org Sabah ckp..hihi..
    Tapi campur dlm nasi pun ok kot..( maksudnya campur sikit2 dlm beras) then masak... klu yg suka makan nasi lah..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagussss idea tu Atie,kan campur sikit2 sampai habis. I mmg suka nasik. ni kalau campur ngan beras pulut buat kuih mesti cantik kan, hmmm nak buat la satgi. kuih baje? bahhh.

      Delete
    2. hihihi..tanya member2 kt opis pun depa ckp mcm tu.. campur sikit2 bila nak masak nasi..sedap tau..lama2 nti habis lah..drpd di buang, kan membazir...:)

      Delete
    3. alaaaa Atie, susah2 pulak. thank u thank u dear, itu la sangat tak suka pembaziran.

      Delete
  3. die healthy..hahaha..bagusnya dia tu..if dtg umah i mesti dia tak mkn..haha..i xtau pun wujud beras merah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. semerah padi ni sayang... hahahha kalau datang my house pun sah tak makan jugak.

      Delete
  4. Beras perang ni tau le...tapi nestum baby tu...hu...hu....MJ sori, tak tau nk recommend nak buat apa...nampak pun jarang! Tapi yg beras wangi tu....buat nasi lemak pun best....mamam ngan sambal ikan bilis...pergh!...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee its ok dear, haaa beras wangi tu kan... hari tu kan... saya nak buat nasi minyak kan.. sekali kan.... dia jadik pulut uwaaaa.

      Delete
  5. Errkkk... walaupun memang kita ni particular tentang makanan tapi so far takdelah sampai nak makan beras ni lagi. Hehehe... Sorry dear, serius tak tahu apa masakan best untuk beras ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak banyak info i dapat pasal beras ni, takper la... I campur2 dgn beras biasa an pulut jer ni, cantik hehe

      Delete
  6. ye ke..mmm tak tahu pulak ciksu..
    nak kata icon, org lain pon ada juga kan..
    ser tanya yg pakar

    ReplyDelete
  7. tak dapet nak nolong sbb tak pernah makan la..
    maap ye :)

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...