Saturday, 1 December 2012

Cucur Lebih Bilis Kurang Bawang

Ok, sedap tu memang sedap (tak nak kalah haha), tapi..... macam ada yg kureng. 





Mohon u all yg baik hati share tips camner nak buat cucur ni lebih rangup dan dalam dia kalau boleh I nak yg berkilau berlubang, bukan gebu2 punya jenis. Apa saya cakap ni? Dah penat tanya Cik Gugel, dan dia pun dah penat menghidupkan enjin, tapi saya belum bertemu jodoh cucur idaman ni.


Persoalannya: Perlu letak telur ker? Nak air lebih ker?Tepung penaik tak letak tak per ker? Minyak untuk menggoreng tu mmg nak kena betul2 banyak ker? Ker ker ker?


Thanks in advance yer, love u guys.... wink wink.

12 comments:

  1. nik buat cucur biasa2 jea. so tak blh nak share tips tuk buat jadi sedap..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nik tak suka cucur luar biasa eh?? hehehehe ala, tak kisah la share2 tengok2 kot2 ur biasa is luarbiasa to me ;)

      Delete
  2. haha..byk juga soalan Nas tu...:D
    klu atie kan, kadang2 letak telur kdg2 tak (coz babah Pa'e tak suka letak telur tp i dgn Pa'e hentam je)....sbr nya bila letak telur ia melembutkan... I letak juga secubit serbuk penaik bg kembang skit...bancuhan tepung pn cair skit spya rangup.. minyak biasa2 je (bagi kena semua lah)..hahaha... itu resepi cucur campak2 i lah Nas..
    Pa'e sllu nya suka makan cecah Sos Cili+mayonis..
    sekian TQ..hahah:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooowh nak rangup kena cair eh? hmmm sangat membantu penerengan ini. thanks so much, nnt i try buat, klau jadik mmg I ni pakar la, kalau tak jadik, I salahkan u ok :D:D hihihih

      Delete
    2. hihihi...dah kata dah itu resepi campak2 i..tiada terdapat di mana2..ahaha:D

      Delete
  3. Sampai sudah okje mmg tak terer buat cucur ni....kdg tu keraslah , apalah... org ckp ayaq kena pakai ayaq suam.... baru lembut.....berhasil jugak nmpknya bila try... tp okje mmg suka cucur !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayaq suam eh... noted! cucur sedap kan, macam2 blh buat taruk jer segala benda, dan mengenyangkan.

      Delete
  4. letak telur
    wat cair sikit
    baru rangup tp rongga2 kat dalam xde kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. another tips yayy. ok will try, takder rongga pun takper, nnt eksperimen lagi. thankssss :)

      Delete
  5. haaa.. bab ni ciknaa pun sibuk gugel..sbb nak sgt cucur @ jejemput yg lembut cam MIL nye.. mmg sampai ke sudah xdpt buat cam dia.. tp dia ajar memula bancuh ngan air panas cket, bl dh ketul2 bru masuk air sejuk biasa.. tp me buat? keras kejung.. haha..

    ReplyDelete
  6. selalunya kalau ciksu buat cucur suka yg garing dari gebu.

    sbbnya lagi berselera. ini utk cucur jagung yg ciksu selalu buat la ye.. selalu letak air masak, tepung gandum, garam, bawang besar dan jagung.

    tepung jgn byk sangat dan kalau boleh biar cair sikit bancuhan tepung tu.. cair jgn cair sgt.. maksud nya cair yang boleh guna jari jemari utk mencedk adunan.. tak suka guna sudu utk ceduk.. ala cmna nak cakap.. harap2 paham la ye :)

    baru ada rasa jagung tu berbanding gigit tepung.. hihi
    kalau letak serbuk penaik mcm kembung sgt nti.. tu yg gebu je.. style saya la

    ReplyDelete
  7. cucur saya lebh kurang dlm gambar awak tu
    jd x dpt ler kongsi tip,huhu
    mcm mana nak buat cucur jd bulat ye

    ReplyDelete

I'm only responsible for what I say (write), not for what U understand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...